• Despre
  • Autori
  • Parteneri
  • Scrie la noi
  • Promovează
  • Newsletter
  • Contact
Sustine Gradiva
 
Cafe Gradiva
Cauta terapeut
Esti terapeut? Inscrie-te!
  • Prima pagină
  • Ştiri
  • Evenimente
  • Psi
    • Psihoterapie
    • Psihanaliză
    • Psihiatrie
    • Psihologie
  • Cultură
  • Societate
  • Podcast
No Result
View All Result
Cauta terapeut
Esti terapeut? Inscrie-te!
No Result
View All Result
Cafe Gradiva
No Result
View All Result
Caută terapeut | Terapeut? Înscrie-te!
Prima pagină Cafe Gradiva

Ce ne ucide?

Cafe Gradiva by Cafe Gradiva
in Cafe Gradiva
0
Ce ne ucide?
0 Shares
Share
Share
Pin
Tweet
bebelus e coli winnicott dolto

O actualitate tragica ce dureaza de mai multe saptamani se refera la mai multi bebelusi internati in stare grava la spital cu disfunctii ale organelor vitale, dintre care unii au si decedat. Parca nimic nu ne raneste mai tare sufletul decat imaginea unei fiinte inocente care nu se poate apara si care este in mare suferinta. Mi-am spus in sine mea ca este poate un moment in care putem reflecta (caci pe langa orice alta cale de a cerceta cauzele fenomenului, un travaliu de a reflecta si de a cauta sens este absolut necesar in orice tragedie) la modul in care un bebelus traieste o suferinta care il pune in pericol de moarte.

In ciuda opiniei generale ca bebelusul este lipsit de capacitatea de a intelege ce se intampla in jurul sau si deci prin consecinta de posibilitatea a fi influentat in vreun fel de efectele a ceea i se transmite, putem afirma cert ca el simte cu mare intensitate si ca simturile sale sunt principalul instrument de cunoastere si singurul reper pe care il are. Simte in fiecare clipa, adunand cantitati uriase de semne de intrebare, care, daca nu sunt traduse de o mama disponibila sa ii ofere raspunsuri la ele, devin sursa unei inimaginabile angoase. Desi pare in prelungirea mamei sale, in fapt aceasta este in prelungirea lui, ea suspendand multe dintre nevoile ei pentru a se calibra cu ritmul si necesitatile bebelusului. Asadar, cum spunea Winnicott, un bebelus de unul singur, asa ceva nu exista. El exista doar intr-o legatura, care contine, care lasa sa circule sensul, care hraneste, dar care functioneaza la nevoie si ca o sirena pentru pericol.

Francoise Dolto vorbeste despre “senzatia de a fi acelasi”, adica despre nevoia bebelusului de a se situa intr-o continuitate narcisica oglindita intr-o continuitate spatio-temporala care dainuie si se perfectioneaza incepand de la nasterea lui, indiferent de transformari, schimbari sau de experientele pe care le traieste. Din aceasta senzatie vine sentimentul de a exista al bebelusului, care isi ancoreaza corpul de propriul narcisism, sentiment care isi are radacinile in aceasta convingere a continuitatii. Atunci cand se produce un esec al acestei continuitati, are loc o prabusire narcisica si inerent si o afectare dramatica a corpului. Dorinta de a trai este apanajul acestui narcisism primordial, copilul fiind un mostenitor simbolic al dorintelor ce l-au conceput. Intuitia traita a faptului-de-a-fi-in-lume capata sens prin dobandirea unei identitati sociale si simbolice. Ceea ce cu adevarat da insa viata unui bebelus sunt cuvintele.

Citeştedespre

Salman Akhtar psihanalist

Sinuciderea ca distrugere a Selfului total, la Winnicott şi Akhtar

9 februarie 2021
Psihanalistul Salman Akhtar sacrificiu

Psihanalistul Salman Akhtar despre „ultimul strigăt de luptă” şi motivaţia sacrificială a terorismului

2 februarie 2021
antivaccinare vaccin covid-19 variola

Cei care susţin antivaccinarea în pandemia COVID-19 folosesc aceleași argumente de acum 135 de ani

4 martie 2021

Daca nu au existat cuvinte, imaginea corpului nu structureaza simbolismul subiectului […] Cuvintele, pentru a prinde sens, trebuie mai intai sa prinda corp, sa fie cel putin metabolizate intr-o imagine a corpului relationala.

Françoise Dolto, Imaginea inconstienta a corpului

Ne putem imagina urmatoarea ipoteza. Amenintati de un pericol de moarte, bebelusii care s-au imbolnavit au suferit o intrerupere a continuitatii existentei lor si o pierdere masiva a sentimentului de siguranta. Corpul lor aflat in mare suferinta nu s-a mai putut sprijini nici pe un invelis psihic solid care sa ii poata sustine in dorinta lor de a trai. Acest invelis psihic ar fi fost al mamei si o certitudine a acesteia ca ei se pot vindeca. Dar ca mama sa fie capabila sa ofere aceste invelis psihic care sa protejeze copilul si sa il ajute sa lupte, ea ar fi trebuit la randul ei sa primeasca un invelis protector din partea institutiei medicale, acel imago conferit cu autoritatea de a vindeca.

Daca intre mama si institutie nu s-a creat o prima legatura care sa aduca sens, sa inlature confuzia, sa ofere speranta si sa creeze reprezentarea unui viitor, atunci nici intre mama si bebelusi nu s-au mai putut produce cuvinte. Acele cuvinte aducatoare de sens si datatoare de viata. Acele cuvinte de care un bebelus se agata cu ochii si urechile sale si apoi le respira si devin parte din el. Pentru ca un bebelus sa poata trai este nevoie ca mama sa sa aiba voie sa ii poata dori viata, sa il poata ancora in viata, sa ii poata retese continuitatea intrerupta.

Ce ne ucide? Ne ucide tacerea si felul in care atunci cand exista o spaima de moarte aceasta inghite cuvintele care i-ar putea fi un antidot.

psiholog psihoterapeut Cristina Calarasanu Cafe Gradiva

Cristina Calarasanu

este psihoterapeut si membru fondator al Asociatiei Romane de Psihanaliza a Legaturilor de Grup si Familie.

Toate articolele acestui autor

Foto: en.wikipedia.org/wiki/

Tags: autor: Cristina CălărăşanuD. W. WinnicottFrançoise Doltorubrică: Imagorubrică: Incursiuni în actualitate

  Şi pentru că tot sunteţi aici…

...va solicităm sprijinul, dragă cititoare, dragă cititorule. Audiența noastră a crescut foarte mult, cu deosebire în ultima vreme. Cafe Gradiva - Cultură, societate, psihoterapie este o publicație online unică, din câte cunoaștem, prin profil editorial, format și continuitate. Din 2007, am publicat mii de articole, eseuri, interviuri, știri, corespondențe și transmisiuni de la evenimente locale, naționale și internaționale, recenzii și cronici, anchete, sinteze și dosare, pictoriale, sondaje, opinii și comentarii - scrise, video, audio și grafice, de psihanaliză și psihoterapie de varii orientări, de psihiatrie, psihologie și dezvoltare personală, dar și sociale, educaţionale şi comunitare, pentru drepturile omului şi nediscriminare, culturale, literare și artistice, istorice și filosofice. Realizarea lor a presupus, cale de mulți ani, o muncă enormă, uneori „la foc continuu” ori „în direct”, consacrând nopți, weekend-uri și vacanțe. Au fost necesare felurite resurse, implicare și bani, toate în regim de voluntariat.

Faptul că ne citiți și că reveniți mereu ne încurajează și ne arată că suntem pe drumul bun. Ca publicație de tip magazin independentă editorial, nefinanţată, apărând într-o piață media vastă și cu mari resurse, avem nevoie de susținerea dv. pentru a face mai departe jurnalism psi de calitate. Fiecare contribuție de la dv., mai mare sau mai mică, este foarte importantă pentru a putea continua.
 Susţineţi Cafe Gradiva cu 1 euro sau mai mult - durează doar un minut. Vă mulţumim! 

Sustine Cafe Gradiva

Cafe Gradiva

Cafe Gradiva

Cafe Gradiva - Cultură, societate, psihoterapie este un magazin online de psihologie, psihoterapie, psihanaliză şi psihiatrie şi cu deschidere spre sfera artistică şi culturală, educaţională, socială şi a proiectelor comunitare.

Citeşte şi

Masculinitate furata Zimbardo
Societate

Masculinitate furată, feminitate oprimată şi bătălia dintre sexe

by Alexandra Frîncu
2 februarie 2021
Cine nu munceşte nu mănâncă psihoterapeut
Societate

Despre bani și traumatizare: „Cine nu muncește nu mănâncă!”

by Franz Ruppert
1 decembrie 2020
Copil verbalizare cuvant Francoise Dolto
Psi

Personalitatea copilului moare din cauza lipsei de relaţie

by Alexandra Frîncu
29 noiembrie 2020
Load More
Next Post
”Starea natiei”: Sa radem de saraci

”Starea natiei”: Sa radem de saraci

Lasă un răspuns Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sunt de acord cu Termeni şi condiţii şi Acord de confidenţialitate.

Primeşte Cafe Gradiva pe email

Terapeuţi

Psihoterapeut Alina Neagoe în Constanţa

Psihoterapeut Alina Neagoe în Constanţa, Traian 70

22 noiembrie 2020
psihoterapeut Gabriela Tudor Popescu în Braşov

Psihoterapeut Gabriela Tudor Popescu în Braşov, Carpaţilor 13

22 noiembrie 2020
Scrie la Cafe Gradiva! Scrie la Cafe Gradiva! Scrie la Cafe Gradiva!

Ca la carte

Reactorul nuclear al lui Jung
Cafe Gradiva

Reactorul nuclear al lui Jung

8 octombrie 2020
Excluderea lui Sigmund Freud din Partidul Comunist Francez
Cafe Gradiva

Excluderea lui Sigmund Freud din Partidul Comunist Francez

8 octombrie 2020
Promovaţi-vă evenimentele la Cafe Gradiva! Promovaţi-vă evenimentele la Cafe Gradiva! Promovaţi-vă evenimentele la Cafe Gradiva!

Ultima oră

scrierea creativă expresivă traumei

Scrierea creativă ca act de reparație şi resemnificare a traumei

4 martie 2021
Mihai Rusen No Man's Land

Mihai Rusen: No Man’s Land

28 februarie 2021
tehnologii asistive boala Alzheimer carantină

„Rudele pacienţilor cu Alzheimer ne sunau aproape non-stop”: panică şi pregătiri în carantină

27 februarie 2021
Sindromul de fragilitate la vârstnici

Sindromul de fragilitate la vârstnici. Vă puteţi imagina o lume fără demenţă?

27 februarie 2021
Cafe Gradiva

Cafe Gradiva - Cultură, societate, psihoterapie este o revistă magazin online de psihoterapie, psihanaliză, psihologie şi psihiatrie, cu interese în sfera culturală şi artistică, socială, educaţională şi comunitară.

Urmăreşte-ne

Caută terapeut

Psihologi | Braşov | Bucureşti | Sector 3 | Constanţa | Psihoterapeuţi | Braşov | Bucureşti | Sector 3 | Constanţa | Psihoterapeuţi psihanalitici | Bucureşti | Sector 3 | Constanţa

Primeşte Cafe Gradiva pe email

  • Despre
  • Autori
  • Termeni şi condiţii
  • Acord de confidenţialitate
  • Cookies
  • Contact

© 2020 Cafe Gradiva - Pshanaliza, psihoterapie, psihiatrie, psihologie.

No Result
View All Result
  • Ştiri
  • Evenimente
  • Gradiva Podcast
  • Cauta terapeut
  • Terapeut? Înscrie-te!
  • Scrie la noi
  • Promovează
  • Newsletter
  • Contact

© 2020 Cafe Gradiva - Pshanaliza, psihoterapie, psihiatrie, psihologie.

Utilizăm module cookie pentru a vă asigura că beneficiați de cea mai bună experiență pe site-ul nostru. Mai mult aici.