In perioada 24-27 februarie 2016 la Institutul National de Statistica din Bucuresti, a avut loc cea de-a VI-a editie a Conferintei Nationale Alzheimer, la care au participat peste 350 de persoane. Mesajul principal al conferintei din acest an s-a indreptat catre familie, pentru a fi mult mai informata si pregatita sa accepte un diagnostic de dementa, pentru a deveni responsabila de organizarea ingrijirii persoanei suferinde. Educatia si informarea sunt elemente fundamentale pentru a facilita diagnosticarea si ingrijirea persoanelor cu dementa.
Alegerea acestei teme vine in contextul in care s-a constatat o tendinta de pierdere a familiei ca partener din cauza educatiei reduse in ceea ce priveste evaluarea cognitiva: in ce consta ea, cat dureaza, ce examinari si ce fel de investigatii sunt necesare si ce costuri presupune. Familia este nepregatita sa i se comunice un diagnostic, nepregatita sa fie implicata in asigurarea si organizarea ingrijirii.
In acest an am avut senzatia ca pierdem familia ca partener in diagnostic si ingrijire si asta este un lucru foarte grav – daca nu exista o alianta terapeutica cu familia, e foarte complicat ca planul si procesul de ingrijire sa mearga mai departe. De asemenea, am constatat ca pierdem mai mult timp cu familia pentru a stapani reactiile lor de furie, de frica, de ostilitate chiar, ce se manifesta fata de pacient, direct in prezenta noastra, iar acest lucru ne-a condus la introducerea unei alte etape (ceea ce nu ni s-a mai intamplat din anul 2000 pana acum) evaluarii cognitive – a unei consilieri pre-evaluare, atat pentru pacient, cat si pentru familie,
a declarat prof. dr. Catalina Tudose, presedintele Conferintei Nationale Alzheimer.
Activitatea Centrului Memoriei din ultimul an a relevat ca:
- a crescut numarul pacientilor care solicita prim consult;
- a crescut numarul pacientilor care solicita o a doua opinie diagnostica;
- a scazut varsta de debut a tulburarilor neurocognitive;
- aparitia relativ frecventa a altor tipuri de dementa, considerate rare pana acum demente fronto-temporale, degenerescenta cortico-bazala etc.
- a crescut numarul comorbiditatilor vasculare, metabolice – oamenii isi neglijeaza sanatatea pana la varste inaintate, invocand acum absenta serviciilor si specialistilor in zona de resedinta (ex. suspendarea sectiei de cardiologie din Tulcea din lipsa cadrelor medicale);
- colaborarea cu familia este tot mai dificila, in contextul in care lipseste reteaua de suport medical si social la nivelul comunitatii (oamenii nu au unde sa se adreseze pentru sfat si ajutor); de aceea, in momentele de criza determinate de tulburarile de comportament, familia exercita mari presiuni pentru spitalizari de urgenta si solicita cu insistenta tratamente sedative si neuroleptice, ceea ce nu se mai recomanda de catre ghidurile de ingrijire.
Pentru a reusi reducerea impactului social major al dementei este necesara cresterea capacitatii populatiei de a constientiza gravitatea si particularitatile acestei patologii, educatia populatiei in ceea ce priveste preventia, importanta depistarii precoce, precum si determinarea autoritatilor de a actiona pentru aprobarea Strategiei si Planului National pentru Dementa lansat de Societatea Romana Alzheimer in 2014.
Subscrieţi la Cafe Gradiva
Primiţi în flux sau email evenimentele, ideile şi interpretările cu sens.
Urmăriţi-ne pe WhatsApp
Abonaţi-vă la Newsletter
Conferinta Nationala Alzheimer a fost prezidata de prof. dr. Catalina Tudose – Presedinte al Societatii Romane Alzheimer si a reunit atat medici specialisti (psihiatri, neurologi, geriatri, psihologi, asistenti sociali, arhitecti), cat si pacienti si familiile acestora, ingrijitori calificati si familiali, prelegerile fiind sustinute de 30 de lectori de prestigiu, atat din Romania, cat si din strainatate.
Date de contact: Andreea Grigoroscuta, PR&Media Coordinator, 0722 329 183