• Despre
  • Autori
  • Parteneri
  • Scrie la noi
  • Promovează
  • Newsletter
  • Contact
Sustine Gradiva
 
Cafe Gradiva
Cauta terapeut
Promovează-ţi evenimentul
  • Prima pagină
  • Ştiri
  • Evenimente
  • Psi
    • Psihoterapie
    • Psihanaliză
    • Psihiatrie
    • Psihologie
  • Cultură
  • Societate
  • Podcast
No Result
View All Result
Cauta terapeut
Promovează-ţi evenimentul
  Curs de formare în psihoterapie psihanalitică & Curs de formare în consiliere psihologică
– înscrieri 2022 >>>
No Result
View All Result
Cafe Gradiva
No Result
View All Result
Caută terapeut | Promovează-ţi evenimentul
Home Cafe Gradiva

Fratii Coen: un omagiu vechiului Hollywood

Cafe Gradiva by Cafe Gradiva
in Cafe Gradiva
Fratii Coen: un omagiu vechiului Hollywood
Share

Citeştedespre

Freudism Nina Cassian Sigmund

Freudism de Nina Cassian: 75 de ani de la debut

6 mai 2022
Woody Allen Bananas psihanaliză

Woody Allen în psihanaliză. Cel mai faimos analizand al lumii împlineşte azi 85 de ani!

22 decembrie 2020
Charcot isterie sex

De la Charcot la „revistele pentru bărbaţi”: când isteria devine fantezie

18 decembrie 2020

Fascinatia fratilor Coen fata de istoria filmului si varsta de aur a Hollywoodului impregneaza si pelicula ultimului lor film, Hail, Caesar!, unde cineastii pastiseaza cu mare aplomb niste scene in binecunoscutul stil hollywoodian. Ne amintim expresia de uimire turmentata de pe fata lui Jeff Bridges intr-una dintre scenele onirice din The Big Lebowski, care era construita ironic in stil fantezie muzicala Busby Berkeley. Fratii Coen readuc si aici pentru cateva minute stilul Busby Berkeley, printr-o magistrala si megalomana fantezie acvatica, unde balerinele se desfasoara in modele de o complexitate ebluisanta, ce o au in centru pe sirena Scarlett Johansson, interpretand un star ce aminteste de Esther Williams. Scenele de musical nu se opresc aici. Intr-o secventa care trimite la dansul cu mopul din Thousands Cheer sau la personajul Sindbad, Channing Tatum ne prezinta un numar de step ce il evoca desigur pe Gene Kelly. Daca stam sa ne gandim, fratii Coen au cochetat persiflant cu muzicalul si in O Brother, Where Art Thou, unde scena de dans a Ku Klux Klan-ului aducea ecouri atat din Berkeley, cat si din Vrajitorul din Oz (!).

Betia pastisei nu se opreste aici. Romcomul hollywoodian este evocat si el, caci suntem martori in Hail, Caesar! la o parte din filmarile si montajul unei pelicule inititulate Merrily We Dance (a se vedea comedia din 1938 Merrily We Live sau filmele de tip Philadelphia Story), unde tanarul star al comediilor western Hobie Doyle (un fel de Gene Autry) este silit sa joace un rol de june prim care nu i se potriveste deloc si care ii scoate peri albi rafinatului regizor jucat de Ralph Fiennes (posibil bazat pe George Cukor). Foarte interesant este ca, pana la urma, printr-un accident de montaj, prestatia starului in pelicula ajunge sa para nu artificiala si rizibila asa cum era la inceput, ci sincopata si chinuita, cu nuante minimale, ce evoca stilul frust al idolilor furiosi Montgomery Clift si James Dean. De altfel, fratii Coen plaseaza aluzii ironice, pentru cunoscatori, la cei doi idoli: personajul lui Hobie Doyle joaca rolul unui june pe nume Monty (!), iar intr-o scena memorabil grotesca isi scoate proteza care ii inlocuieste dintii din fata (este cunoscut faptul ca si James Dean, caruia ii lipseau dintii din fata, facea astfel de glume).

Dupa cum se vede, intertextualiatatea pastisei si in acelasi timp trimiterea parodica la intertextul unor mult-iubite hituri hollywodiene este insotita si de o celebrity intertextuality, si aici nu ma refer numai la aluziile la Kelly sau Clift, la Heda Hopper si Louella Parsons (personajele Tildei Swinton), ci si la manierismul pe care starurile invitate de Coeni sa joace in film il adopta in prestatiile lor. Stilul de femme fatale adoptat de Scarlett Johansson contrasteaza cu personajul de ingenua pe care i-l impune studioul si reaminteste mai degraba de the dames to kill for, ce isi declamau replicile amuzante intr-un ritm rapid si ireverentios de mitraliera, ca de pilda Jane Russell sau Lauren Bacall.

Personajul intepretat de George Clooney, marele actor ce detine rolul centurionului roman din Hail, Caesar! – A Tale of the Christ aminteste ca look si stil de joc atat de Clark Gable (asemanare cultivata si in O Brother, Where Art Thou), dar si de Robert Taylor, starul indragostit de Deborah Kerr in Quo Vadis. Este posibil ca cel mai mult sa se fi amuzat fratii Coen la filmarea scenelor pentru megaproductia Hail, Caesar! – A Tale of the Christ, unde sunt ecouri puternice atat din romantul religios Quo Vadis, dar si din megahitul multiplu oscarizat Ben Hur (printre altele, nu numai aluziile la scena carelor de lupta, dar faptul ca personajul lui Cristos apare in fundal, in planul secundar aventurii protagonistilor).

Razbate din aceste scene si din cele evocate anterior nu doar un ironic parodico-pastisant, dar, dincolo de toate, un omagiu jucaus al unor impatimiti cinefili catre o epoca unde cetatea Hollywoodului se inalta ca un castel poleit. Dincolo de acerba ironie la domnia studioului hollywoodian (atotputernicul fix-it-all studio, care isi mana starurile cu o mana de fier), la stilul de viata pur (si conservator) american (Josh Brolin – mana de fier a studioului – este un american get-beget, familist convins, cu o sotie blonda si doi copii perfecti, cu o credinta nestramutata in Dumnezeu si cu convingerea – zbuciumata, ce-i drept (!) – ca meseria sa de-a tine lucrurile in mana i se potriveste pana la urma perfect), dincolo de aluzia subtila, dar foarte amara, la lista neagra si la ”amenintarea comunista” din sanul Hollywoodului (a se vedea ceata inofensiva de scenaristi de stanga, la fel de jalnici si de perdanti ca si nihilistii din The Big Lebowski), dincolo de homoerotismul marcat al scenelor din muzicalul lui Channing Tatum – dincolo, deci, de toate acestea, se inalta, in hedonismul lor pur, scenele filmate in dulcele stil ”clasic”, ce ne fac sa retraim, chiar daca stim ca suntem groaznic inselati, magia de praf de stele a vechiului Hollywood.

Nostalgici, poate ca am dori sa vedem un nou film cu Gene Kelly in pasi de step sau un intreg Merrily We Dance fara de gres executat sub bagheta, de exemplu, a unui George Cukor. Si, de ce nu, poate ca vrem sa mai varsam o lacrima la discursul, deopotriva de maret si deopotriva de inselator, al romanului convertit la crestinism (sau, ma rog, la hollywoodianism?) din Hail, Caesar! – A Tale of the Christ?

Filmele fratilor Coen sunt, fara indoiala, extrem de intertextuale si traiesc prin aluzia jucausa la intertextul lor – ca sa dam doar cateva exemple dintr-o lista foarte lunga, O Brother, Where Art Thou trambiteaza inca de pe generic (scris cu litere mari!) ca se bazeaza pe Odiseea; The Hudsucker Proxy face cu ochiul lui Citizen Kane, Miller’s Crossing se intrupeaza din genul filmelor cu gangsteri in stil Cagney / Bogart. Bazandu-se, ca si The Big Lebowski, pe un cadru de baza (pseudo)-noir (vezi eroul-detectiv ”torturat”, voice-overul), Hail, Caesar! melanjeaza genurile, atragand atentia asupra granitelor in mod ideal trasate intre acestea intr-o ”varsta de aur” a filmului si in acelasi timp subliniind arogant ca orice film este, la urma urmei, de fapt metageneric. Dincolo insa de acest ingenios exercitiu intertextual, razbat placerea si caldura de a da cezarului ce-i al cezarului: ca multi dintre noi, fratii Coen au crescut adorand filmele pe care acum le pastiseaza si mixeaza. Si le face pur si simplu placere sa le re-creeze si sa-si aminteasca de ele.

Ruxandra Visan Cafe Gradiva

Ruxandra Visan

este conferentiar la Facultatea de Limbi si Literaturi Straine a Universitatii Bucuresti.

Toate articolele acestui autor

Tags: autor: Ruxandra Vişanrubrică: Artvizierrubrica: cr

  Şi pentru că tot sunteţi aici…

...va solicităm sprijinul, dragă cititoare, dragă cititorule. Audiența noastră a crescut foarte mult, cu deosebire în ultima vreme. Cafe Gradiva - Cultură, societate, psihoterapie este o publicație online unică, din câte cunoaștem, prin profil editorial, format și continuitate. Din 2007, am publicat mii de articole, eseuri, interviuri, știri, corespondențe și transmisiuni de la evenimente locale, naționale și internaționale, recenzii și cronici, anchete, sinteze și dosare, pictoriale, sondaje, opinii și comentarii - scrise, video, audio și grafice, de psihanaliză și psihoterapie de varii orientări, de psihiatrie, psihologie și dezvoltare personală, dar și sociale, educaţionale şi comunitare, pentru drepturile omului şi nediscriminare, culturale, literare și artistice, istorice și filosofice. Realizarea lor a presupus, cale de mulți ani, o muncă enormă, uneori „la foc continuu” ori „în direct”, consacrând nopți, weekend-uri și vacanțe. Au fost necesare felurite resurse, implicare și bani, toate în regim de voluntariat.

Faptul că ne citiți și că reveniți mereu ne încurajează și ne arată că suntem pe drumul bun. Ca publicație de tip magazin independentă editorial, nefinanţată, apărând într-o piață media vastă și cu mari resurse, avem nevoie de susținerea dv. pentru a face mai departe jurnalism psi de calitate. Fiecare contribuție de la dv., mai mare sau mai mică, este foarte importantă pentru a putea continua.
 Susţineţi Cafe Gradiva cu 1 euro sau mai mult - durează doar un minut. Vă mulţumim! 

Sustine Cafe Gradiva

Cafe Gradiva

Cafe Gradiva

Cafe Gradiva - Cultură, societate, psihoterapie este un magazin online de psihologie, psihoterapie, psihanaliză şi psihiatrie şi cu deschidere spre sfera artistică şi culturală, educaţională, socială şi a proiectelor comunitare.

Citeşte şi

Utilizarea dramei creative şi a artei povestirii în îngrijirea persoanelor cu boala Alzheimer
Psi

Utilizarea dramei creative şi a artei povestirii în îngrijirea persoanelor cu boala Alzheimer

by Teodora Dobrescu
29 noiembrie 2020
Copilul și sanctuarul
Cafe Gradiva

Copilul și sanctuarul

by Cafe Gradiva
22 noiembrie 2020
Growing Up, maturizarea fortata a copiilor nedoriti si dorinta de vindecare
Cafe Gradiva

Growing Up, maturizarea fortata a copiilor nedoriti si dorinta de vindecare

by Cafe Gradiva
22 noiembrie 2020
Load More
Next Post
Freud contra lui Wagner-Jauregg, episodul 3/7

Freud contra lui Wagner-Jauregg, episodul 3/7

Lasă un răspuns Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sunt de acord cu Termeni şi condiţii şi Acord de confidenţialitate.

Primeşte Cafe Gradiva pe email

Scrie la Cafe Gradiva! Scrie la Cafe Gradiva! Scrie la Cafe Gradiva!

Ca la carte

Viitorul psihanalizei şi tehnica prin joc
Cafe Gradiva

Viitorul psihanalizei şi tehnica prin joc

8 octombrie 2020
Monoteismul si limbajul violentei
Cafe Gradiva

Monoteismul si limbajul violentei

8 octombrie 2020
Promovaţi-vă evenimentele la Cafe Gradiva! Promovaţi-vă evenimentele la Cafe Gradiva! Promovaţi-vă evenimentele la Cafe Gradiva!

Terapeuţi

Psihoterapeut Dorin Bîtfoi în Bucureşti

Psihoterapeut Dorin Bîtfoi în Bucureşti, sector 3

13 aprilie 2022
Psihoterapeut Alina Neagoe în Constanţa

Psihoterapeut Alina Neagoe în Constanţa, Traian 70

13 aprilie 2022
psihoterapeut Gabriela Tudor Popescu în Braşov

Psihoterapeut Gabriela Tudor Popescu în Braşov, Carpaţilor 13

13 aprilie 2022
Psihoterapeut Alexa Bîtfoi în Bucureşti

Psihoterapeut Alexa Bîtfoi în Bucureşti, sector 4

13 aprilie 2022
Cafe Gradiva

Cafe Gradiva - Cultură, societate, psihoterapie este o revistă magazin online de psihoterapie, psihanaliză, psihologie şi psihiatrie, cu interese în sfera culturală şi artistică, socială, educaţională şi comunitară.

Urmăreşte-ne

Caută terapeut

Psihologi | Braşov | Bucureşti | Sector 4 | Constanţa | Psihoterapeuţi | Braşov | Bucureşti | Sector 3 | Sector 4 | Constanţa | Psihoterapeuţi psihanalişti | Bucureşti | Sector 4 | Constanţa

Psihologi online | Skype | WhatsApp | Zoom | Psihologi la telefon | Psihoterapeuţi online | Skype | WhatsApp | Zoom | Psihoterapeuţi la telefon | Psihoterapeuţi psihanalişti online | Skype | WhatsApp | Zoom | Psihoterapeuţi psihanalişti la telefon

Primeşte Cafe Gradiva pe email

  • Despre
  • Autori
  • Termeni şi condiţii
  • Acord de confidenţialitate
  • Cookies
  • Contact

© 2020 Cafe Gradiva - Pshanaliza, psihoterapie, psihiatrie, psihologie.

No Result
View All Result
  • Ştiri
  • Evenimente
  • Gradiva Podcast
  • Cauta terapeut
  • Terapeut? Înscrie-te!
  • Scrie la noi
  • Promovează
  • Newsletter
  • Contact

© 2020 Cafe Gradiva - Pshanaliza, psihoterapie, psihiatrie, psihologie.

Utilizăm module cookie pentru a vă asigura că beneficiați de cea mai bună experiență pe site-ul nostru. Mai mult aici.