2. Cei doi protagonisti
O biografie comparata intre Freud si Wagner-Jauregg asteapta inca sa fie scrisa. Se cunosc demult, se tutuiesc si se respecta. Au studiat medicina impreuna, cu aceiasi maestri. Dar pe cand Freud a inventat un rol nou pentru psihiatru, pe cel de a reprezenta interesele pacientului sau, si a defrisat un nou continent, inconstientul, Wagner-Jauregg a imbracat vestmintele psihiatrului traditional. El nu intentioneaza sa renunte la identitatea sa medicala. Nu-i de mirare prin urmare ca daca lui Freud ii va fi acordat in 1930 Premiul Goethe pentru calitatile literare ale operei sale, Wagner-Jauregg va primi in 1928 Premiul Nobel pentru Medicina pentru aflarea unui tratament, malarioterapia, impotriva sifilisului. Freud va muri in 1939 la Londra, iar Wagner-Jauregg un an mai tarziu, la Viena.
Posteritatea il va retine pe primul si il va uita pe al doilea. In 1920, cu toate acestea, Wagner-Jauregg e considerat una dintre cele mai eminente personalitati stiintifice ale vremii sale. Conduce un spital si tine cursuri la Universitate. Si iata-l somat sa se justifice inaintea unei Comisii de ancheta si amenintat cu acuzatia de tradare. Ce i se reproseaza?
Roland Jaccard
este scriitor. Nihilist, a fost un apropiat al lui Cioran şi Louise Brooks. A scris mult despre psihanaliză. Trăieşte la Paris.
Subscrieţi la Cafe Gradiva
Primiţi în flux sau email evenimentele, ideile şi interpretările cu sens.