In timp ce zaharul este introdus in multe alimente (chiar in cele care nu ar necesita zahar), societatea (mai ales cea romaneasca) ne ofera marimi de haine care deseori pot fi imbracate doar de unele adolescente, nu de o femeie adulta, trecuta de 25 de ani si cu sarcini la activ. In diverse societati, majoritatea femeilor nu sunt filiforme, ba dimpotriva.
Sunt de acord cu opinia consultantei de stil Irina Markovits:
Hainele sunt cele care ar trebui sa se potriveasca corpurilor si siluetelor noastre, nu invers. Croielile, formele, tesaturile fiecarei haine in parte ar trebui sa ne mangaie corpul, sa ne faca sa zambim cu incantare, sa ne ajute sa parem mai radioase. Acestea sunt hainele care merita onoarea de a ne atinge pielea. N-ar trebui sa lasam o haina prost croita sa ne convinga ca suntem urate, grase, nepotrivite, deformate, ciudate. Vedetele – care-si petrec ore in sir facand sport si monitorizandu-si dietele – au croitori care le modifica absolut fiecare piesa vestimentara: de la rochii de seara, fuste si sacouri, la jeansi, simple tricouri si maieuri. NU exista nici o femeie in lumea asta mare care sa-si fi cumparat hainele dintr-un magazin oarecare si toate sa ii fi venit ca turnate, croite pe masura pentru ea. Nu exista femeie in lumea asta care sa nu se fi confruntat cu haine care nu i se potrivesc, care sunt „asa si-asa”, care sa nu fi mers la croitoreasa pentru cateva modificari. NU exista femeie in lumea asta care nu fi aratat aiurea intr-o haina, o data in viata.
Hainele alea din magazine care nu vi se potrivesc? Nu spun nimic despre voi, nu au legatura cu voi.
Parafrazand expresia din engleza, „it’s not you, it’s the clothes”.
Deseori, cand nu se potrivesc hainele, problema nu e persoana, ci haina.
Subscrieţi la Cafe Gradiva
Primiţi în flux sau email evenimentele, ideile şi interpretările cu sens.
Urmăriţi-ne pe WhatsApp
Abonaţi-vă la Newsletter
Cunosc multe femei care se straduiesc din rasputeri sa slabeasca in asa fel incat sa ajunga sa re-poarte blugii din facultate. E ca si cum au ramas suspendate in adolescenta. Pe langa presiunea sociala exista si o teama de imbatranire si moarte si o neacceptare a trecerii timpului. Nu exista incremenire in timp decat in mintea unora.
Doctorul nutritionist Dukan a lansat mai demult o dieta destul de controversata si considerata de unii nociva pentru organism. Acelasi nutritionist a scris o carte, Barbatii prefera femeile cu forme, care contrazice cumva ideea de „dieta” si „slabit” .
Femei de toate varstele incearca, de mai bine de o jumatate de secol, sa se infometeze, spunandu-si ca vor fi mai frumoase si mai seducatoare daca vor fi slabe. Ele se simt vinovate daca mananca si se inhiba daca un barbat le atinge rotunjimile. Soldurile, coapsele, obrajii, chiar si genunchii sunt emitatori sexuali naturali, pe care specia ii poseda de la inceputurile ei si care nu depind nici de persoana in sine, nici de societatea in care ea traieste, ci de gene si de instincte. Iar natura nu creeaza niciodata un emitator fara sa creeze si un receptor potrivit. Acest receptor e privirea barbatului care descopera o femeie. Daca are forme, chiar si forme pline, daca e durdulie sau planturoasa, femeia trebuie sa aiba incredere in emitatorii ei sexuali, sa invete sa-i pretuiasca. Sansele ei de a declansa dorinta, de a-i oferi placere, seductie si atasament unui barbat, de a construi o legatura, un cuplu si, in cele din urma, de a fi fericita sunt infinit mai mari decat ale unei „slabanoage“ la moda in zilele noastre.
Autorul isi indeamnă cititoarele:
Parcurgeţi aceasta carte. Ea v-ar putea oferi suficientă forta si spirit critic pentru a rezista cumplitei presiuni actuale in favoarea unei talii de viespe. Puneti-va, poate pentru prima oara in viata, intrebarea: Si dacă as fi mai frumoasa si mai sexy asa cum sunt?
Nutritionistul aduce in discutie tulburarile de alimentatie intretinute de revistele si creatorii de moda, despre frica de celulita si vergeturi. Dr. Dukan declara ca nu a vazut femei supraponderale care sa aiba probleme cu sexualitatea lor, ci femei subponderale care sa aiba mari probleme cu senzualitatea si sexualitatea lor.
Iata din cuprinsul cartii:
- Partea intii
- Rotunjime si natura
- Comunicarea nonverbala in regnul animal
- Comunicarea olfactiva: mirosurile si mesajele
- Comunicarea nonverbala la om
- Comunicarea prin miros la copil
- Feminitatea un cocteil biologic
- Rotunjimile si sexualitatea
- Partea a doua
- Rotunjimile si cultura
- Rotunjimile de-a lungul timpului
- Consecintele conflictului subtirimi-rotunjimi
- Nevroza animala prin contrarierea pulsiunilor
- Consecintele fiziologice: slabirea voluntara inutila
- Dupa 30 de ani slabitul te imbatrineste
- Cauzele tabuului rotunjimilor
- Cine da cuvintul de ordine ?
- Societatea de consum si feminismul
- Cine raspindeste cuvintul de ordine ?
- Liderii modei
- Partea a treia
- Catre o noua rotunjime
- Scrisoare deschisa catre barbati
- Scrisoare deschisa catre marii croitori
- Scrisoare deschisa catre jurnalistii de la revistele pentru femei
- Scrisoare deschisa catre industria de confectii pentru femei
Concluzie: schimbati magazinul de haine.
Cristiana Alexandra Levitchi
este psihoterapeut, psiholog clinician, facilitator constelatii. „Sunt om si nimic din ce e omenesc nu-mi este strain” – vorba lui Terentiu a devenit motto-ul sau.
Foto: Concursul de frumusete Miss USA 1965: Miss Texas, Miss Ohio si Miss New Mexico