Citiţi "la cald" corespondenţele de la Conferinţa Naţională Alzheimer 2021 >>

  • Despre
  • Autori
  • Parteneri
  • Scrie la noi
  • Promovează
  • Newsletter
  • Contact
Sustine Gradiva
 
Cafe Gradiva
Cauta terapeut
Esti terapeut? Inscrie-te!
  • Prima pagină
  • Ştiri
  • Evenimente
  • Psi
    • Psihoterapie
    • Psihanaliză
    • Psihiatrie
    • Psihologie
  • Cultură
  • Societate
  • Podcast
No Result
View All Result
Cauta terapeut
Esti terapeut? Inscrie-te!
No Result
View All Result
Cafe Gradiva
No Result
View All Result
Caută terapeut | Terapeut? Înscrie-te!

”Starea natiei”: Sa radem de saraci

Cafe Gradiva by Cafe Gradiva
in Fără categorie
9
”Starea natiei”: Sa radem de saraci
0 Shares
Share
Share
Pin
Tweet

Citeştedespre

Salman Akhtar psihanalist

Sinuciderea ca distrugere a Selfului total, la Winnicott şi Akhtar

9 februarie 2021
Psihanalistul Salman Akhtar sacrificiu

Psihanalistul Salman Akhtar despre „ultimul strigăt de luptă” şi motivaţia sacrificială a terorismului

2 februarie 2021
antivaccinare vaccin covid-19 variola

Cei care susţin antivaccinarea în pandemia COVID-19 folosesc aceleași argumente de acum 135 de ani

17 ianuarie 2021

”Starea natiei”: Sa radem de saraci

– Cate picioare are sarpele?
– Nu stiu!
– Nu se poate, doamna, n-ati vazut niciodata un sarpe?
– Am vazut sarpe, dar cu picioare… nu stiu cate sa aibe…
– Nu le-ati numarat?
– Nu.
– Dati-mi, asa, un numar, poate il nimeriti.
– Poate sa aiba 6-7, mai mult nu cred. 

Si seria de intrebari-capcana continua, spre deliciul celor ce urmaresc seara de seara ”Starea natiei” de pe TVR 1: Omul este mamifer sau conifer? Cati bani are un leu? Ati pupa moastele Sfantului Osama Bin Laden? Ce parere aveti ca se interzice Facebookul in Romania? Cu o mina sobra, reporterul de la rubrica ”Vax Populi” bate ulite infundate, luand la intrebari trecatori ridati de saracie si griji. Microfonul si camera video ii dau autoritate. Intrebarile pleaca de la axiome strecurate printre randuri. Caci, de vreme ce jurnalistul nostru vine sa ceara opinii, e clar ca ”situatiunea” e grava, e limpede ca Facebookul chiar a fost interzis sau ca sarpele musai ca are picioare.

Televiziunea – bardul zilelor noastre

Care e, pana la urma, finalitatea acestei parodii? Dincolo de elementul evident de entertainment, aceasta ”rusinare” a ignorantilor de prin sate vine sa le confirme privitorilor (multi dintre ei, indivizi activi din mediul urban – v. aici structura audientei) ca ei, cei din fata televizorului, sunt niste oameni educati, si cu optiuni politice valide, care au toate motivele sa priveasca ”de sus” catre vulgul ”asistatilor” si analfabetilor care voteaza orbeste, dupa comanda (gasiti printre comentariile de pe contul de Facebook al rubricii ”Vax Populi” suficiente atitudini in acest sens). Reporterul de la „Vax Populi” ne asigura totusi ca

ideea nu e sa-mi bat joc de acesti oameni… incerc sa atrag atentia ca oamenii astia sunt ignorati si folositi. De primari. De preoti. De parlamentari. 

Scuza sa nu convinge. O data, acest citat sta sub un vox pop pe tema: ”De ce sunt atat de multi analfabeti in Romania?”. Apoi, reporterul vorbeste despre niste oameni sarmani care sunt ”folositi”, de ca si cum rubrica sa nu i-ar obiectualiza pe aceiasi indivizi spre uzul emisiunii sale satirice. Si, mai ales, spre folosul audientei, care se bucura de confirmarea statului ei superior – ca mentalitate, ca educatie, ca valori politice. Spectatori ai ignorantei acelor marginali, putem zambi cu distanta si cu sentimentul ca ”noi” suntem altfel – noi nu votam cu ochii inchisi, noi nu asteptam pomeni, noi formam acea meritorie ”clasa de mijloc”. Televiziunea, in acest caz, ne pune in fata o oglinda, ne reconfirma valorile pe care juram oricand. Televiziunea reia astfel, după formula lui John Fiske, functia bardului traditional care exprima, in versuri, preocuparile vremurilor sale si care

”comunica membrilor unei culturi o versiune confirmata despre ei insisi” (Semnele televiziunii, p. 86).

Defaimarea poate fi nobila

”Vax populi” reproduce, nu neaparat deliberat, un mit, o ideologie dominanta legata stigmatizarea persoanelor aflate in saracie, ca fiind a priori needucate, lipsite de initiativa si lenese. Pe de alta parte, imi amintesc de un alt vox pop, tot parodic, realizat pe la inceputul anilor ’90, la acelasi TVR. Revista ”Academia Catavencu” a realizat atunci un sondaj inspirat in care i-a intrebat pe politicieni daca nu exista motive ca sa fie ingrijorati de concentratia ingrijoratoare (de 66%) de hidrogen din apa (H2O) consumata de bucuresteni. Memorabila a ramas replica lui Adrian Severin, care s-a aratat extrem de preocupat, dar ne-a asigurat ca la Consiliul Europei se studiaza deja problema. Desigur, si alte raspunsuri similare au fost smulse unor notabilitati politice ale vremii. Si de aceasta data, audientei i s-a confirmat ceva ce stia deja – ca noii politicieni sunt demagogi si ca nu ii sunt cu nimic superiori la nivel de inteligenta / educatie. Doar ca registrul acelui vox pop n-a fost unul ”de sus” si autosuficient, ci mai degraba unul contestatar, fata de o clasa de politicieni cocotati, in graba, mai sus decat ar fi meritat. Preluand o formula a unei specialiste in etica mass-media de la scoala de jurnalism Poynter Insitute, exista momente in care a rusina pe cineva, a-l expune, a-l defaima public poate face parte, in mod justificat, din actul jurnalistic – de exemplu, atunci cand dai in vileag o corporatie ce-si abuzeza angajatii prost platiti (sau, as completa, atunci cand dezvalui demagogia politicienilor). Aceasta ar fi, deci, o ”rusinare corecta” (good shaming), cu un ”scop nobil”. Insa a rusina pe cineva doar de dragul de a-l face de ras tine deja de bad shaming, de defaimarea incorecta, de rea-credinta.

Victor Popescu Cafe Gradiva

Victor Popescu

este filosof si jurnalist specializat in etica mass-media.

Toate articolele acestui autor

Tags: rubrică: ImagovideoVino şi vezi

  Şi pentru că tot sunteţi aici…

...va solicităm sprijinul, dragă cititoare, dragă cititorule. Audiența noastră a crescut foarte mult, cu deosebire în ultima vreme. Cafe Gradiva - Cultură, societate, psihoterapie este o publicație online unică, din câte cunoaștem, prin profil editorial, format și continuitate. Din 2007, am publicat mii de articole, eseuri, interviuri, știri, corespondențe și transmisiuni de la evenimente locale, naționale și internaționale, recenzii și cronici, anchete, sinteze și dosare, pictoriale, sondaje, opinii și comentarii - scrise, video, audio și grafice, de psihanaliză și psihoterapie de varii orientări, de psihiatrie, psihologie și dezvoltare personală, dar și sociale, educaţionale şi comunitare, pentru drepturile omului şi nediscriminare, culturale, literare și artistice, istorice și filosofice. Realizarea lor a presupus, cale de mulți ani, o muncă enormă, uneori „la foc continuu” ori „în direct”, consacrând nopți, weekend-uri și vacanțe. Au fost necesare felurite resurse, implicare și bani, toate în regim de voluntariat.

Faptul că ne citiți și că reveniți mereu ne încurajează și ne arată că suntem pe drumul bun. Ca publicație de tip magazin independentă editorial, nefinanţată, apărând într-o piață media vastă și cu mari resurse, avem nevoie de susținerea dv. pentru a face mai departe jurnalism psi de calitate. Fiecare contribuție de la dv., mai mare sau mai mică, este foarte importantă pentru a putea continua.
 Susţineţi Cafe Gradiva cu 1 euro sau mai mult - durează doar un minut. Vă mulţumim! 

Sustine Cafe Gradiva

Cafe Gradiva

Cafe Gradiva

Cafe Gradiva - Cultură, societate, psihoterapie este un magazin online de psihologie, psihoterapie, psihanaliză şi psihiatrie şi cu deschidere spre sfera artistică şi culturală, educaţională, socială şi a proiectelor comunitare.

Citeşte şi

Privatizarea linistea psihanaliza
Societate

Privatizarea normalităţii: linişte pentru bogaţi, zgomote pentru săraci?

by Dorin-Liviu Bîtfoi
9 februarie 2021
Masculinitate furata Zimbardo
Societate

Masculinitate furată, feminitate oprimată şi bătălia dintre sexe

by Alexandra Frîncu
2 februarie 2021
mutilarea genitală feminină

Mutilarea genitală feminină: La fiecare 11 secunde o fată este tăiată! Lăsați cuțitul!

by Teodora Dobrescu
21 decembrie 2020
Load More
Next Post
Sindromul Pinocchio sau calatoria unei papusi de lemn

Sindromul Pinocchio sau calatoria unei papusi de lemn

Comments 9

  1. Tine says:
    5 ani ago

    Execelent!
    Mi se pare trist si degradant sa iti bati joc de niste oameni defavorizati. Mai bine ar investi timp si bani in educarea lor…

    Răspunde
    • Victor Popescu says:
      5 ani ago

      Da, si eu cred ca o productie de pe un canal public (national) ar putea pune un pic altfel problema celor saraci si maginalizati (si ignoranti din motive care nu tin strict de vointa lor).

      Răspunde
  2. Unknown says:
    5 ani ago

    Orice discurs poate fi folosit ca justificare pentru o anumită cunoaștere. Cu alte cuvinte, dacă interpretezi răspunsurile celor intervievați în seria vox populi, așa cum o face autorul în articol, atunci aduci prejudiciu de imagine acelor persoane, din moment ce reporterul explica în mod diferit demersul său. Dacă este sincer sau nu, contează mai puțin. Versiunea tradițională din literatură de înțelegere a „autorului” prin prisma intențiilor (atribuite) și biografiei este o tendință care trebuie depășită așa cum arată Roland Barthes. Astfel, nu văd de ce trebuie să afișam acest scepticism distructiv și să impunem ce semnifică „cu adevarat” creația unui alt om, în cazul de față, un reportaj.

    Răspunde
    • Victor Popescu says:
      5 ani ago

      Cred si eu ca acest ”vax populi” e ceva dincolo de intentia auctoriala (am si precizat ca aceste pseudosondaje reproduc ”nu neaparat deliberat” o mentalitate, o atitudine a unei clase anume), am vorbit despre functia ”bardica” a televiziunii si cred ca optiunile noastre metodologice nu sunt chiar asa de diferite. E drept, am citat si justificarea reporterului, dar tocmai pt. a arata incongruenta dintre ce crede el ca face (intentia) si ce iese pana la urma pe ecran.

      Răspunde
  3. Anonim says:
    5 ani ago

    scepticism distructiv ii spuneti
    eu i as spune spirit critic/ gandire critica
    necesar ca aerul si care e bine sa apara cat mai des
    nae

    Răspunde
    • Victor Popescu says:
      5 ani ago

      De acord cu dvs., am incercat o analiza ”critica” (nu ”sceptica”).

      Răspunde
  4. Cafe Gradiva says:
    5 ani ago

    Foarte buna, sagace analiza!

    Răspunde
    • Victor Popescu says:
      5 ani ago

      Multumesc 🙂

      Răspunde
  5. Andreea says:
    5 ani ago

    foarte profunda analiza!

    Răspunde

Lasă un răspuns Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sunt de acord cu Termeni şi condiţii şi Acord de confidenţialitate.

Primeşte Cafe Gradiva pe email

Terapeuţi

Psihoterapeut Dorin Bîtfoi în Bucureşti

Psihoterapeut Dorin Bîtfoi în Bucureşti, sector 3

10 ianuarie 2021
psihoterapeut Gabriela Tudor Popescu în Braşov

Psihoterapeut Gabriela Tudor Popescu în Braşov, Carpaţilor 13

22 noiembrie 2020
Scrie la Cafe Gradiva! Scrie la Cafe Gradiva! Scrie la Cafe Gradiva!

Ca la carte

80 de ani
Cafe Gradiva

80 de ani

8 octombrie 2020
Heinz Kohut: Sinele narcisic tulburat si complexul Oedip
Cafe Gradiva

Heinz Kohut: Sinele narcisic tulburat si complexul Oedip

8 octombrie 2020
Promovaţi-vă evenimentele la Cafe Gradiva! Promovaţi-vă evenimentele la Cafe Gradiva! Promovaţi-vă evenimentele la Cafe Gradiva!

Ultima oră

Mihai Rusen No Man's Land

Mihai Rusen: No Man’s Land

28 februarie 2021
tehnologii asistive boala Alzheimer carantină

„Rudele pacienţilor cu Alzheimer ne sunau aproape non-stop”: panică şi pregătiri în carantină

27 februarie 2021
Sindromul de fragilitate la vârstnici

Sindromul de fragilitate la vârstnici. Vă puteţi imagina o lume fără demenţă?

27 februarie 2021
îngrijitorii persoanei cu boala Alzheimer

Cine-i îngrijeşte (în vreme de pandemie) pe îngrijitorii persoanei cu boala Alzheimer?

26 februarie 2021
Cafe Gradiva

Cafe Gradiva - Cultură, societate, psihoterapie este o revistă magazin online de psihoterapie, psihanaliză, psihologie şi psihiatrie, cu interese în sfera culturală şi artistică, socială, educaţională şi comunitară.

Urmăreşte-ne

Caută terapeut

Psihologi | Braşov | Bucureşti | Sector 3 | Constanţa | Psihoterapeuţi | Braşov | Bucureşti | Sector 3 | Constanţa | Psihoterapeuţi psihanalitici | Bucureşti | Sector 3 | Constanţa

Primeşte Cafe Gradiva pe email

  • Despre
  • Autori
  • Termeni şi condiţii
  • Acord de confidenţialitate
  • Cookies
  • Contact

© 2020 Cafe Gradiva - Pshanaliza, psihoterapie, psihiatrie, psihologie.

No Result
View All Result
  • Ştiri
  • Evenimente
  • Gradiva Podcast
  • Cauta terapeut
  • Terapeut? Înscrie-te!
  • Scrie la noi
  • Promovează
  • Newsletter
  • Contact

© 2020 Cafe Gradiva - Pshanaliza, psihoterapie, psihiatrie, psihologie.

Utilizăm module cookie pentru a vă asigura că beneficiați de cea mai bună experiență pe site-ul nostru. Mai mult aici.