In luna aprilie „Filme pentru liceeni” propune un titlu japonez: Baiatul si bestia, in regia lui Mamoru Hosoda, cunoscut pentru seria “Digimon”. Liceenii vor dezbate dupa film despre diferente culturale si vor afla mai multe despre animatie.
Un baiat furios si un samurai stangaci formeaza cea mai nepotrivita pereche maestru-ucenic. Kyuta paraseste lumea oamenilor (Shibuya) si ajunge pe taramul fantastic al bestiilor (Jutengai), unde acesta devine discipolul bestiei Kumatetsu. Aceasta intalnire fortuita este doar inceputul unei aventuri emotionante.
Baiatul si bestia este un film extraordinar ce impleteste tema familiei, a maturizarii, a naturii duale a puterii si a lumilor fantastice. Povestea initiatica a lui Kyuta incepe odata cu intrarea in Juntegai. Aflat in cautarea libertatii si implinirii personale, baiatul invata sa uite regulile lumii oamenilor si sa se adapteze unui mediu necunoscut. Regizorul a ales animatia pentru a ilustra o lume a personajelor non-umane ce critica lumea oamenilor. Astfel s-a nascut Juntegai, un univers al zeilor antropomorfici.
Regizorul afirma ca
educatia este un drum cu doua sensuri, iar asta se regaseste in dialogurile din film. Cred ca acest lucru este valabil si in relatiile dintre parinti si copii, care invata unii de la ceilalti. Vorbesc foarte mult despre familie in filmele mele, pentru ca mi se pare foarte importanta.
Animatia a devenit un fenomen in Japonia, inainte de aparitia filmului in cinematografe, fiind lansata si o revista manga cu acelasi nume. Presa internationala noteaza:
Subscrieţi la Cafe Gradiva
Primiţi în flux sau email evenimentele, ideile şi interpretările cu sens.
Urmăriţi-ne pe WhatsApp
Abonaţi-vă la Newsletter
Daca Baiatul si bestia nu spulbera orice dubiu ca Hosoda Mamoru va deveni urmatorul rege al animatiei japoneze, atunci nu stiu ce o va face.
Baiatul si bestia este o poveste care te cucereste, despre doi invidizi nu tocmai perfecti, care gasesc insa disciplina si dragostea de care au nevoie pentru a-si asuma rolul in lumile lor.
In acest an filmul a primit din partea Japan Academy Prize Association premiul pentru cel mai bun film de animatie.
In plus, proiectul propune o lectie de cinema ce prezinta etapele care au marcat istoria filmului de animatie, tehnici ce stau la baza unora dintre cele mai indragite filme de animatie sau regizori ale caror stiluri au devenit emblematice de-a lungul timpului, printre ei numarandu-se James Stuart Blackton, Tim Burton sau John Lasseter. Lectia este disponibila online pe site-ul proiectului.
In cadrul proiectului, elevii si profesorii au parcurs deja primele sase lectii de cinema: Scurta istorie a cinematografului, Genurile cinematografice, De la documentar la fictiune, Actorul de film, Cinema la feminin si Planeta cinema si au dezbatut teme sociale precum planificarea familiala, egalitatea de gen sau diferente culturale.
”Filmele bune se cunosc din scoala”
Proiectul „Filme pentru liceeni”, rezultat al colaborarii inedite dintre asociatia elvetiana Lanterna Magica si Asociatia Culturala Macondo are ca obiectiv dezvoltarea metodelor de invatare pentru liceeni cu varste intre 14-18 ani. Acest scop va fi indeplinit prin proiectarea gratuita a unei selectii de sase filme premiate la nivel international in perioada octombrie 2015 – iunie 2016 pentru 10.000 de liceeni si prin organizarea a sase workshopuri pentru 50 de cadre didactice. Proiectul este implementat in Bucuresti, Timisoara, Rasnov, Corabia, Caracal, Moinesti, Moreni, Slobozia, Slatina, Toplita, Targoviste, Ramnicu-Valcea si Giurgiu.
Despre organizatori
Infiintata in 2007, Asociatia Culturala Macondo detine o experienta considerabila in dezvoltarea de proiecte in domeniul cultural, cu precadere in cel cinematografic, dar si in distrubutia de filme de arta pe piata din Romania.
Lanterna Magica este un club international de cinema pentru copii, fondat in Elvetia, cu o existenta de peste 20 de ani. Obiectivele sale constau in incurajarea tinerelor generatii in studiul culturii cinematografice si in oferirea de instrumente pentru a intelege imaginile cu care ei interactioneaza zi de zi.
Proiectul „Filme pentru liceeni” este co-finantat printr-un grant din partea Elvetiei prin intermediul Contributiei Elvetiene pentru Uniunea Europeana extinsa.
Proiectul „Filme pentru liceeni” este sustinut de Ministerul Educaţiei si Cercetarii Stiintifice, Inspectoratul Scolar Bucuresti, Casa Corpului Didactic Bucuresti, Reprezentanta Comisiei Europene in Romania, Directia Municipala Pentru Cultura, Invatamant, Sport si Tineret Slobozia, Casa Corpului Didactic Ialomita, Casa Corpului Didactic Olt, Inspectoratul Scolar Judetean Harghita, Inspectoratul Scolar Judetean Dambovita, Inspectoratul Scolar Judetean Giurgiu, Inspectoratul Judetean Scolar Ialomita,Inspectoratul Scolar Judetean Olt,Inspectoratul Scolar Judetean Bacau, Casa Corpului Didactic Dambovita, Casa Corpului Didactic Timis, Casa Corpului Didactic Giurgiu, Hollywood Multiplex Bucuresti Mall, Cinema Elvira Popescu, Casa de Cultura a Municipiului Toplita, Slatina, AMBASADA in Timisoara.
Proiectul este promovat si sustinut de partenerii media: Ziare.com, Kiss FM, Kiss TV, www.parinti.com, www.femeia.ro, www.revistaioana.ro, www.renne.ro, Cinemagia, Observatorul Cultural, Super Bravo Girl, Revista Stiinta si Tehnica, Revista FILM, Revista LZR, www.suntparinte.ro, www.edu-news.ro, www.examenultau.ro, Cinema RX, Historia, www.aarc.ro, www.cafegradiva.ro, www.movienews.ro, www.urban.ro, www.ziarulmetropolis.ro.
Pentru mai multe detalii, va rugam sa ne contactati:
Diana Cercel, coordonator proiect
Telefon: 0723.234.005
Email: diana[at]asociatiamacondo[dot]ro
www.facebook.com/filmepentruliceeni
www.filmepentruliceeni.ro