7. Psihanaliza sub acuzare
Voind sa isi menajeze vechiul prieten, Freud va trimite momentan in banca acuzarii psihanaliza, aceasta terapie a celor bogati si lenesi. Si chiar si un freudian neconditionat precum Kurt Eissler va regreta lasitatea de care maestrul a dat dovada cu aceasta ocazie. In lipsa „tradarii”, el ar fi putut stabili pentru Wagner-Jaureggo vina profesionala. Dar a esuat, intrucat asta ar fi insemnat sa ii ia mai transant partea locotenentului Kauders, ceea ce s-a ferit sa faca.
Pe scurt, cea de-a doua zi de dezbateri a fost una al victoriei complete pentru Wagner-Jauregg, iar Comisia a renuntat sa il mai urmareasca, ceea ce va suscita indignarea lui Alfred Adler. O data mai mult a fost pusa in scena o solidaritate invizibila intre cei care detineau cunoasterea si cei care detineau puterea. Stim ca aceasta e aproape imposibil de destramat.
Sa consemnam pentru istorie ca locotenentul Kauders a devenit un puternic editor in Germania, inainte de a fi nevoit sa emigreze, in 1933, in Statele Unite. Aici s-a ocupat de publicitatea unei mari intreprinderi si a scris carti pentru copii. Dupa Eissler, era un barbat de o exceptionala onestitate, revoltat de orice forma de injustitie si care credea ca
a trai impreuna cu altii e joc de copii… pe cand e atat de dificil sa te intelegi pe tine insuti…
Probabil, a adaugat el ironic, aceasta e adevarat mai ales pentru psihiatri. Cat despre Wagner-Jauregg, el nu il va ierta niciodata pe Freud de a nu-i fi sustinut complet cauza, iar in autobiografia pe care o va scrie la sfarsitul vietii va evoca din nou, cu amaraciune, aceasta „expertiza intr-adevar defavorabila”.
Roland Jaccard
este scriitor. Nihilist, a fost un apropiat al lui Cioran şi Louise Brooks. A scris mult despre psihanaliză. Trăieşte la Paris.
Subscrieţi la Cafe Gradiva
Primiţi în flux sau email evenimentele, ideile şi interpretările cu sens.