• Despre
  • Autori
  • Parteneri
  • Scrie la noi
  • Promovează
  • Newsletter
  • Contact
Sustine Gradiva
 
Cafe Gradiva
Cauta terapeut
Promovează-ţi evenimentul
  • Prima pagină
  • Ştiri
  • Evenimente
  • Psi
    • Psihoterapie
    • Psihanaliză
    • Psihiatrie
    • Psihologie
  • Cultură
  • Societate
  • Podcast
No Result
View All Result
Cauta terapeut
Promovează-ţi evenimentul
  Curs de formare în psihoterapie psihanalitică & Curs de formare în consiliere psihologică
– înscrieri 2022 >>>
No Result
View All Result
Cafe Gradiva
No Result
View All Result
Caută terapeut | Promovează-ţi evenimentul
Home Cafe Gradiva

Bacul laureat

Cafe Gradiva by Cafe Gradiva
in Cafe Gradiva
Bacul laureat
Share
bacalaureat cristian mungiu cannes psihanaliza aplicata

Am vazut recent filmul lui Cristian Mungiu, care a si fost deja premiat la Cannes pentru regie, mult discutatul Bacalaureat. Recunosc ca m-a intrigat banalitatea titlului, prin rigoarea si problematizarea unui cuvant emblematic pentru ultimii ani.

Ceea ce mi-a atras atentia inca din primele secunde ale filmului Bacalaureat a fost faptul ca actiune se petrece dinspre interior spre exterior, ceea ce trezeste o tensiune si un oarecare disconfort, ca si cum cineva ti-ar fi infipt un binoclu in cap si te-ar fi intrebat ce vezi prin el. Aceasta perspectiva pe dos cumva amplifica foarte mult anumite senzatii, care devin aproape personale. O alta observatie care merita impartasita este ca spectactorul nu este invitat sa urmareasca actiunea, aceasta are mersul ei ce nu pare a fi influentat in nici un fel de vreun scenariu mental si fara vreo finalitate anume. Actiunea devine secundara gesturilor, dialogurilor, tacerilor, zbaterilor, zgomotelor etc.

Cateva teme psihologice se creioneaza rapid in Bacalaureat: spectatorul traieste alaturi de personaje o permanenta angoasa de intruziune care se strecoara prin ochi si prin urechi aproape pe neasteptate (geamuri sparte, camere de filmat, usi deschise, telefoane care suna incontinuu, telefoane ascultate, coduri, bai lipsite de intimitate, injuraturi etc). Gaurile strapung invelisul rand pe rand astfel ca la un moment dat nu te mai mai simti in siguranta nicaieri. Personajele feminine sunt construite sub apanajul depresiei adancite pana la melancolie. Sterse, apatice, lispite de orice vitalitate par a purta povara unor insemnari traumatice ale trecutului care este insa mut. Personajul masculin, inconjurat de o mama bolnava, de o sotie absenta si de o amanta resemnata cauta cu disperare sa trezeasca in fiica lui dorinta de a scapa din locul acela amutit de tristete, ii tot repeta cu inversunare ca nu poate rata sansa de a se salva de la o astfel de viata cum duc ei. Elementele obsesionale sunt singurele repere care ghideaza ochiul spectatorului si care il salveaza de la deruta (personajele reiau iar si iar aceleasi gesturi, aceleasi drumuri, aceleasi cuvinte, aceleasi melodii). Confuzia temporala este omniprezenta prin amalgamul de elemente actuale impletite din plin cu un decor comunist. Apogeul confuziei este la final cand respiri usurat ca te-ai lamurit pe ce meleaguri esti, dar intr-o fractiune de secunda este aruncat din nou in timp pe versurile unei melodii rasarite de nicaieri.

Citeştedespre

Noi Dostoievski sado-masochism

Noi, Dostoievski (altă introducere în sado-masochism)

22 iunie 2022
Freudism Nina Cassian Sigmund

Freudism de Nina Cassian: 75 de ani de la debut

6 mai 2022
Oedip Conversatia Coppola psihanaliza

Muzică psihanalitică (pentru tot felul de Oedipi). Conversaţia (1974)

3 ianuarie 2022

A fost trimis un acordeon si a inceput razboiul 

Insa de departe mecanismul cel mai evident pe tot parcursul actiunii filmului Bacalaureat este negarea radicala. Personajele neaga absolut totul, de la cronologie pana la propriile lor trairi, de la firul actiunii pana la istoria lor personala, de la implicatiile faptelor lor pana la consecintelor imediate ale acestora, de la ignorarea cu desavarsire a unor detalii semnificative pana la ridicarea la rang de mare importanta a unor detalii ridicole. Scopul acestei negari este o alienare a oricarei experiente personale, totul se reduce la un sir de actiuni coordonate de un discurs operator.

bacalaureat cristian mungiu cannes angoasa de intruziune

Ce este negarea? Citeste si Mecanismele de aparare ale eului

In fapt, desi suspansul se invarte in jurul bacului fetei, toate personajele au picat deja acest examen de maturitate, concluzia acida a discursului narativ fiind ca si-au pierdut cu desavarsire orice sens al vietii, intrand intr-o miscare absurda de actiuni repetitive. Cel mai important lucru este ca ajung sa isi dea seama ca nu se mai recunosc si parca se intreaba, chiar daca doar soptit, dar unde ne-am pierdut pe drum?

Intr-un interviu, Cristian Mungiu declara ca revelatia multora dintre ei vine din faptul ca ne dam seama ca suntem atat de preocupati de ceea ce fac si spun ceilalti, ca problematizam intra-atat vietile lor, incat constatam cu stupoare ca am uitat de noi insine. Cam asa si personajele din film, se invart in jurul fetei ajunse in impas in ajun de bacalaureat, dar de fapt ajung in aceasta invarteala sa descopere ca exista si ele si ca uitasera cu desavarsire lucru acesta.

Genialitatea regiei lui Cristian Mungiu in Bacalaureat este faptul ca alege sa nu efectueze un travaliu narativ orizontal (adica sa investigheze excesiv cotidianul), dupa cum alege sa nu efectueze nici unul vertical (sa caute profunziumea trecutului). Ceea ce realizeaza el este o spirala ce se desprinde din reziduul cotidian si se incolaceste apoi in interiorul personajelor.

psiholog psihoterapeut Cristina Calarasanu Cafe Gradiva

Cristina Calarasanu

este psihoterapeut si membru fondator al Asociatiei Romane de Psihanaliza a Legaturilor de Grup si Familie.

Toate articolele acestui autor

Tags: angoasă de intruziuneArteautor: Cristina Călărăşanunegarerubrică: Artvizierrubrică: Atenţie se interpretează!rubrică: Incursiuni în actualitate

  Şi pentru că tot sunteţi aici…

...va solicităm sprijinul, dragă cititoare, dragă cititorule. Audiența noastră a crescut foarte mult, cu deosebire în ultima vreme. Cafe Gradiva - Cultură, societate, psihoterapie este o publicație online unică, din câte cunoaștem, prin profil editorial, format și continuitate. Din 2007, am publicat mii de articole, eseuri, interviuri, știri, corespondențe și transmisiuni de la evenimente locale, naționale și internaționale, recenzii și cronici, anchete, sinteze și dosare, pictoriale, sondaje, opinii și comentarii - scrise, video, audio și grafice, de psihanaliză și psihoterapie de varii orientări, de psihiatrie, psihologie și dezvoltare personală, dar și sociale, educaţionale şi comunitare, pentru drepturile omului şi nediscriminare, culturale, literare și artistice, istorice și filosofice. Realizarea lor a presupus, cale de mulți ani, o muncă enormă, uneori „la foc continuu” ori „în direct”, consacrând nopți, weekend-uri și vacanțe. Au fost necesare felurite resurse, implicare și bani, toate în regim de voluntariat.

Faptul că ne citiți și că reveniți mereu ne încurajează și ne arată că suntem pe drumul bun. Ca publicație de tip magazin independentă editorial, nefinanţată, apărând într-o piață media vastă și cu mari resurse, avem nevoie de susținerea dv. pentru a face mai departe jurnalism psi de calitate. Fiecare contribuție de la dv., mai mare sau mai mică, este foarte importantă pentru a putea continua.
 Susţineţi Cafe Gradiva cu 1 euro sau mai mult - durează doar un minut. Vă mulţumim! 

Sustine Cafe Gradiva

Cafe Gradiva

Cafe Gradiva

Cafe Gradiva - Cultură, societate, psihoterapie este un magazin online de psihologie, psihoterapie, psihanaliză şi psihiatrie şi cu deschidere spre sfera artistică şi culturală, educaţională, socială şi a proiectelor comunitare.

Citeşte şi

Proiectionistul Oedip José Maria Cabral
Psihanaliză

Proiecționistul, încă un Oedip literal

by Marin Marian-Bălaşa
7 decembrie 2021
Filmul Sticletele Sigmund Freud
Psi

Filmul Sticletele (sau o amintire din postumitate a lui Sigmund Freud)

by Marin Marian-Bălaşa
15 iunie 2021
Privatizarea linistea psihanaliza
Societate

Privatizarea normalităţii: linişte pentru bogaţi, zgomote pentru săraci?

by Dorin-Liviu Bîtfoi
9 februarie 2021
Load More
Next Post
Cum o arata copilul din noi?

Cum o arata copilul din noi?

Comments 2

  1. Anonim says:
    6 ani ago

    cred ca exagerati totusi numindu-l pe Mungiu un regizor genial. v-a inspirat premiul dat la Cannes sau i-ati fi pus genialitatea in carca si in absenta acestor lauri? (in alta ordine de idei, felicitari pt titlul articolului, foarte inspirat joc de cuvinte!)

    Răspunde
  2. Unknown says:
    6 ani ago

    Va multumesc pentru comentariu si pentru apreciere. Nu pe Cristian Mungiu l-am numit genial, ci regia acestui film, felul in care i-a tesut trama. Cred ca capacitatea de a construi ceva este interioara (si nu apare ulterior, prin recunoastere exterioara) si cel care reuseste sa o transmita si altora realizeaza un act valoros, externalizand ceva care apartine doar propriei ei lui minti.

    Răspunde

Lasă un răspuns Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sunt de acord cu Termeni şi condiţii şi Acord de confidenţialitate.

Primeşte Cafe Gradiva pe email

Scrie la Cafe Gradiva! Scrie la Cafe Gradiva! Scrie la Cafe Gradiva!

Ca la carte

Melanie Klein, „Opere complete 2: Invidie şi recunoştinţă”
Cafe Gradiva

Melanie Klein, „Opere complete 2: Invidie şi recunoştinţă”

8 octombrie 2020
101 mecanisme de apărare
Cafe Gradiva

101 mecanisme de apărare

8 octombrie 2020
Promovaţi-vă evenimentele la Cafe Gradiva! Promovaţi-vă evenimentele la Cafe Gradiva! Promovaţi-vă evenimentele la Cafe Gradiva!

Terapeuţi

Psihoterapeut Alina Neagoe în Constanţa

Psihoterapeut Alina Neagoe în Constanţa, Traian 70

13 aprilie 2022
Psihoterapeut Dorin Bîtfoi în Bucureşti

Psihoterapeut Dorin Bîtfoi în Bucureşti, sector 3

13 aprilie 2022
Psihoterapeut Alexa Bîtfoi în Bucureşti

Psihoterapeut Alexa Bîtfoi în Bucureşti, sector 4

13 aprilie 2022
psihoterapeut Gabriela Tudor Popescu în Braşov

Psihoterapeut Gabriela Tudor Popescu în Braşov, Carpaţilor 13

13 aprilie 2022
Cafe Gradiva

Cafe Gradiva - Cultură, societate, psihoterapie este o revistă magazin online de psihoterapie, psihanaliză, psihologie şi psihiatrie, cu interese în sfera culturală şi artistică, socială, educaţională şi comunitară.

Urmăreşte-ne

Caută terapeut

Psihologi | Braşov | Bucureşti | Sector 4 | Constanţa | Psihoterapeuţi | Braşov | Bucureşti | Sector 3 | Sector 4 | Constanţa | Psihoterapeuţi psihanalişti | Bucureşti | Sector 4 | Constanţa

Psihologi online | Skype | WhatsApp | Zoom | Psihologi la telefon | Psihoterapeuţi online | Skype | WhatsApp | Zoom | Psihoterapeuţi la telefon | Psihoterapeuţi psihanalişti online | Skype | WhatsApp | Zoom | Psihoterapeuţi psihanalişti la telefon

Primeşte Cafe Gradiva pe email

  • Despre
  • Autori
  • Termeni şi condiţii
  • Acord de confidenţialitate
  • Cookies
  • Contact

© 2020 Cafe Gradiva - Pshanaliza, psihoterapie, psihiatrie, psihologie.

No Result
View All Result
  • Ştiri
  • Evenimente
  • Gradiva Podcast
  • Cauta terapeut
  • Terapeut? Înscrie-te!
  • Scrie la noi
  • Promovează
  • Newsletter
  • Contact

© 2020 Cafe Gradiva - Pshanaliza, psihoterapie, psihiatrie, psihologie.

Utilizăm module cookie pentru a vă asigura că beneficiați de cea mai bună experiență pe site-ul nostru. Mai mult aici.