Copiii si tinerii cu dizabilitati au, incepand de azi, un parc special in Brasov. Mai exact, Parcul Stop Discriminarii, care se deschide chiar acum, la ora 11, pe strada Stefan cel Mare 2A, lana Biserica Romano-Catolica Sfanta Cruce Astra, printr-un meci de baschet.
Parcul Stop Discriminarii, al carui proiect a fost imaginat inca din anul 2014 de Asociatia „Copiii de Cristal”, este un spatiu de joaca in aer liber, pretabil pentru desfasurarea unor activitati de joaca integrate, intre copii si tineri cu dizabilitati si copii si tineri tipici. Este primul parc special de acest gen.
Citeste si Sa mutam mobila sau sa mangaiem copilul?
Parcul Stop Discriminarii are in prezent un teren de baschet, panouri cu informatii detaliate despre autism si despre cum se interactioneaza cu persoanele care sufera de tulburari din spectrul autist TSA. Pe viitor, cu sprijinul Primariei municipiului Brasov, va fi amenajat in mod adecvat pentru persoanele cu dizabilitati.
Asa cum a declarat Gabriela Plopeanu, presedintele Asociatiei „Copiii de Cristal”, care a initial proiectul Parcului Stop Discriminarii,
Subscrieţi la Cafe Gradiva
Primiţi în flux sau email evenimentele, ideile şi interpretările cu sens.
Urmăriţi-ne pe WhatsApp
Abonaţi-vă la Newsletter
Un astfel de loc reprezinta un pas inainte spre integrarea fireasca in comunitate pentru persoanele cu nevoi speciale, care vor putea astfel sa participe la activitati sportive si recreative, spontane sau organizate de ONG-uri din Braşov. Scopul proiectului este de crestere a tolerantei fata de persoanele cu nevoi speciale din municipiul Brasov. Beneficiari nu vor fi, bineinteles, doar copiii si tinerii cu autism, ci toti cei care doresc sa se joace si sa se distreze fara prejudecati, lasand discriminarea la o parte. Joaca e o activitate specifica tuturor copiilor, indiferent de nivelul de dezvoltare sau afectiunile de care sufera, deci e firesc să existe un loc unde toti copiii si tinerii cu dizabilitati sa poata beneficia de aceste activitati in aer liber.
Citeste si Decontarea serviciilor pentru copiii cu autism e la un nivel scazut
Sursa si foto: Buna ziua, Brasov
Nu am vizitat parcul. Este un lucru nou, foarte necesar fiecarei localitati. In numele tuturor copiilor dizabili le multumesc, oamenilor care au dorit, au gandit si au infaptuit acest lucru atat de concret . Totusi, d.p.v al unei persoane "tipice" faptul ca parcul nu are un generic optimist, ma face sa maindoiesc ca "tipicii" nu vor ocoli parcul si atunci parca interactiunea persoanelor diferite are ca de obicei de suferit. Accesibilizarea dupa parerea meade om simplu trebuie sa faciliteze si sa integreze. Macar incercati pentru inceput, sa ii spuneti altfel: ex. SUNETUL MUZICII, PRIMAVARA MEA(cuvinte simple , copilaresi…)Chiar daca nu sunt din Brasov, promit sa vizitez. Viata m- a invatat ca oamenii trebuie sa-si doreasca sa fie unii cu ceilalti. E mult de spus si simtit, dar acest parc este o mare realizare. Ramane sa-l vizitez. Poate nu am inteles eu prea bine descrierea pe care ati facut-o. Inca o data, in numele copiilor cu dizabilitati pe care ii sustin cu toata fiinta mea, imi exprim bucuria si increderea ca va fi din ce in ce mai bine pentru EI.
Cred ca aveti dreptate, ar fi fost mai fericita o denumire pozitiva – integratoare, cum inspirat spuneti – in locul unei formulari negative, interdictive, ca Parcul Stop Discriminarii. Si noi am remarcat incongruenta. Poate ca ii vor schimba numele, care va fi fost mobilizator pentru desfasurarea si mediatizarea actiunilor pregatitoare pentru realizarea parcului pentru copiii cu dizabilitati, dar acum pare sa fi ramas in urma realizarii.