Majoritatea romanilor dezvaluie ca in familia lor de provenienta atitudinea fata de viata intima a fost umbrita de prejudecati: 66% dintre romani recunosc ca atitudinea predominanta era una represiva, de jena sau rusine, iar alti 13% dintre ei descriu aceasta atitudine ca fiind una abuziva, incarcata de vinovatie.
Mai mult, 80% dintre romani se declara nemultumiti de corpul lor, de felul in care arata, in contextul in care insatisfactia fata de propriul corp este un indicator relevant in aprecierea sanatatii sexuale. Doar 20% dintre respondenti au spus ca se simt bine in pielea lor.
Aceste date furnizate de cercetarea exploratorie realizata de Asociatia Multiculturala de Psihologie si Psihoterapie si Otilia Mantelers, cu 1 210 respondenti, in perioada 9 aprilie – 4 mai 2016, pe www.paginedepsihologie.ro, valideaza nivelul scazut al romanilor in ceea ce priveste intelegerea culturii intimitatii, a pasiunii, a sexualitatii si a inteligentei erotice.
Ideea de intimitate fara sex este acceptata ca reala de 76% dintre romani, care declara ca pot sa fie intimi cu partenerii de viata fara sa faca sex, arata cercetarea. Alti 15% dintre respondenti considera ca nu exista intimitate fara sex, caci intre cele doua exista un determinism dinspre starea de intimitate spre finalitatea sexuala. Aproximativ 1 din 10 respondenti nu are o parere clara sau nu se poate hotari in acest sens. Corelat, ideea de sex fara intimitate este acceptata de doar 34% dintre respondenti, care considera ca sexul nu presupune neaparat si implicare emotionala.
Subscrieţi la Cafe Gradiva
Primiţi în flux sau email evenimentele, ideile şi interpretările cu sens.
Urmăriţi-ne pe WhatsApp
Abonaţi-vă la Newsletter
Stilul nostru de viata se pare ca reprezinta un teren fertil pentru stingerea pasiunii sexuale. Suntem tot mai surmenati si nu ne odihnim suficient, iar rezultatul este si acela ca nu mai avem chef de partenerii nostri. Cu toate acestea, pasiunea sexuala este de o importanta cruciala pentru satisfactia maritala si pentru sanatatea noastra bio-psiho-relationala; am putea chiar spune ca ea este piatra de temelie a fericirii unui cuplu si un indicator al longevitatii relatiei. Sexul este mai mult decat un act de procreare sau o activitate de care ne putem bucura doar in primele luni de relatie. Sexul ne imbunatateste dispozitia afectiva, arde caloriile, diminueaza durerea, creste imunitatea, ne prelungeste viata, reduce stresul si ne imbunatateste relatia,
declara Gáspár György, psiholog clinician si psihoterapeut relational, presedintele Asociatiei Multiculturale de Psihologie si Psihoterapie.
Despre sexualitate, cu mana pe inima
In opinia a 72% dintre romani, actul sexual este legat in principal de simtul tactil (caldura corpului celuilalt, finetea pielii, atingerea, mangaierea zonelor erogene), in vreme ce 13% dintre acestia pun pe primul plan vazul (aspectul fetei, ochii, buzele, formele corporale, unduirea siluetei, mimica, gestica, mersul), iar alti 10% dintre ei spun ca sexul e legat in primul rand de simtul mirosului (mirosul gurii, respiratiei, corpului). Doar trei dintr-o suta de persoane considera ca prioritar este auzul (timbrul vocal, in special fluctuatiile date de modificarea respiratiei, efectul vibrator al sunetelor emise involuntar pe parcursul actului sexual) si doar una din o suta de persoane crede ca intr-o relatie sexuala primeaza gustul (in timpul sarutului se produce un schimb salivo-gustativ intre parteneri, schimb de cele mai multe ori favorabil excitatiei sexuale).
Raspunsul fata de preferintele si cerintele partenerului / partenerei in materie de sex este, in cele mai multe cazuri, unul prin care sunt satisfacute dorintele ambilor parteneri (81% dintre respondenti). In ceea ce priveste negocierea limitelor in materie de sex, aceasta poate fi facilitata de buna comunicare in cuplu, astfel ca majoritatea respondentilor (60%) declara ca sunt deschisi si cauta sa se arate flexibili in raport cu partenerul / partenera. 21% dintre respondenti considera ca acolo unde exista dragoste nu exista limite, cu alte cuvinte ca nu este nevoie de negocierea lor, in vreme ce 19% dintre respondenti „joaca cu cartile pe masa” si se asteapta ca partenerul / partenera sa tina seama intrutotul de preferintele si cerintele lor.
O definitie umanim acceptata a fidelitatii si a infidelitatii este dificil de gasit analizand rezultatele cercetarii exploratorii, aceasta fiind modelata de cultura partenerilor, angajamentele facute unul altuia, modelele de viata si experientele traite, precum si de propria personalitate. Fidelitatea si infidelitatea pot fi intelese diferit de la cuplu la cuplu, de la persoana la persoana. Studiul releva faptul ca 59% dintre respondenti cred in monogamie si atribuie o mare importanta increderii totale in partener / partenera. In conditiile in care infidelitatea poate fi perceputa ca o descentrare a atentiei de la relatie, o vizualizare a unei alte posibilitati, o repozitionare a partenerilor fata de ei insisi si fata de relatie, 31% dintre respondenti considera ca infidelitatea este o problema care, la fel ca oricare alta, poate fi discutata si rezolvata in cuplu.
Despre iubire, masochism si filme porno
72% dintre romani au declarat ca se informeaza in privinta intimitatii din media si doar 18% din familie.
Concluziile cercetarii exploratorii privind intimitatea la romani se inscrie in trendul international privind educatia si sanatatea sexuala, trend care atrage atentia global asupra fenomenului de inertie sexuala, care duce la scaderea libidoului, stingerea pasiunii si ridicarea unor noi ziduri emotionale.
Va invitam sa construim impreuna sanatatea relationala in Romania!
Pentru informatii suplimentare, va rugam contactati:
Simona Ghenea, Communication Consultant
simona@paginadepsihologie.ro / 0736643380