Realitatea virtuala amelioreaza simptomele celor diagnosticati cu paranoia. Este concluzia unui foarte interesant studiu coordonat de Universitatea din Oxford si publicat recent in Jurnalul Britanic de Psihiatrie. Pacientii suferind de delir de persecutie, simptom principal in paranoia, au fost incurajati sa paseasca intr-un metrou si un lift generate de un computer. Aceasta simulare i-a ajutat pe cei 30 de pacienti participanti la studiu sa invete ca situatiile sociale care le provocau o mare anxietate sunt, de fapt, lipsite de pericol.
O parte din cei ce au luat parte la studiu a fost incurajata sa utilizeze mecanismele lor obisnuite de aparare precum evitarea contactului vizual. Celorlalti pacienti li s-a cerut sa incerce sa renunte la defense si sa invete, apropriindu-se de personajele simulate din calculator si privindu-le in ochi, ca acestea nu le fac nici un rau. Rezultatul a fost ca participantii din cel de-al doilea grup au manifestat o diminuare majora a simptomelor psihotice. La sfarsitul zilei, mai mult de jumatate dintre ei a inregistrat o ameliorare completa si nu au mai prezentat simptome psihiatrice. Si pacientii din primul grup, cei care au folosit mecanisme de aparare, s-au simtit mai bine in urma acestui experiment.
Studiul, coordonat de Daniel Freeman, psiholog clinican in cadrul Departamentului de Psihiatrie de la Universitatea din Oxford, a explicat ca in centrul tulburarii psihice paranoice se afla credinta pacientului ca intotdeauna il pandeste o amenintare iminenta. Or, realitatea virtuala il ajuta in mod real pe bolnav sa reinvete ca se afla in siguranta.
Echipa de la Oxford a estimat ca 1-2% din populatie sufera de paranoia, asociata, de obicei, cu schizofrenia. Pacientii experimenteaza delirul de persecutie si sunt convinsi ca se afla, in permanenta, in pericol. Experimentul, desi aplicat pe un numar mic de pacienti, a avut rezultate foarte incurajatoare, sustine Freeman. El a adaugat ca studiul pe care l-a coordonat pune bazele unei idei revolutionare si anume aceea ca realitatea virtuala poate contribui major in problemele ce tin de sanatate mintala.
Subscrieţi la Cafe Gradiva
Primiţi în flux sau email evenimentele, ideile şi interpretările cu sens.
Urmăriţi-ne pe WhatsApp
Abonaţi-vă la Newsletter
Sursa: BBC
Sursa foto: cdn.wccftech.com