Citiţi "la cald" corespondenţele de la Conferinţa Naţională Alzheimer 2021 >>

  • Despre
  • Autori
  • Parteneri
  • Scrie la noi
  • Promovează
  • Newsletter
  • Contact
Sustine Gradiva
 
Cafe Gradiva
Cauta terapeut
Esti terapeut? Inscrie-te!
  • Prima pagină
  • Ştiri
  • Evenimente
  • Psi
    • Psihoterapie
    • Psihanaliză
    • Psihiatrie
    • Psihologie
  • Cultură
  • Societate
  • Podcast
No Result
View All Result
Cauta terapeut
Esti terapeut? Inscrie-te!
No Result
View All Result
Cafe Gradiva
No Result
View All Result
Caută terapeut | Terapeut? Înscrie-te!
Prima pagină Cafe Gradiva

Brexit: cum poate fi explicat prin emotiile primitive

Cafe Gradiva by Cafe Gradiva
in Cafe Gradiva
0
Brexit: cum poate fi explicat prin emotiile primitive
0 Shares
Share
Share
Pin
Tweet
brexit psihologia evolutionista free riders

Brexit: cum poate fi explicat prin emotiile primitive

James Carney, Lancaster University

Evolutia se desfasoara pe termen lung, politica – pe termen scurt. Iata de ce perspectivele evolutioniste nu sunt in general de mare folos pentru analiza evenimentelor politice cotidiene. Si totusi, unele evenimente trezesc tendinte care sunt incifrate foarte adanc in psihologia umana. Brexit este unul dintre acestea.

Decizia electoratului din Marea Britanie de a parasi Uniunea Europeana a avut un efect electrizant in media, pe pietele financiare si chiar si in relatiile interpersonale. Poate oare psihologia evolutionista sa explice in vreun fel extraordinarul impact al Brexit?

Citeştedespre

Salman Akhtar psihanalist

Sinuciderea ca distrugere a Selfului total, la Winnicott şi Akhtar

9 februarie 2021
Psihanalistul Salman Akhtar sacrificiu

Psihanalistul Salman Akhtar despre „ultimul strigăt de luptă” şi motivaţia sacrificială a terorismului

2 februarie 2021
antivaccinare vaccin covid-19 variola

Cei care susţin antivaccinarea în pandemia COVID-19 folosesc aceleași argumente de acum 135 de ani

17 ianuarie 2021

Raspunsul: da, dar intre anumite limite. Cercetarile politologilor ne sugereaza ca multe impartiri politice standard – precum cea dintre conservatori si liberali – sunt mai degraba determinate de diferente de personalitate pre-existente decat rezultat al unei deliberari constiente. Acestea fiind date, este rezonabil sa ne gandim ca un eveniment atat de important ca Brexit semnifica mai mult decat o diferenta de opinie. De fapt, s-ar putea argumenta ca Brexit intruchipeaza problema fundamentala a cooperarii: tragedia bunurilor comune [commons].

Tragedia bunurilor comune e un exemplu cu mai multi actori al dilemei prizonierului, scenariu descris de matematicieni in anii ’50 spre a da seama de logica apocaliptica a Razboiului Rece. Ideea este ca urmarirea propriului interes poate fi rationala, chiar si atunci cand oamenii ar beneficia mai mult daca ar coopera. Astfel situata in cadrul teoriei matematice a jocurilor, tragedia bunurilor comune este simplu de inteles.

Imaginati-va ca o actiune comuna – sa zicem curatarea unei plaje – ii este propusa unui grup de persoane. Desi fiecare beneficiaza de pe urma curatarii plajei, asta presupune ca o munca grea sa fie depusa cu regularitate. Drept urmare anumite persoane – free riders – vor decide sa ii lase pe altii sa curete plaja, iar ei sa se bucure de rezultat fara a face vreun efort. La urma urmelor, plaja e in proprietate publica si nimeni nu poate fi fortat sa munceasca impotriva propriei vointe. Totusi, daca prea multe persoane vor proceda astfel, atunci activitatea de curatare a plajei va fi compromisa si toata lumea va fi blocata pe o plaja murdara. Reiese ca o hotarare perfect justificabila, de a nu coopera, conduce la rezultate proaste pentru toti, chiar si pentru cei care nu coopereaza.

Cititi despre Brexit si Mea maxima culpa

Pedepsindu-i pe free riders

Ce au toate acestea de a face cu Brexit? Problema-cheie ridicata de Brexit este cea a free rider-ului. Avem dovezi experimentale ca fiintele umane au o dispozitie innascuta pentru a-i identifica si a-i pedepsi pe free riders. Aceasta e sustinuta de vechi prejudecati istorice impotriva populatiilor migratoare precum romii, evreii si imigrantii, care poate fi explicata prin teama ca acestea sa nu se mute intr-alta parte mai inainte de a-si aduce contributia. Ceea ce ne sugereaza ca e posibil ca fiintele umane sa fi fost determinate evolutionist sa fie suspicioase cu oricine li se pare ca se impartasesc din bunastarea comuna fara a da nimic in schimb.

Daca asa stau lucrurile, vehementa cu care a fost primit votul pentru Brexit poate fi explicata prin detectarea unui free rider. Tinerii au considerat votul celor mai in varsta pentru iesirea din Uniunea Europeana ca free riding intergenerational, in care oportunitatile de care s-a bucurat generatia mai in varsta pe cand era tanara nu mai sunt platite in continuare.

Nationalistii etnici, pe de alta parte, arata ca UE permite free riding pentru imigrantii care beneficiaza de serviciile publice fara a fi contribuit la acestea. Elitele metropolitane si culturale se simt rusinate de votul de abandon, care li se pare ca ii stampileaza ca free riders in ochii partenerilor internationali. Sustinatorii pietei libere vad UE ca un fals proiect de actiune colectiva, in cadrul caruia free riders de la Bruxelles exploateaza limbajul reciprocitatii in propriul avantaj, in timp ce leaga fedeles Marea Britanie. Votantii educati cu o tendinta pronuntata de cooperare interpreteaza votul de abandonare a UE al celor mai putini educati ca pe o satisfacere a preferintelor emotionale pe termen scurt in dauna avantajelor colective pe termen lung.

Cu alte cuvinte, votul pentru Brexit merge mult dincolo de tribalismul politicii cotidiene. Prin canalizarea catre tragedia bunurilor comune, el atinge multe dintre emotiile Epocii de Piatra care s-au dezvoltat asa incat cooperarea sa fie posibila. Si, intrucat fiecare participant la aceasta dezbatere poate fi vazut ca free rider de un alt participant, aceste emotii sunt amplificate la maximum.

Va lasa Brexit o amprenta permanenta asupra politicii Marii Britanii? Spre deosebire de independenta Scotiei – probabil ca nu. Trairile puternice sunt dificil de sustinut, iar cele neplacute se estompeaza mult mai repede decat cele placute. Cu toate acestea, politicienii ar face bine sa isi dea seama ca agitarea pasiunilor paleolitice pentru castiguri strategice pe termen scurt poate avea consecinte foarte imprevizibile.

The Conversation
James Carney, Senior Research Associate (Psychology), Lancaster University

Acest articol a fost publicat in original de The Conversation. Cititi articolul original.

Foto: https://www.youtube.com/watch?v=Bl5cSL4IpIY

Tags: psihologie evolutionistarubrică: Imago

  Şi pentru că tot sunteţi aici…

...va solicităm sprijinul, dragă cititoare, dragă cititorule. Audiența noastră a crescut foarte mult, cu deosebire în ultima vreme. Cafe Gradiva - Cultură, societate, psihoterapie este o publicație online unică, din câte cunoaștem, prin profil editorial, format și continuitate. Din 2007, am publicat mii de articole, eseuri, interviuri, știri, corespondențe și transmisiuni de la evenimente locale, naționale și internaționale, recenzii și cronici, anchete, sinteze și dosare, pictoriale, sondaje, opinii și comentarii - scrise, video, audio și grafice, de psihanaliză și psihoterapie de varii orientări, de psihiatrie, psihologie și dezvoltare personală, dar și sociale, educaţionale şi comunitare, pentru drepturile omului şi nediscriminare, culturale, literare și artistice, istorice și filosofice. Realizarea lor a presupus, cale de mulți ani, o muncă enormă, uneori „la foc continuu” ori „în direct”, consacrând nopți, weekend-uri și vacanțe. Au fost necesare felurite resurse, implicare și bani, toate în regim de voluntariat.

Faptul că ne citiți și că reveniți mereu ne încurajează și ne arată că suntem pe drumul bun. Ca publicație de tip magazin independentă editorial, nefinanţată, apărând într-o piață media vastă și cu mari resurse, avem nevoie de susținerea dv. pentru a face mai departe jurnalism psi de calitate. Fiecare contribuție de la dv., mai mare sau mai mică, este foarte importantă pentru a putea continua.
 Susţineţi Cafe Gradiva cu 1 euro sau mai mult - durează doar un minut. Vă mulţumim! 

Sustine Cafe Gradiva

Cafe Gradiva

Cafe Gradiva

Cafe Gradiva - Cultură, societate, psihoterapie este un magazin online de psihologie, psihoterapie, psihanaliză şi psihiatrie şi cu deschidere spre sfera artistică şi culturală, educaţională, socială şi a proiectelor comunitare.

Citeşte şi

Masculinitate furata Zimbardo
Societate

Masculinitate furată, feminitate oprimată şi bătălia dintre sexe

by Alexandra Frîncu
2 februarie 2021
Cine nu munceşte nu mănâncă psihoterapeut
Societate

Despre bani și traumatizare: „Cine nu muncește nu mănâncă!”

by Franz Ruppert
1 decembrie 2020
De ce distanța (sau distanţarea) socială se numește „distanță socială”?
Societate

De ce distanța (sau distanţarea) socială se numește „distanță socială”?

by Alexandra Frîncu
29 noiembrie 2020
Load More
Next Post
Galeria mea de nihilisti 2: Otto Weininger, Cioran sau cultul geniului…

Galeria mea de nihilisti 2: Otto Weininger, Cioran sau cultul geniului…

Lasă un răspuns Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sunt de acord cu Termeni şi condiţii şi Acord de confidenţialitate.

Primeşte Cafe Gradiva pe email

Terapeuţi

Psihoterapeut Alexa Bîtfoi în Bucureşti

Psihoterapeut Alexa Bîtfoi în Bucureşti, sector 3

22 noiembrie 2020
Psihoterapeut Dorin Bîtfoi în Bucureşti

Psihoterapeut Dorin Bîtfoi în Bucureşti, sector 3

10 ianuarie 2021
Scrie la Cafe Gradiva! Scrie la Cafe Gradiva! Scrie la Cafe Gradiva!

Ca la carte

Experienta traumatica si reactia imediata la stres
Cafe Gradiva

Experienta traumatica si reactia imediata la stres

22 noiembrie 2020
Atașamentul în psihoterapie și fiicele foarte tinere ale psihanalizei
Cafe Gradiva

Atașamentul în psihoterapie și fiicele foarte tinere ale psihanalizei

8 octombrie 2020
Promovaţi-vă evenimentele la Cafe Gradiva! Promovaţi-vă evenimentele la Cafe Gradiva! Promovaţi-vă evenimentele la Cafe Gradiva!

Ultima oră

Mihai Rusen No Man's Land

Mihai Rusen: No Man’s Land

28 februarie 2021
tehnologii asistive boala Alzheimer carantină

„Rudele pacienţilor cu Alzheimer ne sunau aproape non-stop”: panică şi pregătiri în carantină

27 februarie 2021
Sindromul de fragilitate la vârstnici

Sindromul de fragilitate la vârstnici. Vă puteţi imagina o lume fără demenţă?

27 februarie 2021
îngrijitorii persoanei cu boala Alzheimer

Cine-i îngrijeşte (în vreme de pandemie) pe îngrijitorii persoanei cu boala Alzheimer?

26 februarie 2021
Cafe Gradiva

Cafe Gradiva - Cultură, societate, psihoterapie este o revistă magazin online de psihoterapie, psihanaliză, psihologie şi psihiatrie, cu interese în sfera culturală şi artistică, socială, educaţională şi comunitară.

Urmăreşte-ne

Caută terapeut

Psihologi | Braşov | Bucureşti | Sector 3 | Constanţa | Psihoterapeuţi | Braşov | Bucureşti | Sector 3 | Constanţa | Psihoterapeuţi psihanalitici | Bucureşti | Sector 3 | Constanţa

Primeşte Cafe Gradiva pe email

  • Despre
  • Autori
  • Termeni şi condiţii
  • Acord de confidenţialitate
  • Cookies
  • Contact

© 2020 Cafe Gradiva - Pshanaliza, psihoterapie, psihiatrie, psihologie.

No Result
View All Result
  • Ştiri
  • Evenimente
  • Gradiva Podcast
  • Cauta terapeut
  • Terapeut? Înscrie-te!
  • Scrie la noi
  • Promovează
  • Newsletter
  • Contact

© 2020 Cafe Gradiva - Pshanaliza, psihoterapie, psihiatrie, psihologie.

Utilizăm module cookie pentru a vă asigura că beneficiați de cea mai bună experiență pe site-ul nostru. Mai mult aici.