Citiţi "la cald" corespondenţele de la Conferinţa Naţională Alzheimer 2021 >>

  • Despre
  • Autori
  • Parteneri
  • Scrie la noi
  • Promovează
  • Newsletter
  • Contact
Sustine Gradiva
 
Cafe Gradiva
Cauta terapeut
Esti terapeut? Inscrie-te!
  • Prima pagină
  • Ştiri
  • Evenimente
  • Psi
    • Psihoterapie
    • Psihanaliză
    • Psihiatrie
    • Psihologie
  • Cultură
  • Societate
  • Podcast
No Result
View All Result
Cauta terapeut
Esti terapeut? Inscrie-te!
No Result
View All Result
Cafe Gradiva
No Result
View All Result
Caută terapeut | Terapeut? Înscrie-te!
Prima pagină Cafe Gradiva

In tota contradictione

Cafe Gradiva by Cafe Gradiva
in Cafe Gradiva
0
In tota contradictione
0 Shares
Share
Share
Pin
Tweet
W R Bion University_College_London

Am participat de curand in cadrul UCL (University College London) la o conferinta cu tema Bion’s Legacy: Transformations of Bionian Concepts Today, o manifestare psihanalitica ampla, cu participanti din toate tarile si cu prezenta activa a unor psihanalisti contemporani cunoscuti (Rudi Vermote, Chris Mawson, Ronald Britton, Michael Feldman, Antonino Ferro, Irma Brenman Pick, Peter Fonagy etc).

Urmarind firul prezentarilor si al discutiilor (la care publicul a participat din plin) am constatat aparitia contradictiei ca esenta a procesului analitic creativ si transformativ. Prezentarile au pasit pe urmele scrierilor lui Bion si au vizat ceea ce se intampla in psihanaliza contemporana, propunandu-si sa ridice mai degraba intrebari, decat sa ofere raspunsuri standardizate. Cateva enunturi socratice mi-au captat atentia.

Non knowledge attitude – sau celebra sintagma gnōthi seauton, ceea ce stiu este ca nu stiu nimic. Psihanaliza contemporana pune accentul pe un proces transformational narativ (Antonino Ferro) si pe un travaliu al viselor nevisate (Thomas Ogden), abandonand cunoasterea trecutului ca ceva ceea ce s-a petrecut deja si este cunoscut si rememorat in favoarea recuperarii lui ca o noua experienta prezenta. Atitudinea analistului in acest context va fi una de non-cunoastere, as being blind sau just above sleep. Reflectia se produce acum nu asupra diferentei intre inconstient si constient, ci intre finit si infinit in sensul unei spatialitati, iar visul este o zona mixta intre acestea doua. Aceasta noua delimitare m-a dus cu gandul la un cuvant cu o sonoritate aparte, pe care cred ca l-am citit in romanul lui Elisabeth Gilbert, Mănâncă, roagă-te, iubeşte, si anume attraversiamo (let’s cross over), a carui seminificatie include nu numai dinamica in miscare a procesului, dar si pluralul acestuia.

Citeştedespre

tehnologii asistive boala Alzheimer carantină

„Rudele pacienţilor cu Alzheimer ne sunau aproape non-stop”: panică şi pregătiri în carantină

27 februarie 2021
Sindromul de fragilitate la vârstnici

Sindromul de fragilitate la vârstnici. Vă puteţi imagina o lume fără demenţă?

27 februarie 2021
îngrijitorii persoanei cu boala Alzheimer

Cine-i îngrijeşte (în vreme de pandemie) pe îngrijitorii persoanei cu boala Alzheimer?

26 februarie 2021

Vezi aici Filmul despre Bion: A Memoir of the Future

Not knowing create space – a incerca sa nu inchizi, sa nu pui bariere prin intelegerea a priori a ceea ce se petrece si nici macar prin impunerea riguroasa a regulii fundamentale de libera asociere, care in psihanaliza contemporana poate fi considerata si o rezistenta. Astfel, asociatiilor libere verticale care se construiesc in spatiul dintre pacient si analist, li se adauga asociatii libere orizontale, care mobilizeaza o zona profunda a pacientului, iar analistul il poate acompania prin ceea ce Bion numea o “riguroasa ignoranta”, fara a sti dinainte, ci in asteptarea unei descoperiri prin ascultarea aici si acum atat a inconstientului pacientului, cat si al analistului. Reciprocitatea si nu cunoasterea este cea care creeaza spatiu si permite constructia procesului liber asociativ.

Not thinking, but dreaming – Bion spunea:

The pacient who cannot dream, cannot go to sleep and cannot wake up.

Visarea este un concept foarte important in psihanaliza contemporana, dar nu in sensul interpretarii viselor si al continutului acestora, cat in sensul unei stari (talking as dreaming) care permite constructia unui spatiu analitic ce reflecta o realitate unica impartasita si nu o ideologie teoretica sau o apartenenta dogmatica. Intelegerea, in acest context, capata un sens nou:

Understanding, in this sense, is an ontological phenomenon, an experience in witch an aspect of one’s essential being is recognized by another person. This can be achieved only in a relationship in which there is, for both patient and analyst, a feeling of profound trust. In the absence of such trust, being understood is terrifying.

Thomas Ogden, Reclaiming unlived life

Not knowing the Self, being the Self – mi-au ramas in minte cuvintele psihanalistei britanice Irma Brenman Pick care a spus:

Maybe is time to get rid of the desire to be a good object or to be the good mother, in order to bare the pain that we can actually be the child.

Accentul discutiei a subliniat necesitatea de a vorbi cu pacientul, si nu despre pacient. Aceasta perspectiva presupune o amenajare noua a interpretarii transferentiale si o experienta a cunoasterii ca origine (aici si acum) si nu ca predeterminare si ca simpla restituire a unor fapte psihanalitice constatate. Transferul nu mai presupune astfel doar o holograma a trecutului in vederea recuperarii bucatelelor acestuia pentru a fi relipite, ci in acelasi timp o experienta prezenta transformatoare.

When the analyst’s unconscious communicates to the patient’s unconscious that the other is open in this way to character communication, the patient will become more expressive, more specific in the release of personal idioms of being and relating, and over time, the psychoanalyst will begin to feel the shape of the patient within themself.

Christopher Bollas, Catch them before they fall
psiholog psihoterapeut Cristina Calarasanu Cafe Gradiva

Cristina Calarasanu

este psihoterapeut si membru fondator al Asociatiei Romane de Psihanaliza a Legaturilor de Grup si Familie.

Toate articolele acestui autor

Foto: University College London, by William Wilkins

Tags: autor: Cristina Călărăşanurubrică: Gradivariumrubrică: Incursiuni în actualitateW. R. Bion

  Şi pentru că tot sunteţi aici…

...va solicităm sprijinul, dragă cititoare, dragă cititorule. Audiența noastră a crescut foarte mult, cu deosebire în ultima vreme. Cafe Gradiva - Cultură, societate, psihoterapie este o publicație online unică, din câte cunoaștem, prin profil editorial, format și continuitate. Din 2007, am publicat mii de articole, eseuri, interviuri, știri, corespondențe și transmisiuni de la evenimente locale, naționale și internaționale, recenzii și cronici, anchete, sinteze și dosare, pictoriale, sondaje, opinii și comentarii - scrise, video, audio și grafice, de psihanaliză și psihoterapie de varii orientări, de psihiatrie, psihologie și dezvoltare personală, dar și sociale, educaţionale şi comunitare, pentru drepturile omului şi nediscriminare, culturale, literare și artistice, istorice și filosofice. Realizarea lor a presupus, cale de mulți ani, o muncă enormă, uneori „la foc continuu” ori „în direct”, consacrând nopți, weekend-uri și vacanțe. Au fost necesare felurite resurse, implicare și bani, toate în regim de voluntariat.

Faptul că ne citiți și că reveniți mereu ne încurajează și ne arată că suntem pe drumul bun. Ca publicație de tip magazin independentă editorial, nefinanţată, apărând într-o piață media vastă și cu mari resurse, avem nevoie de susținerea dv. pentru a face mai departe jurnalism psi de calitate. Fiecare contribuție de la dv., mai mare sau mai mică, este foarte importantă pentru a putea continua.
 Susţineţi Cafe Gradiva cu 1 euro sau mai mult - durează doar un minut. Vă mulţumim! 

Sustine Cafe Gradiva

Cafe Gradiva

Cafe Gradiva

Cafe Gradiva - Cultură, societate, psihoterapie este un magazin online de psihologie, psihoterapie, psihanaliză şi psihiatrie şi cu deschidere spre sfera artistică şi culturală, educaţională, socială şi a proiectelor comunitare.

Citeşte şi

Teste de personalitate psihanaliză psihometrie
Psi

Psihologia pe numere: teste de personalitate, o scurtă istorie

by Chris Millard
4 ianuarie 2021
mutilarea genitală feminină

Mutilarea genitală feminină: La fiecare 11 secunde o fată este tăiată! Lăsați cuțitul!

by Teodora Dobrescu
21 decembrie 2020
filmele de groaza frica poltergeist
Cafe Gradiva

De ce ne plac filmele de groază?

by Aura Călin
8 decembrie 2020
Load More
Next Post
Anti-Oedip sau productia unor forme noi de dorinta

Anti-Oedip sau productia unor forme noi de dorinta

Lasă un răspuns Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sunt de acord cu Termeni şi condiţii şi Acord de confidenţialitate.

Primeşte Cafe Gradiva pe email

Terapeuţi

Psihoterapeut Dorin Bîtfoi în Bucureşti

Psihoterapeut Dorin Bîtfoi în Bucureşti, sector 3

10 ianuarie 2021
Psihoterapeut Alina Neagoe în Constanţa

Psihoterapeut Alina Neagoe în Constanţa, Traian 70

22 noiembrie 2020
Scrie la Cafe Gradiva! Scrie la Cafe Gradiva! Scrie la Cafe Gradiva!

Ca la carte

“Întâlnirea cu visele” de Ruth Berry
Cafe Gradiva

“Întâlnirea cu visele” de Ruth Berry

8 octombrie 2020
Mai bine mor decat sa spun! Boris Cyrulnik si rusinea de neindurat
Cafe Gradiva

Mai bine mor decat sa spun! Boris Cyrulnik si rusinea de neindurat

8 octombrie 2020
Promovaţi-vă evenimentele la Cafe Gradiva! Promovaţi-vă evenimentele la Cafe Gradiva! Promovaţi-vă evenimentele la Cafe Gradiva!

Ultima oră

Mihai Rusen No Man's Land

Mihai Rusen: No Man’s Land

28 februarie 2021
tehnologii asistive boala Alzheimer carantină

„Rudele pacienţilor cu Alzheimer ne sunau aproape non-stop”: panică şi pregătiri în carantină

27 februarie 2021
Sindromul de fragilitate la vârstnici

Sindromul de fragilitate la vârstnici. Vă puteţi imagina o lume fără demenţă?

27 februarie 2021
îngrijitorii persoanei cu boala Alzheimer

Cine-i îngrijeşte (în vreme de pandemie) pe îngrijitorii persoanei cu boala Alzheimer?

26 februarie 2021
Cafe Gradiva

Cafe Gradiva - Cultură, societate, psihoterapie este o revistă magazin online de psihoterapie, psihanaliză, psihologie şi psihiatrie, cu interese în sfera culturală şi artistică, socială, educaţională şi comunitară.

Urmăreşte-ne

Caută terapeut

Psihologi | Braşov | Bucureşti | Sector 3 | Constanţa | Psihoterapeuţi | Braşov | Bucureşti | Sector 3 | Constanţa | Psihoterapeuţi psihanalitici | Bucureşti | Sector 3 | Constanţa

Primeşte Cafe Gradiva pe email

  • Despre
  • Autori
  • Termeni şi condiţii
  • Acord de confidenţialitate
  • Cookies
  • Contact

© 2020 Cafe Gradiva - Pshanaliza, psihoterapie, psihiatrie, psihologie.

No Result
View All Result
  • Ştiri
  • Evenimente
  • Gradiva Podcast
  • Cauta terapeut
  • Terapeut? Înscrie-te!
  • Scrie la noi
  • Promovează
  • Newsletter
  • Contact

© 2020 Cafe Gradiva - Pshanaliza, psihoterapie, psihiatrie, psihologie.

Utilizăm module cookie pentru a vă asigura că beneficiați de cea mai bună experiență pe site-ul nostru. Mai mult aici.