Tulburari de spectru autist (TSA) au fost identificate la 1 din 45 de copii din Statele Unite, potrivit unei estimari guvernamentale a prevalentei autismului in 2014 (data publicitatii in noiembrie 2015).
Estimarea se bazeaza pe datele inregistrate de National Health Interview Survey, cercetare anuale, constand din interviuri cu parintii despre copiii lor, si este prima raportare a prevalentei autismului in Statele Unite ce include date din anii 2011-2014, declara cercetatorii de la Centers for Disease Control and Prevention (CDC).
Pentru acest raport anual au fost intervievati in anul 2014 circa 12 000 de parinti de copii cu varste cuprinse intre 3 si 17 ani, de pe intreg teritoriul Statelor Unite, in cadrul unor interviuri realizate fata in fata cu cercetatorii. Alti 11 000 de parinti au fost intervievati anual, in 2011, 2012 si 2013.
Precedenta estimare a CDC identifica tulburari de spectru autist la 1 din 68 de copii americani, publicata in 2014, bazata pe datele anului 2010. Se inregistreaza asadar o crestere alarmanta a cazurilor de autism.
Citeste si Decontarea serviciilor pentru copiii cu autism e la un nivel scazut
Subscrieţi la Cafe Gradiva
Primiţi în flux sau email evenimentele, ideile şi interpretările cu sens.
Urmăriţi-ne pe WhatsApp
Abonaţi-vă la Newsletter
Cresterea ar putea avea mai multe cauze.
Principala ar fi cresterea constientizarii, printre parinti si angajatii din sanatate, cu privire la manifestarile caracteristice pentru tulburarile de spectru autist. Asa se face ca, de pilda, ca in trecut ceea ce e definit azi ca tulburari de spectru autist a fost etichetat ca „dizabilitate intelectuala”.
Ar mai fi, pentru aceasta crestere, si cauza ca in ultima vreme criteriile diagnostice si simptomele pentru descrierea tulburarilor de spectru autist au fost semnificativ schimbate.
Nu in ultimul rand, spun cercetatorii, diagnosticarea copiilor cu autism era perceputa ca o etichetare stigmatizanta, drept care se inregistra o sub-diagnosticare in aceasta privinta. Astazi, se pare, conditiile sociale s-ar fi schimbat, iar autismul nu mai este atat de mult stigmatizat.
Citeste si Copii cu autism in invatamantul preuniversitar sucevean: 114
Pe de alta parte, trebuie remarcat ca la raportul din 2014 cercetatorii au schimbat modalitatea de colectare a datelor. Cresterea inregistrata ar putea fi, prin urmare, consecinta modalitatii in care cercetatorii au adresat intrebarile din cadrul interviului si a felului in care parintii le-au inteles si le-au interpretat.
Astfel, pentru raportarea din 2014 cercetatorii i-au intrebat mai intai pe parinti daca un medic sau vreun angajat din domeniul sanatatii le-a spus vreodata ca al lor copil are dizabilitate intelectuala (retard mintal). Cea de-a doua intrebare a fost despre tulburarile de spectru autist, parintii fiind intrebati daca li s-a spus de vreun medic ca al lor copil are autism, sindrom Asperger, tulburare pervaziva de dezvoltare sau tulburari de spectru autist. In final parintii au fost intrebati daca vreun medic le-a spus vreodata ca al lor copil are vreo intarziere in dezvoltare.
Citeste si Psihoterapia psihanalitica a unui copil Asperger
La chestionarile dintre 2011-2013 ale parintilor, intervievatorii le-au adresat mai intai aceeasi intrebare despre dizabilitatea intelectuala, dar cea de-a doua intrebare a fost despre intarzierile in dezvoltare. In al treilea rand parintilor li s-a cerut sa citeasca o lista cu 10 afectiuni, printre care autismul / tulburarile de spectru autist, si sa spuna daca vreun medic le-a spus vreodata ca al lor copil ar avea vreuna dintre aceste afectiuni.
Aceasta schimbare de metodologie ar putea explica, spun comentatorii, cresterea dramatica a numarului de copii din Statele Unite cu tulburari de spectru autist.
Sursa: livescience.com
Foto: flickr.com/photos/big_pao/