4 februarie
Am avut ceea ce se cheama o copilarie ocrotita, o copilarie burgheza. Tata profesor, mama casnica. Literatura si cinematografia ne-au obisnuit cu aceasta imagine a fiului unic, rasfatat, prins intre exigentele afective ale unei mame prea iubitoare si slabe si ale unui tata in acelasi timp mandru si gelos cat priveste aceasta unica ofranda adusa posteritatii. In ceea ce ma priveste, aceasta imagine este de o remarcabila fidelitate, nu vad ce as mai putea adauga.
Educatia pe care am primit-o furnizeaza candidati la nevroza si la literatura. Nu i-am scapat nici uneia, nici celeilalte.
5 februarie
Miercuri seara – conferinta lui Pierre Burgelin despre criza umanismului. Toate poncifele (moartea lui Dumnezeu = moartea omului, Michel Foucault si Jean-Luc Godard…) sunt trecute in revista. Burgelin e profesor de teologie la Universitatea din Strasbourg. Produs al unui distins umanism, si-ar putea fi propriul obiect de conferinta.
Subscrieţi la Cafe Gradiva
Primiţi în flux sau email evenimentele, ideile şi interpretările cu sens.
Urmăriţi-ne pe WhatsApp
Abonaţi-vă la Newsletter
O certitudine: albii sunt azi ultimii antropofagi. Ca toti antropofagii, nu sunt constienti de asta.
22 februarie
La restaurantul vietnamez chelnerita ne spune ca l-a chemat pe bucatarul-sef insarcinat cu prepararea mesei pentru personalul „comunard”.
Oricine a invatat sa gandeasca nu se mai gandeste decat la moarte.
Pentru ca omul autentic, spune Zarathustra, vrea doua lucruri: Pericolul si Jocul.
In mijlocul transeelor noastre suntem cei mai vulnerabili.
25 martie
Nimic din ce s-a zis nu si-a aflat forma.
Nimic mai josnic decat sa iti targuiesti trecutul. Nimic mai dificil decat sa il aduci la zi.
25 aprilie
Orice civilizatie e intr-un fel sau altul decadenta.
Post coïtum, omne animal triste est… cu exceptia femeii si a cocosului. De ce acest citat din Galen e redat mereu incomplet?
Roland Jaccard
este scriitor. Nihilist, a fost un apropiat al lui Cioran şi Louise Brooks. A scris mult despre psihanaliză. Trăieşte la Paris.