Curs de formare în psihoterapie psihanalitică & Curs de formare în consiliere psihologică psihodinamică - ÎNSCRIERI 2022

  • Despre
  • Autori
  • Parteneri
  • Scrie la noi
  • Promovează
  • Newsletter
  • Contact
Sustine Gradiva
 
Cafe Gradiva
Cauta terapeut
Promovează-ţi evenimentul
  • Prima pagină
  • Ştiri
  • Evenimente
  • Psi
    • Psihoterapie
    • Psihanaliză
    • Psihiatrie
    • Psihologie
  • Cultură
  • Societate
  • Podcast
No Result
View All Result
Cauta terapeut
Promovează-ţi evenimentul
  Curs de formare în psihoterapie psihanalitică & Curs de formare în consiliere psihologică
– înscrieri 2022 >>>
No Result
View All Result
Cafe Gradiva
No Result
View All Result
Caută terapeut | Promovează-ţi evenimentul
Home Cafe Gradiva

Ce vede (proiecteaza) alchimistul in picatura de vin

Cafe Gradiva by Cafe Gradiva
in Cafe Gradiva
0
Ce vede (proiecteaza) alchimistul in picatura de vin
Share

Citeştedespre

disociere traumă mecanisme neuronale

Disocierea în traumă şi mecanismele neuronale

9 mai 2022
Helen Dunbar predispoziţia la cancer

Predispoziţia la cancer şi cele 4 tipuri de personalitate psihosomatică

5 aprilie 2022
neurastenie psihastenie burnout

Neurastenie, psihastenie și starea de oboseală: burnout-ul în secolul al XIX-lea

29 martie 2022

La finele anilor 1920, C. G. Jung incepe sa aprofundeze textele alchimice (occidentale si orientale deopotriva), rezultatul ivindu-se abia peste 15 ani in fascinantul volum Psihologie si alchimie. Bogat ilustrata, cartea va aparea in luna septembrie in colectia Operelor complete jungiene a Editurii Trei. Iata un fragment in avanpremiera. 

In opus-ul alchimic e vorba in cea mai mare parte nu doar de experimente chimice, ci si de un fel de procese psihice exprimate intr-un limbaj pseudochimic. Cei vechi erau intrucatva la curent cu procesele chimice; motiv pentru care trebuiau macar sa stie ca ceea ce faceau nu era o chimie obisnuita. Dar daca alchimistul foloseste doar simbolic procesul chimic, atunci de ce experimenteaza cu creuzete si retorte? Iar daca descrie procese chimice, dupa cum ne asigura neincetat, atunci de ce le deformeaza pana la irecognoscibil cu simbolizari mitologice?

Aceasta enigma a dat deja multa bataie de cap catorva cercetatori onesti ai alchimiei. Pe de-o parte, alchimistul pretinde ca practica intentionat tainuirea cu scopul de a-i impiedica pe oamenii rai sau prosti sa puna mana pe aur si sa provoace o nenorocire. Dar, pe de alta parte, acelasi autor ne invata ca aurul cautat nu este, cum cred prostii, aurul obisnuit (aurum vulgi), ci aurul filosofic sau chiar piatra miraculoasa, lapis invisibilitatis (piatra invizibilitatii) sau lapis aetherus (piatra eterica) si ca, in genere, toate retetele sunt de dispretuit.

Vedeti si C. G. Jung despre Dumnezeu, moarte, alchimie si cum poti prezice viitorul

Tainuirea poate fi un pur bluff cu scopul vizibil de a-i exploata pe naivi. Faptul ca intreaga alchimie s-ar putea explica din acest unghi de vedere este contrazis, dupa parerea mea, de existenta a nu putine tratate amanuntite, erudite si constiincioase, scrise si publicate anonim, deci neputand sluji nimanui spre obtinerea unui avantaj ilegitim. Tainuirea poate avea si alta sursa. Adevaratul mister nu face, ce-i drept, nimic pe ascuns; dar vorbeste, in schimb, un limbaj secret: face aluzie la natura sa printr-o varietate de imagini. Nu ma refer la un secret pazit personal de cineva, care are un continut cunoscut posesorului, ci la un lucru sau o situatie care sunt „secrete”, cunoscute adica doar din aluzii, in esenta insa necunoscute. Astfel, natura adevarata a materiei ii era alchimistului necunoscuta. O stia doar din aluzii. Incercand s-o studieze, proiecta inconstientul in intunericul materiei spre a o ilumina. Urmarind sa explice misterul materiei, proiecta in ceea ce trebuia explicat un alt mister, anume acela al fundalului intunecat al sufletului sau, potrivit dictonului obscurum per obscurius, ignotum per ignotius! Aceasta era, sa fim bine intelesi, nu o metoda intentionata, ci un fapt involuntar.

In sens strict, proiectia nu este niciodata facuta, ea se intampla, este gasita acolo. In obscuritatea unui lucru exterior aflu, fara a recunoaste ca atare, propria mea interioritate sau propriul meu psihic. In cursul experimentului chimic, alchimistul avea anumite trairi psihice care insa i se pareau un anumit mod de a fi al procesului chimic. Fiind vorba de proiectii, alchimistul nu-si dadea seama ca trairea nu avea nimic de-a face cu materia (asa cum o cunoastem astazi). El isi traia proiectia ca proprietate a materiei. Dar ceea ce traia in realitate era inconstientul sau.

Cititi si Inteleptele sfaturi ale lui Carl Gustav Jung

De aceea mi-am indreptat atentia asupra intrebarii daca insisi alchimistii nu relateaza astfel de trairi din propria lor practica. N-am sperat sa obtin o recolta prea bogata deoarece e vorba de trairi „inconstiente” care tocmai din acest motiv se sustrag expunerii. Exista intr-adevar in literatura cateva relatari inechivoce. In mod semnificativ relatarile mai noi sunt mai detaliate si mai precise decat cele mai vechi. Cea mai noua relatare este dintr-un tratat de la 1732, atribuit alchimistului etiopian Abtala Jurain. Ea suna dupa cum urmeaza:

Ia apa de ploaie obisnuita, o cantitate buna, cel putin zece masuri de patru litri, pastreaz-o in vase bine inchise, timp de cel putin zece zile, astfel se vor depune la fund materii si sedimente. Varsa substanta limpede intr-un vas de lemn, rotund ca o minge, taie-l pe acesta la mijloc si umple o treime, apoi asaza-l la pranz in soare, intr-un loc ascuns si izolat. Acestea odata facute, ia un strop de vin rosu sfintit si lasa-l sa picure in apa, ai sa vezi de indata plutind pe deasupra acesteia o ceata si o intunecime densa asa cum au fost si in vremea primei Creatii. Picura apoi doi stropi si ai sa vezi lumina tasnind din intuneric; dupa care, varsa la fiecare jumatate de sfert de ora intai trei, apoi patru, apoi cinci, apoi sase stropi, apoi nimic, si ai sa vezi, cu propriii tai ochi, cum apar deasupra apei un lucru dupa altul, asa cum le-a facut Dumnezeu in sase zile si cum s-au petrecut toate, si aceste taine nu pot fi rostite si nici eu nu am puterea sa le dezvalui. Ingenuncheaza inainte de a purcede la aceasta operatie. Lasa-ti ochii sa judece; caci astfel a fost creata lumea. Lasati toate lucrurile asa si, la jumatate de ora dupa ce au inceput, vor disparea.

Cititi si Carl Gustav Jung este psihanalistul cel mai popular in Romania

Curs de formare in psihoterapie psihanalitica & Curs de formare in consiliere psihologica psihodinamica – inscrieri 2022 Curs de formare in psihoterapie psihanalitica & Curs de formare in consiliere psihologica psihodinamica – inscrieri 2022 Curs de formare in psihoterapie psihanalitica & Curs de formare in consiliere psihologica psihodinamica – inscrieri 2022
Tags: alchimieC. G. Jungop: Psihologie si alchimieproiectierubrică: Ca la carterubrică: Gradivarium

  Şi pentru că tot sunteţi aici…

...va solicităm sprijinul, dragă cititoare, dragă cititorule. Audiența noastră a crescut foarte mult, cu deosebire în ultima vreme. Cafe Gradiva - Cultură, societate, psihoterapie este o publicație online unică, din câte cunoaștem, prin profil editorial, format și continuitate. Din 2007, am publicat mii de articole, eseuri, interviuri, știri, corespondențe și transmisiuni de la evenimente locale, naționale și internaționale, recenzii și cronici, anchete, sinteze și dosare, pictoriale, sondaje, opinii și comentarii - scrise, video, audio și grafice, de psihanaliză și psihoterapie de varii orientări, de psihiatrie, psihologie și dezvoltare personală, dar și sociale, educaţionale şi comunitare, pentru drepturile omului şi nediscriminare, culturale, literare și artistice, istorice și filosofice. Realizarea lor a presupus, cale de mulți ani, o muncă enormă, uneori „la foc continuu” ori „în direct”, consacrând nopți, weekend-uri și vacanțe. Au fost necesare felurite resurse, implicare și bani, toate în regim de voluntariat.

Faptul că ne citiți și că reveniți mereu ne încurajează și ne arată că suntem pe drumul bun. Ca publicație de tip magazin independentă editorial, nefinanţată, apărând într-o piață media vastă și cu mari resurse, avem nevoie de susținerea dv. pentru a face mai departe jurnalism psi de calitate. Fiecare contribuție de la dv., mai mare sau mai mică, este foarte importantă pentru a putea continua.
 Susţineţi Cafe Gradiva cu 1 euro sau mai mult - durează doar un minut. Vă mulţumim! 

Sustine Cafe Gradiva

Cafe Gradiva

Cafe Gradiva

Cafe Gradiva - Cultură, societate, psihoterapie este un magazin online de psihologie, psihoterapie, psihanaliză şi psihiatrie şi cu deschidere spre sfera artistică şi culturală, educaţională, socială şi a proiectelor comunitare.

Citeşte şi

Mircea Lăzărescu psihopatologia fobiei
Psihoterapie

Mircea Lăzărescu despre corporalitate în psihopatologia fobiei

by Alexandra Frîncu
22 iunie 2022
Tristeţea şi patologia depresivă
Psihoterapie

Tristeţea reactivă şi patologia depresivă

by Alexandra Frîncu
9 mai 2022
trăiri obsesiv-compulsive
Psihoterapie

Îndoieli şi trăiri obsesiv-compulsive

by Alexandra Frîncu
4 mai 2022
Load More
Next Post
„Secolul Eului”, un film despre Freud, consumerism si democratie

"Secolul Eului", un film despre Freud, consumerism si democratie

Lasă un răspuns Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sunt de acord cu Termeni şi condiţii şi Acord de confidenţialitate.

Curs de formare în psihoterapie psihanalitică & Curs de formare în consiliere psihologică psihodinamică Curs de formare în psihoterapie psihanalitică & Curs de formare în consiliere psihologică psihodinamică Curs de formare în psihoterapie psihanalitică & Curs de formare în consiliere psihologică psihodinamică

Primeşte Cafe Gradiva pe email

Scrie la Cafe Gradiva! Scrie la Cafe Gradiva! Scrie la Cafe Gradiva!

Ca la carte

Sensul metaforei si geneza istoriei
Cafe Gradiva

Sensul metaforei si geneza istoriei

8 octombrie 2020
„În conștiinţa noastră mișună mulţi intruşi”… Criptomnezie și inconștient genealogic
Cafe Gradiva

„În conștiinţa noastră mișună mulţi intruşi”… Criptomnezie și inconștient genealogic

22 noiembrie 2020
Promovaţi-vă evenimentele la Cafe Gradiva! Promovaţi-vă evenimentele la Cafe Gradiva! Promovaţi-vă evenimentele la Cafe Gradiva!

Terapeuţi

Psihoterapeut Alina Neagoe în Constanţa

Psihoterapeut Alina Neagoe în Constanţa, Traian 70

13 aprilie 2022
Psihoterapeut Alexa Bîtfoi în Bucureşti

Psihoterapeut Alexa Bîtfoi în Bucureşti, sector 4

13 aprilie 2022
Psihoterapeut Dorin Bîtfoi în Bucureşti

Psihoterapeut Dorin Bîtfoi în Bucureşti, sector 3

13 aprilie 2022
psihoterapeut Gabriela Tudor Popescu în Braşov

Psihoterapeut Gabriela Tudor Popescu în Braşov, Carpaţilor 13

13 aprilie 2022
Cafe Gradiva

Cafe Gradiva - Cultură, societate, psihoterapie este o revistă magazin online de psihoterapie, psihanaliză, psihologie şi psihiatrie, cu interese în sfera culturală şi artistică, socială, educaţională şi comunitară.

Urmăreşte-ne

Caută terapeut

Psihologi | Braşov | Bucureşti | Sector 4 | Constanţa | Psihoterapeuţi | Braşov | Bucureşti | Sector 3 | Sector 4 | Constanţa | Psihoterapeuţi psihanalişti | Bucureşti | Sector 4 | Constanţa

Psihologi online | Skype | WhatsApp | Zoom | Psihologi la telefon | Psihoterapeuţi online | Skype | WhatsApp | Zoom | Psihoterapeuţi la telefon | Psihoterapeuţi psihanalişti online | Skype | WhatsApp | Zoom | Psihoterapeuţi psihanalişti la telefon

Primeşte Cafe Gradiva pe email

  • Despre
  • Autori
  • Termeni şi condiţii
  • Acord de confidenţialitate
  • Cookies
  • Contact

© 2020 Cafe Gradiva - Pshanaliza, psihoterapie, psihiatrie, psihologie.

No Result
View All Result
  • Ştiri
  • Evenimente
  • Gradiva Podcast
  • Cauta terapeut
  • Terapeut? Înscrie-te!
  • Scrie la noi
  • Promovează
  • Newsletter
  • Contact

© 2020 Cafe Gradiva - Pshanaliza, psihoterapie, psihiatrie, psihologie.

Utilizăm module cookie pentru a vă asigura că beneficiați de cea mai bună experiență pe site-ul nostru. Mai mult aici.