• Despre
  • Autori
  • Parteneri
  • Scrie la noi
  • Promovează
  • Newsletter
  • Contact
Sustine Gradiva
 
Cafe Gradiva
Cauta terapeut
Esti terapeut? Inscrie-te!
  • Prima pagină
  • Ştiri
  • Evenimente
  • Psi
    • Psihoterapie
    • Psihanaliză
    • Psihiatrie
    • Psihologie
  • Cultură
  • Societate
  • Podcast
No Result
View All Result
Cauta terapeut
Esti terapeut? Inscrie-te!
No Result
View All Result
Cafe Gradiva
No Result
View All Result
Caută terapeut | Terapeut? Înscrie-te!
Prima pagină Cafe Gradiva

Trei profileri si o sinucidere: jurnalisti si psihologi

Cafe Gradiva by Cafe Gradiva
in Cafe Gradiva
0
Trei profileri si o sinucidere: jurnalisti si psihologi
0 Shares
Share
Share
Pin
Tweet

Citeştedespre

antivaccinare vaccin covid-19 variola

Cei care susţin antivaccinarea în pandemia COVID-19 folosesc aceleași argumente de acum 135 de ani

17 ianuarie 2021
Masculinitate furata Zimbardo

Masculinitate furată, feminitate oprimată şi bătălia dintre sexe

22 decembrie 2020
Rata sinuciderilor COVID-19 coronavirus

Rata sinuciderilor a scăzut în primele 6 luni de pandemie COVID-19, spun studiile

10 ianuarie 2021

Pe 22 mai, in plin scandal al dezinfectantilor diluati, patronul Hexi Pharma, Dan Condrea, moare in urma unui accident rutier. Masina sa iese de pe sosea si se rastoarna dupa ce loveste cu putere copacii de pe margine. Pe 20 iulie vine si concluzia rapoartelor criminalistice si tehnice: a fost sinucidere. In lunga asteptare a verdictului, au circulat in presa diverse interpretari, adesea senzationaliste. Iar psihologii n-au lipsit din acest peisaj mediatic:

Nu prea am vazut mari acuzati de coruptie sa-si ia viata (…). In opinia mea, sinuciderea e putin probabila. Nici calea pe care ar fi ales-o pentru sinucidere nu e cea potrivita profilului acestui om,

comenteaza, chiar in ziua accidentului, conferentiarul Hanibal Dumitrascu (DCNews.ro)

Daca nu suntem atenti din diverse motive la volan, in ultimul moment se incearca o franare. In cazul acesta nu exista urme de frana. Aceasta informatie a dat-o purtatorul de cuvant al Politiei. Atunci sinuciderea capata o intindere mai mare de credibilitate,

declara in aceeasi zi psihologul criminalist Tudorel Butoi. (Digi24.ro)

Faptul ca nu a fost un impact frontal tinde sa duca spre ipoteza unui accident. Mintea unui eventual sinucigas aflat in deplasare rapida nu este una organizata, ci impulsiva. Primul  impuls afectiv ar fi alegerea coliziunii frontale, ceea ce se pare ca nu s-a intamplat,

opineaza la o zi dupa eveniment psihologul motivational Cezar Laurentiu Cioc (Libertatea.ro).

Cititi si O sinucidere la fiecare 40 de secunde

A fost sau n-a fost? 

Sunt trei opinii diferite emise de trei dintre psihologii invitati sa comenteze straniul accident. Conferentiar la Facultatea de Sociologie si Asistenta Sociala a Universitatii din Bucuresti, domnul Dumitrascu respinge varianta suicidului si nu exclude ideea unei inscenari.

Evident, publicul va fi greu de convins ca nu e o inscenare, 

spune dansul in aceeasi declaratie. (E adevarat, domnul Dumitrascu revine peste doua zile, afirmand ca noile datele despre personalitatea impulsiva a lui Condrea il fac sa-si schimbe opinia si sa prefere varianta sinuciderii). Domnul Butoi (singurul expert, dintre cei trei, calificat in psihologia criminalistica) prevede cu acuratete concluziile anchetei. In fine, ultimul opinent, specialist in leadership si psihologia sportului, nu e foarte decis –

Ancheta va lamuri mai multe!

avertizeaza el – dar pare, in finalul declaratiei, ca privilegiaza ipoteza accidentului. Din cei trei specialisti consultati de presa, doi s-au inselat in evaluarile facute ”la cald”. Ceea ce ridica doua serii de intrebari. 

Pentru psihologi

In ce conditii poti sa comentezi despre motivatiile din spatele unor gesturi greu de inteles, ale unor acte extreme sau reactii emotionale imprevizibile? Ce fel de evaluari psihologice poti face despre o persoana pe care n-ai cunoscut-o si despre care ai doar cateva elemente vagi livrate de presa? Cat de precis si de acurat poti sa fii in interpretare / evaluare? Cum gasesti un echilibru intre prudenta metodologica si curiozitatea jurnalistilor si publicului care asteapta de la tine interpretari substantiale?

Precizez ca aici codul deontologic al breslei (al Colegiului Psihologilor) nu prea ajuta. Exista, ce-i drept, un articol referitor la un tip de ”abatere disciplinara” in care specialistul foloseste metodele de evaluare psihologica in cadrul unui ”spectacol mediatic” (o sintagma deloc clara),

aducand atingere secretului profesional sau altor persoane. 

Or, prin cele doua comentarii psihologice citate mai sus (si infirmate ulterior), nimeni nu vatama pe nimeni si nici nu se dau in vileag date confidentiale. In schimb, poate avea de suferit imaginea breslei: acceptand sa faci evaluari pornind de la date putine si incerte, risti sa gresesti, risti sa-ti decredibilizezi meseria si, in plus, speculand despre motivatii invizibile, alimentezi prejudecatile de tipul

psihologii ne ghicesc gandurile si emotiile.

Pentru jurnalisti 

Cat de relevanta va fi opinia unui psiholog pe un domeniu diferit de specialitatea sa? Codul deontologic al jurnalistilor de la noi nu vorbeste, explicit, despre calificarea pe care trebuie s-o aiba invitatii chemati sa desluseasca evenimentele zilei (e recomandata, in schimb, moderatia in tratarea temelor ”morbide”, dar asta e deja o alta tema). Pe de alta parte, sociologii francezi observa cum comoditatea si autosuficienta multor jurnalisti face ca cercul expertilor chemati sa lamureasca evenimentele curente devine tot mai restrans si tot mai putin deschis catre noi voci (Wolton, p. 243; Bourdieu, pp. 44-45). Concret, in orice redactie, exista in baza de date 1-2 psihologi (de obicei, nu mai mult) la care se apeleaza indiferent despre ce tema e vorba. Asa se face ca aceiasi psihologi ajung sa-si dea cu parerea azi despre o sinucidere, maine despre trainicia cuplului si poimaine despre ADHD sau droguri. A apela fara discernamant la acelasi psiholog pentru orice fel de probleme e ca si cum te-ai apuca sa intrebi un ortoped despre afectiunile cardiace (caci ambii sunt medici, nu-i asa?) sau un deputat din comisia de educatie despre probleme fiscale sau de politica externa (caci tot de ”politica” tin si ultimele).

>> Caută aici psiholog, psihoterapeut, psihiatru

Jurnalistii (producatori, repoteri etc.) care vor sa lumineze realitatea ar trebui, spune Bourdieu,

sa-i caute pe cei care ar avea cu adevarat ceva de spus

 – cercetatori, profesori, specialisti la curent cu tot ce se intampla in domeniul lor de expertiza. Pe scurt, daca esti jurnalist si vrei o opinie despre un divort, vorbeste mai bine cu un consilier de cuplu, si nu cu un psiholog militar, iar daca doresti un comentariu despre ADHD, cauta mai bine un specialist in psihiatrie pediatrica, si nu-l suna pe psihologul organizational din baza de date. Doar astfel vei primi si altceva decat generalitati, idei de-a gata, care, oricat de bine articulate sunt, tot irelevante (daca nu chiar eronate) raman.

Sursa foto: captura Antena3, preluata de pe site-ul ”Jurnalului National”.

Victor Popescu Cafe Gradiva

Victor Popescu

este filosof si fost jurnalist specializat in etica mass-media.

Toate articolele acestui autor

Tags: rubrică: Imagosinucidere / suicid

  Şi pentru că tot sunteţi aici…

...va solicităm sprijinul, dragă cititoare, dragă cititorule. Audiența noastră a crescut foarte mult, cu deosebire în ultima vreme. Cafe Gradiva - Cultură, societate, psihoterapie este o publicație online unică, din câte cunoaștem, prin profil editorial, format și continuitate. Din 2007, am publicat mii de articole, eseuri, interviuri, știri, corespondențe și transmisiuni de la evenimente locale, naționale și internaționale, recenzii și cronici, anchete, sinteze și dosare, pictoriale, sondaje, opinii și comentarii - scrise, video, audio și grafice, de psihanaliză și psihoterapie de varii orientări, de psihiatrie, psihologie și dezvoltare personală, dar și sociale, educaţionale şi comunitare, pentru drepturile omului şi nediscriminare, culturale, literare și artistice, istorice și filosofice. Realizarea lor a presupus, cale de mulți ani, o muncă enormă, uneori „la foc continuu” ori „în direct”, consacrând nopți, weekend-uri și vacanțe. Au fost necesare felurite resurse, implicare și bani, toate în regim de voluntariat.

Faptul că ne citiți și că reveniți mereu ne încurajează și ne arată că suntem pe drumul bun. Ca publicație de tip magazin independentă editorial, nefinanţată, apărând într-o piață media vastă și cu mari resurse, avem nevoie de susținerea dv. pentru a face mai departe jurnalism psi de calitate. Fiecare contribuție de la dv., mai mare sau mai mică, este foarte importantă pentru a putea continua.
 Susţineţi Cafe Gradiva cu 1 euro sau mai mult - durează doar un minut. Vă mulţumim! 

Sustine Cafe Gradiva

Cafe Gradiva

Cafe Gradiva

Cafe Gradiva - Cultură, societate, psihoterapie este un magazin online de psihologie, psihoterapie, psihanaliză şi psihiatrie şi cu deschidere spre sfera artistică şi culturală, educaţională, socială şi a proiectelor comunitare.

Citeşte şi

Cine nu munceşte nu mănâncă psihoterapeut
Societate

Despre bani și traumatizare: „Cine nu muncește nu mănâncă!”

by Franz Ruppert
1 decembrie 2020
De ce distanța (sau distanţarea) socială se numește „distanță socială”?
Societate

De ce distanța (sau distanţarea) socială se numește „distanță socială”?

by Alexandra Frîncu
29 noiembrie 2020
coronavirus forte de ordine omnipotenta psihanaliza
Societate

Întoarcerea miliţistului: Carantina ca traumă, pandemia exceselor şi „instituţiile de forţă” ale statului

by Dorin-Liviu Bîtfoi
23 decembrie 2020
Load More
Next Post
Cand Angelo Rinaldi il face KO pe Amiel

Cand Angelo Rinaldi il face KO pe Amiel

Lasă un răspuns Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sunt de acord cu Termeni şi condiţii şi Acord de confidenţialitate.

Primeşte Cafe Gradiva pe email

Terapeuţi

Psihoterapeut Alina Neagoe în Constanţa

Psihoterapeut Alina Neagoe în Constanţa, Traian 70

22 noiembrie 2020
Psihoterapeut Alexa Bîtfoi în Bucureşti

Psihoterapeut Alexa Bîtfoi în Bucureşti, sector 3

22 noiembrie 2020
Scrie la Cafe Gradiva! Scrie la Cafe Gradiva! Scrie la Cafe Gradiva!

Ca la carte

Poate fi psihodinamica “învăţată”?
Cafe Gradiva

Poate fi psihodinamica “învăţată”?

8 octombrie 2020
Erich Fromm despre fenomenul narcisismului social
Cafe Gradiva

Erich Fromm despre fenomenul narcisismului social

22 noiembrie 2020
Promovaţi-vă evenimentele la Cafe Gradiva! Promovaţi-vă evenimentele la Cafe Gradiva! Promovaţi-vă evenimentele la Cafe Gradiva!

Ultima oră

antivaccinare vaccin covid-19 variola

Cei care susţin antivaccinarea în pandemia COVID-19 folosesc aceleași argumente de acum 135 de ani

17 ianuarie 2021
Psihoterapeuţii se pot vaccina în etapa I împotriva COVID-19

Psihoterapeuţii se pot vaccina în etapa I împotriva COVID-19, confirmă Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea Împotriva SARS-CoV-2 (CNCAV)

15 ianuarie 2021
Abraham Maslow autoactualizare numinos religia

Abraham Maslow: De ce nu reuşesc să inspire sistemele liberale

11 ianuarie 2021
psihoterapeutii si psihologii se pot vaccina in etapa I

Psihoterapeuţii şi psihologii se pot vaccina în etapa I a Campaniei de vaccinare împotriva COVID-19

11 ianuarie 2021
Cafe Gradiva

Cafe Gradiva - Cultură, societate, psihoterapie este o revistă magazin online de psihoterapie, psihanaliză, psihologie şi psihiatrie, cu interese în sfera culturală şi artistică, socială, educaţională şi comunitară.

Urmăreşte-ne

Caută terapeut

Psihologi | Braşov | Bucureşti | Sector 3 | Constanţa | Psihoterapeuţi | Braşov | Bucureşti | Sector 3 | Constanţa | Psihoterapeuţi psihanalitici | Bucureşti | Sector 3 | Constanţa

Primeşte Cafe Gradiva pe email

  • Despre
  • Autori
  • Termeni şi condiţii
  • Acord de confidenţialitate
  • Cookies
  • Contact

© 2020 Cafe Gradiva - Pshanaliza, psihoterapie, psihiatrie, psihologie.

No Result
View All Result
  • Ştiri
  • Evenimente
  • Gradiva Podcast
  • Cauta terapeut
  • Terapeut? Înscrie-te!
  • Scrie la noi
  • Promovează
  • Newsletter
  • Contact

© 2020 Cafe Gradiva - Pshanaliza, psihoterapie, psihiatrie, psihologie.

Acest site utilizează module cookie pentru a vă asigura că beneficiați de cea mai bună experiență pe site-ul nostru. Mai mult aici.