Abonează-te la NEWSLETTER pentru a nu pierde articolele, știrile şi evenimentele importante >>>

  • Despre
  • Autori
  • Parteneri
  • Scrie la noi
  • Promovează
  • Newsletter
  • Contact
Sustine Gradiva
 
Cafe Gradiva
Cauta terapeut
Promovează-ţi evenimentul
  • Prima pagină
  • Ştiri
  • Evenimente
  • Psi
    • Psihoterapie
    • Psihanaliză
    • Psihiatrie
    • Psihologie
  • Cultură
  • Societate
  • Podcast
No Result
View All Result
Cauta terapeut
Promovează-ţi evenimentul
No Result
View All Result
Cafe Gradiva
No Result
View All Result
Caută terapeut | Promovează-ţi evenimentul
Home Cafe Gradiva

Nu mi-ai promis niciodata un Oedip fericit

Cafe Gradiva by Cafe Gradiva
in Cafe Gradiva
Nu mi-ai promis niciodata un Oedip fericit
148
SHARES
Share
franz kafka psihanaliza

Intr-o recenta incursiune de duminica prin libraria Humanitas Cismigiu am descoperit o aparitie nou-nouta, Franz Kafka – Scrisoare catre tata (cu o traducere din limba germana realizata de Mircea Ivanescu). Desi subtirica si deloc cu pretentii estetice la prima vedere, cartea avea o sobrietate aparte si parca nu te lasa sa nu o bagi in seama.

Una dintre cele mai importante scrieri autobiografice ale lui Franz Kafka, Scrisoare catre tata se adauga Jurnalului 1910-1923 si volumelor de corespondenta. Paginile, adresata tatalui sau, Hermann Kafka, sunt scrise in 1919, dupa ultima incercare esuata a lui Franz de a se casatori. 

Textul este foarte intens si ofertant din punct de vedere emotional, deschizandu-se cu o intrebare retorica retrospectiva:

Citeştedespre

Doar animalele psihanaliza Moll

„Doar animalele” (de la imanența instinctului la metafizica psihanalizei)

20 decembrie 2022
l-a omorât pe tata

L-a omorât și l-a înviat pe tata. O fabulă psihanalitică cu final deschis

5 octombrie 2022
Noi Dostoievski sado-masochism

Noi, Dostoievski (altă introducere în sado-masochism)

4 octombrie 2022

Iubite tata,
M-ai intrebat odata, acum de curand, de ce sustin ca mi-e frica de tine.

Scrierea, deloc simplista sau romantata, este o continua interogare a unui interior care, dincolo de a fi conflictual sau ambivalent, este distrus de neputinta de a fi crescut. Umbra tatalui, absolut necesara, pare a fi depasit insa cu mult posibilitatile fiului de a adaposti sub amenintarea ei si de a o infrunta la momentul propice.

Dar ca tata ai fost pentru mine prea puternic, […] eu a trebuit sa port de la inceput singur toata povara, si pentru una ca asta eram mult prea slab.

Rapid, textul desconspira o problematica oedipiana si ne incita la o abordare a acesteia dintr-un unghi cat se poate de contemporan. Oedipul, dincolo de placere si dorinta, dincolo de iubire si ura, dincolo de incest si castrare, se regaseste a fi nu o cautare perpetua a mamei, ci o lupta disperata pentru a exista. Fiul nu poate exista in interiorul filiatiei pentru ca paternitatea tatalui sau il anuleaza in permanenta. Tatal sau nu poate avea un fiu pentru ca traiectoria acestuia ar anula propria existenta a tatalui. Lupta nu este doar inegala si inutila, ci si iluzorie.

Oricum, eram atat de deosebiti, si in deosebirea asta dintre noi atat de primejdiosi unul pentru celalalt, incat, daca s-ar fi putut calcula dinainte cum aveam sa ajungem sa ne comportam unul fata de celalalt, […] s-ar fi putut presupune ca tu m-ai fi strivit pur si simplu, calcandu-ma in picioare pana cand n-ar mai fi ramas nimic din mine.

Copilul, si mai tarziu adultul, creste stapanit de un sentiment de nimicnicie cultivat de neputinta acuta a tatalui sau de a-l recunoaste in vreun fel. Doar o himera oedipiana ar putea intemeia un razboi intre acest copil care in „ochii tatalui sau nu insemna nimic” si tatal sau, „omul acela urias, autoritatea suprema”. Pentru un razboi este nevoie sa fii amenintator, sa poti fantasma triumful, sa iti poti imagina iar si iar cum iti ucizi inamicul.

Cititi si Kafka si fetita

As fi avut nevoie de putina incurajare, de putina prietenie, de o oarecare usurare a propriului meu drum, si in loc de toate acestea, tu mi-ai inchis drumul.

Copilul isi simte existenta subtiata intr-atat de tare incat gandurile lui se soptesc doar din gandurile tatalui sau, sinele sau se hraneste doar din judecata acestuia, iar independenta sa este dependenta acuta de acordul sau dezacordul acestuia.

Eu eram intotdeauna acoperit de rusine.[…] Toate gandurile mele in aparenta independenta de tine erau de la inceput apasate de judecata ta minimalizatoare; incat era aproape cu neputinta s-o suport pana sa-mi deapan pana la capat si consecvent gandul.

Motto-ul inscriptionat in psihicul sau de catre vocea unui tata halucinant de absolutizat e alcatuit chiar in cuvintele acestuia:

Sa n-aud nici un cuvant de-mpotrivire!

Intr-un moment in care impotrivirea construieste o existenta proprie si asigura psihicul ca este valid pentru a primi o identitate, o istorie, un destin, copilului i se interzice de timpuriu sa ia cuvantul si traieste urmarit de amenintarea constanta a tatalui si de mana sa ridicata care are puterea de a anula totul: vocea copilului, cuvintele acestuia, mintea lui, corpul etc.

franz kafka scrisoare catre tata mircea ivanescu

Te rup in bucati ca pe un peste!

nu este doar semantica psihica a unei angoase de castrare inspaimantoare, ci este insasi o amenintare cu disparitia, o scena primitiva de devorare canibala si de stergere a oricarei urme ca a existat vreodata.

Amenintarea aceasta corespundea aproape intru totul cu felul in care imi reprezentam eu forta, puterea ta, incat aproape te credeam capabil sa o faci.

Cititi si Franz Kafka în viziunea lui Piotr Dumała

Cat priveste figura mamei sale, o himera la randul ei, elogiu al neputintei si al bunatatii ce constituie inca o piedica in calea existentei copilului. Nu doar ca bunatatea ei nu il ajuta sa se afirme in relatia cu tatal lui, dar ii intareste un sentiment de vinovatie accentuat si il transforma intr-o

fiinta furisa, cel care din pricina propriei nimicnicii, nu poate ajunge decat prin inselaciune la ceea ce considera el ca e dreptul lui.

Astfel, concluzia autorului pare una plina de sens:

Prin toate acestea lumea s-a impartit pentru mine in trei parti: una in care traiam eu, sclavul, supus unor legi care fusesera inventate numai pentru mine, o a doua lume, nesfarsit de departe de a mea, in care traiai tu, indeletnicindu-te cu conducerea, cu emiterea ordinelor si cu mania starnita de neascultarea lor si, in sfarsit, o a treia lume, unde erau restul oamenilor, fericiti si neapasati de porunci si de datoria de a le da ascultare.

psiholog psihoterapeut Cristina Calarasanu Cafe Gradiva

Cristina Calarasanu

este psihoterapeut si membru fondator al Asociatiei Romane de Psihanaliza a Legaturilor de Grup si Familie.

Toate articolele acestui autor

Foto: http://freudquotes.blogspot.ro/2016/07/kafkas-letter-to-his-father.html

Tags: Arteautor: Cristina Călărăşanucomplexul lui Oediprubrică: Atenţie se interpretează!rubrică: Incursiuni în actualitate

  Şi pentru că tot sunteţi aici…

...va solicităm sprijinul, dragă cititoare, dragă cititorule. Audiența noastră a crescut foarte mult, cu deosebire în ultima vreme. Cafe Gradiva - Cultură, societate, psihoterapie este o publicație online unică, din câte cunoaștem, prin profil editorial, format și continuitate. Din 2007, am publicat mii de articole, eseuri, interviuri, știri, corespondențe și transmisiuni de la evenimente locale, naționale și internaționale, recenzii și cronici, anchete, sinteze și dosare, pictoriale, sondaje, opinii și comentarii - scrise, video, audio și grafice, de psihanaliză și psihoterapie de varii orientări, de psihiatrie, psihologie și dezvoltare personală, dar și sociale, educaţionale şi comunitare, pentru drepturile omului şi nediscriminare, culturale, literare și artistice, istorice și filosofice. Realizarea lor a presupus, cale de mulți ani, o muncă enormă, uneori „la foc continuu” ori „în direct”, consacrând nopți, weekend-uri și vacanțe. Au fost necesare felurite resurse, implicare și bani, toate în regim de voluntariat.

Faptul că ne citiți și că reveniți mereu ne încurajează și ne arată că suntem pe drumul bun. Ca publicație de tip magazin independentă editorial, nefinanţată, apărând într-o piață media vastă și cu mari resurse, avem nevoie de susținerea dv. pentru a face mai departe jurnalism psi de calitate. Fiecare contribuție de la dv., mai mare sau mai mică, este foarte importantă pentru a putea continua.
 Susţineţi Cafe Gradiva cu 1 euro sau mai mult - durează doar un minut. Vă mulţumim! 

Sustine Cafe Gradiva

Cafe Gradiva

Cafe Gradiva

Cafe Gradiva - Cultură, societate, psihoterapie este un magazin online de psihologie, psihoterapie, psihanaliză şi psihiatrie şi cu deschidere spre sfera artistică şi culturală, educaţională, socială şi a proiectelor comunitare.

Citeşte şi

Oedip Conversatia Coppola psihanaliza
Psihanaliză

Muzică psihanalitică (pentru tot felul de Oedipi). Conversaţia (1974)

by Marin Marian-Bălaşa
3 ianuarie 2022
Proiectionistul Oedip José Maria Cabral
Psihanaliză

Proiecționistul, încă un Oedip literal

by Marin Marian-Bălaşa
7 decembrie 2021
Filmul Sticletele Sigmund Freud
Psi

Filmul Sticletele (sau o amintire din postumitate a lui Sigmund Freud)

by Marin Marian-Bălaşa
15 iunie 2021
Load More
Next Post
Identitatea sufletului romanesc. Cum invatam identitatea? Atelier Romania identitara

Identitatea sufletului romanesc. Cum invatam identitatea? Atelier Romania identitara

Lasă un răspuns Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sunt de acord cu Termeni şi condiţii şi Acord de confidenţialitate.

Scrie la Cafe Gradiva! Scrie la Cafe Gradiva! Scrie la Cafe Gradiva!

Ca la carte

Alejandro Jodorowsky şi metagenealogia
Psi

Alejandro Jodorowsky despre limbajul metagenealogic al dimensiunilor psihice

23 decembrie 2020
„Metode proiective”
Cafe Gradiva

„Metode proiective”

8 octombrie 2020
Promovaţi-vă evenimentele la Cafe Gradiva! Promovaţi-vă evenimentele la Cafe Gradiva! Promovaţi-vă evenimentele la Cafe Gradiva!

Terapeuţi

Psihoterapeut Dorin Bîtfoi în Bucureşti

Psihoterapeut Dorin Bîtfoi în Bucureşti, sector 3

3 ianuarie 2023
Psihoterapeut Alina Neagoe în Constanţa

Psihoterapeut Alina Neagoe în Constanţa, Traian 70

13 aprilie 2022
psihoterapeut Gabriela Tudor Popescu în Braşov

Psihoterapeut Gabriela Tudor Popescu în Braşov, Carpaţilor 13

13 aprilie 2022
Psihoterapeut Alexa Bîtfoi în Bucureşti

Psihoterapeut Alexa Bîtfoi în Bucureşti, sector 4

13 aprilie 2022
Cafe Gradiva

Cafe Gradiva - Cultură, societate, psihoterapie este o revistă magazin online de psihoterapie, psihanaliză, psihologie şi psihiatrie, cu interese în sfera culturală şi artistică, socială, educaţională şi comunitară.

Urmăreşte-ne

Caută terapeut

Psihologi | Braşov | Bucureşti | Sector 4 | Constanţa | Psihoterapeuţi | Braşov | Bucureşti | Sector 3 | Sector 4 | Constanţa | Psihoterapeuţi psihanalişti | Bucureşti | Sector 4 | Constanţa

Psihologi online | Skype | WhatsApp | Zoom | Psihologi la telefon | Psihoterapeuţi online | Skype | WhatsApp | Zoom | Psihoterapeuţi la telefon | Psihoterapeuţi psihanalişti online | Skype | WhatsApp | Zoom | Psihoterapeuţi psihanalişti la telefon

Primeşte Cafe Gradiva pe email

  • Despre
  • Autori
  • Termeni şi condiţii
  • Acord de confidenţialitate
  • Cookies
  • Contact

© 2020 Cafe Gradiva - Pshanaliza, psihoterapie, psihiatrie, psihologie.

No Result
View All Result
  • Ştiri
  • Evenimente
  • Gradiva Podcast
  • Cauta terapeut
  • Terapeut? Înscrie-te!
  • Scrie la noi
  • Promovează
  • Newsletter
  • Contact

© 2020 Cafe Gradiva - Pshanaliza, psihoterapie, psihiatrie, psihologie.

Utilizăm module cookie pentru a vă asigura că beneficiați de cea mai bună experiență pe site-ul nostru. Mai mult aici.