• Despre
  • Autori
  • Parteneri
  • Scrie la noi
  • Promovează
  • Newsletter
  • Contact
Sustine Gradiva
 
Cafe Gradiva
Cauta terapeut
Esti terapeut? Inscrie-te!
  • Prima pagină
  • Ştiri
  • Evenimente
  • Psi
    • Psihoterapie
    • Psihanaliză
    • Psihiatrie
    • Psihologie
  • Cultură
  • Societate
  • Podcast
No Result
View All Result
Cauta terapeut
Esti terapeut? Inscrie-te!
No Result
View All Result
Cafe Gradiva
No Result
View All Result
Caută terapeut | Terapeut? Înscrie-te!
Prima pagină Cafe Gradiva

Vaccinarea, imunitatea eului-piele si sucul de patrunjel

Cafe Gradiva by Cafe Gradiva
in Cafe Gradiva
4
Vaccinarea, imunitatea eului-piele si sucul de patrunjel
0 Shares
Share
Share
Pin
Tweet
vaccinarea rujeola imunitatea psihanaliza

Inca de cand ne nastem ne construim mijloace de aparare. Mecanisme de aparare impotriva virusilor, a pradatorilor din lumea naturala, a frigului sau a razelor puternice de soare. Avem nevoie de aparare impotriva amenintarilor care vin din noi insine si care sunt de natura psihica. Avem nevoie de protectie impotriva bolilor si impotriva pericolelor. Purtam in noi instinctul de conservare care ne asigura supravietuirea si care ne invata ca avem nevoie de celalalt daca vrem sa traim.

Cand suntem bebelusi si nu avem inca resursele de a ne proteja, aceasta sarcina deosebit de importanta revine parintilor nostri. Sau a celor care au grija de noi. Parintii au datoria de a-si proteja bebelusul impotriva pericolelor venite din afara sau dinauntru, de a-l ingriji, de a-l sustine si de a-i asigura conditiile necesare continuitatii sale ca fiinta umana aflata in dezvoltare. Bebelusul nu poate decide singur nici ce sa manance, nici cu ce sa se imbrace, nici chiar cu ce sa se joace. El traieste o stare de neputinta si o dependenta totala fata de un celalalt pe care il investeste cu incredere si iubire. Acestia sunt parintii pentru un bebelus, iar el le rasplateste grija, atentia, dragostea cu zambete spontane, gangureli gingase si priviri calde. Dar bebelusul nu este intotdeauna linistit si zambitor, el poate arata o reala furie si un puternic disconfort, poate zgaria si musca, poate plange pana la epuizare sau sa vomite toata hrana primita. Bebelusul este incapabil sa puna in cuvinte ceea ce il nelinisteste, ceea ce ii produce suferinta. Singurul lui mijloc de adresare este prin intermediul corpului. A-l asculta pe bebelus inseamna a fi atent la ceea ce corpul lui transmite. Copilul foarte mic invata sa-si construiasca propriile mecanisme de protectie daca a crescut intr-un mediu securizant in care a primit dragoste si protectie. Mama, cu formidabilul ei instinct matern, stie cum sa creasca si sa protejeze cel mai bine copilul. Asa ca, la un moment dat in devenirea lui, copilul dezvolta asa-numitul eu-piele, un invelis psihic care pune limite intre ceea ce este inauntru de ceea ce este in afara si care protejeaza continuturile psihice interne de intruziuni venite din exterior. Eul-piele este ca un corp psihic, ca o membrana care contine si protejeaza continuturile psihice. Mama insasi indeplineste la inceput rolul de continator pentru bebelusul ei, pentru spaimele si starile care ii ameninta acestuia integritatea. Ea le preia in mintea ei, le digera si le reda bebelusului intr-o forma prelucrata. Ea interpreteaza gesturile si manifestarile corporale ale celui mic, punandu-i in cuvinte ceea ce el nu este capabil inca sa verbalizeze. Vedem deci rolul esential al mamei in primele luni de viata ale copilului si felul in care, in mod natural, instinctiv, cele mai multe mame actioneaza in modul cel mai potrivit pentru a-si creste bebelusul.

Epidemia zilelor noastre nu este rujeola care a indoliat zilele acestea Romania. Epidemia zilelor noastre este promovarea asidua si pe toate caile a ideii ca instinctul matern nu mai este suficient pentru a-ti creste sanatos copilul. Instinctul matern, sprijinit pe niste figuri pe care mama le investeste cu incredere si autoritate (pediatrul, medicul de familie), spune ca sanatatea copilului depinde si de niste vaccinuri. Aici nu exista loc pentru negociere. Ca un vaccin nu provoaca autism copilului si nu-i cauzeaza moartea. Vaccinul este un semn al modernitatii, al evolutiei noastre ca specie umana, evolutie care sta pentru viata si continuitatea ei. Te intrebi cum este posibil ca un adult sa puna la indoiala realitati stiintifice si sa regreseze la un nivel de gandire premoderna. Cum un adult isi poate pierde atat de usor increderea in stiinta si abandoneaza ratiunea in favoarea unor idei radicale, a unei gandiri in alb si negru in care, de pilda, a-ti hrani copilul cu carne este diabolic si a-l hrani raw vegan este dumnezeiesc. Realitatea este una nuantata, iar acest fapt produce atata confuzie in unii oameni, incat acestia actioneaza chiar impotriva lor insile.

Citeştedespre

antivaccinare vaccin covid-19 variola

Cei care susţin antivaccinarea în pandemia COVID-19 folosesc aceleași argumente de acum 135 de ani

17 ianuarie 2021
Masculinitate furata Zimbardo

Masculinitate furată, feminitate oprimată şi bătălia dintre sexe

22 decembrie 2020
Cine nu munceşte nu mănâncă psihoterapeut

Despre bani și traumatizare: „Cine nu muncește nu mănâncă!”

1 decembrie 2020

Epidemia de rujeola este efectul imediat al campaniilor antivaccinare, sustine Ministerul Sanatatii. Unii spun ca Ministerul insusi nu a facut destul pentru a informa si responsabiliza populatia in ce priveste importanta vaccinarii copiilor. Altii spun ca, din cauza unor voci care au luat amploare in spatiul mediatic si care afirma cu convingere ca vaccinul provoaca autism si ca sucul de patrunjel trateaza cancerul, se intampla ca Romania sa-si planga zilele acestea bebelusii morti din cauza ignorantei. Sau din cauza confuziei, as adauga. Lipsa de repere produce confuzie. Intruziunea cu tot felul de informatii, care mai de care mai contradictorii, slabeste eul-piele, invelisul psihic responsabil sa delimiteze ceea ce primeste inauntru de ceea ce trebuie sa lase afara. Autoritatea in care aveam incredere ca ne va invata ce e mai bine pentru sanatatea noastra fizica, medicul, a fost dezinvestit. Suntem atat de bombardati cu informatii, sfaturi, pseudo-specialisti, asa incat mecanismele de aparare, cele pe care le-am crescut pentru a ne proteja, devin subrede. Nu mai avem incredere in vaccinul pe care noi insine l-am facut cand am fost mici dar pe care refuzam sa-l administram copiilor nostri. Investim magic instinctul de supravietuire, cel care te ajuta sa traiesti fara ajutor exterior, si uitam ca, in realitate, cu totii am avut nevoie sa fim protejati de cineva din exterior, de mama, de tata, de persoana de ingrijire pentru a supravietui si a creste.

psiholog Alexa Pleşcan psihoterapeut Bucuresti copii Cafe Gradiva

Alexa Plescan

este psiholog si lucreaza cu adulti, adolescenti si copii. Pentru consultatii in Bucuresti sunati la 0735 524 756 sau scrieti un email la contact@alexaplescan.ro.

Toate articolele acestui autor

Tags: autor: Alexa Bîtfoieu-pieleregresierubrică: Imago

  Şi pentru că tot sunteţi aici…

...va solicităm sprijinul, dragă cititoare, dragă cititorule. Audiența noastră a crescut foarte mult, cu deosebire în ultima vreme. Cafe Gradiva - Cultură, societate, psihoterapie este o publicație online unică, din câte cunoaștem, prin profil editorial, format și continuitate. Din 2007, am publicat mii de articole, eseuri, interviuri, știri, corespondențe și transmisiuni de la evenimente locale, naționale și internaționale, recenzii și cronici, anchete, sinteze și dosare, pictoriale, sondaje, opinii și comentarii - scrise, video, audio și grafice, de psihanaliză și psihoterapie de varii orientări, de psihiatrie, psihologie și dezvoltare personală, dar și sociale, educaţionale şi comunitare, pentru drepturile omului şi nediscriminare, culturale, literare și artistice, istorice și filosofice. Realizarea lor a presupus, cale de mulți ani, o muncă enormă, uneori „la foc continuu” ori „în direct”, consacrând nopți, weekend-uri și vacanțe. Au fost necesare felurite resurse, implicare și bani, toate în regim de voluntariat.

Faptul că ne citiți și că reveniți mereu ne încurajează și ne arată că suntem pe drumul bun. Ca publicație de tip magazin independentă editorial, nefinanţată, apărând într-o piață media vastă și cu mari resurse, avem nevoie de susținerea dv. pentru a face mai departe jurnalism psi de calitate. Fiecare contribuție de la dv., mai mare sau mai mică, este foarte importantă pentru a putea continua.
 Susţineţi Cafe Gradiva cu 1 euro sau mai mult - durează doar un minut. Vă mulţumim! 

Sustine Cafe Gradiva

Cafe Gradiva

Cafe Gradiva

Cafe Gradiva - Cultură, societate, psihoterapie este un magazin online de psihologie, psihoterapie, psihanaliză şi psihiatrie şi cu deschidere spre sfera artistică şi culturală, educaţională, socială şi a proiectelor comunitare.

Citeşte şi

De ce distanța (sau distanţarea) socială se numește „distanță socială”?
Societate

De ce distanța (sau distanţarea) socială se numește „distanță socială”?

by Alexandra Frîncu
29 noiembrie 2020
coronavirus forte de ordine omnipotenta psihanaliza
Societate

Întoarcerea miliţistului: Carantina ca traumă, pandemia exceselor şi „instituţiile de forţă” ale statului

by Dorin-Liviu Bîtfoi
23 decembrie 2020
Ilany Kogan despre psihanaliza refugiaţilor şi despre doliul neîncheiat al românilor după 1989
Gradiva Podcast

Ilany Kogan despre psihanaliza refugiaţilor şi despre doliul neîncheiat al românilor după 1989

by Cafe Gradiva
15 octombrie 2020
Load More
Next Post
La psihanalist

La psihanalist

Comments 4

  1. Anonim says:
    4 ani ago

    Salut Alexa, sunt aproape de acord cu ce ai spus. Spun asta pentru ca acum un an doi, as fi gandit identic 🙂 numai ca acum, de cand am un bebe nu mai gandesc la fel.As mai adauga si doua probleme de sanatate cronice. Ce spui tu este legat de ideea de regula, lege, Eu in termeni psihanalitici. Mai vorbesti si despre realitate si raportul nostru la ea. Decizia de a vaccina cam are legatura cu asta dar are legatura si cu modul in care se credibilizeaza medicul/pediatrul sau sistemul medical in general atunci cand ne lovim de el. Din pacate in Romania se cam intampla o revolutie care zi de zi descreste increderea in "sistem" si naste frici si angoase care duc la spre exemplu, nevaccinare. Doi la mana, ne-vaccinarea sau ideea de in afara legii sau a realitatii comune iar nu cred ca e un baubau asa mare. Statisticile prezinta uneori lucrurile distorsionat si asta din pacate tot o realitate e. Iar frica de ne-vaccinare tot o angoase e. Eu sunt unul dintre parintii care a decis sa vaccineze, dar asta dupa ce am facut un mare search, discutat cu medici, familie si bineinteles cu mine 🙂 Adevarul adevarat e ca realitatea se cam schimba si e bine sa tii ochii deschisi si sa iei in calcul toate fatetele si fenomenele sociale. Sper sa iti fie de folos commentul meu 🙂

    Răspunde
    • Alexa Pleșcan says:
      4 ani ago

      Si eu cred ca sistemul din Ro are o problema cu felul in care este prezentata autoritatea medicului. Desigur, nu sunt pentru idealizarea sistemului medical. Pe de alta parte, vaccinarea nu tine de sistemul medical in sine, cu atat mai putin de un medic sau pediatru, ci de stiinta medicala si evolutia ei in zeci si zeci de ani. Acum, da, este obligatia in special a celor ce ne conduc sa realizeze campanii serioase de informare si constientizare a populatiei asupra unor realitati medicale. E foarte bine ca ati vaccinat copilul in cunostinta de cauza, ca v-ati informat si ca astfel ati ales sa fiti un parinte responsabil.

      Răspunde
  2. Anonim says:
    4 ani ago

    de la ce varsta se face vaccinul ROR si cat aveau bebelusii care au murit?…………..Fetita mea are 7 ani si abia acum ne-au chemat sa facem vacciunul care se facea pe la 4 ani si pe care l-am refuzat.De ce tocmai acum au venit?adica in acesti 3 ani putea sa faca rujeola sau rubeola,nu?Si terminati ca presupunera ca daca face vaccinul va face o forma mai usoara de rujeola sau rubeola…si eu am facut vacciunul(degeaba) si formele de varsat pe care le-am facut nu au fost chiar atat de usoare

    Răspunde
    • Alexa Pleșcan says:
      4 ani ago

      Cred ca este datoria unui adult sa se informeze cu privire la conditiile de vaccinare, la varsta optima de administrare si tipul de vaccin.

      Răspunde

Lasă un răspuns Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sunt de acord cu Termeni şi condiţii şi Acord de confidenţialitate.

Primeşte Cafe Gradiva pe email

Terapeuţi

Psihoterapeut Alina Neagoe în Constanţa

Psihoterapeut Alina Neagoe în Constanţa, Traian 70

22 noiembrie 2020
Psihoterapeut Dorin Bîtfoi în Bucureşti

Psihoterapeut Dorin Bîtfoi în Bucureşti, sector 3

10 ianuarie 2021
Scrie la Cafe Gradiva! Scrie la Cafe Gradiva! Scrie la Cafe Gradiva!

Ca la carte

Despre întâlnirile posibile
Cafe Gradiva

Despre întâlnirile posibile

8 octombrie 2020
Erich Fromm despre fixatia simbiotic-incestuoasa
Cafe Gradiva

Erich Fromm despre fixatia simbiotic-incestuoasa

22 noiembrie 2020
Promovaţi-vă evenimentele la Cafe Gradiva! Promovaţi-vă evenimentele la Cafe Gradiva! Promovaţi-vă evenimentele la Cafe Gradiva!

Ultima oră

antivaccinare vaccin covid-19 variola

Cei care susţin antivaccinarea în pandemia COVID-19 folosesc aceleași argumente de acum 135 de ani

17 ianuarie 2021
Psihoterapeuţii se pot vaccina în etapa I împotriva COVID-19

Psihoterapeuţii se pot vaccina în etapa I împotriva COVID-19, confirmă Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea Împotriva SARS-CoV-2 (CNCAV)

15 ianuarie 2021
Abraham Maslow autoactualizare numinos religia

Abraham Maslow: De ce nu reuşesc să inspire sistemele liberale

11 ianuarie 2021
psihoterapeutii si psihologii se pot vaccina in etapa I

Psihoterapeuţii şi psihologii se pot vaccina în etapa I a Campaniei de vaccinare împotriva COVID-19

11 ianuarie 2021
Cafe Gradiva

Cafe Gradiva - Cultură, societate, psihoterapie este o revistă magazin online de psihoterapie, psihanaliză, psihologie şi psihiatrie, cu interese în sfera culturală şi artistică, socială, educaţională şi comunitară.

Urmăreşte-ne

Caută terapeut

Psihologi | Braşov | Bucureşti | Sector 3 | Constanţa | Psihoterapeuţi | Braşov | Bucureşti | Sector 3 | Constanţa | Psihoterapeuţi psihanalitici | Bucureşti | Sector 3 | Constanţa

Primeşte Cafe Gradiva pe email

  • Despre
  • Autori
  • Termeni şi condiţii
  • Acord de confidenţialitate
  • Cookies
  • Contact

© 2020 Cafe Gradiva - Pshanaliza, psihoterapie, psihiatrie, psihologie.

No Result
View All Result
  • Ştiri
  • Evenimente
  • Gradiva Podcast
  • Cauta terapeut
  • Terapeut? Înscrie-te!
  • Scrie la noi
  • Promovează
  • Newsletter
  • Contact

© 2020 Cafe Gradiva - Pshanaliza, psihoterapie, psihiatrie, psihologie.

Acest site utilizează module cookie pentru a vă asigura că beneficiați de cea mai bună experiență pe site-ul nostru. Mai mult aici.