• Despre
  • Autori
  • Parteneri
  • Scrie la noi
  • Promovează
  • Newsletter
  • Contact
Sustine Gradiva
 
Cafe Gradiva
Cauta terapeut
Esti terapeut? Inscrie-te!
  • Prima pagină
  • Ştiri
  • Evenimente
  • Psi
    • Psihoterapie
    • Psihanaliză
    • Psihiatrie
    • Psihologie
  • Cultură
  • Societate
  • Podcast
No Result
View All Result
Cauta terapeut
Esti terapeut? Inscrie-te!
No Result
View All Result
Cafe Gradiva
No Result
View All Result
Caută terapeut | Terapeut? Înscrie-te!
Prima pagină Cafe Gradiva

Protestul elevilor impotriva colegului cu nevoi speciale: cine pe cine discrimineaza?

Cafe Gradiva by Cafe Gradiva
in Cafe Gradiva
0
Protestul elevilor impotriva colegului cu nevoi speciale: cine pe cine discrimineaza?
0 Shares
Share
Share
Pin
Tweet
discriminare elevi pitesti copil nevoi speciale

Din nou zile triste pentru sistemul de invatamant din Romania. Aflam ca, intr-o scoala din Pitesti, elevii de la clasa a VII-a au refuzat sa intre la ore in semn de protest fata de un coleg de clasa care, asa cum aflam din textul stirii, este un copil cu nevoi speciale. Nu ni se spune prea mult despre nevoile lui speciale. Colegii de clasa si parintii acestora sustin este un copil agresiv verbal si fizic. Cer mutarea lui urgenta la o alta scoala. Pana atunci, copiii ameninta ca nu vor intra la clasa. Elevii sunt sprijiniti in protestul lor de comitetul de parinti si chiar de directorul scolii. Tatal copilului, intervievat de mai multe televiziuni, pare neputincios in fata camerelor. Spune ca fiul lui primeste ajutor psihologic, se lucreaza cu el si ca decizia familiei este de a nu-l muta la o alta scoala. Sustine ferm ca are dreptul la educatie ca orice alt copil. Mai aflam ca, pana de curand, unul dintre parinti asista la ore pentru a interveni cand era cazul. Ni se da si un diagnostic, dar asta dupa ce protestul a continuat si in urmatoarea zi: copilul are ADHD. Inspectoratul Scolar Arges a trimis la scoala o comisie care sa ancheteze situatia elevului cu nevoi speciale si sa stabileasca daca acesta intr-adevar constituie un pericol pentru ceilalti copii. Intre timp, decizia conducerii scolii a fost aceea ca elevii care nu vor participa la ore vor primi absenta.

Am redat mai sus un tablou care se intampla ca zilele acestea sa fie in atentia presei, desi el reprezinta o situatie frecvent intalnita in scolile din Romania. Este un subiect delicat, acesta al integrarii unui copil diagnosticat cu o tulburare pervaziva de dezvoltare sau cu o tulburare de comportament. Este dificil pe de-o parte, pentru ca acel copil va avea nevoie, intr-adevar, de o atentie speciala din partea dascalului. Pe de alta, va fi greu pentru colegii lui sa-l accepte in grupul lor daca nu sunt incurajati si sprijiniti in acest sens. Este o reactie naturala aceea de a respinge pe cineva care este diferit de noi. Problema se complica si mai mult daca celalalt, “copilul cu nevoi speciale”, eticheta de care cine stie cand se va putea debarasa, manifesta un comportament agresiv fizic si verbal fata de colegi. Parintii isi doresc, desigur, sa stie ca fiii si fiicele lor se afla in siguranta la scoala si ca pot desfasura activitatile educationale in conditii optime. La celalt pol avem “copilul ADHD”, copilul care deranjeaza, care poate ca vorbeste nepotrivit, care poate chiar loveste un coleg. Acest copil are si el dreptul la o educatie intr-o scoala de masa. Mai mult, nu doar ca are dreptul, dar este vital pentru dezvoltarea lui ulterioara sa fie integrat intr-o scoala de masa.

Problema dureroasa apare atunci cand drepturile unui astfel de copil nu sunt respectate si ajunge sa fie plimbat de la o scoala la alta, dintr-un colectiv intr-altul, in speranta ca vor exista niste directori si profesori care sa il accepte in scoala si clasa lor. Ceea ce ar trebui sa constituie un demers normal care sa sprijine integrarea cu succes a copilului intr-o scoala se transforma intr-un calvar al discriminarii si al situatiilor care uneori ajung imposibil de gestionat. Lipsa de educatie sistematica si continua in privinta incluziunii sociale se resimte din plin in incapacitatea noastra de a-l primi pe cel de langa noi, asa cum este el.

Citeştedespre

antivaccinare vaccin covid-19 variola

Cei care susţin antivaccinarea în pandemia COVID-19 folosesc aceleași argumente de acum 135 de ani

17 ianuarie 2021
Masculinitate furata Zimbardo

Masculinitate furată, feminitate oprimată şi bătălia dintre sexe

22 decembrie 2020
Cine nu munceşte nu mănâncă psihoterapeut

Despre bani și traumatizare: „Cine nu muncește nu mănâncă!”

1 decembrie 2020

Protestul elevilor de la Pitesti este, inainte de toate, nu un protest al copiilor, ci unul al adultilor. Copiii sunt dispusi sa accepte cu destula usurinta pe cineva diferit de ei daca sunt incurajati sa investeasca intr-o astfel de relatie si daca au ca model in acest sens pe adultii semnificativi pentru ei. Copilul care are nevoie sa fie integrat inregistreaza, de asemenea, progrese uriase in adaptarea sa daca simte ca are pe cine sa se sprijine si daca i se propun modele de relationare adecvate. El va simti negresit daca este primit sau respins intr-un colectiv si se va comporta ca atare. Poate ca limbajul agresiv sau nevoia de a-l lovi pe celalalt traduce neputinta lui de a face fata unei lumi despre care crede ca nu primeste nimic din ceea ce este el si nimic din ceea ce este in el. O lume insensibila nevoilor si suferintei lui. Pentru ca, da, un copil care manifesta comportament agresiv duce cu el intotdeauna o suferinta pe care nu o poate elabora. O realitate sfasietoare cu care trebuie sa se trezeasca dimineata de dimineata si a carei povara nu-i ingreuneaza doar ghiozdanul, ci si sufletul. Uneori intr-un mod iremediabil. De multe ori insa forta vitala a copilului si ajutorul potrivit al adultului fac echipa pentru a vindeca aceasta suferinta atat de tulburatoare. Este greu sa vedem dincolo de comportamentul unui copil, dar este datoria noastra de adulti sa reflectam asupra cauzei inainte de a eticheta si sanctiona un efect.

Sa privim acum imaginea de mai sus si sa ne imaginam ca toate acele mesaje sunt tinute in manunchi de copilul “cu nevoi speciale”. Vom remarca imediat ca acestea nu sunt nevoi speciale, ci niste nevoi valabile pentru toti copiii, fara discriminare. Cum facem ca ele sa fie respectate? Este o tema de gandire pentru adulti si indeosebi pentru cei care lucreaza indeaproape cu copiii. Cand aceste cerinte vor fi indeplinite punctual, vom putea spune ca ne aflam, in sfarsit, intr-o stare de normalitate. De normalitate, da!

psiholog Alexa Pleşcan psihoterapeut Bucuresti copii Cafe Gradiva

Alexa Plescan

este psiholog si lucreaza cu adulti, adolescenti si copii.

Toate articolele acestui autor

Tags: ADHDautor: Alexa Bîtfoirubrică: Imagotulburare de comportamenttulburare pervaziva de dezvoltare

  Şi pentru că tot sunteţi aici…

...va solicităm sprijinul, dragă cititoare, dragă cititorule. Audiența noastră a crescut foarte mult, cu deosebire în ultima vreme. Cafe Gradiva - Cultură, societate, psihoterapie este o publicație online unică, din câte cunoaștem, prin profil editorial, format și continuitate. Din 2007, am publicat mii de articole, eseuri, interviuri, știri, corespondențe și transmisiuni de la evenimente locale, naționale și internaționale, recenzii și cronici, anchete, sinteze și dosare, pictoriale, sondaje, opinii și comentarii - scrise, video, audio și grafice, de psihanaliză și psihoterapie de varii orientări, de psihiatrie, psihologie și dezvoltare personală, dar și sociale, educaţionale şi comunitare, pentru drepturile omului şi nediscriminare, culturale, literare și artistice, istorice și filosofice. Realizarea lor a presupus, cale de mulți ani, o muncă enormă, uneori „la foc continuu” ori „în direct”, consacrând nopți, weekend-uri și vacanțe. Au fost necesare felurite resurse, implicare și bani, toate în regim de voluntariat.

Faptul că ne citiți și că reveniți mereu ne încurajează și ne arată că suntem pe drumul bun. Ca publicație de tip magazin independentă editorial, nefinanţată, apărând într-o piață media vastă și cu mari resurse, avem nevoie de susținerea dv. pentru a face mai departe jurnalism psi de calitate. Fiecare contribuție de la dv., mai mare sau mai mică, este foarte importantă pentru a putea continua.
 Susţineţi Cafe Gradiva cu 1 euro sau mai mult - durează doar un minut. Vă mulţumim! 

Sustine Cafe Gradiva

Cafe Gradiva

Cafe Gradiva

Cafe Gradiva - Cultură, societate, psihoterapie este un magazin online de psihologie, psihoterapie, psihanaliză şi psihiatrie şi cu deschidere spre sfera artistică şi culturală, educaţională, socială şi a proiectelor comunitare.

Citeşte şi

De ce distanța (sau distanţarea) socială se numește „distanță socială”?
Societate

De ce distanța (sau distanţarea) socială se numește „distanță socială”?

by Alexandra Frîncu
29 noiembrie 2020
coronavirus forte de ordine omnipotenta psihanaliza
Societate

Întoarcerea miliţistului: Carantina ca traumă, pandemia exceselor şi „instituţiile de forţă” ale statului

by Dorin-Liviu Bîtfoi
23 decembrie 2020
Ilany Kogan despre psihanaliza refugiaţilor şi despre doliul neîncheiat al românilor după 1989
Gradiva Podcast

Ilany Kogan despre psihanaliza refugiaţilor şi despre doliul neîncheiat al românilor după 1989

by Cafe Gradiva
15 octombrie 2020
Load More
Next Post
Titanicul nu va mai naufragia niciodata…

Titanicul nu va mai naufragia niciodata...

Lasă un răspuns Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sunt de acord cu Termeni şi condiţii şi Acord de confidenţialitate.

Primeşte Cafe Gradiva pe email

Terapeuţi

Psihoterapeut Dorin Bîtfoi în Bucureşti

Psihoterapeut Dorin Bîtfoi în Bucureşti, sector 3

10 ianuarie 2021
psihoterapeut Gabriela Tudor Popescu în Braşov

Psihoterapeut Gabriela Tudor Popescu în Braşov, Carpaţilor 13

22 noiembrie 2020
Scrie la Cafe Gradiva! Scrie la Cafe Gradiva! Scrie la Cafe Gradiva!

Ca la carte

Nevroza familiala de caracter isteric
Cafe Gradiva

Nevroza familiala de caracter isteric

8 octombrie 2020
Gustave Le Bon despre caracteristicile multimii
Cafe Gradiva

Gustave Le Bon despre caracteristicile multimii

27 noiembrie 2020
Promovaţi-vă evenimentele la Cafe Gradiva! Promovaţi-vă evenimentele la Cafe Gradiva! Promovaţi-vă evenimentele la Cafe Gradiva!

Ultima oră

antivaccinare vaccin covid-19 variola

Cei care susţin antivaccinarea în pandemia COVID-19 folosesc aceleași argumente de acum 135 de ani

17 ianuarie 2021
Psihoterapeuţii se pot vaccina în etapa I împotriva COVID-19

Psihoterapeuţii se pot vaccina în etapa I împotriva COVID-19, confirmă Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea Împotriva SARS-CoV-2 (CNCAV)

15 ianuarie 2021
Abraham Maslow autoactualizare numinos religia

Abraham Maslow: De ce nu reuşesc să inspire sistemele liberale

11 ianuarie 2021
psihoterapeutii si psihologii se pot vaccina in etapa I

Psihoterapeuţii şi psihologii se pot vaccina în etapa I a Campaniei de vaccinare împotriva COVID-19

11 ianuarie 2021
Cafe Gradiva

Cafe Gradiva - Cultură, societate, psihoterapie este o revistă magazin online de psihoterapie, psihanaliză, psihologie şi psihiatrie, cu interese în sfera culturală şi artistică, socială, educaţională şi comunitară.

Urmăreşte-ne

Caută terapeut

Psihologi | Braşov | Bucureşti | Sector 3 | Constanţa | Psihoterapeuţi | Braşov | Bucureşti | Sector 3 | Constanţa | Psihoterapeuţi psihanalitici | Bucureşti | Sector 3 | Constanţa

Primeşte Cafe Gradiva pe email

  • Despre
  • Autori
  • Termeni şi condiţii
  • Acord de confidenţialitate
  • Cookies
  • Contact

© 2020 Cafe Gradiva - Pshanaliza, psihoterapie, psihiatrie, psihologie.

No Result
View All Result
  • Ştiri
  • Evenimente
  • Gradiva Podcast
  • Cauta terapeut
  • Terapeut? Înscrie-te!
  • Scrie la noi
  • Promovează
  • Newsletter
  • Contact

© 2020 Cafe Gradiva - Pshanaliza, psihoterapie, psihiatrie, psihologie.

Acest site utilizează module cookie pentru a vă asigura că beneficiați de cea mai bună experiență pe site-ul nostru. Mai mult aici.