• Despre
  • Autori
  • Parteneri
  • Scrie la noi
  • Promovează
  • Newsletter
  • Contact
Sustine Gradiva
Cafe Gradiva
Terapeuti
Urmariti-ne pe WhatsApp
  • Prima pagină
  • Ştiri
  • Evenimente
  • Psi
    • Psihoterapie
    • Psihanaliză
    • Psihiatrie
    • Psihologie
  • Cultură
  • Societate
  • Podcast
No Result
View All Result
Terapeuti
Urmariti-ne pe WhatsApp
No Result
View All Result
Cafe Gradiva
No Result
View All Result
Urmariti-ne pe WhatsApp
Home Cafe Gradiva

Sa moara Romeo

Cafe Gradiva by Cafe Gradiva
in Cafe Gradiva
Sa moara Romeo
picasso romeo si julieta maya

Am vizitat recent orasul lui Romeo si al Julietei. Nu mica mi-a fost mirarea insa sa constat ca cei doi se retrasesera temporar din lumina reflectoarelor ca sa lase loc altor protagonisti, niste musafiri cat de poate de neobisnuiti: Pablo Picasso si cultura Maya. M-am intrebat, venind dintr-o tara in care tinem cu dintii doar de ce e al nostru (mai putin de Brancusi, caci acolo ne pastram cuminti si discreti), in care Haloween-ul ne inspaimanta pentru ca ne poate distruge valorile si traditiile seculare, in care ce e strain e aducator de „ciuma” contra principiilor nationaliste si ucigator de valori, cum a putut suporta orgoliul lor o asemenea invazie culturala.

Cele doua expozitii, gazduite in locuri de vaza din Verona, Amo Arena Museum si Palazzo della Gran Guardia, erau deosebit de valoroase si de interesante. Colectia lui Pablo Picasso, intitulata Figure (1906-1971) cuprindea unele dintre cele mai importante opere ale pictorului (aduse de la Muzeul „Pablo Picasso” din Paris), o serie de portrete plecand de la cele mai apropiate muze ale sale, in special femeile din viata lui. Interesant este contrastul dintre figurile care subliniaza prezentele feminine, initial ele exprima o frumusete inocenta si tradeaza un indragostit care le idealizeaza, ca mai apoi, pe masura ce ele ii sunt cunoscute, sa se descompuna pana la a mai fi recunoscute cu greu. Cu adevarat nu seamana ceea ce ne dorim sa avem cu ceea ce urmeaza sa pierdem. A avea obiectul iubit ajuta mintea sa se adune intr-o singura voce, cea a dorintei, pe cand simplul gand al pierderii acestuia face ca minte sa se sparga in zeci de voci diferite. Figurile pictate evoca constructia si deconstructia unei relatii, in care pictorul urmand parca un fir al Ariadnei se pierde pe parcurs pe sine si se cauta in permanenta. Surprinde amestecul de naivitate si inocenta, trecuta parca prin fiorii unui ochi adolescentin si diformitate, confuzie, morbiditate, trecute prin lupa unui ochi adult care nu poate digera realitatea. Pare ca tot ceea ce este viu ne poate hrani, ne poate umple de pasiune, ne poate darui iubire, dar in egala masura ne poate otravi, ne poate umple de ura, ne poate caricaturiza. Este o metamorfoza a corpului uman si a mintii care permite transformarea acestuia erotizandu-l sau mortificandu-l, totul in serviciul unui singur destin: acela de a amana pierderea cat mai multa vreme si a te refugia de moarte.

Cititi si Ochiul de imprumut

Il linguaggio della bellezza, expozitia dedicata culturii Maya, este intr-adevar dedicata frumusetii. Caci cu greu iti poti lua ochii de la culorile minunate, formele atragatoare si mai ales de la felul extraordinar de a imbina contrariile. Expozitia este o poveste despre viata, despre formele umane si modul in care ele isi exprimau puternica comuniune cu tot ceea ce era inauntrul lor, dar si in afara. Povestea pare aproape un mic discurs despre intricarea pulsiunilor de viata si moarte, despre imbinarea contrariilor si ambivalenta, despre iubire si agresivitate, despre putere si frumusete. Este incantatoare permanenta alternanta intre sus si jos, inauntru si inafara, blandete si ferocitate, noapte si zi, viata si moarte, totul intr-o naturalete fireasca si intr-o curgere. M-a cucerit un mic detaliu: cautand sa inteleaga ce se intampla cu soarele noaptea, mayasii au stat si au observat zi dupa zi ce se intampla la apusul soarelui. Descoperirea lor a fost una suprinzatoare: nu exista doar soarele si luna, ci exista si ceea ce ei au numit Soarele de Noapte. Caci nimic nu dispare in neant si orice absenta are o reprezentare, fie chiar si prin negativul ei. Limbajul frumusetii inseamna capacitatea de a lasa corpul sa exprime mintea si mintea sa transpara in expresiile corpului.

Citiţi despre

Alte ecouri ale vizitei lui Jacques André

Jon Mills, „Conundrums. A Critique of Contemporary Psychoanalysis. Routledge, December 2011

Depression Stigma May Be Fading: Survey

Asadar, uneori trebuie sa moara temporar ceva vechi pentru a lasa loc noului. A muri nu inseamna a disparea, ci a curge intr-un necontenit fir al timpului, acolo unde nimic nu se pierde pentru ca fiecare amintire e bine prinsa in cate o bucla de spatiu care ii apartine in totalitate. Este insa minunat cum se pot intalni in acelasi loc amintiri din momente atat de diferite ale timpului, pe care mintea le compune in asa fel sa poata exista deodata.

Subscrieţi la Cafe Gradiva

Primiţi în flux sau email evenimentele, ideile şi interpretările cu sens.

Urmăriţi-ne pe WhatsApp

Abonaţi-vă la Newsletter

O data cu lasarea soarelui de noapte insa, Romeo si Julieta isi reiau domnia de veghe asupra Veronei, acolo unde este casa lor si unde nimic nu le poate tulbura intaietatea.

There in no world without Verona walls,
But purgatory, torture, hell itself.
Hence-banished is banish’d from the world,
And word’s exile is death.

Shakespeare, Romeo and Juliet

Orasul era incantat sa isi gazduiasca musafirii. Stia ca in fapt nu ei ii fac privilegiul de a poposi in bratele lui primitoare, ci el le ofera privilegiul de a-i gazdui in istoria si traditia sa inconstestabila. Si se spune ca cele mai reusite gazde sunt cele care raman discrete si lasa musafirilor intreaga stralucire. Caci nu exista indoiala cu privire la identitate si nici amenintare de contaminare a ei decat acolo unde insusi mitul fondator este indoielnic. Nu ne putem intreba daca mai suntem cine eram decat daca ne-am intrebat mereu si cine suntem de fapt.

psiholog psihoterapeut Cristina Calarasanu Cafe Gradiva

Cristina Calarasanu

este psihoterapeut si membru fondator al Asociatiei Romane de Psihanaliza a Legaturilor de Grup si Familie.

Toate articolele acestui autor

Foto: gardapost.it

Şi pentru că tot sunteţi aici…

...va solicităm sprijinul, dragă cititoare, dragă cititorule. Audiența noastră a crescut foarte mult, cu deosebire în ultima vreme. Cafe Gradiva - Cultură, societate, psihoterapie este o publicație online unică, din câte cunoaștem, prin profil editorial, format și continuitate. Din 2007, am publicat mii de articole, eseuri, interviuri, știri, corespondențe și transmisiuni de la evenimente locale, naționale și internaționale, recenzii și cronici, anchete, sinteze și dosare, pictoriale, sondaje, opinii și comentarii - scrise, video, audio și grafice, de psihanaliză și psihoterapie de varii orientări, de psihiatrie, psihologie și dezvoltare personală, dar și sociale, educaţionale şi comunitare, pentru drepturile omului şi nediscriminare, culturale, literare și artistice, istorice și filosofice. Realizarea lor a presupus, cale de mulți ani, o muncă enormă, uneori „la foc continuu” ori „în direct”, consacrând nopți, weekend-uri și vacanțe. Au fost necesare felurite resurse, implicare și bani, toate în regim de voluntariat.

Faptul că ne citiți și că reveniți mereu ne încurajează și ne arată că suntem pe drumul bun. Ca publicație de tip magazin independentă editorial, nefinanţată, apărând într-o piață media vastă și cu mari resurse, avem nevoie de susținerea dv. pentru a face mai departe jurnalism psi de calitate. Fiecare contribuție de la dv., mai mare sau mai mică, este foarte importantă pentru a putea continua.
 Susţineţi Cafe Gradiva cu 1 euro sau mai mult - durează doar un minut. Vă mulţumim! 

Cafe Gradiva

Cafe Gradiva

Cafe Gradiva - Cultură, societate, psihoterapie

Citiţi şi

Hai să facem mişto de pacifişti, feministe şi psihiatrie cu cei 7 psihopaţi!
Cafe Gradiva

Hai să facem mişto de pacifişti, feministe şi psihiatrie cu cei 7 psihopaţi!

by Alexa Bîtfoi
1 mai 2025
Nu am nici un chef
Cafe Gradiva

Nu am nici un chef

by Cafe Gradiva
8 octombrie 2020
Sa moara si racheta din mana eroului

Sa moara si racheta din mana eroului

by Cafe Gradiva
8 octombrie 2020
Load More
Next Post
Sedinta AIPsA: Julieta, sambata, 12 noiembrie 2016, ora 17:00, Cinemateca Union

Sedinta AIPsA: Julieta, sambata, 12 noiembrie 2016, ora 17:00, Cinemateca Union

Lasă un răspuns Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sunt de acord cu Termeni şi condiţii şi Acord de confidenţialitate.

Promovaţi-vă evenimentele la Cafe Gradiva! Promovaţi-vă evenimentele la Cafe Gradiva! Promovaţi-vă evenimentele la Cafe Gradiva!

Ca la carte

Tranzactiile vietii cotidiene: toti suntem ok
Cafe Gradiva

Tranzactiile vietii cotidiene: toti suntem ok

8 octombrie 2020
Jung şi arta vremii sale
Cafe Gradiva

Jung şi arta vremii sale

8 octombrie 2020

Terapeuţi

psihoterapeut Gabriela Tudor Popescu în Braşov

Psihoterapeut Gabriela Tudor Popescu în Braşov, Carpaţilor 13

27 mai 2025
Psihoterapeut Alexa Bîtfoi în Bucureşti

Psihoterapeut Alexa Bîtfoi în Bucureşti, sector 4

27 mai 2025
Psihoterapeut Dorin Bîtfoi în Bucureşti

Psihoterapeut Dorin Bîtfoi în Bucureşti, sector 4

27 mai 2025
Psihoterapeut Alina Neagoe în Constanţa

Psihoterapeut Alina Neagoe în Constanţa, Traian 70

27 mai 2025
psihoterapeut Teodora Dobrescu în Bucureşti

Psihoterapeut Teodora Dobrescu în Bucureşti, sector 3

24 mai 2025
Cafe Gradiva - Psihoterapie, psihanaliza, psihiatrie, psihologie

Cafe Gradiva - Cultură, societate, psihoterapie este o revistă magazin online de psihoterapie, psihanaliză, psihologie şi psihiatrie, cu interese în sfera culturală şi artistică, socială, educaţională şi comunitară.

Urmăreşte-ne

Caută terapeut

Psihologi | Braşov | Bucureşti | Sector 4 | Constanţa | Psihoterapeuţi | Braşov | Bucureşti | Sector 3 | Sector 4 | Constanţa | Psihoterapeuţi psihanalişti | Bucureşti | Sector 4 | Constanţa

Psihologi online | Skype | WhatsApp | Zoom | Psihologi la telefon | Psihoterapeuţi online | Skype | WhatsApp | Zoom | Psihoterapeuţi la telefon | Psihoterapeuţi psihanalişti online | Skype | WhatsApp | Zoom | Psihoterapeuţi psihanalişti la telefon

Primeşte Cafe Gradiva pe email

  • Despre
  • Autori
  • Termeni şi condiţii
  • Acord de confidenţialitate
  • Cookies
  • Contact

© 2020 Cafe Gradiva - Pshanaliza, psihoterapie, psihiatrie, psihologie.

No Result
View All Result
  • Ştiri
  • Evenimente
  • Gradiva Podcast
  • Cauta terapeut
  • Terapeut? Înscrie-te!
  • Scrie la noi
  • Promovează
  • Newsletter
  • Contact

© 2020 Cafe Gradiva - Pshanaliza, psihoterapie, psihiatrie, psihologie.

Utilizăm module cookie pentru a vă asigura că beneficiați de cea mai bună experiență pe site-ul nostru. Mai mult aici.
×