Citiţi "la cald" corespondenţele de la Conferinţa Naţională Alzheimer 2021 >>

  • Despre
  • Autori
  • Parteneri
  • Scrie la noi
  • Promovează
  • Newsletter
  • Contact
Sustine Gradiva
 
Cafe Gradiva
Cauta terapeut
Esti terapeut? Inscrie-te!
  • Prima pagină
  • Ştiri
  • Evenimente
  • Psi
    • Psihoterapie
    • Psihanaliză
    • Psihiatrie
    • Psihologie
  • Cultură
  • Societate
  • Podcast
No Result
View All Result
Cauta terapeut
Esti terapeut? Inscrie-te!
No Result
View All Result
Cafe Gradiva
No Result
View All Result
Caută terapeut | Terapeut? Înscrie-te!
Prima pagină Cafe Gradiva

Lacrimile care se rad

Cafe Gradiva by Cafe Gradiva
in Cafe Gradiva
0
Lacrimile care se rad
0 Shares
Share
Share
Pin
Tweet
tristete narcisism consumerism zahir

Mi-am adus aminte ca citisem undeva cum la un moment dat se incercase prezentarea unei piese de teatru cu specific japonez la Teatrul National si ca incercarea fusese un fiasco, spectatorii confundand ceea ce se voia a fi o tragedie ce culmina cu moartea cu o comedie, iar actorii fiind acompaniati de rafale generoase de ras. Aflandu-ma de multe ori la randul meu la teatru, am constatat ca exista multi spectatori care izbucnesc in ras in cele mai nepotrivite momente, fiindu-ti realmente dificil sa iti imaginezi ce era amuzant. Fara a considera ca este vreo problema de intelegere intelectuala a celor petrecute pe scena, caci am convingerea ca de cele mai multe ori firul evenimentelor este clar si este usor de anticipat incotro curge, de unde apare totusi confuzia care transforma tragedia in ceva amuzant si tristetea in hohote de ras?

Dincolo de ceea ce vedem si isi traduc ochii nostri, se afla ceea ce simtim si patrunde in fiecare fibra a interiorului nostru. Daca ochii ii putem inchide sau ne putem lasa (de)formati de iluzia scenei ce curge in fata lor, ceea ce simtim patrunde continuu prin pielea noastra psihica care respira emotii. Poate ca ne putem truca mintea, dar nu ne putem pacali pielea imbinata de afect.

Este evident ca angoasa, prin specificul ei, este atat de deranjanta, incat atunci cand isi face simtita prezenta suntem nevoiti sa o deturnam rapid. Sa o deghizam in ceva suportabil, digerabil, acceptabil. Dintre toate, angoasa de moarte este de departe cea mai cumplita. A fi pus in fata unui fir narativ care curge catre un iminent sfarsit tragic e chinuitor. Happy-end-ul este o iluzie necesara pentru a continua sa traim linistiti. Nu putem sta seriosi fata in fata cu moartea, nu putem pretinde sa facem cunostinta cu apropierea ei caci ne temem ca simpla cautare a gandului despre ea ne va scrie o sentinta, ne va condamna la o framantare continua. Dar, dincolo de acest tabu, care ramane inca o munca impovaratoare, aceea de ne obisnui cu ideea unui sfarsit, ceea ce este cel mai ingrijorator este ca nu ne permitem sa acceptam tristetea.

Citeştedespre

Salman Akhtar psihanalist

Sinuciderea ca distrugere a Selfului total, la Winnicott şi Akhtar

9 februarie 2021
Psihanalistul Salman Akhtar sacrificiu

Psihanalistul Salman Akhtar despre „ultimul strigăt de luptă” şi motivaţia sacrificială a terorismului

2 februarie 2021
antivaccinare vaccin covid-19 variola

Cei care susţin antivaccinarea în pandemia COVID-19 folosesc aceleași argumente de acum 135 de ani

17 ianuarie 2021

Intr-o lume in care trebuie sa fim zi de zi prinsi in cotlonul incurcat al gandirii pozitive, in care ni se cere un zambet incremenit in coltul gurii, in care ni se pretinde sa ne refuzam libertatea de a simti, tristetea este aproape un oprobiu. Sa fii trist este o ofensa narcisica pe care o poti aduce unei societati ce te hraneste cu iluzia omnipotentei consumabilului. Cum ai putea sa fii trist cand ai de toate? Cand curg obiectele in jurul tau ce ti-ar mai putea lipsi? Exista multi oameni care imi spun ca se simt ingroziti de ideea de a recunoaste ca simt tristete, pentru ca aceasta este perceputa ca o slabiciune si poate chiar ca o boala.

Asadar, asa invatam incet, incet sa ne falsificam. Invatam sa radem cu gura pana la urechi cand vedem ceva groaznic de trist, sa ne amuzam cand auzim ceva tragic, sa tragem de colturile gurii un zambet fortat cand ne vine sa plangem, sa ne indoim de propria noastra simtire cand ne doare sufletul, sa devenim duri ca piatra atunci cand simtim cum ni se scurge interiorul.

Uitam ca tristetea nu este in primul rand o boala si nici o slabiciune. Ea este indiciul ca ceva ne da de gandit, ea este calea catre o reflectia intima asupra propriei noastre lumi interioare. Ea este cea care ne trezeste la viata. O viata care adormise sub anestezia rasului.

Lacrimile sunt cuvinte care au amutit. Ele au nevoie sa fie readuse la viata. Imaginile care pun lacrimi in ochii nostri nu fac altceva decat sa ne reaminteasca ca acolo undeva in noi exista si cuvintele care pot spune povestea acestor lacrimi. Poate ca atunci cand ne simtim tristi e semn ca ne-am adus aminte ca ne-am uitat propria poveste si ca am ajuns atat de departe de ea incat nu o mai recunoastem.

Ester asked why people are sad. That’s simple, says the old man. They are the prisoners of their personal history. Everyone believes that the main aim in life is to follow a plan. They never ask if that plan is theirs or if it was created by another person. They accumulate experiences, memories, things, other people’s ideas, and it is more than they can possibly cope with. And that is why they forget their dreams.

Paulo Coehlo, Zahir
psiholog psihoterapeut Cristina Calarasanu Cafe Gradiva

Cristina Calarasanu

este psihoterapeut si membru fondator al Asociatiei Romane de Psihanaliza a Legaturilor de Grup si Familie.

Toate articolele acestui autor

Tags: angoasă de moarteautor: Cristina Călărăşanurubrică: Imagorubrică: Incursiuni în actualitate

  Şi pentru că tot sunteţi aici…

...va solicităm sprijinul, dragă cititoare, dragă cititorule. Audiența noastră a crescut foarte mult, cu deosebire în ultima vreme. Cafe Gradiva - Cultură, societate, psihoterapie este o publicație online unică, din câte cunoaștem, prin profil editorial, format și continuitate. Din 2007, am publicat mii de articole, eseuri, interviuri, știri, corespondențe și transmisiuni de la evenimente locale, naționale și internaționale, recenzii și cronici, anchete, sinteze și dosare, pictoriale, sondaje, opinii și comentarii - scrise, video, audio și grafice, de psihanaliză și psihoterapie de varii orientări, de psihiatrie, psihologie și dezvoltare personală, dar și sociale, educaţionale şi comunitare, pentru drepturile omului şi nediscriminare, culturale, literare și artistice, istorice și filosofice. Realizarea lor a presupus, cale de mulți ani, o muncă enormă, uneori „la foc continuu” ori „în direct”, consacrând nopți, weekend-uri și vacanțe. Au fost necesare felurite resurse, implicare și bani, toate în regim de voluntariat.

Faptul că ne citiți și că reveniți mereu ne încurajează și ne arată că suntem pe drumul bun. Ca publicație de tip magazin independentă editorial, nefinanţată, apărând într-o piață media vastă și cu mari resurse, avem nevoie de susținerea dv. pentru a face mai departe jurnalism psi de calitate. Fiecare contribuție de la dv., mai mare sau mai mică, este foarte importantă pentru a putea continua.
 Susţineţi Cafe Gradiva cu 1 euro sau mai mult - durează doar un minut. Vă mulţumim! 

Sustine Cafe Gradiva

Cafe Gradiva

Cafe Gradiva

Cafe Gradiva - Cultură, societate, psihoterapie este un magazin online de psihologie, psihoterapie, psihanaliză şi psihiatrie şi cu deschidere spre sfera artistică şi culturală, educaţională, socială şi a proiectelor comunitare.

Citeşte şi

Masculinitate furata Zimbardo
Societate

Masculinitate furată, feminitate oprimată şi bătălia dintre sexe

by Alexandra Frîncu
2 februarie 2021
Cine nu munceşte nu mănâncă psihoterapeut
Societate

Despre bani și traumatizare: „Cine nu muncește nu mănâncă!”

by Franz Ruppert
1 decembrie 2020
De ce distanța (sau distanţarea) socială se numește „distanță socială”?
Societate

De ce distanța (sau distanţarea) socială se numește „distanță socială”?

by Alexandra Frîncu
29 noiembrie 2020
Load More
Next Post
Exista un contratransfer “corect” in psihanaliza?

Exista un contratransfer "corect" in psihanaliza?

Lasă un răspuns Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sunt de acord cu Termeni şi condiţii şi Acord de confidenţialitate.

Primeşte Cafe Gradiva pe email

Terapeuţi

Psihoterapeut Alexa Bîtfoi în Bucureşti

Psihoterapeut Alexa Bîtfoi în Bucureşti, sector 3

22 noiembrie 2020
Psihoterapeut Alina Neagoe în Constanţa

Psihoterapeut Alina Neagoe în Constanţa, Traian 70

22 noiembrie 2020
Scrie la Cafe Gradiva! Scrie la Cafe Gradiva! Scrie la Cafe Gradiva!

Ca la carte

Jung, “un azil ambulant în el însuşi, precum şi medicul-şef al acestuia”
Cafe Gradiva

Jung, “un azil ambulant în el însuşi, precum şi medicul-şef al acestuia”

8 octombrie 2020
Cafe Gradiva

De ce femeile abuzate le cauta scuze batausilor

8 octombrie 2020
Promovaţi-vă evenimentele la Cafe Gradiva! Promovaţi-vă evenimentele la Cafe Gradiva! Promovaţi-vă evenimentele la Cafe Gradiva!

Ultima oră

Mihai Rusen No Man's Land

Mihai Rusen: No Man’s Land

28 februarie 2021
tehnologii asistive boala Alzheimer carantină

„Rudele pacienţilor cu Alzheimer ne sunau aproape non-stop”: panică şi pregătiri în carantină

27 februarie 2021
Sindromul de fragilitate la vârstnici

Sindromul de fragilitate la vârstnici. Vă puteţi imagina o lume fără demenţă?

27 februarie 2021
îngrijitorii persoanei cu boala Alzheimer

Cine-i îngrijeşte (în vreme de pandemie) pe îngrijitorii persoanei cu boala Alzheimer?

26 februarie 2021
Cafe Gradiva

Cafe Gradiva - Cultură, societate, psihoterapie este o revistă magazin online de psihoterapie, psihanaliză, psihologie şi psihiatrie, cu interese în sfera culturală şi artistică, socială, educaţională şi comunitară.

Urmăreşte-ne

Caută terapeut

Psihologi | Braşov | Bucureşti | Sector 3 | Constanţa | Psihoterapeuţi | Braşov | Bucureşti | Sector 3 | Constanţa | Psihoterapeuţi psihanalitici | Bucureşti | Sector 3 | Constanţa

Primeşte Cafe Gradiva pe email

  • Despre
  • Autori
  • Termeni şi condiţii
  • Acord de confidenţialitate
  • Cookies
  • Contact

© 2020 Cafe Gradiva - Pshanaliza, psihoterapie, psihiatrie, psihologie.

No Result
View All Result
  • Ştiri
  • Evenimente
  • Gradiva Podcast
  • Cauta terapeut
  • Terapeut? Înscrie-te!
  • Scrie la noi
  • Promovează
  • Newsletter
  • Contact

© 2020 Cafe Gradiva - Pshanaliza, psihoterapie, psihiatrie, psihologie.

Utilizăm module cookie pentru a vă asigura că beneficiați de cea mai bună experiență pe site-ul nostru. Mai mult aici.