Toti acei care l-au intalnit pe psihologul elvetian Carl Gustav Jung (1875-1961) mi-au vorbit despre el ca despre o persoana solid ancorata in realitate, placandu-i sa lucreze pamantul, piatra si lemnul, navigand pe lacul Zürich pana la o varsta inaintata si manifestandu-si in societate un ascutit simt al umorului. Rasul sau cu deosebire era celebru: uneori discret si rezervat, alteori homeric.
Da, toti sunt de acord ca Jung era o forta a naturii, capabil sa danseze pana tarziu in noapte, dormind de bunăvoie sub stele la prietenii sai indienii pueblos sau calatorind prin jungla in Africa Australa pentru a cunoaste mai bine societatile mai putin lustruite decat cea elvetiana. Asa cum mi-a confirmat unul dintre cei mai apropiati discipoli ai sai, Charles Baudouin, Jung nu avea nimic dintr-un erudit livresc, nici dintr-un om de birou: vom fi asadar surprinsi uneori auzindu-l vorbind, pe un ton de absoluta convingere, despre anima, sine, umbra, despre arhetipuri si alte realitati intangibile.
Cititi si Inteleptele sfaturi ale lui Carl Gustav Jung
Paradoxal, acest psihiatru care mai inainte de orice se voia un empirist, fidel experientei, a starnit reactii de o rara violenta. Daca filosoful evreu Martin Buber l-a trecut printre gnosticii paleocrestini, psihanalistii freudieni i-au reprosat speculatiile despre sufletul ancestral al omului, ca si „orientalismul de bazar”, si au respins o gandire despre care au socotit ca ar fi de inspiratie mai degraba religioasa decat stiintifica. Ceea ce se explica atunci cand aflam ca pentru Jung nevroza era simptomul caracteristic al omului care a pierdut sprijinul religiei. El se va confesa intr-o zi unuia dintre prietenii sai:
Toti nevroticii sunt in cautarea unei religii.
Deasupra usii casei sale din Küsnacht, langa Zürich, el isi gravase acest motto:
Subscrieţi la Cafe Gradiva
Primiţi în flux sau email evenimentele, ideile şi interpretările cu sens.
Urmăriţi-ne pe WhatsApp
Abonaţi-vă la Newsletter
Invocat sau nu, Dumnezeu va fi prezent.
Articol publicat initial in Le Monde, 22 februarie 1985
Roland Jaccard
este scriitor. Nihilist, a fost un apropiat al lui Cioran şi Louise Brooks. A scris mult despre psihanaliză. Trăieşte la Paris.