• Despre
  • Autori
  • Parteneri
  • Scrie la noi
  • Promovează
  • Newsletter
  • Contact
Sustine Gradiva
 
Cafe Gradiva
Cauta terapeut
Esti terapeut? Inscrie-te!
  • Prima pagină
  • Ştiri
  • Evenimente
  • Psi
    • Psihoterapie
    • Psihanaliză
    • Psihiatrie
    • Psihologie
  • Cultură
  • Societate
  • Podcast
No Result
View All Result
Cauta terapeut
Esti terapeut? Inscrie-te!
No Result
View All Result
Cafe Gradiva
No Result
View All Result
Caută terapeut | Terapeut? Înscrie-te!

Darnicia vinovatiei

Cafe Gradiva by Cafe Gradiva
in Fără categorie
0
Darnicia vinovatiei
0 Shares
Share
Share
Pin
Tweet
mos craciun psihanaliza vinovatie

Ma intreba deunazi cineva de ce devenim dintr-o data in apropierea Craciunului foarte preocupati de a fi mai buni, de a darui, da a ne arunca privirea asupra celor mai putin fericiti sau avuti, cu alte cuvinte de a ne preocupa de aproapele nostru, acela de la care de obicei ne intoarcem privirea si ne inchidem urechile. Chiar intreband un copil cum isi va petrece Craciunului, acesta mi-a raspuns ca mai intai de toate vor merge cu scoala la „copiii sarmani”. Dincolo de aceasta tendinta de a organiza diferite campanii de caritate in preajma Sarbatorilor de iarna, binevenite de astfel din punct de vedere social, m-am intrebat ce sa fie totusi in spatele acestei „darnicii” aparent rasarite spontan.

Mintea mea s-a dus rapid cu foarte multi ani in urma, cand ni se spunea foarte limpede ca Mos Craciun vine numai la copiii cuminti. Cu alte cuvinte, a darui nu era ceva izvorat din iubire, ci era o experienta care marca foarte clar rasplata pentru comportament frumos. Absenta darurilor avand rolul de a sublinia in tacere pedeapsa pentru ne-cumintenie si vinovatia aferenta. In Disconfort in cultura, Freud incearca sa descopere care este cauza originara a acestei vinovatii si conclude ca ea se naste o data cu sentimentul ca am facut sau ca intentionam sa facem ceva rau. El afirma ca pentru eu nu este relevanta conotatia morala a acestui “rau” si nici complementaritatea lui cu “bun”, ci ceea ce conteaza fundamental este daca el ameninta cu pierderea iubirii din partea obiectului dorit. Freud numeste “simtul vinovatiei” drept cea mai importanta problema in dezvoltarea civilizatiei si unul din elementele cu potential autoregulator, caracterizand-o ca pe o forma particulara de anxietate ce deriva din doua surse principale: frica de autoritate si frica de supraeu.

Cititi si Psihanaliza in fata disconfortului contemporan de a fi 

Citeştedespre

Privatizarea linistea psihanaliza

Privatizarea normalităţii: linişte pentru bogaţi, zgomote pentru săraci?

9 februarie 2021
Hitler necrofil plictisitor Erich Fromm

De ce Hitler era plictisitor

5 decembrie 2020
coronavirus forte de ordine omnipotenta psihanaliza

Întoarcerea miliţistului: Carantina ca traumă, pandemia exceselor şi „instituţiile de forţă” ale statului

23 decembrie 2020

Cele doua se inlantuie reciproc intr-o incrucisare atat de incurcata, incat la un moment dat este greu sa mai distingem care este sursa determinanta a actiunilor noastre. Este greu sa ne mai dam seama daca eram cuminti pentru ca „rautatile” ne-ar fi sters de pe lista lui Mos Craciun si atunci am fi ajuns pe „lista neagra” a celor refuzati si damnati la mustrare sau daca eram cuminti pentru a pastra intacta iubirea si blandetea mamei, fiind inimaginabila furia si respingerea ei.

Cititi si Mos Craciun e-un tinerel (?) 

Revenind la actual, este foarte probabil sa daruim pentru ne simtim foarte vinovati de a ne permite in aceste zile o placere nemasurata. Contrabalansam prin a ne aminti ca altii nu au nimic, ca altii sunt tristi sau necajiti si acest supraeu externalizat ne aminteste ca a ne simti bine mereu se masoara prin contravaloarea sa in disconfort. Ne simtim vinovati ca urmare a reziduurilor infantile ale tuturor „relelor” pe care le-am comis candva obiectului iubit, dar in egala masura ne simtim vinovati si ca urmare a sentimentului de pierdere acuta a omnipotentei de a absolutiza fericirea sau bunastarea:

Orice om este vinovat pentru tot binele pe care nu l-a facut. (Voltaire)

Undeva, intr-o iluzie, am vrea ca ceilalti sa fie asemenea noua, racordati la ceea ce simtim noi si intr-o empatie perfecta cu starile noastre. Orice diferenta perturba senzatia de unitar si strica prin constrast ceea ce incercam sa construim simetric.

Asadar, nu este nimic mai darnic decat vinovatia. Ea poate aparea cu usurinta la orice mictiune milimetrica a mintii, la orice clipa in care sovaim, la orice capat de gand sau inceput de dorinta. Suntem liberi sa facem orice gest caritabil cu conditia ca el sa reflecte speranta si iubirea noastra si nu incercarea de a ne scapa de o autoflagerare.

Cititi si Mos Craciun explicat de Slavoj Žižek

Va doresc sarbatori libere de apasarea vinovatiei si incarcate de sensul autentic al libertatii fiecaruia dintre voi!

PS. Tarziu in noapte, in tacerea absoluta ce se asternuse la umbra bradului ce lumina la intervale regulate, trimitand fasii de sclipiri derutante pe cadourile impachetate frumos, undeva departe, tocmai la Berlin, intr-o piata de Craciun, un camion a intrat in plin intr-o multime de oameni care se bucurau la fel de linistiti, cuprinsi de spiritul sarbatorilor. Scrasneala camionului si tipetele oamenilor nu au spart doar linistea si bucuria din acea piata, ci s-au raspandit cu repeziciune in toata lumea, raspandind prin ecranul televizorului si oglindind in privirea noastra oroarea unei noi efractii a terorii. Inca o data, trezind in noi in miez de noapte, vinovatia neputintei de a opri aceasta teroare si facandu-ne, foarte probabil sa ne simtim vinovati ca aproape o atragem prin incercarea noastra de a ne pastra nestingherita si neatinsa bucuria de a trai.

psiholog psihoterapeut Cristina Calarasanu Cafe Gradiva

Cristina Calarasanu

este psihoterapeut si membru fondator al Asociatiei Romane de Psihanaliza a Legaturilor de Grup si Familie.

Toate articolele acestui autor

Tags: autor: Cristina Călărăşanurubrică: Atenţie se interpretează!rubrică: Incursiuni în actualitateSocietatevinovatie

  Şi pentru că tot sunteţi aici…

...va solicităm sprijinul, dragă cititoare, dragă cititorule. Audiența noastră a crescut foarte mult, cu deosebire în ultima vreme. Cafe Gradiva - Cultură, societate, psihoterapie este o publicație online unică, din câte cunoaștem, prin profil editorial, format și continuitate. Din 2007, am publicat mii de articole, eseuri, interviuri, știri, corespondențe și transmisiuni de la evenimente locale, naționale și internaționale, recenzii și cronici, anchete, sinteze și dosare, pictoriale, sondaje, opinii și comentarii - scrise, video, audio și grafice, de psihanaliză și psihoterapie de varii orientări, de psihiatrie, psihologie și dezvoltare personală, dar și sociale, educaţionale şi comunitare, pentru drepturile omului şi nediscriminare, culturale, literare și artistice, istorice și filosofice. Realizarea lor a presupus, cale de mulți ani, o muncă enormă, uneori „la foc continuu” ori „în direct”, consacrând nopți, weekend-uri și vacanțe. Au fost necesare felurite resurse, implicare și bani, toate în regim de voluntariat.

Faptul că ne citiți și că reveniți mereu ne încurajează și ne arată că suntem pe drumul bun. Ca publicație de tip magazin independentă editorial, nefinanţată, apărând într-o piață media vastă și cu mari resurse, avem nevoie de susținerea dv. pentru a face mai departe jurnalism psi de calitate. Fiecare contribuție de la dv., mai mare sau mai mică, este foarte importantă pentru a putea continua.
 Susţineţi Cafe Gradiva cu 1 euro sau mai mult - durează doar un minut. Vă mulţumim! 

Sustine Cafe Gradiva

Cafe Gradiva

Cafe Gradiva

Cafe Gradiva - Cultură, societate, psihoterapie este un magazin online de psihologie, psihoterapie, psihanaliză şi psihiatrie şi cu deschidere spre sfera artistică şi culturală, educaţională, socială şi a proiectelor comunitare.

Citeşte şi

Growing Up, maturizarea fortata a copiilor nedoriti si dorinta de vindecare
Cafe Gradiva

Growing Up, maturizarea fortata a copiilor nedoriti si dorinta de vindecare

by Cafe Gradiva
22 noiembrie 2020
Am să mă întorc bărbat: Analiza unui caz de întoarcere a obiectelor rele
Cafe Gradiva

Am să mă întorc bărbat: Analiza unui caz de întoarcere a obiectelor rele

by Cafe Gradiva
22 noiembrie 2020
Visul confucian: Pentru unii vis, pentru alții coșmar
Cafe Gradiva

Visul confucian: Pentru unii vis, pentru alții coșmar

by Cafe Gradiva
22 noiembrie 2020
Load More
Next Post
Pledoarie pentru o scoala care incurajeaza lenea

Pledoarie pentru o scoala care incurajeaza lenea

Lasă un răspuns Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sunt de acord cu Termeni şi condiţii şi Acord de confidenţialitate.

Primeşte Cafe Gradiva pe email

Terapeuţi

psihoterapeut Gabriela Tudor Popescu în Braşov

Psihoterapeut Gabriela Tudor Popescu în Braşov, Carpaţilor 13

22 noiembrie 2020
Psihoterapeut Dorin Bîtfoi în Bucureşti

Psihoterapeut Dorin Bîtfoi în Bucureşti, sector 3

10 ianuarie 2021
Scrie la Cafe Gradiva! Scrie la Cafe Gradiva! Scrie la Cafe Gradiva!

Ca la carte

Alain de Botton: Imago, autenticitate si descoperire in relatia de cuplu
Cafe Gradiva

Alain de Botton: Imago, autenticitate si descoperire in relatia de cuplu

22 noiembrie 2020
Viitorul psihanalizei şi tehnica prin joc
Cafe Gradiva

Viitorul psihanalizei şi tehnica prin joc

8 octombrie 2020
Promovaţi-vă evenimentele la Cafe Gradiva! Promovaţi-vă evenimentele la Cafe Gradiva! Promovaţi-vă evenimentele la Cafe Gradiva!

Ultima oră

îngrijitorii persoanei cu boala Alzheimer

Cine-i îngrijeşte (în vreme de pandemie) pe îngrijitorii persoanei cu boala Alzheimer?

25 februarie 2021
Salman Akhtar psihanalist

Sinuciderea ca distrugere a Selfului total, la Winnicott şi Akhtar

9 februarie 2021
tulburările funcţionale somatice

Tulburările funcționale somatice pot fi bine tratate prin psihoterapia psihodinamică pe termen scurt

3 februarie 2021
Psihanalistul Salman Akhtar sacrificiu

Psihanalistul Salman Akhtar despre „ultimul strigăt de luptă” şi motivaţia sacrificială a terorismului

2 februarie 2021
Cafe Gradiva

Cafe Gradiva - Cultură, societate, psihoterapie este o revistă magazin online de psihoterapie, psihanaliză, psihologie şi psihiatrie, cu interese în sfera culturală şi artistică, socială, educaţională şi comunitară.

Urmăreşte-ne

Caută terapeut

Psihologi | Braşov | Bucureşti | Sector 3 | Constanţa | Psihoterapeuţi | Braşov | Bucureşti | Sector 3 | Constanţa | Psihoterapeuţi psihanalitici | Bucureşti | Sector 3 | Constanţa

Primeşte Cafe Gradiva pe email

  • Despre
  • Autori
  • Termeni şi condiţii
  • Acord de confidenţialitate
  • Cookies
  • Contact

© 2020 Cafe Gradiva - Pshanaliza, psihoterapie, psihiatrie, psihologie.

No Result
View All Result
  • Ştiri
  • Evenimente
  • Gradiva Podcast
  • Cauta terapeut
  • Terapeut? Înscrie-te!
  • Scrie la noi
  • Promovează
  • Newsletter
  • Contact

© 2020 Cafe Gradiva - Pshanaliza, psihoterapie, psihiatrie, psihologie.

Acest site utilizează module cookie pentru a vă asigura că beneficiați de cea mai bună experiență pe site-ul nostru. Mai mult aici.