– Unde va aflati stimulii pentru munca dv. creatoare?
– Ne aflam intotdeauna in intuneric cat priveste propria noastra personalitate, si avem nevoie de altii pentru a ne cunoaste. Acestea fiind spuse, am inceput cu o activitate stiintifica simpla, de rutina. Deviza mea a fost intotdeauna ca orice lucru merita facut, daca il faci bine! Stimulii muncii mele creatoare se afla in tempermanetul meu. Asiduitatea si o puternica dorinta de cunoastere m-au insotit de-a lungul intregii vieti. Nu gasesc nici o satisfactie in cunoasterea superficiala a lucrurilor; vreau sa le cunosc in adancime. De cand am ajuns la concluzia ca nu exista primitivi, ci doar notiuni nebuloase despre acestia, si ca in privinta lor nu pot invata totul din carti, am inceput sa calatoresc in Africa, New Mexico si India. Tot de aceea am invatat si swahili.
– Sunteti de parere ca gandirea Orientului este, in anumite privinte, mai avansata decat cea a Occidentului?
– Vedeti, gandirea Orientului nu poate fi comparata cu aceea a Occidentului; nu au un termen mediu, sunt lucruri diferite.
– Prin ce difera ele?
Subscrieţi la Cafe Gradiva
Primiţi în flux sau email evenimentele, ideile şi interpretările cu sens.
Urmăriţi-ne pe WhatsApp
Abonaţi-vă la Newsletter
– Orientalii sunt mult mai influentati ca noi de ideile de baza ale psihologiei.
– Ceea ce ii apropie de filosofia dv.?
– Oh! Da, absolut. Eu am o intelegere particulara a Orientului, iar Orientul imi poate aprecia mai bine ideile, deoarece e mai pregatit pentru a vedea adevarul psihicului. Unii cred ca nu exista nimic in spiritul unui nou-nascut; eu spun ca acolo e totul, dar ca inca nu e constient. Se afla acolo in toata puterea cuvantului. Or, in Orient, totul este intemeiat pe aceasta potentialitate.
– Evocati adesea sufletul ancestral al omului.
– Desi sunt putini aceia care stiu cate ceva despre sufletul ancestral si inca si mai rari cei care cred ca exista. Nu suntem oare depozitarii intregii istorii a umanitatii? De ce e atat de dificil sa crezi ca fiecare dintre noi are doua suflete? Atunci cand un om ajunge la cincizeci de ani, o parte din el, numai, a trait doar o jumatate de veac. Cealalta parte, care traieste in psihicul sau, e veche de milioane de ani.
Cititi si
- Convorbire imaginara cu Carl Gustav Jung, 1/7
- Convorbire imaginara cu Carl Gustav Jung, 2/7
- Convorbire imaginara cu Carl Gustav Jung, 3/7
Roland Jaccard
este scriitor. Nihilist, a fost un apropiat al lui Cioran şi Louise Brooks. A scris mult despre psihanaliză. Trăieşte la Paris.