• Despre
  • Autori
  • Parteneri
  • Scrie la noi
  • Promovează
  • Newsletter
  • Contact
Sustine Gradiva
 
Cafe Gradiva
Cauta terapeut
Esti terapeut? Inscrie-te!
  • Prima pagină
  • Ştiri
  • Evenimente
  • Psi
    • Psihoterapie
    • Psihanaliză
    • Psihiatrie
    • Psihologie
  • Cultură
  • Societate
  • Podcast
No Result
View All Result
Cauta terapeut
Esti terapeut? Inscrie-te!
No Result
View All Result
Cafe Gradiva
No Result
View All Result
Caută terapeut | Terapeut? Înscrie-te!
Prima pagină Cafe Gradiva

Teama de ziua de ieri

Cafe Gradiva by Cafe Gradiva
in Cafe Gradiva
0
Teama de ziua de ieri
0 Shares
Share
Share
Pin
Tweet
donald trump psihanaliza teama

Mi-am reamintit zilele acestea o frantura dintr-o discutie cu un pacient. Acesta imi spunea ca ii este foarte teama. Eu il intrebam de ce anume se teme si el imi spunea ca de ziua de maine, de ce altceva s-ar putea teme? Poate de ziua de ieri, ii raspundeam eu. Cum asa, se arata el mirat, aceea a trecut deja!?

Cu adevarat ne facem foarte multe griji pentru ceea ce sta sa vina, pentru ceea ce urmeaza sa ni se intample, pentru ceea ce inca ne asteapta. Dar viitorul nu este tabula rasa si nici nu se naste intr-o puritate absoluta fata de trecut. Ziua de maine este in mare parte ecoul zilei de ieri. Asta nu inseamna ca traim numai in trecut. Si nici ca marea provocare ar fi sa traim doar in viitor. Ci ca de fapt traim in fiecare clipa in intalnirea perpetua dintre ceea ce am incheiat de trait si ceea ce tocmai urmeaza sa incepem sa traim. Intre ele nu exista pauza, ele se succed continuu cu o viteza care uneori ne produce confuzie sau ne amesteca simturile. Altfel ajungem sa ne temem de viitor.

Ma intreba recent un prieten care este profesor la Oxford: Ai vazut ce ravagii face Trump? Da, ii raspundeam cu tristetea celui care se simte un spectator neputincios. Oamenilor, continua el, le place sa li se vanda iluzii. Iar el se pricepe cel mai bine la asta, e un om periculos. Ca si Hitler. Ca asa a inceput si el: azi un ou, maine o gaina, poimaine un cocos, peste o luna un bou si peste trei ani un dinozaur.

Citeştedespre

Salman Akhtar psihanalist

Sinuciderea ca distrugere a Selfului total, la Winnicott şi Akhtar

9 februarie 2021
Psihanalistul Salman Akhtar sacrificiu

Psihanalistul Salman Akhtar despre „ultimul strigăt de luptă” şi motivaţia sacrificială a terorismului

2 februarie 2021
antivaccinare vaccin covid-19 variola

Cei care susţin antivaccinarea în pandemia COVID-19 folosesc aceleași argumente de acum 135 de ani

4 martie 2021

Am ramas gandindu-ma la aceasta mica filosofie existentiala si m-am intrebat despre ce sa fie vorba in teama larg raspandita fata de acest “om periculos” care poate face “ravagii”. Lucrurile care ne sperie cel mai tare sunt cele pe care le-am cunoscut deja. Pericolul nu vine din actiunile pe care le va face, ci din faptul ca el are puterea de a trezi in mintea noastra amintirile unui trecut plin de ravagii si de a deshuma cadavre pe care le credeam de mult disparute. Istoria se repeta atunci cand nu ne asumam aceasta deshumare, cand ne inchidem intr-o cripta a mintii cadavrele inca neelucidate ale istoriei noastre si intr-o zi tam-nesam ne trezim ca vine cineva si le zgandare cu batul, obligandu-ne sa le acceptam prezenta.

Oricant de exagerata ar parea comparatia dintre Trump si Hitler, ceea ce compara de fapt oamenii sunt momentele in care orbim si surzim in fata unor evenimente despre care intuim ca nu pot aduce nimic bun. Orbim pentru ca daca am deschide ochii, flash-uri ale memoriei ne-ar patrunde pe retina si ne-ar trezi la viata constiinta adormita. Surzim pentru ca daca am deschide urechile, sunetul ororii ne-ar patrunde in timpan si ne-ar trezi dintr-o inertie a resemnarii.

Cititi si Donald Trump la Casa Alba si identificarea cu agresorul. Explicatii psihanalitice

De cate nu am auzit urmatoarea exprimare: cel mai mult mi-as dori sa o pot lua de la zero, sa sterg totul cu buretele si sa incep o noua viata. Tentanta dorinta aceasta de a patrunde pe un nou taram al fagaduintei. Insa singura usa prin care putem intra in ceva nou este un ceva vechi. Ma intrebam care sa fie diferenta dintre un dinozaur si un elefant. In timp ce despre primul ne vedem nevoiti sa inventam povesti cu privire la existenta lui, despre cel din urma ne vedem nevoiti sa nascocim trucuri care sa il faca sa dispara. Poate ca Hitler este la momentul acesta un dinozaur de mult mort si ingropat, dar Trump este un elefant cat se poate de viu, ale carui talpi butucanoase lasa urme uriase, poate la fel de uriase precum oasele ingropate ale dinozaurilor.

Nu invata nimeni din istorie pentru ca toti spun ca circumstantele sunt diferite, desi, in esenta, oamenii nu se schimba: tot un creier au, tot o inima, tot doi plamani, concluziona amicul meu scurta noastra discutie. Asadar sa nu uitam ca tot elefantul va deveni peste ani un dinozaur si orice dinozaur a fost la vremea lui un elefant. Simplul gand ca doar pentru ca ceva este mort el devine istorie si atat este la fel de daunator ca ideea ca toate lucrurile se intampla doar in trecut sau in viitor. Niciodata in prezent.

Cititi despre Psihanaliza, Sigmund Freud, freudismul si psihanalistii

psiholog psihoterapeut Cristina Calarasanu Cafe Gradiva

Cristina Calarasanu

este psihoterapeut si membru fondator al Asociatiei Romane de Psihanaliza a Legaturilor de Grup si Familie.

Toate articolele acestui autor

Foto: https://www.flickr.com/photos/gageskidmore/5440002785

Tags: autor: Cristina Călărăşanurubrică: Imagorubrică: Incursiuni în actualitate

  Şi pentru că tot sunteţi aici…

...va solicităm sprijinul, dragă cititoare, dragă cititorule. Audiența noastră a crescut foarte mult, cu deosebire în ultima vreme. Cafe Gradiva - Cultură, societate, psihoterapie este o publicație online unică, din câte cunoaștem, prin profil editorial, format și continuitate. Din 2007, am publicat mii de articole, eseuri, interviuri, știri, corespondențe și transmisiuni de la evenimente locale, naționale și internaționale, recenzii și cronici, anchete, sinteze și dosare, pictoriale, sondaje, opinii și comentarii - scrise, video, audio și grafice, de psihanaliză și psihoterapie de varii orientări, de psihiatrie, psihologie și dezvoltare personală, dar și sociale, educaţionale şi comunitare, pentru drepturile omului şi nediscriminare, culturale, literare și artistice, istorice și filosofice. Realizarea lor a presupus, cale de mulți ani, o muncă enormă, uneori „la foc continuu” ori „în direct”, consacrând nopți, weekend-uri și vacanțe. Au fost necesare felurite resurse, implicare și bani, toate în regim de voluntariat.

Faptul că ne citiți și că reveniți mereu ne încurajează și ne arată că suntem pe drumul bun. Ca publicație de tip magazin independentă editorial, nefinanţată, apărând într-o piață media vastă și cu mari resurse, avem nevoie de susținerea dv. pentru a face mai departe jurnalism psi de calitate. Fiecare contribuție de la dv., mai mare sau mai mică, este foarte importantă pentru a putea continua.
 Susţineţi Cafe Gradiva cu 1 euro sau mai mult - durează doar un minut. Vă mulţumim! 

Sustine Cafe Gradiva

Cafe Gradiva

Cafe Gradiva

Cafe Gradiva - Cultură, societate, psihoterapie este un magazin online de psihologie, psihoterapie, psihanaliză şi psihiatrie şi cu deschidere spre sfera artistică şi culturală, educaţională, socială şi a proiectelor comunitare.

Citeşte şi

Masculinitate furata Zimbardo
Societate

Masculinitate furată, feminitate oprimată şi bătălia dintre sexe

by Alexandra Frîncu
2 februarie 2021
Cine nu munceşte nu mănâncă psihoterapeut
Societate

Despre bani și traumatizare: „Cine nu muncește nu mănâncă!”

by Franz Ruppert
1 decembrie 2020
De ce distanța (sau distanţarea) socială se numește „distanță socială”?
Societate

De ce distanța (sau distanţarea) socială se numește „distanță socială”?

by Alexandra Frîncu
29 noiembrie 2020
Load More
Next Post
”Spunem numai adevarul”: cand interpretarile tin loc de fapte

”Spunem numai adevarul”: cand interpretarile tin loc de fapte

Lasă un răspuns Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sunt de acord cu Termeni şi condiţii şi Acord de confidenţialitate.

Primeşte Cafe Gradiva pe email

Terapeuţi

Psihoterapeut Alina Neagoe în Constanţa

Psihoterapeut Alina Neagoe în Constanţa, Traian 70

22 noiembrie 2020
Psihoterapeut Alexa Bîtfoi în Bucureşti

Psihoterapeut Alexa Bîtfoi în Bucureşti, sector 3

22 noiembrie 2020
Scrie la Cafe Gradiva! Scrie la Cafe Gradiva! Scrie la Cafe Gradiva!

Ca la carte

“Întâlnirea cu visele” de Ruth Berry
Cafe Gradiva

“Întâlnirea cu visele” de Ruth Berry

8 octombrie 2020
Cafe Gradiva

Luigi Zoja: Crestere accelerata sau limitare

8 octombrie 2020
Promovaţi-vă evenimentele la Cafe Gradiva! Promovaţi-vă evenimentele la Cafe Gradiva! Promovaţi-vă evenimentele la Cafe Gradiva!

Ultima oră

scrierea creativă expresivă traumei

Scrierea creativă ca act de reparație şi resemnificare a traumei

4 martie 2021
Mihai Rusen No Man's Land

Mihai Rusen: No Man’s Land

28 februarie 2021
tehnologii asistive boala Alzheimer carantină

„Rudele pacienţilor cu Alzheimer ne sunau aproape non-stop”: panică şi pregătiri în carantină

27 februarie 2021
Sindromul de fragilitate la vârstnici

Sindromul de fragilitate la vârstnici. Vă puteţi imagina o lume fără demenţă?

27 februarie 2021
Cafe Gradiva

Cafe Gradiva - Cultură, societate, psihoterapie este o revistă magazin online de psihoterapie, psihanaliză, psihologie şi psihiatrie, cu interese în sfera culturală şi artistică, socială, educaţională şi comunitară.

Urmăreşte-ne

Caută terapeut

Psihologi | Braşov | Bucureşti | Sector 3 | Constanţa | Psihoterapeuţi | Braşov | Bucureşti | Sector 3 | Constanţa | Psihoterapeuţi psihanalitici | Bucureşti | Sector 3 | Constanţa

Primeşte Cafe Gradiva pe email

  • Despre
  • Autori
  • Termeni şi condiţii
  • Acord de confidenţialitate
  • Cookies
  • Contact

© 2020 Cafe Gradiva - Pshanaliza, psihoterapie, psihiatrie, psihologie.

No Result
View All Result
  • Ştiri
  • Evenimente
  • Gradiva Podcast
  • Cauta terapeut
  • Terapeut? Înscrie-te!
  • Scrie la noi
  • Promovează
  • Newsletter
  • Contact

© 2020 Cafe Gradiva - Pshanaliza, psihoterapie, psihiatrie, psihologie.

Utilizăm module cookie pentru a vă asigura că beneficiați de cea mai bună experiență pe site-ul nostru. Mai mult aici.