Societatea considerata civilizata a ajuns sa isi ascunda mult transpiratia, in ansamblul ei, adica feromonii, instinctele. Ceea ce era natural, este considerat de multa vreme „lipsa de igiena”. Mirosul, cel mai profund simt al nostru (care ne salveaza de pericole) a fost inlocuit de simtul vizual. Lumea noastra este constant vizuala, poate si auditiva. Multe activitati s-au mutat in virtual. Iubirile platonice de altadata s-au mutat pe internet. Protagonistii, in trecut, pastrau legatura prin scrisori scrise de mana si parfumate. Acum isi dau intalniri platonice pe internet (chaturi, retele de socializare, Messenger, Skype) in care vizualul, auditivul troneaza si simtul kinestezic este lasat deoparte, chiar daca poate fi indus din conversatie. O voce poate sa ne aduca aminte de un miros, sau o textura, un stimul vizual – la fel.
Acum, cand scriu despre miros, imi aduc aminte de un caz din cartea Mumia de la masa din sufragerie, denumit „Omul care voia sa i se taie nasul”, al lui Jeffrey A. Kottler, in care pacientul dorea sa isi taie nasul pentru ca simtea peste tot miros de vaca. Mai departe aflam ca a facut si sex cu o vaca pe nume Mertle.
Vaca are o simbolistica feminina, materna, fecunda, la fel ca si pamantul. Poate ca acei care cresc animale sunt mai in acord cu instinctele decat cei de la oras.
Poate ca natalitatea nu creste pentru ca nu mai mirosim natural. De cand cu antiperspirantele si cu sapunurile antibacteriene am devenit cumva aseptici, insipizi, incolori, inodori.
Natura e intotdeauna o invatatoare foarte buna si poate ca o forma de a reinventa increderea in instincte, in intuitie este aceea de a petrece timp mai mult in contact cu pamantul si cu animalele (nu neaparat tipul de contact al clientului lui Kottler).
Subscrieţi la Cafe Gradiva
Primiţi în flux sau email evenimentele, ideile şi interpretările cu sens.
Urmăriţi-ne pe WhatsApp
Abonaţi-vă la Newsletter
Echitatia e un sport care reface contactul omului cu natura si cu tot ce ofera ea. In natura timpul isi ia ragaz sa curga natural, fara deadline-uri. Calul il invata sau il reinvata pe om un lucru valoros, acela ca instinctul este un dar de nepretuit.
Cristiana Alexandra Levitchi
este psihoterapeut, psiholog clinician, facilitator constelatii. „Sunt om si nimic din ce e omenesc nu-mi este strain” – vorba lui Terentiu a devenit motto-ul sau.
Foto: http://herdbyahorse.com/2012/09/16/how-equine-therapy-is-helping-couples/, http://www.rideatwhoa.org/