Curs de formare în psihoterapie psihanalitică & Curs de formare în consiliere psihologică psihodinamică - ÎNSCRIERI 2022

  • Despre
  • Autori
  • Parteneri
  • Scrie la noi
  • Promovează
  • Newsletter
  • Contact
Sustine Gradiva
 
Cafe Gradiva
Cauta terapeut
Promovează-ţi evenimentul
  • Prima pagină
  • Ştiri
  • Evenimente
  • Psi
    • Psihoterapie
    • Psihanaliză
    • Psihiatrie
    • Psihologie
  • Cultură
  • Societate
  • Podcast
No Result
View All Result
Cauta terapeut
Promovează-ţi evenimentul
  Curs de formare în psihoterapie psihanalitică & Curs de formare în consiliere psihologică
– înscrieri 2022 >>>
No Result
View All Result
Cafe Gradiva
No Result
View All Result
Caută terapeut | Promovează-ţi evenimentul
Home Cafe Gradiva

Bolnavi de speranta

Cafe Gradiva by Cafe Gradiva
in Cafe Gradiva
0
Bolnavi de speranta
Share
si veni barbatul la femeie teatrul de arta

M-am tot straduit sa inteleg cu ce premise ne-am azvarlit in 2017 si cum de ne-am trezit mai degraba sub efectul regresiei decat sub cel al progresiei. Intr-o matematica elementara in care o cifra ii urmeaza celeilalte, lucrurile fac punte unele cu altele si se continua intr-un fir logic si consistent. Toate bune si frumoase in acest rationament, insa mi-am amintit aproape recurent celebra avertizare londoneza din the Tube*: Watch the gap! Ridicol, ne-am putea gandi, cum sa nu stii ca acolo este o gaura, cum sa nu o anticipezi cu privirea, pentru ca mai apoi picioarele tale sa o salte triumfator si sa isi continue drumul ca si cum ea nici macar nu ar fi fost acolo. Cel mai adesea, ceea ce ne incurca este faptul ca de obicei se tes mai multe fire in paralel. Prinsi in incalceala seducatoare a unui fir, uitam de celelalte si ne trezim spanzurati de amestecatura lui matasoasa. In acest somn dulce al multiplelor fire nu doar ca este posibil sa nu vedem gaura care se casca la picioarele noastre, dar putem sa si picam in ea.

Marea drama este ca nu ne putem opri niciodata din a tot cauta alte si alte fire, din a fugi dinaintea unora de abia incheiate in intampinarea altora care ar putea fi. Nu avem ragaz sa purtam cu mandrie invelisul tocmai tesut pentru ca ne ademeneste cautatura ipotetica a altor tesaturi pe care le-am putea avea. In ani si ani, adunam o panza considerabila, insa de multe ori complet inutila pentru ca are atat de multe gauri intre firele ei incat nu poate acoperi goliciunea sau tine de cald. Pierdem multa vreme tot cautand alte si alte fire, dar acordam foarte putin timp puntilor dintre ele. La miezul noptii dintre ani, aruncam cu usurinta la gunoi anul care a trecut, ne dezicem de el si ne naspustim toate nazuintele asupra celui care vine.

Am vizionat recent la Teatrul de Arta piesa de teatru Si veni barbatul la femeie, o cautare asidua a doi oameni care, desi la un moment dat se gasesc, ei continua sa se caute. Un fel de-a Baba Oarba in care te poti trezi in bratele celuilalt sau te poti izbi nemilos de masa de lemn din mijlocul camerei. Sau de-a v-ati ascunselea, in care tu numeri, tu te ascunzi, tu te cauti si in mod suprinzator nu te gasesti, desi iti auzi perfect vocea. In aceasta incrancenare amestecata, o replica mi-a atras atentia:

Citeştedespre

De ce-l urau comuniştii pe Freud

De ce-l urau comuniștii pe Freud (cap. 3: despre ce ne frământă și pricepem parțial / prea târziu)

6 aprilie 2022
neurastenie psihastenie burnout

Neurastenie, psihastenie și starea de oboseală: burnout-ul în secolul al XIX-lea

29 martie 2022
Refugiaţii din Ucraina

Cum îi putem ajuta pe refugiaţii din Ucraina

5 aprilie 2022

Dupa ce ne vindecam de esecurile vietii, ne imbolnavim de speranta.

Cititi si Ce ne ucide?

Curs de formare in psihoterapie psihanalitica & Curs de formare in consiliere psihologica psihodinamica – inscrieri 2022 Curs de formare in psihoterapie psihanalitica & Curs de formare in consiliere psihologica psihodinamica – inscrieri 2022 Curs de formare in psihoterapie psihanalitica & Curs de formare in consiliere psihologica psihodinamica – inscrieri 2022

Ce poate fi mai adevarat decat atat? Obositi de moarte dupa lupta dura pe care o ducem cu dezamagirea si esecul, in loc sa ne tragem sufletul si sa respiram cu nesat aerul proaspat al libertatii temporare, ne aruncam in bratele perfide ale unei noi boli. Facem din speranta ingenua un ideal nemarginit. Asa se naste Fat-Frumos, asa se naste Mesia, asa se naste Conducatorul care va schimba lumea sau Guvernantul care va mari salariile. O asemenea boala are toate conditiile necesare pentru a se croniciza si pentru a ne transforma in naivi incurabili. O asemenea boala ne impiedica sa facem din speranta doua andrele active cu care sa crosetam viitorul. Ne ingheata mainile cu promisiunea unei imbratisari calde care nu va veni niciodata.

Ceea ce ne poate scoate din aceasta incurcatura este o dilema simpla, dar care ne priveste in totalitate. Un ceva de facut al nostru care nu necesita asteptari nemarginite, ci o actiune minima. Un gest, o vorba, o fapta.

Caci vorba personajului masculin din piesa mai sus amintita, care, ajuns in culmea disperarii melancolice si atingand punctul culminant al unui existentialism mult prea ambiguu si prea crud, se reculege doar o clipa si intreaba plin de candoare:

Ma scuzati daca v-am enervat, dar nu mi-ati vazut cumva celalalt pantof?

Asadar, sa cautam ceea ce se poate gasi si sa speram fara a ne contamina de o boala a asteptarii infinite. Sa nu ne pierdem viata intr-un labirint al firelor ispititoare ce ar putea fi ale noastre intr-o zi, ci sa le folosim pe cele pe care le avem deja pentru a trai astazi. Speranta infama ca merita sa asteptam acea zi indepartata in care vom trai bine si frumos anuleaza orice clipa a prezentului in care am fi putut avea deja ceea ce cautam.

* Metroul londonez (n. red.)

psiholog psihoterapeut Cristina Calarasanu Cafe Gradiva

Cristina Calarasanu

este psihoterapeut si membru fondator al Asociatiei Romane de Psihanaliza a Legaturilor de Grup si Familie.

Toate articolele acestui autor

Foto: Cadru din spectacolul Si veni barbatul la femeie de Semion Zlotnikov

Tags: autor: Cristina Călărăşanurubrică: Imagorubrică: Incursiuni în actualitate

  Şi pentru că tot sunteţi aici…

...va solicităm sprijinul, dragă cititoare, dragă cititorule. Audiența noastră a crescut foarte mult, cu deosebire în ultima vreme. Cafe Gradiva - Cultură, societate, psihoterapie este o publicație online unică, din câte cunoaștem, prin profil editorial, format și continuitate. Din 2007, am publicat mii de articole, eseuri, interviuri, știri, corespondențe și transmisiuni de la evenimente locale, naționale și internaționale, recenzii și cronici, anchete, sinteze și dosare, pictoriale, sondaje, opinii și comentarii - scrise, video, audio și grafice, de psihanaliză și psihoterapie de varii orientări, de psihiatrie, psihologie și dezvoltare personală, dar și sociale, educaţionale şi comunitare, pentru drepturile omului şi nediscriminare, culturale, literare și artistice, istorice și filosofice. Realizarea lor a presupus, cale de mulți ani, o muncă enormă, uneori „la foc continuu” ori „în direct”, consacrând nopți, weekend-uri și vacanțe. Au fost necesare felurite resurse, implicare și bani, toate în regim de voluntariat.

Faptul că ne citiți și că reveniți mereu ne încurajează și ne arată că suntem pe drumul bun. Ca publicație de tip magazin independentă editorial, nefinanţată, apărând într-o piață media vastă și cu mari resurse, avem nevoie de susținerea dv. pentru a face mai departe jurnalism psi de calitate. Fiecare contribuție de la dv., mai mare sau mai mică, este foarte importantă pentru a putea continua.
 Susţineţi Cafe Gradiva cu 1 euro sau mai mult - durează doar un minut. Vă mulţumim! 

Sustine Cafe Gradiva

Cafe Gradiva

Cafe Gradiva

Cafe Gradiva - Cultură, societate, psihoterapie este un magazin online de psihologie, psihoterapie, psihanaliză şi psihiatrie şi cu deschidere spre sfera artistică şi culturală, educaţională, socială şi a proiectelor comunitare.

Citeşte şi

Comuniştii, Freud, Ogodescu
Societate

De ce-l urau comuniștii pe Freud (cap. 2: în dubioasa umbră SDO)

by Marin Marian-Bălaşa
29 martie 2022
comunist Freud Mărgineanu Ogodescu
Societate

De ce-l urau comuniștii pe Freud (cap. 1: cum l-am cunoscut personal pe SF)

by Marin Marian-Bălaşa
28 februarie 2022
Eco-anxietatea ecologică psihologia mediului
Psihoterapie

Eco-anxietatea sau teama de distrugerea mediului, o nouă afecţiune psihică în rândul tinerilor

by Mioara Mihăilă
3 februarie 2022
Load More
Next Post
Cele mai pasnice tari din lume in 2016

Cele mai pasnice tari din lume in 2016

Lasă un răspuns Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sunt de acord cu Termeni şi condiţii şi Acord de confidenţialitate.

Curs de formare în psihoterapie psihanalitică & Curs de formare în consiliere psihologică psihodinamică Curs de formare în psihoterapie psihanalitică & Curs de formare în consiliere psihologică psihodinamică Curs de formare în psihoterapie psihanalitică & Curs de formare în consiliere psihologică psihodinamică

Primeşte Cafe Gradiva pe email

Scrie la Cafe Gradiva! Scrie la Cafe Gradiva! Scrie la Cafe Gradiva!

Ca la carte

colonizarea metagenealogia Jodorowsky
Psi

Colonizarea în metagenealogia lui Alejandro Jodorowsky

11 ianuarie 2021
Minciuni pe canapea – Irvin D. Yalom
Cafe Gradiva

Minciuni pe canapea – Irvin D. Yalom

3 ianuarie 2022
Promovaţi-vă evenimentele la Cafe Gradiva! Promovaţi-vă evenimentele la Cafe Gradiva! Promovaţi-vă evenimentele la Cafe Gradiva!

Terapeuţi

Psihoterapeut Alexa Bîtfoi în Bucureşti

Psihoterapeut Alexa Bîtfoi în Bucureşti, sector 4

13 aprilie 2022
psihoterapeut Gabriela Tudor Popescu în Braşov

Psihoterapeut Gabriela Tudor Popescu în Braşov, Carpaţilor 13

13 aprilie 2022
Psihoterapeut Alina Neagoe în Constanţa

Psihoterapeut Alina Neagoe în Constanţa, Traian 70

13 aprilie 2022
Psihoterapeut Dorin Bîtfoi în Bucureşti

Psihoterapeut Dorin Bîtfoi în Bucureşti, sector 3

13 aprilie 2022
Cafe Gradiva

Cafe Gradiva - Cultură, societate, psihoterapie este o revistă magazin online de psihoterapie, psihanaliză, psihologie şi psihiatrie, cu interese în sfera culturală şi artistică, socială, educaţională şi comunitară.

Urmăreşte-ne

Caută terapeut

Psihologi | Braşov | Bucureşti | Sector 4 | Constanţa | Psihoterapeuţi | Braşov | Bucureşti | Sector 3 | Sector 4 | Constanţa | Psihoterapeuţi psihanalişti | Bucureşti | Sector 4 | Constanţa

Psihologi online | Skype | WhatsApp | Zoom | Psihologi la telefon | Psihoterapeuţi online | Skype | WhatsApp | Zoom | Psihoterapeuţi la telefon | Psihoterapeuţi psihanalişti online | Skype | WhatsApp | Zoom | Psihoterapeuţi psihanalişti la telefon

Primeşte Cafe Gradiva pe email

  • Despre
  • Autori
  • Termeni şi condiţii
  • Acord de confidenţialitate
  • Cookies
  • Contact

© 2020 Cafe Gradiva - Pshanaliza, psihoterapie, psihiatrie, psihologie.

No Result
View All Result
  • Ştiri
  • Evenimente
  • Gradiva Podcast
  • Cauta terapeut
  • Terapeut? Înscrie-te!
  • Scrie la noi
  • Promovează
  • Newsletter
  • Contact

© 2020 Cafe Gradiva - Pshanaliza, psihoterapie, psihiatrie, psihologie.

Utilizăm module cookie pentru a vă asigura că beneficiați de cea mai bună experiență pe site-ul nostru. Mai mult aici.