Un studiu recent publicat in Jurnalul European de Psihologie developmentala arata legatura dintre valorile culturale ale parintilor si temperamentul copiilor. Cercetarea pune in lumina diferente comportamentale intre copii din Statele Unite ale Americii, Chile, Coreea de Sud si Polonia. Maria (Masha) Gartstent este profesor de psihologie la Universitatea Bowdoin si in ultimii cinci ani a fost interesata sa afle mecanismele prin care sistemul de valori al parintilor influenteaza dezvoltarea si schimbarile temperamentale ale copiilor in functie de regiunea geografica din care fac parte. Ea sustine ca temperamentul oamenilor variaza de la o tara la alta. Aceasta variatie este data de practici culturale diferite care, la randul lor, ajung sa contribuie la aparitia unor probleme clinice, precum tulburarile hiperkinetice cu deficit de atentie (ADHD).
Studiul arata ca bebelusii din SUA au tendinta sa fie mai sociabili, mai impulsivi si se bucura de activitati stimulatoare mai mult decat copiii din celelalte tari implicate in cercetare. De asemenea, mamele copiilor din Statele Unite au observat ca, in general, acestia nu afiseaza emotiile negative si sunt usor de linistit atunci cand sunt suparati.
Grupul de copii din Chile participant la cercetare a fost cel mai activ grup si cel mai capabil sa se concentreze pe o singura sarcina pentru o perioada lunga de timp. Copiii din Coreea de Sud si-au mentinut atentia cel mai mult si le-au placut imbratisarile. In schimb, au fost cel mai putin activi. Participantii din Polonia exprima cu usurinta emotii precum tristetea, dar sunt greu de linistit cand sunt suparati, indica studiul.
Acest studiu reflecta valorile culturale unice ale parintilor din fiecare tara,
sustine Gartstein.
De exemplu, studii anterioare aratau ca societatea americana cultiva o atmosfera de intoleranta fata de emotiile considerate negative, precum furia si tristetea. Iata o posibila cauza pentru care copiii participanti la cercetare au avut dificultati in a exprima aceste emotii. In acelasi timp, in cultura sud- coreeana exista tendinta de a manifesta un control mai ridicat asupra comportamentului si a capacitatii de atentie. In cultura poloneza se incurajeaza exprimarea emotiilor, prin urmare copiii au fost capabili sa manifeste cu usurinta propriile trairi.
Subscrieţi la Cafe Gradiva
Primiţi în flux sau email evenimentele, ideile şi interpretările cu sens.
Urmăriţi-ne pe WhatsApp
Abonaţi-vă la Newsletter
Daca scopul nostru este de a preveni problemele comportamentale care, dupa cum stim, stau la baza anumitor entitati psihopatologice, avem nevoie sa intelegem mai mult valorile si asteptarile pe care parintii le sadesc in copiii lor,
completeaza autoarea Gartstein.
Cercetatorii au colectat date din 23 de tari si au folosit un chestionar cu 191 de intrebari. Chestionarul a fost completat de mame cu copii intre 6 si 12 luni.
Sursa: sciencedaily.com