Folosind imagistica prin rezonanta magnetica (IRM), o echipa de cercetatori a descoperit ca autismul poate fi detectat inainte de varsta de 1 an. Pana acum, semnele care prevesteau aceasta tulburare erau vizibile in jurul varstei de 2 ani si se concentrau in jurul simptomatologiei legate de comportament si comunicare. Simptomele predominante sunt lipsa de interes pentru explorarea mediului inconjurator, lipsa de reactii sociale indeosebi lipsa contactului vizual, dificultati de limbaj si comportament stereotip.
Unul dintre cercetatori, doctorul Joseph Piven de la Institutul de Dizabilitati Developmentale din Carolina, a declarat pentru The Huffington Post ca indicatorii comportamentali nu ajuta intotdeauna la detectarea autismului. Studiul a cuprins 106 bebelusi cu risc mare pentru a dezvolta autism. Riscul mare a fost dat de existenta unei rude cu aceasta tulburare. Copiii care au rude mai mari cu autism au sanse de 1 la 5 sa dezvolte si ei aceasta tulburare, pe cand riscul pentru aceasta conditie al copiilor din populatia generala este de 1 la 100. Cercetatorii au inclus, de asemenea, 40 de bebelusi cu risc scazut pentru autism. S-au folosit scanari IRM ale creierului bebelusilor la 6 luni, la 1 an si la 2 ani. Scanarile au aratat ca cei predispusi la autism experimenteaza o crestere mult mai accelerata a scoartei cerebrale in primul an de viata, comparativ cu ceilalti copii. Mai mult, intre varsta de 1 an si 2 ani, volumul creierului are, de asemenea, o crestere accelerata. Asa-numita „supracrestere” a volumului creierului este asociata cu aparitia simptomelor sociale din autism detectabile de la varsta de 2 ani, precum lipsa jocului simbolic si intarzieri in vorbire.
Cercetarea are un impact major pentru interventia precoce in autism pentru ca tulburarea poate fi detectata inainte de a incepe sa produca simptome vizibile. De asemenea, autismul implica o anumita succesiune in dezvoltare, succesiune care, gratie acestui nou studiu, poate fi rupta inainte de a incepe sa produca efecte patologice.
Citeste despre fenomenul de bullying in tulburarile pervazive de dezvoltare
Subscrieţi la Cafe Gradiva
Primiţi în flux sau email evenimentele, ideile şi interpretările cu sens.