O veste buna pentru pacientii diagnosticati cu boala Alzheimer si familiile acestora este ca Societatea Romana Alzheimer, organizatie infiintata in februarie 1992 si condusa de prof. dr. Catalina Tudose, a demarat de curand un proiect in cadrul programului Erasmus +: proiectul AD-GAMING (Dezvoltarea unui Program de Formare pentru Imbunatatirea Calitatii Vietii Persoanelor diagnosticate cu Boala Alzheimer prin “jocuri serioase”).
Proiectul are ca scop imbunatatirea cunostintelor si competentelor tehnologice si digitale ale persoanelor diagnosticate cu boala Alzheimer si ale familiilor si ingrijitorilor acestora, permitandu-le sa utilizeze “jocurile serioase” cu scopul de a optimiza calitatea vietii acestora.
Proiectul AD-GAMING va promova egalitatea de sanse si incluziunea persoanelor diagnosticate cu boala Alzheimer, permitandu-le acestora sa fie active in comunitatile lor prin jocuri cu familiile lor si cu persoanele de aceeasi varsta. Pe de alta parte, achizitia si formarea competentelor de baza vor permite persoanelor cu boala Alzheimer sa fie deschise catre utilizarea instrumentelor centrate pe incluziunea persoanelor cu dizabilitati, asa cum sunt tehnologiile asistive.
Cititi si Catalina Tudose: Boala Alzheimer ca trauma
Acest proiect a fost finantat cu sprijinul Comisiei Europene in cadrul programului ERASMUS + (numarul proiectului 2016‐1‐ES01‐KA204‐025313).
Subscrieţi la Cafe Gradiva
Primiţi în flux sau email evenimentele, ideile şi interpretările cu sens.
Urmăriţi-ne pe WhatsApp
Abonaţi-vă la Newsletter
La nivel mondial, exista aproximativ 24 milioane de pacienti diagnosticati cu boala Alzheimer, 6 milioane in Europa, ceea ce afecteaza 10% din populatia de peste 65 de ani si aproape 50% dintre cei care au peste 85 de ani. Aceasta boala afecteaza nu numai persoana, ci si familiile si ingrijitorii. Simptomele cognitive ale bolii Alzheimer afecteaza, printre altele, memoria, comunicarea, orientarea, atentia etc.
Exista dovezi solide ca stimularea abilitatilor cognitive ajuta la incetinirea pierderii functiilor si abilitatilor, imbunatateste in mod consistent functiile cognitive si este de asemenea asociata cu optimizari ale calitatii vietii si comunicarii.
Terapiile bazate pe “jocuri serioase” pentru stimularea abilitatilor cognitive ale persoanelor diagnosticate cu boala Alzheimer demonstreaza rezultate bune, atunci cand sunt utilizate pentru persoane cu simptome usoare si moderate. Jocurile serioase, numite si “jocuri de formare”, sunt jocuri elaborate pentru un alt scop principal decat cel de simpla distractie. Au fost dezvoltate unele jocuri specifice, insa exista si jocuri traditionale a caror utilizare ar putea avea un impact pozitiv asupra persoanelor diagnosticate cu boala Alzheimer.
Cititi si Boala Alzheimer, intre orga si violoncel
Pentru promovarea acestui impact si pentru depasirea barierelor existente, AD-GAMING a fost lansat cu obiectivul principal de a dezvolta competentele (atitudini, abilitati, cunostinte) colectivului din jurul persoanelor diagnosticate cu boala Alzheimer in formele usoare si moderate (persoanele, familiile si ingrijitorii) privind modul de exploatare a Jocurilor Serioase pentru cresterea calitatii vietii, printr-un program de formare inovativ.
Proiectul are urmatoarele obiective specifice:
- Sa constientizeze si sa creeze motivatie in privinta importantei si posibilitatilor „jocurilor serioase” ca instrument pentru imbunatatirea calitatii vietii persoanelor diagnosticate cu boala Alzheimer.
- Sa informeze si sa faca disponibila o selectie prioritara de jocuri serioase pentru aplicarea lor la nevoile specifice ale fiecarei persoane.
- Sa formeze persoane, familii si profesionisti in ceea ce priveste utilizarea “jocurilor serioase” cu scopuri terapeutice diferite si specifice.
- Sa dezvolte competentele digitale si tehnologice, ceea ce va permite persoanelor diagnosticate cu boala Alzheimer si celor care le ofera suport sa exploateze in mod adecvat “jocurile serioase”.
- Sa implice profesionistii si familiile in procesul de formare, pentru a fi capabili sa sustina persoanele diagnosticate cu boala Alzheimer.
- Sa creasca incluziunea sociala a persoanelor diagnosticate cu boala Alzheimer, prin participarea familiilor la “jocuri serioase” in mediile domestice.
Un workshop despre acest proiect a fost sustinut in cadrul Conferintei Nationale Alzheimer 2017.
Parteneri in proiect:
- Asociación Familiares Enfermos Alzheimer Valencia (Spania)
- Instituto De Biomecanica De Valencia (Spania)
- Bournemouth University (Regatul Unit al Marii Britanii)
- Spomincica, Alzheimer Slovenija (Slovenia)
- Societatea Romana de Sprijin a Varstnicilor si a Suferinzilor cu afectiuni de tip Alzheimer (Romania)
- Elliniki Etairia Nosoy Alzheimer Kai Syggenon Diatarachon Somateio (Grecia)