De obicei, ingrijorarea are o conotatie negativa. Asociata cu tulburarea de anxietate, ingrijorarea ne duce cu gandul la o stima de sine scazuta si la o teama excesiva care nu-si gaseste suport in realitate. Pe de alta parte, exista si o parte pozitiva, benefica, pe care o experimenteaza oamenii care simt teama si ingrijorare. Tot mai multi specialisti din domeniul sanatatii mintale vad o legatura intre capacitatea de ingrijorare si buna-starea psihica.
Exista cercetari care arata ca oamenii care simt anxietate sunt mai rapizi in anticiparea amenintarilor si mai buni in detectarea minciunilor. Rezultatul se sprijina pe un adevar deja cunoscut: frica se afla, in prima instanta, in slujba vietii, avertizand asupra pericolelor si pregatind persoana pentru pozitia de aparare.
Alexandre Penney, un cercetator interesat de acest subiect, a aratat ca tendinta de a te ingrijora merge mana in mana cu un nivel ridicat de inteligenta. Participanti la studiu au fost 100 de studenti carora li s-a testat gradul de ingrijorare, anxietate, depresie, ruminatie, fobie sociala, precum si dispozitia emotionala, inteligenta verbala si inteligenta non-verbala. Rezultatele au aratat ca cei predispusi mai mult catre anxietate si ruminatie si care au tendinta sa se ingrijoreze intotdeauna cu privire la un subiect sau altul au inregistrat un scor ridicat la testul de inteligenta verbala.
Cercetatorii avertizeaza totusi ca studiul nu poate fi generalizat, esantionul fiind destul de mic. O explicatie pentru rezultate ar fi faptul ca oamenii cu inteligenta verbala ridicata au tendinta de a gandi mai in detaliu asupra evenimentelor trecute si viitoare, iar acest lucru este corelat cu tendinta catre anxietate.
Sa nu uitam totusi ca anxietatea, in forma sa patologica, este extrem de invalidanta pentru individ si ca, in ciuda inteligentei lui, verbale sau nonverbale, efectele anxietatii produc suferinta si nefericire. Pe de alta parte, acest studiu ne arata, inca o data, faptul ca inteligenta nu este o conditie pentru normalitatea psihica. Si ca suferinta si boala psihica nu tin seama de gradul de inteligenta.
Sursa: digest.bps.org.uk
Subscrieţi la Cafe Gradiva
Primiţi în flux sau email evenimentele, ideile şi interpretările cu sens.