• Despre
  • Autori
  • Parteneri
  • Scrie la noi
  • Promovează
  • Newsletter
  • Contact
Sustine Gradiva
Cafe Gradiva
Cauta terapeut
Promovează-ţi evenimentul
  • Prima pagină
  • Ştiri
  • Evenimente
  • Psi
    • Psihoterapie
    • Psihanaliză
    • Psihiatrie
    • Psihologie
  • Cultură
  • Societate
  • Podcast
No Result
View All Result
Cauta terapeut
Promovează-ţi evenimentul
No Result
View All Result
Cafe Gradiva
No Result
View All Result
Caută terapeut
Home Cafe Gradiva

De la musical la neowestern

Cafe Gradiva by Cafe Gradiva
in Cafe Gradiva
De la musical la neowestern
Share

Citeştedespre

Curs de formare în psihoterapie psihanalitică + Curs de formare în consiliere psihologică psihodinamică: înscrieri 2023

Kazuki Oishi 29.09 | Anaïs Touchot 30.09

Cum îi putem ajuta pe refugiaţii din Ucraina

Ne apropiem de data decernarii Oscarurilor si, asa cum ne-a obisnuit in ultimii ani, Academia a facut o selectie de pelicule destul de diverse care concureaza pentru Cel mai bun film.

Favoritul din acest an este, fara discutie, La La Land, un musical regizat de Damien Chazelle, cu Ryan Gossling si Emma Stone in rolurile principale. Este un film inedit, un musical in stilul hollywoodian al varstei de aur, in care s-a aruncat putin praf de jazz si o coregrafie inovatoare. Un film care spune povestea unui barbat si a unei femei care traiesc doar pentru a-si indeplini visurile. Fara discutie, un film cu un mesaj clasic dedicat tuturor care se simt creativi,  foarte potrivit de altfel pentru epoca de acum, cand suntem din ce in ce mai rupti de acea lume in care ne gaseam locul si care avea rabdare cu noi. La La Land, asa cum sugereaza si titlul, propune un taram al nazuintei si o poveste de dragoste in stil retro (think Casablanca, dar sunt numeroase alte exemple).

Asa cum Chicago sau The Artist au castigat candva Oscarul pentru cel mai bun film, pentru look-ul retro si alura de Hollywood clasic, La La Land are mari sanse la un premiu. Este un film nostalgic, care, dupa mine, vorbeste foarte bine epocii actuale, dezincantata de iuresul consumerist care  ne mana permanent de la spate si dornica de supapa unui taram precum La La Land. Este poate un film mai putin incisiv decat senzationalul Whiplash, regizat de acelasi Damien Chazelle. Whiplash (cu Miles Teller si J. K. Simmons) era, din nou, un film despre vise, despre aspiratia chinuitoare catre succes a unui tobosar de jazz. Mai nervos, mai dur, perfect ritmat si, dupa parerea mea mai bine dozat decat La La Land, Whiplash era varianta viscerala a aceluiasi vis de glorie.

Printre candidatii de la Oscar de anul acesta se numara si SF-ul Arrival,  indie-ul Manchester by the Sea (cu Casey Affleck intr-un rol iconic, pentru care este posibil sa primeasca Oscarul), lacrimogenul Lion, Moonlight – o poveste coming-of-age, care se apropie cel mai mult de mode-ul unui film de arta -, drama clasica de familie Fences (cu Denzel Washington si Viola Davis, o adaptare dupa romanul distins cu premiul Pulitzer a lui August Wilson), biopicul romantat despre o matematiciana de la NASA, Hidden Figures, filmul de razboi Hacksaw Ridge – cu aceeasi incredibila vana epica cu care ne-a obisnuit controversatul, dar mereu talentatul Mel Gibson si, in fine, neowesternul Hell or High Water. Dupa cum se vede, genuri si abordari care se combina intr-o paleta a diversitatii.
Favoritul la un premiu este probabil La La Land, dar as dori sa vorbesc mai degraba despre un film mai putin mediatizat, neowesternul Hell or High Water. Cu Chris Pine, Jeff Bridges si Ben Foster, Hell or High Water este o poveste despre niste spargatori de banci intr-o America moderna, dar care apare la fel de pustiita ca aceea din timpul Marii Crize… Intr-un peisaj dezolant, unde, ni se aminteste amar, cowboy-i i-au masacrat candva pe indieni, ca sa fie apoi, la randul lor, alungati de lacomia financiara a bancilor, se intalnesc doi frati cu o misiune precisa. Intr-o aventura sinucigasa de tipul Jesse si Frank James, pornesc si Chris Pine si Ben Foster… Este o cursa contratimp pentru a sparge filialele unei banci si pentru a-si plati ipoteca pe care banca respectiva o detine. Pe urmele lor adulmeca batranul copoi Jeff Bridges si partenerul lui indian (vezi stereotipul ingrosat al lui Lone Ranger si Tonto), doi politisti artagosi care s-au plictisit unul de altul dupa atatia ani, dar care sunt iremediabil legati.

Personajele si scenariul, strans si dirijat cu o mana perfecta, sunt demne de  intensitatea lui Steinbeck insusi. Este un film dur, elegant, de o masculinitate ce aminteste de westernurile lui John Huston, dar si de filmele profunde, cu mesaj social ale anilor saptezeci. Este, de altfel, un film in care l-as fi vazut pe Jeff Bridges si acum patruzeci de ani (dar nu ca politist, ci in rolul mai nervos al unuia dintre banditi…).
Bromance este poate un cuvant-cheie pentru Hell or High Water, pentru ca, de multa vreme, n-am mai vazut niste relatii de prietenie masculina reprezentate atat de bine pe ecran.

It is a very cool film, 

Jeff Bridges insusi a afirmat, zambind la un interviu… Cuplul de frati si, la randul sau, cel de politisti interactioneaza intr-o coregrafie perfecta unde se impletesc afectiunea neconditionata si resentimentele. Filmul este impecabil jucat si Jeff Bridges a fost nominalizat pentru rolul secundar, pe care il face cu aceeasi usurinta old-school cu care ne-a obisnuit. Pentru mine insa senzatia filmului ramane Ben Foster, in rolul unui spargator de banci care iubeste violenta si care ar fi putut fi foarte usor transformat intr-un stereotip ingrosat, daca nu ar fi fost jucat atat de nuantat.

Am putea sa traducem titlul Hell or High Water ca ”intre Scylla si Charybda”, sau ca intre doua rele… si acesta este si mesajul dureros si intens pe care il transmite filmul. O permanenta gravitare intre negru si negru. Intr-o lume dezolanta cu iz postapocaliptic, banditii incearca sa recupereze ceea ce le-a fost furat. Sunt ei insa niste haiduci moderni? Si justifica asta violentele pe care le comit atunci cand jefuiesc si ucid? Este misiunea politistilor, aceea de-a prinde niste oameni oprimati de sistem, la randul ei una justa? Nu este normal ca orice fapta sa-si primeasca rasplata?

In timp ce La La Land ne prezinta taramul alternativ unde putem sa ne refugiem, Hell or High Water ne aminteste de iadul lumii in care ne aflam. Doua extreme ale, pana la urma, aceleiasi viziuni. Intotdeauna ne vom dori o lume mai buna…

Ruxandra Visan Cafe Gradiva

Ruxandra Visan

este conferentiar la Facultatea de Limbi si Literaturi Straine a Universitatii Bucuresti.

Toate articolele acestui autor

NEWSLETTER Cafe Gradiva

peste 3 000 de abonaţi

Aflaţi pe email despre evenimentele, articolele, ideile şi interpretările cu sens.

EMAILUL DV.

Share9SendShareSend

Şi pentru că tot sunteţi aici…

...va solicităm sprijinul, dragă cititoare, dragă cititorule. Audiența noastră a crescut foarte mult, cu deosebire în ultima vreme. Cafe Gradiva - Cultură, societate, psihoterapie este o publicație online unică, din câte cunoaștem, prin profil editorial, format și continuitate. Din 2007, am publicat mii de articole, eseuri, interviuri, știri, corespondențe și transmisiuni de la evenimente locale, naționale și internaționale, recenzii și cronici, anchete, sinteze și dosare, pictoriale, sondaje, opinii și comentarii - scrise, video, audio și grafice, de psihanaliză și psihoterapie de varii orientări, de psihiatrie, psihologie și dezvoltare personală, dar și sociale, educaţionale şi comunitare, pentru drepturile omului şi nediscriminare, culturale, literare și artistice, istorice și filosofice. Realizarea lor a presupus, cale de mulți ani, o muncă enormă, uneori „la foc continuu” ori „în direct”, consacrând nopți, weekend-uri și vacanțe. Au fost necesare felurite resurse, implicare și bani, toate în regim de voluntariat.

Faptul că ne citiți și că reveniți mereu ne încurajează și ne arată că suntem pe drumul bun. Ca publicație de tip magazin independentă editorial, nefinanţată, apărând într-o piață media vastă și cu mari resurse, avem nevoie de susținerea dv. pentru a face mai departe jurnalism psi de calitate. Fiecare contribuție de la dv., mai mare sau mai mică, este foarte importantă pentru a putea continua.
 Susţineţi Cafe Gradiva cu 1 euro sau mai mult - durează doar un minut. Vă mulţumim! 

Sustine Cafe Gradiva

Cafe Gradiva

Cafe Gradiva

Cafe Gradiva - Cultură, societate, psihoterapie este un magazin online de psihologie, psihoterapie, psihanaliză şi psihiatrie şi cu deschidere spre sfera artistică şi culturală, educaţională, socială şi a proiectelor comunitare.

Citeşte şi

Freudism Nina Cassian Sigmund
Cultură

Freudism de Nina Cassian: 75 de ani de la debut

by Cafe Gradiva
28 septembrie 2022
Woody Allen Bananas psihanaliză
Psi

Woody Allen în psihanaliză. Cel mai faimos analizand al lumii împlineşte azi 85 de ani!

by Cafe Gradiva
22 decembrie 2020
Charcot isterie sex
Cultură

De la Charcot la „revistele pentru bărbaţi”: când isteria devine fantezie

by Manon Lecaplain
18 decembrie 2020
Load More
Next Post
Sunt un orb: Horatiu Malaele in recital extraordinar la Happy Cinema

Sunt un orb: Horatiu Malaele in recital extraordinar la Happy Cinema

Lasă un răspuns Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sunt de acord cu Termeni şi condiţii şi Acord de confidenţialitate.

Scrie la Cafe Gradiva! Scrie la Cafe Gradiva! Scrie la Cafe Gradiva!

Ca la carte

Jung şi arta vremii sale
Cafe Gradiva

Jung şi arta vremii sale

8 octombrie 2020
Masculinitate furata Zimbardo
Societate

Masculinitate furată, feminitate oprimată şi bătălia dintre sexe

2 februarie 2021
Promovaţi-vă evenimentele la Cafe Gradiva! Promovaţi-vă evenimentele la Cafe Gradiva! Promovaţi-vă evenimentele la Cafe Gradiva!

Terapeuţi

Psihoterapeut Dorin Bîtfoi în Bucureşti

Psihoterapeut Dorin Bîtfoi în Bucureşti, sector 3

30 mai 2023
Psihoterapeut Alexa Bîtfoi în Bucureşti

Psihoterapeut Alexa Bîtfoi în Bucureşti, sector 4

28 mai 2023
psihoterapeut Gabriela Tudor Popescu în Braşov

Psihoterapeut Gabriela Tudor Popescu în Braşov, Carpaţilor 13

28 mai 2023
Psihoterapeut Alina Neagoe în Constanţa

Psihoterapeut Alina Neagoe în Constanţa, Traian 70

28 mai 2023
Cafe Gradiva - Psihoterapie, psihanaliza, psihiatrie, psihologie

Cafe Gradiva - Cultură, societate, psihoterapie este o revistă magazin online de psihoterapie, psihanaliză, psihologie şi psihiatrie, cu interese în sfera culturală şi artistică, socială, educaţională şi comunitară.

Urmăreşte-ne

Caută terapeut

Psihologi | Braşov | Bucureşti | Sector 4 | Constanţa | Psihoterapeuţi | Braşov | Bucureşti | Sector 3 | Sector 4 | Constanţa | Psihoterapeuţi psihanalişti | Bucureşti | Sector 4 | Constanţa

Psihologi online | Skype | WhatsApp | Zoom | Psihologi la telefon | Psihoterapeuţi online | Skype | WhatsApp | Zoom | Psihoterapeuţi la telefon | Psihoterapeuţi psihanalişti online | Skype | WhatsApp | Zoom | Psihoterapeuţi psihanalişti la telefon

Primeşte Cafe Gradiva pe email

  • Despre
  • Autori
  • Termeni şi condiţii
  • Acord de confidenţialitate
  • Cookies
  • Contact

© 2020 Cafe Gradiva - Pshanaliza, psihoterapie, psihiatrie, psihologie.

No Result
View All Result
  • Ştiri
  • Evenimente
  • Gradiva Podcast
  • Cauta terapeut
  • Terapeut? Înscrie-te!
  • Scrie la noi
  • Promovează
  • Newsletter
  • Contact

© 2020 Cafe Gradiva - Pshanaliza, psihoterapie, psihiatrie, psihologie.

Utilizăm module cookie pentru a vă asigura că beneficiați de cea mai bună experiență pe site-ul nostru. Mai mult aici.