• Despre
  • Autori
  • Parteneri
  • Scrie la noi
  • Promovează
  • Newsletter
  • Contact
Sustine Gradiva
 
Cafe Gradiva
Cauta terapeut
Esti terapeut? Inscrie-te!
  • Prima pagină
  • Ştiri
  • Evenimente
  • Psi
    • Psihoterapie
    • Psihanaliză
    • Psihiatrie
    • Psihologie
  • Cultură
  • Societate
  • Podcast
No Result
View All Result
Cauta terapeut
Esti terapeut? Inscrie-te!
No Result
View All Result
Cafe Gradiva
No Result
View All Result
Caută terapeut | Terapeut? Înscrie-te!
Prima pagină Cafe Gradiva

Numai mortii nu viseaza

Cafe Gradiva by Cafe Gradiva
in Cafe Gradiva
0
Numai mortii nu viseaza
0 Shares
Share
Share
Pin
Tweet
piata victoriei proteste ordonanta oug

A trecut o saptamana incarcata si vibranta. Este greu sa ramai impersonal sau robotic atunci cand de fibrele vii ale mintii tale se lovesc zilnic idei, imagini, sunete, oameni. Este greu sa iti pastrezi luciditatea si obiectivitatea neatinsa de firul nici unei emotii. Cu cat cunoastem mai bine si acceptam ceea ce este in interiorul nostru, cu cat putem cunoaste si accepta mai clar si ceea ce este in cei din fata noastra. A nega ca ceva trezeste in noi o reactie, o emotie, este calea cea mai sigura catre a ne simti intruzati sau incorporati in reactiile si emotiile altora sau a ne inchide intr-o platosa de piatra dincolo de care nu trece nimic. Ceea ce putem si avem nevoie sa facem este sa gasim loc in mintea si cuvintele noastre pentru ceea ce vedem si auzim, pentru ceea ce simtim. Cuvintele prin care ne exprimam nu vor avea valoare de adevar absolut, de teorema sau de principiu unic de drept. Ci vor fi o marturie a faptului ca suntem vii, ca traim, respiram, existam.

Desi existau reverbatii care se raspandeau deja in atmosfera sociala, marti noaptea s-a produs explozia. Ce a produs aceasta explozie si mai ales de ce acum? Raspunsul nu este unul simplu, asa cum s-ar parea la prima vedere, in sensul ca nu poate fi determinat singular (patriotism, manipulare, teama, dezinformare, furie etc.). Raspunsul este mult nuantat si, asa cum spuneam in articolul anterior, se construieste cu mare precizie la intalnirea dintre tot ceea ce era si tot ce urmeaza sa fie. Prima reflectie are legatura cu faptul ca ceva a reusit sa scoata oamenii din pasivitate (“nu are legatura cu mine”, “nu ma priveste”, “oricum ce e sa se intample se va intampla cu sau fara mine” etc.). Ce a determinat oare aceasta miscare complexa intr-un moment in care retragerea si izolarea constituiau o aparare temeinica?

A doua reflectie vine sub forma unei intrebari. Tarziu in noapte am primit aceasta intrebare tocmai de peste Ocean, din America. Am vazut ce se intampla, mi se scria. Se mai poate face ceva? Am raspuns ca am speranta ca se mai poate face ceva nu dintr-un optimism incurabil, ci pentru ca am simtit ca ecoul acestei intrebari a reanimat propria mea pasivitate. Am primit apoi pe parcursul zilei de mai multe ori aceasta intrebare cu sau fara accentul ei interogativ (nu se mai poate face nimic). Cred ca aceasta intrebare subliniaza extraordinar de eficient trecerea de la o pozitie persecutoare (vor sa ne faca ceva) la o pozitie depresiva, de traire si confruntare cu pierderea. Poate ca ne putem intreba in ce consta aceasta pierdere. Aceasta este prima reactie, primul travaliu care a produs “trezirea”. Dupa ani de durere amortita in diverse feluri, a aparut in sfarsit intrebarea: Ce ma doare? A incerca sa ne raspundem la ea este un pas urias. Un raspuns intim, unic, personal care nu raspunde unui tipar standard, dar care nici nu se extrage rezonantei fantasmatice colective.

Citeştedespre

Salman Akhtar psihanalist

Sinuciderea ca distrugere a Selfului total, la Winnicott şi Akhtar

9 februarie 2021
Psihanalistul Salman Akhtar sacrificiu

Psihanalistul Salman Akhtar despre „ultimul strigăt de luptă” şi motivaţia sacrificială a terorismului

2 februarie 2021
antivaccinare vaccin covid-19 variola

Cei care susţin antivaccinarea în pandemia COVID-19 folosesc aceleași argumente de acum 135 de ani

4 martie 2021

Cititi si Pozitia depresiva

A treia reflectie a aparut in mintea mea pur asociativ, dar a marcat o revelatie. Stand si reflectand la efectul pe care l-a produs asupra mea intrebarea: Se mai poate face ceva?, gandurile s-au inlantuit in jurul unei propozitii generice pe care am auzit-o rostita de psihanalistul Luis Rodriguez de la Sierra acum cativa ani, cand sustinea o prezentare la Bucuresti. La intrebarea cuiva din public daca toti oamenii viseaza, psihanalistul a raspuns: Numai mortii nu viseaza! Pana la Revolutia din 1989 a existat un mare vis care s-a numit libertatea. El a fost visat in tacere, dar neintrerupt. Apoi, visele au incetat. Pierduti in marea confuzie a elaborarii castigarii liberatii, peste vise s-a asternut uitarea. La 27 de ani de atunci, refulatul s-a ridicat si oamenii au visat din nou. Si-au adus aminte ca toti cei care sunt vii, viseaza. Si mai ales ca le-a lipsit un vis. Visul lor. Care este acesta ? S-ar putea sa dureze ceva pana aflam, caci travaliul oniric este anevoios, deghizat si plin de capcane binevoitoare. In vis dreapta poate insemna stanga, cinci poate insemna unu, ai mei poate insemna ai tai, iar mustata poate fi nici mai mult nici mai putin decat multa ata.

Dar oamenii au avut un vis. Visul nu este insa etern si autosuficient. Este nevoie ca visul sa fie iar si iar visat in continuare pentru ca el sa capete viata, sa capete sens si mai ales o forma pentru ca el sa existe si ziua, nu doar noaptea. Deocamdata, la o prima asociere libera, acest vis care se viseaza seara de seara in Piata Victoriei ma duce cu gandul la faptul ca oamenii si-au dorit teribil o victorie impotriva singuratatii. Si nu mai sunt singuri. Au visat un impreuna.

psiholog psihoterapeut Cristina Calarasanu Cafe Gradiva

Cristina Calarasanu

este psihoterapeut si membru fondator al Asociatiei Romane de Psihanaliza a Legaturilor de Grup si Familie.

Toate articolele acestui autor

Foto: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:22_January_Romanian_protest_Piata_Victoriei.jpg

Tags: apărareautor: Cristina Călărăşanuîntoarcerea refulatuluipoziţie depresivărubrică: Imagorubrică: Incursiuni în actualitate

  Şi pentru că tot sunteţi aici…

...va solicităm sprijinul, dragă cititoare, dragă cititorule. Audiența noastră a crescut foarte mult, cu deosebire în ultima vreme. Cafe Gradiva - Cultură, societate, psihoterapie este o publicație online unică, din câte cunoaștem, prin profil editorial, format și continuitate. Din 2007, am publicat mii de articole, eseuri, interviuri, știri, corespondențe și transmisiuni de la evenimente locale, naționale și internaționale, recenzii și cronici, anchete, sinteze și dosare, pictoriale, sondaje, opinii și comentarii - scrise, video, audio și grafice, de psihanaliză și psihoterapie de varii orientări, de psihiatrie, psihologie și dezvoltare personală, dar și sociale, educaţionale şi comunitare, pentru drepturile omului şi nediscriminare, culturale, literare și artistice, istorice și filosofice. Realizarea lor a presupus, cale de mulți ani, o muncă enormă, uneori „la foc continuu” ori „în direct”, consacrând nopți, weekend-uri și vacanțe. Au fost necesare felurite resurse, implicare și bani, toate în regim de voluntariat.

Faptul că ne citiți și că reveniți mereu ne încurajează și ne arată că suntem pe drumul bun. Ca publicație de tip magazin independentă editorial, nefinanţată, apărând într-o piață media vastă și cu mari resurse, avem nevoie de susținerea dv. pentru a face mai departe jurnalism psi de calitate. Fiecare contribuție de la dv., mai mare sau mai mică, este foarte importantă pentru a putea continua.
 Susţineţi Cafe Gradiva cu 1 euro sau mai mult - durează doar un minut. Vă mulţumim! 

Sustine Cafe Gradiva

Cafe Gradiva

Cafe Gradiva

Cafe Gradiva - Cultură, societate, psihoterapie este un magazin online de psihologie, psihoterapie, psihanaliză şi psihiatrie şi cu deschidere spre sfera artistică şi culturală, educaţională, socială şi a proiectelor comunitare.

Citeşte şi

Masculinitate furata Zimbardo
Societate

Masculinitate furată, feminitate oprimată şi bătălia dintre sexe

by Alexandra Frîncu
2 februarie 2021
Cine nu munceşte nu mănâncă psihoterapeut
Societate

Despre bani și traumatizare: „Cine nu muncește nu mănâncă!”

by Franz Ruppert
1 decembrie 2020
De ce distanța (sau distanţarea) socială se numește „distanță socială”?
Societate

De ce distanța (sau distanţarea) socială se numește „distanță socială”?

by Alexandra Frîncu
29 noiembrie 2020
Load More
Next Post
Viena 1913: pe cand Freud, Hitler, Trotki, Tito si Stalin traiau in acelasi loc

Viena 1913: pe cand Freud, Hitler, Trotki, Tito si Stalin traiau in acelasi loc

Lasă un răspuns Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sunt de acord cu Termeni şi condiţii şi Acord de confidenţialitate.

Primeşte Cafe Gradiva pe email

Terapeuţi

Psihoterapeut Dorin Bîtfoi în Bucureşti

Psihoterapeut Dorin Bîtfoi în Bucureşti, sector 3

10 ianuarie 2021
psihoterapeut Gabriela Tudor Popescu în Braşov

Psihoterapeut Gabriela Tudor Popescu în Braşov, Carpaţilor 13

22 noiembrie 2020
Scrie la Cafe Gradiva! Scrie la Cafe Gradiva! Scrie la Cafe Gradiva!

Ca la carte

Poate fi psihodinamica “învăţată”?
Cafe Gradiva

Poate fi psihodinamica “învăţată”?

8 octombrie 2020
7 octombrie 2009: A apărut în premieră cartea interzisă, “The Red Book” de C. G. Jung
Cafe Gradiva

7 octombrie 2009: A apărut în premieră cartea interzisă, “The Red Book” de C. G. Jung

8 octombrie 2020
Promovaţi-vă evenimentele la Cafe Gradiva! Promovaţi-vă evenimentele la Cafe Gradiva! Promovaţi-vă evenimentele la Cafe Gradiva!

Ultima oră

scrierea creativă expresivă traumei

Scrierea creativă ca act de reparație şi resemnificare a traumei

4 martie 2021
Mihai Rusen No Man's Land

Mihai Rusen: No Man’s Land

28 februarie 2021
tehnologii asistive boala Alzheimer carantină

„Rudele pacienţilor cu Alzheimer ne sunau aproape non-stop”: panică şi pregătiri în carantină

27 februarie 2021
Sindromul de fragilitate la vârstnici

Sindromul de fragilitate la vârstnici. Vă puteţi imagina o lume fără demenţă?

27 februarie 2021
Cafe Gradiva

Cafe Gradiva - Cultură, societate, psihoterapie este o revistă magazin online de psihoterapie, psihanaliză, psihologie şi psihiatrie, cu interese în sfera culturală şi artistică, socială, educaţională şi comunitară.

Urmăreşte-ne

Caută terapeut

Psihologi | Braşov | Bucureşti | Sector 3 | Constanţa | Psihoterapeuţi | Braşov | Bucureşti | Sector 3 | Constanţa | Psihoterapeuţi psihanalitici | Bucureşti | Sector 3 | Constanţa

Primeşte Cafe Gradiva pe email

  • Despre
  • Autori
  • Termeni şi condiţii
  • Acord de confidenţialitate
  • Cookies
  • Contact

© 2020 Cafe Gradiva - Pshanaliza, psihoterapie, psihiatrie, psihologie.

No Result
View All Result
  • Ştiri
  • Evenimente
  • Gradiva Podcast
  • Cauta terapeut
  • Terapeut? Înscrie-te!
  • Scrie la noi
  • Promovează
  • Newsletter
  • Contact

© 2020 Cafe Gradiva - Pshanaliza, psihoterapie, psihiatrie, psihologie.

Utilizăm module cookie pentru a vă asigura că beneficiați de cea mai bună experiență pe site-ul nostru. Mai mult aici.