• Despre
  • Autori
  • Parteneri
  • Scrie la noi
  • Promovează
  • Newsletter
  • Contact
Sustine Gradiva
 
Cafe Gradiva
Cauta terapeut
Esti terapeut? Inscrie-te!
  • Prima pagină
  • Ştiri
  • Evenimente
  • Psi
    • Psihoterapie
    • Psihanaliză
    • Psihiatrie
    • Psihologie
  • Cultură
  • Societate
  • Podcast
No Result
View All Result
Cauta terapeut
Esti terapeut? Inscrie-te!
No Result
View All Result
Cafe Gradiva
No Result
View All Result
Caută terapeut | Terapeut? Înscrie-te!
Prima pagină Cafe Gradiva

Ce e asa de rau in a-l denunta pe Moromete? Putina imaginatie morala…

Cafe Gradiva by Cafe Gradiva
in Cafe Gradiva
0
Ce e asa de rau in a-l denunta pe Moromete? Putina imaginatie morala…
0 Shares
Share
Share
Pin
Tweet

Citeştedespre

Salman Akhtar psihanalist

Sinuciderea ca distrugere a Selfului total, la Winnicott şi Akhtar

9 februarie 2021
Psihanalistul Salman Akhtar sacrificiu

Psihanalistul Salman Akhtar despre „ultimul strigăt de luptă” şi motivaţia sacrificială a terorismului

2 februarie 2021
antivaccinare vaccin covid-19 variola

Cei care susţin antivaccinarea în pandemia COVID-19 folosesc aceleași argumente de acum 135 de ani

17 ianuarie 2021

denunt moromete prahova elevi strajescu dna

Scandal in Prahova dupa ce elevii au fost pusi sa redacteze un denunt la Olimpiada de Limba Romana: ”Intrece orice limita”,

titreaza site-ul ProTV.

Halucinant,

se revolta stiripesurse.ro.

Elevii, pusi sa scrie UN DENUNT pentru autoritati,

subliniaza, tot in titlu, cu majuscule, evz.ro.

Nu invatam copiii sa faca denunturi,

spune raspicat Ministrul Educatiei, considerand ca subiectul cu pricina ”nu e relevant” pentru olimpiada.

DNA isi pregateste viitorii informatori?,

se intreaba, fara ocolisuri, banatulazi.ro.

A transfera denuntul in curriculumul scolar (…) intrece limitele bunului-simt. (…) Olimpiadele denuntului,

se revolta pe Facebook un profesor din Prahova, judetul in care, la olimpiada locala de limba romana pentru clasa a XII-a, elevii au fost invitati sa se puna in pielea lui Luca Strajescu, personajul din Morometii care colecteaza cotele taranilor pentru stat, si sa adreseze un referat conducerii de partid, in care ”sa denunte calitatea de element dusmanos a lui Ilie Moromete”.

De ce e totul atat de revoltator si de ”halucinant”? Exista motive sa credem ca elevii sunt, realmente, indemnati sa devina niste niste turnatori ”ca in anii 50” (flux24.ro)? Dincolo de evidentele conotatii politice ale subiectului (care vin din pozitionarile pro sau contra DNA-ului si a institutiei denuntului), de ce-ar fi asa de nepotrivit sa propui unui elev de clasa a XII-a sa scrie un denunt imaginar? Ce e atat de inadecvat in a-i cere unui tanar sa reflecteze la registrele de limbaj (ce expresii ”de lemn” pot fi veridice pentru raportul scris?), dar si la un context istoric aparte (colectivizarea comunista din Romania)? De ce un astfel de subiect ”nu e relevant” (cum crede Ministrul Educatiei) si de ce ar fi de preferat niste compuneri sablonarde despre ”iubirea de oameni” sau despre ”primavara”, cum opineaza pe postul Antena 3 dascalul si liderul sindical Simion Hancescu?

Tot acest scandal mediatic ar putea fi vazut si altfel, plecand de la considerarea subiectului delatiunii ca un pretext pentru reflectia la o ”dilema morala” – si aici ne gandim la acele cazuri exceptionale care necesita decizii atent cantarite, care nu-si gasesc o rezolutie imediata si care necesita o cumpanire intre valori si legi care bat cap in cap. In filosofia morala, gasesti, printre diversele dileme morale, inclusiv cazuri cu delatiuni (celebra ”dilema a prizonierului” propune un caz in care doi coautori ai unei infractiuni sunt anchetati individual si fiecaruia i se propune sa-l toarne pe celalalt). Produse ale imaginatiei, de cele mai multe ori, aceste dileme etice, aceste provocari euristice, te fac sa-ti dai seama ca legile moralei conventionale nu se aplica mecanic, de la sine, la incurcaturile din viata reala. Iar ele sunt un bun prilej pentru a discuta despre conflictele dintre valori si norme, incurajand reflectia morala, cumpanirea si discernamantul.

Revenind la cazul nostru, elevul este pus intr-o situatie conflictuala: intrand in pielea lui Strajescu, el trebuie sa scrie un raport plin de ”furie proletara” legat refuzul lui Moromete de a-si achita cota (caci asta-i cere jobul si poate ca asa si crede, daca impartaseste principiul marxist al redistriburii bunurilor ”dupa nevoi”); dar, in acelasi timp, el poate anticipa ca delatiunea sa va face rau intregii familii a lui Moromete si poate avea chiar si dubii legate de felul in care se face redistribuirea bunurilor muncite de tarani. Dincolo de miza ”literara” a subiectului de olimpiada, elevul este pus in fata unei dileme morale (datoriile de serviciu vs. datoria de a nu face rau aproapelui) si este incurajat sa-si foloseasca ”imaginatia morala”, cea care sta la baza oricarei reflectii etice autentice. A empatiza cu situatia altor persoane si a vedea (chiar si printr-un exercitiu imaginativ) nuantele unor situatii particulare este specific oricarui rationament moral (cf. Mark L. Johnson, How Moral Psychology Changes Moral Philosophy).

Asa ca, dincolo de sensibilitatile si parti-pris-urile politice ale unui segment din presa si din profesorat, subiectul in cauza ar fi meritat si o altfel de abordare. De ce n-ar putea fi considerat drept o situatie-problema, drept un pretext ”didactic” pentru a-i incuraja pe tineri sa reflecteze la o situatie dilematica, sa treaca dincolo de conformismul obedient si comod, dincolo de judecatile morale preluate de-a gata, si sa-si puna la lucru imaginatia morala? Aceasta miza a si fost, de altfel, foarte bine intuita chiar de una dintre elevele participante la olimpiada:

Sincer, [subiectele] mi-au dat de gandit. Mi s-au parut problematice, dar, totodata, si interesante, pentru ca, pana acum, nu am mai avut subiecte care sa ne propuna o astfel de incursiune in trecut si o astfel de transpunere. Efectiv, o parte neagra a istoriei noastre si, din cate am inteles, au fost destul de controversate subiectele, dar mie mi s-au parut provocatoare. (cf. Mediafax)

Sursa foto: captura sputnik.md

Victor Popescu Cafe Gradiva

Victor Popescu

este filosof si fost jurnalist specializat in etica mass-media.

Toate articolele acestui autor

Tags: rubrică: Imago

  Şi pentru că tot sunteţi aici…

...va solicităm sprijinul, dragă cititoare, dragă cititorule. Audiența noastră a crescut foarte mult, cu deosebire în ultima vreme. Cafe Gradiva - Cultură, societate, psihoterapie este o publicație online unică, din câte cunoaștem, prin profil editorial, format și continuitate. Din 2007, am publicat mii de articole, eseuri, interviuri, știri, corespondențe și transmisiuni de la evenimente locale, naționale și internaționale, recenzii și cronici, anchete, sinteze și dosare, pictoriale, sondaje, opinii și comentarii - scrise, video, audio și grafice, de psihanaliză și psihoterapie de varii orientări, de psihiatrie, psihologie și dezvoltare personală, dar și sociale, educaţionale şi comunitare, pentru drepturile omului şi nediscriminare, culturale, literare și artistice, istorice și filosofice. Realizarea lor a presupus, cale de mulți ani, o muncă enormă, uneori „la foc continuu” ori „în direct”, consacrând nopți, weekend-uri și vacanțe. Au fost necesare felurite resurse, implicare și bani, toate în regim de voluntariat.

Faptul că ne citiți și că reveniți mereu ne încurajează și ne arată că suntem pe drumul bun. Ca publicație de tip magazin independentă editorial, nefinanţată, apărând într-o piață media vastă și cu mari resurse, avem nevoie de susținerea dv. pentru a face mai departe jurnalism psi de calitate. Fiecare contribuție de la dv., mai mare sau mai mică, este foarte importantă pentru a putea continua.
 Susţineţi Cafe Gradiva cu 1 euro sau mai mult - durează doar un minut. Vă mulţumim! 

Sustine Cafe Gradiva

Cafe Gradiva

Cafe Gradiva

Cafe Gradiva - Cultură, societate, psihoterapie este un magazin online de psihologie, psihoterapie, psihanaliză şi psihiatrie şi cu deschidere spre sfera artistică şi culturală, educaţională, socială şi a proiectelor comunitare.

Citeşte şi

Masculinitate furata Zimbardo
Societate

Masculinitate furată, feminitate oprimată şi bătălia dintre sexe

by Alexandra Frîncu
2 februarie 2021
Cine nu munceşte nu mănâncă psihoterapeut
Societate

Despre bani și traumatizare: „Cine nu muncește nu mănâncă!”

by Franz Ruppert
1 decembrie 2020
De ce distanța (sau distanţarea) socială se numește „distanță socială”?
Societate

De ce distanța (sau distanţarea) socială se numește „distanță socială”?

by Alexandra Frîncu
29 noiembrie 2020
Load More
Next Post
Nivel de stres ridicat pentru copiii care petrec mai mult de 8 ore la cresa

Nivel de stres ridicat pentru copiii care petrec mai mult de 8 ore la cresa

Lasă un răspuns Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sunt de acord cu Termeni şi condiţii şi Acord de confidenţialitate.

Primeşte Cafe Gradiva pe email

Terapeuţi

Psihoterapeut Alexa Bîtfoi în Bucureşti

Psihoterapeut Alexa Bîtfoi în Bucureşti, sector 3

22 noiembrie 2020
Psihoterapeut Alina Neagoe în Constanţa

Psihoterapeut Alina Neagoe în Constanţa, Traian 70

22 noiembrie 2020
Scrie la Cafe Gradiva! Scrie la Cafe Gradiva! Scrie la Cafe Gradiva!

Ca la carte

Gustave Le Bon despre “era multimilor”
Cafe Gradiva

Gustave Le Bon despre “era multimilor”

22 noiembrie 2020
Epiderma revoluţiei
Cafe Gradiva

Epiderma revoluţiei

8 octombrie 2020
Promovaţi-vă evenimentele la Cafe Gradiva! Promovaţi-vă evenimentele la Cafe Gradiva! Promovaţi-vă evenimentele la Cafe Gradiva!

Ultima oră

îngrijitorii persoanei cu boala Alzheimer

Cine-i îngrijeşte (în vreme de pandemie) pe îngrijitorii persoanei cu boala Alzheimer?

25 februarie 2021
Salman Akhtar psihanalist

Sinuciderea ca distrugere a Selfului total, la Winnicott şi Akhtar

9 februarie 2021
tulburările funcţionale somatice

Tulburările funcționale somatice pot fi bine tratate prin psihoterapia psihodinamică pe termen scurt

3 februarie 2021
Psihanalistul Salman Akhtar sacrificiu

Psihanalistul Salman Akhtar despre „ultimul strigăt de luptă” şi motivaţia sacrificială a terorismului

2 februarie 2021
Cafe Gradiva

Cafe Gradiva - Cultură, societate, psihoterapie este o revistă magazin online de psihoterapie, psihanaliză, psihologie şi psihiatrie, cu interese în sfera culturală şi artistică, socială, educaţională şi comunitară.

Urmăreşte-ne

Caută terapeut

Psihologi | Braşov | Bucureşti | Sector 3 | Constanţa | Psihoterapeuţi | Braşov | Bucureşti | Sector 3 | Constanţa | Psihoterapeuţi psihanalitici | Bucureşti | Sector 3 | Constanţa

Primeşte Cafe Gradiva pe email

  • Despre
  • Autori
  • Termeni şi condiţii
  • Acord de confidenţialitate
  • Cookies
  • Contact

© 2020 Cafe Gradiva - Pshanaliza, psihoterapie, psihiatrie, psihologie.

No Result
View All Result
  • Ştiri
  • Evenimente
  • Gradiva Podcast
  • Cauta terapeut
  • Terapeut? Înscrie-te!
  • Scrie la noi
  • Promovează
  • Newsletter
  • Contact

© 2020 Cafe Gradiva - Pshanaliza, psihoterapie, psihiatrie, psihologie.

Acest site utilizează module cookie pentru a vă asigura că beneficiați de cea mai bună experiență pe site-ul nostru. Mai mult aici.