• Despre
  • Autori
  • Parteneri
  • Scrie la noi
  • Promovează
  • Newsletter
  • Contact
Sustine Gradiva
Cafe Gradiva
Cauta terapeut
Promovează-ţi evenimentul
  • Prima pagină
  • Ştiri
  • Evenimente
  • Psi
    • Psihoterapie
    • Psihanaliză
    • Psihiatrie
    • Psihologie
  • Cultură
  • Societate
  • Podcast
No Result
View All Result
Cauta terapeut
Promovează-ţi evenimentul
No Result
View All Result
Cafe Gradiva
No Result
View All Result
Caută terapeut
Home Cafe Gradiva

Hygge-ul vremurilor noastre

Cafe Gradiva by Cafe Gradiva
in Cafe Gradiva
Hygge-ul vremurilor noastre
Share
hygge terapia psihanalitica jessica yakeley

Stateam de curand de vorba cu un grup de adolescenti si discutia pornea de la celebra expresia “pe vremea mea…” auzita atat de des de la parintii sau bunicii lor. In esenta un repros idealizat, expresia producea oarecum confuzie in mintea lor pentru ca nu resimteau in nici un fel vreo familiaritate cu atat de mult laudata si apreciata “vreme” a celor dinaintea lor. I-am invitat sa-mi vorbeasca despre “vremurile lor”, adica despre timpul prezent in care traiesc si despre cum arata aceste vremuri. Rezultatul a fost unul absolut neasteptat, daca ne gandim ca tendinta idealizanta a vremurilor trecute ar fi putut avea un ecou similar asupra timpului prezent. Nu doar ca nu au vorbit la modul ideal despre vremea lor, dar au gasit capacitatea de a se apleca in special asupra a ceea ce este resimtit ca fiind perturbant, tulburator, infricosator sau derutant. La finalul discutiei au conchis ca vremea lor este una “a depresiei si a violentei” si ca si-ar dori sa plece in cautarea unui loc sigur si linistit.

hygge psihanaliza depresie violenta

In consonanta cu ecourile acestei discutii, am citit recent un articol scris de Jessica Yakeley, director al Clinicii Portman, Tavistock and Portman NHS Foundation Trust, membru al Societatii Britanice de Psihanaliza. Tema pleca de un cuvant danez, care reda o stare specifica. Este vorba de hygge, adica acel moment de constientizare a faptului ca traim un moment special, confortabil, linistitor indiferent de locul in care suntem, indiferent daca suntem singuri sau cu alti oameni, daca situatia este una speciala sau banala. Hygge nu pretinde anumite abilitati invatate pentru a putea trai o astfel de stare si nici nu este un stil de viata. Este doar capacitatea de a fi prezent, de a recunoaste un moment care se simte special, confortabil, fermecator si de a-l putea numi. Autoarea pornea de la ideea ca terapia psihanalitica ar fi perceputa prin dinamica si felul ei particular de a explora ca fiind unhyggelig, adica inconfortabila, neplacuta. Partea mai interesanta este insa faptul ca aceste trairi deranjante, perturbante care pot fi descoperite prin aceasta explorare au si o mare familiaritate in acelasi timp in care sunt percepute ca straine si intruse. Aceasta contradictie este foarte bine descrisa de Sigmund Freud in articolul sau Straniul (1919), in care el aminteste faptul ca deranjul produs de ceva ce este resimtit ca fiind strain apare tocmai pentru ca in realitate nu este nimic nou sau strain, ci, dimpotriva, ceva vechi si familiar. Un pacient ma intreba foarte contrariat: daca actiunile mele constiente sunt pentru mine, pentru scopurile mele pe care doresc sa le ating, atunci pentru cine sunt cele inconstiente, care imi incurca de multe ori scopurile? Tot pentru dvs., ii raspundeam eu. Atunci cum vine asta, ma lupt eu cu mine? Putem spune si asa, insa ambele capete ale luptei sunt la fel de importante. Ar fi putin mai usor daca ambele capete ar fi vizibile, am adaugat eu. As avea atunci nevoie de un intrerupator, ca sa pot aprinde lumina acolo unde este stinsa, a adaugat pacientul. Este adevarat, iar o parte din munca noastra va fi in intervalul acela dintre momentul in care lumina este stinsa si cel in care se aprinde din nou, am conchis eu.

Cititi si Lecturi psihanalitice, autoanaliza, terapie psihanalitica 

Citeştedespre

Curs de formare în psihoterapie psihanalitică + Curs de formare în consiliere psihologică psihodinamică: înscrieri 2023

Kazuki Oishi 29.09 | Anaïs Touchot 30.09

Cum îi putem ajuta pe refugiaţii din Ucraina

Pornind de la acest mic fragment de discutie, ne putem gandi ca nu este deloc hygge sa stai pe intuneric si chiar sa iti propui sa intri de bunavoie si sa explorezi acel intuneric. Dar cu siguranta ar putea fi un moment special acela in care reusesti sa aprinzi lumina si sa faci din intunericul acela un loc confortabil, sa nu fii nevoit sa te dezici de el sau sa uiti ca exista.

The psychoanalytic approach, by contrast, is focused on subjective experience, exploring the vagaries and vicissitudes of the human mind. As we are reminded by ‘hygge’, feelings are more difficult to put into words, they cannot be seen and are difficult to quantify, yet may be associated with hidden meanings, childhood traumas, and unconscious fantasies, which underlie the symptoms for which patients come for help. The nature of the psychoanalytic instrument, unlike the surgeon’s scalpel, is the same as the object of its treatment: one mind interacting with another, the emotional receptivity of the therapist containing the emotional distress of the patient, one unconscious listening to the other talking.

Jessica Yakeley, The hygge of psychoanalytic psychotherapy
keep calm psihanaliza psihoterapie

Asadar exista, in mod paradoxal am putea spune, un confort in a vorbi despre lucruri inconfortabile. Ele ne devin mai putin stranii, mai acceptabile si mai ales felul in care ne relationam cu ele ne va permite sa gasim si lucrurile care ne-ar fi confortabile. Merita poate sa facem efortul acesta, de a cauta in locuri care nu sunt deloc imbietoare, mai degraba decat de a ne refugia in cele atragatoare. Iminent, la un moment dat, ele vor fi contaminate de ceea ce a ramas multa vreme in intuneric.

Cititi despre Psihanaliza, Sigmund Freud, freudismul si psihanalistii

psiholog psihoterapeut Cristina Calarasanu Cafe Gradiva

Cristina Calarasanu

este psihoterapeut si membru fondator al Asociatiei Romane de Psihanaliza a Legaturilor de Grup si Familie.

Toate articolele acestui autor

Foto: hyggehouse.com, khachilife.com, skandinavisk.com

NEWSLETTER Cafe Gradiva

peste 3 000 de abonaţi

Aflaţi pe email despre evenimentele, articolele, ideile şi interpretările cu sens.

EMAILUL DV.

Share31SendShareSend

Şi pentru că tot sunteţi aici…

...va solicităm sprijinul, dragă cititoare, dragă cititorule. Audiența noastră a crescut foarte mult, cu deosebire în ultima vreme. Cafe Gradiva - Cultură, societate, psihoterapie este o publicație online unică, din câte cunoaștem, prin profil editorial, format și continuitate. Din 2007, am publicat mii de articole, eseuri, interviuri, știri, corespondențe și transmisiuni de la evenimente locale, naționale și internaționale, recenzii și cronici, anchete, sinteze și dosare, pictoriale, sondaje, opinii și comentarii - scrise, video, audio și grafice, de psihanaliză și psihoterapie de varii orientări, de psihiatrie, psihologie și dezvoltare personală, dar și sociale, educaţionale şi comunitare, pentru drepturile omului şi nediscriminare, culturale, literare și artistice, istorice și filosofice. Realizarea lor a presupus, cale de mulți ani, o muncă enormă, uneori „la foc continuu” ori „în direct”, consacrând nopți, weekend-uri și vacanțe. Au fost necesare felurite resurse, implicare și bani, toate în regim de voluntariat.

Faptul că ne citiți și că reveniți mereu ne încurajează și ne arată că suntem pe drumul bun. Ca publicație de tip magazin independentă editorial, nefinanţată, apărând într-o piață media vastă și cu mari resurse, avem nevoie de susținerea dv. pentru a face mai departe jurnalism psi de calitate. Fiecare contribuție de la dv., mai mare sau mai mică, este foarte importantă pentru a putea continua.
 Susţineţi Cafe Gradiva cu 1 euro sau mai mult - durează doar un minut. Vă mulţumim! 

Sustine Cafe Gradiva

Cafe Gradiva

Cafe Gradiva

Cafe Gradiva - Cultură, societate, psihoterapie este un magazin online de psihologie, psihoterapie, psihanaliză şi psihiatrie şi cu deschidere spre sfera artistică şi culturală, educaţională, socială şi a proiectelor comunitare.

Citeşte şi

Sexul pe reţelele de socializare
Societate

Identități schimbătoare: performând sinele sexual pe reţelele de socializare

by Emily van der Nagel & Katrin Tiidenberg
28 mai 2023
Templul taoist Louguantai
Cultură

Scurtă povestire taoistă despre un ghidaj inconştient prin Munţii Zhongnan

by Şerban Toader
7 noiembrie 2022
George W. Bush act ratat Ucraina
Societate

Act ratat al lui George W. Bush, unde Ucraina devine Irak

by Cafe Gradiva
19 mai 2022
Load More
Next Post
La multi ani, Melanie Klein!

La multi ani, Melanie Klein!

Lasă un răspuns Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sunt de acord cu Termeni şi condiţii şi Acord de confidenţialitate.

Scrie la Cafe Gradiva! Scrie la Cafe Gradiva! Scrie la Cafe Gradiva!

Ca la carte

Psihoterapie şi durere existenţială
Cafe Gradiva

Psihoterapie şi durere existenţială

8 octombrie 2020
W. R. Bion in transeele Primului Razboi Mondial
Cafe Gradiva

W. R. Bion in transeele Primului Razboi Mondial

8 octombrie 2020
Promovaţi-vă evenimentele la Cafe Gradiva! Promovaţi-vă evenimentele la Cafe Gradiva! Promovaţi-vă evenimentele la Cafe Gradiva!

Terapeuţi

Psihoterapeut Alexa Bîtfoi în Bucureşti

Psihoterapeut Alexa Bîtfoi în Bucureşti, sector 4

28 mai 2023
psihoterapeut Gabriela Tudor Popescu în Braşov

Psihoterapeut Gabriela Tudor Popescu în Braşov, Carpaţilor 13

28 mai 2023
Psihoterapeut Dorin Bîtfoi în Bucureşti

Psihoterapeut Dorin Bîtfoi în Bucureşti, sector 3

30 mai 2023
Psihoterapeut Alina Neagoe în Constanţa

Psihoterapeut Alina Neagoe în Constanţa, Traian 70

28 mai 2023
Cafe Gradiva - Psihoterapie, psihanaliza, psihiatrie, psihologie

Cafe Gradiva - Cultură, societate, psihoterapie este o revistă magazin online de psihoterapie, psihanaliză, psihologie şi psihiatrie, cu interese în sfera culturală şi artistică, socială, educaţională şi comunitară.

Urmăreşte-ne

Caută terapeut

Psihologi | Braşov | Bucureşti | Sector 4 | Constanţa | Psihoterapeuţi | Braşov | Bucureşti | Sector 3 | Sector 4 | Constanţa | Psihoterapeuţi psihanalişti | Bucureşti | Sector 4 | Constanţa

Psihologi online | Skype | WhatsApp | Zoom | Psihologi la telefon | Psihoterapeuţi online | Skype | WhatsApp | Zoom | Psihoterapeuţi la telefon | Psihoterapeuţi psihanalişti online | Skype | WhatsApp | Zoom | Psihoterapeuţi psihanalişti la telefon

Primeşte Cafe Gradiva pe email

  • Despre
  • Autori
  • Termeni şi condiţii
  • Acord de confidenţialitate
  • Cookies
  • Contact

© 2020 Cafe Gradiva - Pshanaliza, psihoterapie, psihiatrie, psihologie.

No Result
View All Result
  • Ştiri
  • Evenimente
  • Gradiva Podcast
  • Cauta terapeut
  • Terapeut? Înscrie-te!
  • Scrie la noi
  • Promovează
  • Newsletter
  • Contact

© 2020 Cafe Gradiva - Pshanaliza, psihoterapie, psihiatrie, psihologie.

Utilizăm module cookie pentru a vă asigura că beneficiați de cea mai bună experiență pe site-ul nostru. Mai mult aici.