• Despre
  • Autori
  • Parteneri
  • Scrie la noi
  • Promovează
  • Newsletter
  • Contact
Sustine Gradiva
 
Cafe Gradiva
Cauta terapeut
Esti terapeut? Inscrie-te!
  • Prima pagină
  • Ştiri
  • Evenimente
  • Psi
    • Psihoterapie
    • Psihanaliză
    • Psihiatrie
    • Psihologie
  • Cultură
  • Societate
  • Podcast
No Result
View All Result
Cauta terapeut
Esti terapeut? Inscrie-te!
No Result
View All Result
Cafe Gradiva
No Result
View All Result
Caută terapeut | Terapeut? Înscrie-te!
Prima pagină Cafe Gradiva

Neasteptatul apropierii strainului. O intalnire cu Janine Puget

Cafe Gradiva by Cafe Gradiva
in Cafe Gradiva
0
Neasteptatul apropierii strainului. O intalnire cu Janine Puget
0 Shares
Share
Share
Pin
Tweet
janine puget psihanalist argentina

Cu ocazia Congresului International de Psihanaliza de Cuplu si Familie care a avut loc la Madrid recent, in cadrul Fundación Francisco Giner, Institución Libre de Enseñanza, am reintalnit-o pe extraordinara Janine Puget, o psihanalista argentiniana cu o gandire inovatoare si cu o vivacitate iesita din comun, in ciuda varstei inaintate, in calitate de discutant la prezentarea Annei Maria Nicolo (actuala presedinta a Societatii Italiene de Psihanaliza) si a Dianei Norsa, o lucrare despre Interpretarea viselor in psihanaliza de familie. Janine si-a inceput discutia spunand:

Daca am fost chemata sa discut aceasta lucrare, o voi discuta! Voi expune si ideile mele, care desi respecta munca autoarelor, nu sunt neaparat in acord cu ele.

Apoi a continuat cu o fraza de o mare simplitate, dar cu valoarea unei interpretari:

Convivir no es tan fácil! (A trai impreuna nu este atat de usor).

A vorbit despre spatiul analitic ca un spatiu destinat explorarii, iesind putin din sfera traditionala a explicatiilor cauzale, a determinismului si arezistentelor care se opun procesului. A vorbit despre o deschidere a campului analitic, a libertatii de a fi impreuna aici si acum, despre semnificatia efectului de prezenta, lasand sa se inteleaga ca ceea ce este valoros pentru proces nu este neaparat intelegerea imediata si redarea ei sub forma unei interpretari saturate, ci uneori aparitia unor intrebari, indoieli care imbogatesc procesul. A mai adaugat ca adesea se intampla sa existe o confuzie intre persoanele prezente si functiile lor (de exemplu daca este femeie si mama, atunci are o functie materna), ceea ce ne poate conduce pe o directie eronata, in care putem ignora dinamica inconstienta si distributia specifica a functiilor intr-o familie (de exemplu in care fiica poate avea o functie paterna). A punctat propria ei contributie, introducand conceptul de inferenta ca unul complementar interpretarii. In timp ce interpretarea clasica ofera sens printr-o determinara cauzala, raportata de obicei la trecut, la ceea ce a trait pana acum cineva, inferenta intervine in prezent, in aici si acum, si nu cauta sa explice in sine, ci sa lucreze impreuna in relatie o idee noua care apare si prin noutatea ei produce anxietate. Interpretarea ramane o functie a analistului, care poate semnifica ceea ce gandeste pacientul, pe cand inferenta presupune a lucra impreuna in campul analitic cu perspectiva de a crea ceva nou aici si acum si de a produce un efect in prezent si nu de a recupera o urma a istoriei trecutului.

Citeştedespre

scrierea creativă expresivă traumei

Scrierea creativă ca act de reparație şi resemnificare a traumei

4 martie 2021
tehnologii asistive boala Alzheimer carantină

„Rudele pacienţilor cu Alzheimer ne sunau aproape non-stop”: panică şi pregătiri în carantină

27 februarie 2021
Sindromul de fragilitate la vârstnici

Sindromul de fragilitate la vârstnici. Vă puteţi imagina o lume fără demenţă?

27 februarie 2021

Psihanaliza nu isi poate propune doar sa recupereze urmele inconstientului infantil, ci este nevoie sa poata permite si crearea permanente a unui inconstient nou. Adesea oamenii cauta sa se intoarca in urma, in trecutul lor si senzatia noastra este ca ei cauta ceva ramas acolo sau pierdut intre timp. Dar, in egala masura, ne putem intreba ce anume din prezent evita prin aceasta intoarcere, ce din prezent este atat de coplesitor incat ii impinge sa fuga in trecut?

Cititi si Privind catre clinica psihanalizei legaturii 

Dupa incheierea acestei prezentari, m-am dus la Janine Puget si i-am reamintit ca acum multi ani mi-a oferit privilegiul de a-i lua un interviu (din care nu am inteles absolut nimic la vremea aceea, parandu-mi straniu ceea ce imi spunea). Ea si-a amintit de acel moment si mi-a zambit. I-am spus ca as vrea sa-i spun ceva acum, dupa ce am ascultat-o la ani-distanta de acel moment. Ea mi-a raspuns:

Stiu ce ati vrea sa-mi spuneti. Acum, aici, ati inteles ceea ce v-am raspuns atunci.

Asa este, i-am raspuns si am zambit complice impreuna. Ceva nou se crease. La momentul acela de demult si multa vreme dupa m-am straduit sa inteleg ceea ce imi spusese prin ceea ce stiam deja. A fost insa imposibil si efectul aparut a fost doar unul de confuzie si neputinta.

Iata ce imi spunea Janine Puget despre conceptul de legatura in interviul de acum multi ani:

Eu definesc legatura ca o relatie intre doi sau mai multi subiecti, bazata pe diferenta care ii uneste. Aceasta diferenta cere sau implica din partea subiectilor, care ocupa un loc in legatura, necesitatea de a realiza ceva, in sensul de “a face impreuna cu celalalt” pentru a construi legatura. Si legatura are drept caracteristica faptul ca nu se compune din persoanele care se relationeaza doar prin ceea ce le aseamana sau le face sa fie complementare, ci prin ceea ce le diferentiaza. Cu alte cuvinte, o legatura intre doi sau mai multi subiecti cere ca acei subiecti sa aiba drept calitate fundamentala alteritatea si cea de a fi straini. Sa constientizeze ca sunt iremediabil diferiti si ca o comunitate se constituie prin ceea ce are fiecare diferit, diferenta este cea care dinamizeaza legaturile. Nu as spune ca familia de astazi este intr-o permanenta transformare, ci ca, pe masura ce trece timpul, apar mai multe forme de a intra in legatura, modalitati noi de a constitui familia, care nu mai corespund doar modelului mostenit de familie bazata pe ceea ce sustine structura oedipiana, ci trebuie sa tinem cont de noile modele care se impun dinspre cultura, dinspre social. Familia nu este in mod necesar una de sange. Familia sau structura familiara inconstienta concepe un loc pentru fiecare dintre membrii sai, tata, mama, copii, familie largita. In modelul traditional, aceste locuri trebuie sa fie in mod necesar ocupate de cei care au legaturi de sange.

Asadar, uneori ne refugiem in trecut pentru a ocoli raspunsurile pe care ni le-ar putea oferi prezentul. In mod paradoxal, ceea ce ne apropie nu este asemanarea dintre noi, care sub presiunea diferentei angoasante se epuizeaza rapid, ci izvorul nesecat al strainului care ne permite ca mereu sa mai ramana ceva de cunoscut, de descoperit la celalalt.

Cititi si O deschidere către teoria legaturii – Interviu cu Isidoro Berenstein 

psiholog psihoterapeut Cristina Calarasanu Cafe Gradiva

Cristina Calarasanu

este psihoterapeut si membru fondator al Asociatiei Romane de Psihanaliza a Legaturilor de Grup si Familie.

Toate articolele acestui autor

Foto: congresouniversitariouc.com

Tags: autor: Cristina CălărăşanuinferentainterpretareJanine Pugetpsihanalizăpsihanaliza legaturiirubrică: Gradivariumrubrică: Incursiuni în actualitate

  Şi pentru că tot sunteţi aici…

...va solicităm sprijinul, dragă cititoare, dragă cititorule. Audiența noastră a crescut foarte mult, cu deosebire în ultima vreme. Cafe Gradiva - Cultură, societate, psihoterapie este o publicație online unică, din câte cunoaștem, prin profil editorial, format și continuitate. Din 2007, am publicat mii de articole, eseuri, interviuri, știri, corespondențe și transmisiuni de la evenimente locale, naționale și internaționale, recenzii și cronici, anchete, sinteze și dosare, pictoriale, sondaje, opinii și comentarii - scrise, video, audio și grafice, de psihanaliză și psihoterapie de varii orientări, de psihiatrie, psihologie și dezvoltare personală, dar și sociale, educaţionale şi comunitare, pentru drepturile omului şi nediscriminare, culturale, literare și artistice, istorice și filosofice. Realizarea lor a presupus, cale de mulți ani, o muncă enormă, uneori „la foc continuu” ori „în direct”, consacrând nopți, weekend-uri și vacanțe. Au fost necesare felurite resurse, implicare și bani, toate în regim de voluntariat.

Faptul că ne citiți și că reveniți mereu ne încurajează și ne arată că suntem pe drumul bun. Ca publicație de tip magazin independentă editorial, nefinanţată, apărând într-o piață media vastă și cu mari resurse, avem nevoie de susținerea dv. pentru a face mai departe jurnalism psi de calitate. Fiecare contribuție de la dv., mai mare sau mai mică, este foarte importantă pentru a putea continua.
 Susţineţi Cafe Gradiva cu 1 euro sau mai mult - durează doar un minut. Vă mulţumim! 

Sustine Cafe Gradiva

Cafe Gradiva

Cafe Gradiva

Cafe Gradiva - Cultură, societate, psihoterapie este un magazin online de psihologie, psihoterapie, psihanaliză şi psihiatrie şi cu deschidere spre sfera artistică şi culturală, educaţională, socială şi a proiectelor comunitare.

Citeşte şi

îngrijitorii persoanei cu boala Alzheimer
Psi

Cine-i îngrijeşte (în vreme de pandemie) pe îngrijitorii persoanei cu boala Alzheimer?

by Teodora Dobrescu
26 februarie 2021
Teste de personalitate psihanaliză psihometrie
Psi

Psihologia pe numere: teste de personalitate, o scurtă istorie

by Chris Millard
4 ianuarie 2021
Woody Allen Bananas psihanaliză
Psi

Woody Allen în psihanaliză. Cel mai faimos analizand al lumii împlineşte azi 85 de ani!

by Cafe Gradiva
22 decembrie 2020
Load More
Next Post
Cand terapeutul-vrajitor da din cap plin de intelepciune

Cand terapeutul-vrajitor da din cap plin de intelepciune

Lasă un răspuns Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sunt de acord cu Termeni şi condiţii şi Acord de confidenţialitate.

Primeşte Cafe Gradiva pe email

Terapeuţi

Psihoterapeut Alina Neagoe în Constanţa

Psihoterapeut Alina Neagoe în Constanţa, Traian 70

22 noiembrie 2020
Psihoterapeut Alexa Bîtfoi în Bucureşti

Psihoterapeut Alexa Bîtfoi în Bucureşti, sector 3

22 noiembrie 2020
Scrie la Cafe Gradiva! Scrie la Cafe Gradiva! Scrie la Cafe Gradiva!

Ca la carte

C. G. Jung despre manifestările oculte ale spiritului
Cafe Gradiva

C. G. Jung despre manifestările oculte ale spiritului

22 noiembrie 2020
Istoria “Cărţii roşii”
Cafe Gradiva

Istoria “Cărţii roşii”

8 octombrie 2020
Promovaţi-vă evenimentele la Cafe Gradiva! Promovaţi-vă evenimentele la Cafe Gradiva! Promovaţi-vă evenimentele la Cafe Gradiva!

Ultima oră

scrierea creativă expresivă traumei

Scrierea creativă ca act de reparație şi resemnificare a traumei

4 martie 2021
Mihai Rusen No Man's Land

Mihai Rusen: No Man’s Land

28 februarie 2021
tehnologii asistive boala Alzheimer carantină

„Rudele pacienţilor cu Alzheimer ne sunau aproape non-stop”: panică şi pregătiri în carantină

27 februarie 2021
Sindromul de fragilitate la vârstnici

Sindromul de fragilitate la vârstnici. Vă puteţi imagina o lume fără demenţă?

27 februarie 2021
Cafe Gradiva

Cafe Gradiva - Cultură, societate, psihoterapie este o revistă magazin online de psihoterapie, psihanaliză, psihologie şi psihiatrie, cu interese în sfera culturală şi artistică, socială, educaţională şi comunitară.

Urmăreşte-ne

Caută terapeut

Psihologi | Braşov | Bucureşti | Sector 3 | Constanţa | Psihoterapeuţi | Braşov | Bucureşti | Sector 3 | Constanţa | Psihoterapeuţi psihanalitici | Bucureşti | Sector 3 | Constanţa

Primeşte Cafe Gradiva pe email

  • Despre
  • Autori
  • Termeni şi condiţii
  • Acord de confidenţialitate
  • Cookies
  • Contact

© 2020 Cafe Gradiva - Pshanaliza, psihoterapie, psihiatrie, psihologie.

No Result
View All Result
  • Ştiri
  • Evenimente
  • Gradiva Podcast
  • Cauta terapeut
  • Terapeut? Înscrie-te!
  • Scrie la noi
  • Promovează
  • Newsletter
  • Contact

© 2020 Cafe Gradiva - Pshanaliza, psihoterapie, psihiatrie, psihologie.

Utilizăm module cookie pentru a vă asigura că beneficiați de cea mai bună experiență pe site-ul nostru. Mai mult aici.