• Despre
  • Autori
  • Parteneri
  • Scrie la noi
  • Promovează
  • Newsletter
  • Contact
Sustine Gradiva
 
Cafe Gradiva
Cauta terapeut
Esti terapeut? Inscrie-te!
  • Prima pagină
  • Ştiri
  • Evenimente
  • Psi
    • Psihoterapie
    • Psihanaliză
    • Psihiatrie
    • Psihologie
  • Cultură
  • Societate
  • Podcast
No Result
View All Result
Cauta terapeut
Esti terapeut? Inscrie-te!
No Result
View All Result
Cafe Gradiva
No Result
View All Result
Caută terapeut | Terapeut? Înscrie-te!
Prima pagină Cafe Gradiva

Cand terapeutul-vrajitor da din cap plin de intelepciune

Cafe Gradiva by Cafe Gradiva
in Cafe Gradiva
3
Cand terapeutul-vrajitor da din cap plin de intelepciune
0 Shares
Share
Share
Pin
Tweet

Citeştedespre

Abraham Maslow autoactualizare numinos religia

Abraham Maslow: De ce nu reuşesc să inspire sistemele liberale

11 ianuarie 2021
perverşii narcisici manipulare parinti

Perverşii narcisici şi manipulările „părinteşti”

4 ianuarie 2021
Masculinitate furata Zimbardo

Masculinitate furată, feminitate oprimată şi bătălia dintre sexe

22 decembrie 2020

psihoterapeutii analist analizand psihoterapia

Psihoterapeutii, a caror menire sta in ajutorarea celor aflati in suferinta, pot usor aluneca in partea ”intunecata” a profesiei lor atunci cand nu-i mai intereseaza binele pacientului, ci urmaresc propriul beneficiu si, mai ales, detinerea puterii. Despre aspectele de ”umbra” ale unor profesii, precum psihologia, medicina sau de asistenta sociala (dar si despre integrarea sanatoasa a acestor ”umbre” profesionale), vorbeste Adlolf Guggenbuhl-Craig in volumul Riscurile puterii celor care ajuta. Scrisa de o figura de marca a analizei jungiene, cartea va aparea in luna martie la Editura Trei. Iata un pasaj in avanpremiera.

Umbra puterii poate fi constelata inca de la prima intalnire dintre psihoterapeut si pacient. Atunci cand cei doi se intalnesc pentru prima data, fiecare dintre ei are o intentie constienta clara. Adesea pacientul cauta, pur si simplu, ajutor in gestionarea diverselor tipuri de greutati ale vietii, cum sunt problemele din casnicie, probleme legate de cresterea si educarea copiilor etc., la fel cum un pacient bolnav fizic cauta ajutor la un medic; cel putin asta este ceea ce se poate observa la suprafata psihicului.

Asteptarile de natura profunda sunt insa, adesea, altele. Pacientul spera, in parte fara sa constientizeze acest lucru, sa gaseasca un salvator care sa-l poata elibera de toate problemele cu care se confrunta si care sa poata activa in el, de ce nu, puteri supranaturale. Unul dintre cei mai inteligenti pacienti ai mei, o doamna care, in plus fata de o nevroza grava, suferea mereu de raceli, mi-a explicat, la cateva luni de la inceperea analizei, ca sperase ca psihoterapia sa o ajute sa dezvolte imunitate la orice fel de imbolnaviri fizice. Racelile ei constante fusesera un test. La inceputul terapiei fantasma ca, daca in timpul terapiei nu va mai contracta nici o raceala, va deveni apoi, treptat, capabila sa-si foloseasca puterile fizice pentru a neutraliza orice afectiune fizica. Pacientul se indreapta, adesea, catre terapeut nu doar pentru a fi sprijinit de acesta in lupta sa impotriva nevrozei, ci si pentru a dobandi acces la o stiinta secreta care sa-i permita, apoi, rezolvarea tuturor problemelor vietii. (…)

Adlolf Guggenbuhl-Craig Riscurile puterii celor care ajuta Editura Trei

La inceputul unei terapii, relatia dintre analist si analizand seamana adesea cu cea dintre un vrajitor si ucenicul sau. Fantasmele din gama vrajitorului si a ucenicului vrajitor il influenteaza, foarte puternic, si pe terapeut; in inconstientul acestuia, incepe sa se consteleze figura magicianului sau cea a salvatorului. El insusi incepe sa creada despre sine ca ar fi o persoana cu puteri supranaturale, capabil sa faca minuni cu magia sa. Asteptarile si sperantele pacientului de a gasi in terapeut un vrajitor puternic joaca un rol deosebit si in alegerea terapeutului. Pacientul nu cauta neaparat terapeutul despre care are sentimentul ca l-ar putea ajuta in cea mai mare masura, ci il cauta, in schimb, pe cel mai puternic dintre vrajitori. Pe cat posibil, analistul trebuie sa aiba foarte multe diplome si sa se fi facut cunoscut prin intermediul cartilor.

Cititi si Relatia dintre psihanalist si analizand – intrebari si raspunsuri

Analistului ii este foarte greu sa reziste acestei proiectii, in care este investit ca vrajitor. El incurajeaza, chiar, aceasta proiectie ce vine dinspre pacient, incercand sa se impuna in relatie cu acesta, prin puterea si perspectiva sa. Cand pacientul ii povesteste istoria suferintelor sale, analistul da de inteles ca intelege deja totul. Folosind anumite gesturi, precum inclinatul intelept al capului, mentiunile pline de sens strecurate printre relatarile pacientului etc., analistul creeaza impresia ca nu vrea sa impartaseasca pacientului chiar tot ceea stie si tot ceea ce gandeste, chiar daca pe pacient il vede si il cunoaste pana in strafundul sufletului.

Din imaginea vrajitorului face parte, de asemenea, si o anumita pretentie de a detine puterea absoluta. De regula, vrajitorii vor sa fie atotputernici, neingaduind alti colegi alaturi de ei. Relatia dintre vrajitori este caracterizata cel mai adesea de lupta pentru putere, de vraji facute si desfacute, de blesteme si dezlegari. Fascinati de acest vrajitor din interiorul lor, majoritatea psihoterapeutilor vor ca toti cei care au nevoie de ajutor sa li se adreseze lor, si numai lor. Din lipsa de timp, ei recomanda, cu bunavointa, uneori, cate un terapeut aflat la inceputul carierei, straduindu-se insa, in continuare, sa nu scape nici un fir din mana. Unii analisti muncesc pana in pragul epuizarii si povestesc, cu relativa mandrie, ca au lungi liste cu pacienti aflati in asteptare. Pretentia interna la putere absoluta si fantasma conform careia ei sunt cei mai puternici si cei mai priceputi dintre vrajitori ii impiedica sa trimita, cu convingere, pacienti unor colegi care le sunt egali, si chiar incepatorilor sau terapeutilor aflati in supervizare. Desi nu se cred, asemenea mamei vitrege din Alba-ca-Zapada, “cei mai frumosi din tara”, un mic demon-vrajitor din interiorul lor pretinde totusi ca ei sunt singurii din tara care inteleg, cu adevarat, cum functioneaza, in mod real, procesul terapeutic (analitic).

Foto: Secventa din filmul A Dangerous Method de David Cronenberg (2011)

Tags: analistanalizandpsihoterapeutiipsihoterapiarubrică: Ca la carte

  Şi pentru că tot sunteţi aici…

...va solicităm sprijinul, dragă cititoare, dragă cititorule. Audiența noastră a crescut foarte mult, cu deosebire în ultima vreme. Cafe Gradiva - Cultură, societate, psihoterapie este o publicație online unică, din câte cunoaștem, prin profil editorial, format și continuitate. Din 2007, am publicat mii de articole, eseuri, interviuri, știri, corespondențe și transmisiuni de la evenimente locale, naționale și internaționale, recenzii și cronici, anchete, sinteze și dosare, pictoriale, sondaje, opinii și comentarii - scrise, video, audio și grafice, de psihanaliză și psihoterapie de varii orientări, de psihiatrie, psihologie și dezvoltare personală, dar și sociale, educaţionale şi comunitare, pentru drepturile omului şi nediscriminare, culturale, literare și artistice, istorice și filosofice. Realizarea lor a presupus, cale de mulți ani, o muncă enormă, uneori „la foc continuu” ori „în direct”, consacrând nopți, weekend-uri și vacanțe. Au fost necesare felurite resurse, implicare și bani, toate în regim de voluntariat.

Faptul că ne citiți și că reveniți mereu ne încurajează și ne arată că suntem pe drumul bun. Ca publicație de tip magazin independentă editorial, nefinanţată, apărând într-o piață media vastă și cu mari resurse, avem nevoie de susținerea dv. pentru a face mai departe jurnalism psi de calitate. Fiecare contribuție de la dv., mai mare sau mai mică, este foarte importantă pentru a putea continua.
 Susţineţi Cafe Gradiva cu 1 euro sau mai mult - durează doar un minut. Vă mulţumim! 

Sustine Cafe Gradiva

Cafe Gradiva

Cafe Gradiva

Cafe Gradiva - Cultură, societate, psihoterapie este un magazin online de psihologie, psihoterapie, psihanaliză şi psihiatrie şi cu deschidere spre sfera artistică şi culturală, educaţională, socială şi a proiectelor comunitare.

Citeşte şi

Alejandro Jodorowsky Arborele genealogic
Psi

„Posesiunile” arborelui genealogic și „dezamorsarea” lor

by Alexandra Frîncu
19 ianuarie 2021
colonizarea metagenealogia Jodorowsky
Psi

Colonizarea în metagenealogia lui Alejandro Jodorowsky

by Alexandra Frîncu
11 ianuarie 2021
Sindromul geamănului pierdut
Psi

Sindromul geamănului pierdut

by Sorana Oţetea
27 decembrie 2020
Load More
Next Post
“A astepta un diagnostic se simte ca si cum ai astepta permisiunea de a fi bolnav”

"A astepta un diagnostic se simte ca si cum ai astepta permisiunea de a fi bolnav"

Comments 3

  1. Anonim says:
    2 ani ago

    Aceasta pretentie de putere am vazut-o manifestata si in felul in care terapeutul se inconjoara de tot felul de colaboratori, dar toti de conditie inferioara, care prezinta garantii certe ca n-au potentialul de a evolua vreodata la un nivel care sa-i ameninte lui suprematia. Ii sustine, ii ridica chiar, erijandu-se si-n salvatorul binevoitor al acestora, dar nu se descurca decat cu cei despre care stie clar ca pot fi controlati, ca au o indicatie de evolutie strict limitata, ca un soi de fatalitate intr-o prescriptie genetica. Si in afilierile largite se poate observa ca prefera cercurile de nisa, pe "interlopii" domeniului, fara statut clar. O posibila explicatie ar fi aceea ca s-a obisnuit de mic sa fie cel mai rasarit din grupul sau, status la care nu poate renunta fara o grava alterare a sentimentului de sine omnipotent, dovedind inca o data pesimistul adevar ca toate stradaniile si cea mai inalta invatatura nu sunt suficiente pentru a depasi o conditie de origine precara.

    Răspunde
    • Anonim says:
      2 ani ago

      Și de ce nu? Decât codaș la oraș, mai bine-n satul tău de proști, fruntaș!

      Răspunde
  2. Anonim says:
    2 ani ago

    Asteptarea clientei nu era atat de absurda. Raceli repetate inseamna un sistem imunitar slabit. Un sistem imunitar slabit e foarte probabil sa fie legat de o stare interna,de stres, de tensiune interna, de doliu,etc. Faptul ca ea venise in analiza cu aceasta idee, arata probabil ca ea constient sau nu observase o corelare intre problemele ei interne si starea de sanatate.

    Răspunde

Lasă un răspuns Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sunt de acord cu Termeni şi condiţii şi Acord de confidenţialitate.

Primeşte Cafe Gradiva pe email

Terapeuţi

Psihoterapeut Dorin Bîtfoi în Bucureşti

Psihoterapeut Dorin Bîtfoi în Bucureşti, sector 3

10 ianuarie 2021
psihoterapeut Gabriela Tudor Popescu în Braşov

Psihoterapeut Gabriela Tudor Popescu în Braşov, Carpaţilor 13

22 noiembrie 2020
Scrie la Cafe Gradiva! Scrie la Cafe Gradiva! Scrie la Cafe Gradiva!

Ca la carte

Psihanaliză şi (sau?) psihoterapie cognitiv comportamentală
Cafe Gradiva

Psihanaliză şi (sau?) psihoterapie cognitiv comportamentală

8 octombrie 2020
Familia cu nevroza de angoasa
Cafe Gradiva

Familia cu nevroza de angoasa

8 octombrie 2020
Promovaţi-vă evenimentele la Cafe Gradiva! Promovaţi-vă evenimentele la Cafe Gradiva! Promovaţi-vă evenimentele la Cafe Gradiva!

Ultima oră

antivaccinare vaccin covid-19 variola

Cei care susţin antivaccinarea în pandemia COVID-19 folosesc aceleași argumente de acum 135 de ani

17 ianuarie 2021
Psihoterapeuţii se pot vaccina în etapa I împotriva COVID-19

Psihoterapeuţii se pot vaccina în etapa I împotriva COVID-19, confirmă Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea Împotriva SARS-CoV-2 (CNCAV)

15 ianuarie 2021
Abraham Maslow autoactualizare numinos religia

Abraham Maslow: De ce nu reuşesc să inspire sistemele liberale

11 ianuarie 2021
psihoterapeutii si psihologii se pot vaccina in etapa I

Psihoterapeuţii şi psihologii se pot vaccina în etapa I a Campaniei de vaccinare împotriva COVID-19

11 ianuarie 2021
Cafe Gradiva

Cafe Gradiva - Cultură, societate, psihoterapie este o revistă magazin online de psihoterapie, psihanaliză, psihologie şi psihiatrie, cu interese în sfera culturală şi artistică, socială, educaţională şi comunitară.

Urmăreşte-ne

Caută terapeut

Psihologi | Braşov | Bucureşti | Sector 3 | Constanţa | Psihoterapeuţi | Braşov | Bucureşti | Sector 3 | Constanţa | Psihoterapeuţi psihanalitici | Bucureşti | Sector 3 | Constanţa

Primeşte Cafe Gradiva pe email

  • Despre
  • Autori
  • Termeni şi condiţii
  • Acord de confidenţialitate
  • Cookies
  • Contact

© 2020 Cafe Gradiva - Pshanaliza, psihoterapie, psihiatrie, psihologie.

No Result
View All Result
  • Ştiri
  • Evenimente
  • Gradiva Podcast
  • Cauta terapeut
  • Terapeut? Înscrie-te!
  • Scrie la noi
  • Promovează
  • Newsletter
  • Contact

© 2020 Cafe Gradiva - Pshanaliza, psihoterapie, psihiatrie, psihologie.

Acest site utilizează module cookie pentru a vă asigura că beneficiați de cea mai bună experiență pe site-ul nostru. Mai mult aici.