Un studiu recent la care au participat 112 copii din 85 de crese diferite din Norvegia arata o crestere a nivelului de cortizol pentru copiii care petrec mai mult de 8 ore in centrele de ingrijire.
Cortizolul este numit si hormonul stresului. Cresterea nivelului acestuia indica reactii emotionale puternice asociate cu provocari pentru rezolvarea carora cineva nu are capacitatea de a le face fata. Stresul ridicat al copiilor care petrec in crese si gradinite mai mult de 8 ore este explicat de durata de timp prelungita in care copiii sunt separati de parinti, de interactiunea cu ceilalti copii si de expunerea lor intr-un grup social larg. Cercetatorii de la Universitatea de Stiinta si Tehnologie din Norvegia au descoperit ca nivelul de cortizol nu creste in cazul copiilor care petrec 7 ore sau mai putin in centrele de ingrijire. De asemenea, un nivel redus al cortizolului s-a mentinut si in zilele in care copiii au stat acasa.
Pentru ambele grupuri participante la studiu, cortizolul a fost masurat in jurul orei 10 a.m si la ora 3 p.m. Cercetarile au aratat legatura dintre timpul petrecut in cresa de copiii intre 1 an si 3 ani si nivelul de stres. Studiul a indicat ca pentru o sedere prelungita in centrele de ingrijire, copiii mici trebuie sa mobilizeze noi resurse in ei pentru a face fata separarii de parinti sau ingrijitori.
Chiar daca studiul a fost realizat pe un esantion destul de mic, el prezinta informatii pretioase despre efectele separarii copiilor mici de ingrijitorii lor. Pe de alta parte, nu exista inca studii care sa arate daca un nivel crescut de cortizol la copiii de cresa poate avea efecte negative asupra dezvoltarii ulterioare a celor mici.
Sursa: sciencedaily.com
Subscrieţi la Cafe Gradiva
Primiţi în flux sau email evenimentele, ideile şi interpretările cu sens.