• Despre
  • Autori
  • Parteneri
  • Scrie la noi
  • Promovează
  • Newsletter
  • Contact
Sustine Gradiva
Cafe Gradiva
Cauta terapeut
Promovează-ţi evenimentul
  • Prima pagină
  • Ştiri
  • Evenimente
  • Psi
    • Psihoterapie
    • Psihanaliză
    • Psihiatrie
    • Psihologie
  • Cultură
  • Societate
  • Podcast
No Result
View All Result
Cauta terapeut
Promovează-ţi evenimentul
No Result
View All Result
Cafe Gradiva
No Result
View All Result
Caută terapeut
Home Cafe Gradiva

Alice si Casa Poporului

Cafe Gradiva by Cafe Gradiva
in Cafe Gradiva
Alice si Casa Poporului
Share
freud iepure alice in tara minunilor casa poporului

Am fi putut reitera cu mare lejeritate zilele acestea celebra calatorie a lui Alice in Tara Minunilor. De data aceasta am fi invitat-o in peisajul ultrarealist din fata Casei Poporului. Sa spunem ca am fi invitat-o in Tara Poporului. O tara supradimensionata, populata de personaje sinistre, dar pline de veselie. Mai tineti minte ce cauta Alice cu atata inversunare in calatoria ei fantastica?

Zilele acestea au necesat o mica reflectie arhitecturala. Daca arhitectura si designul urban sunt foarte aproape de ceea ce inseamna o anumita stare cultural-identitara, poate ca e important sa ne gandim de ce ne reprezinta hiperbola. Lucrurile mari care iti intra in ochi, care iti patrund in urechi, dar mai ales care iti gadila orgoliul chiar daca printr-o estetica a uratului. Imi aduc aminte de o vizita a unor colegi veniti din Franta care m-au rugat sa-i acompaniez sa vada Casa Poporului. Sincera sa fiu, nici eu nu o mai vazusem pana atunci. La interior, cea mai mare perdea din Europa, cel mai mare covor din Europa, cel mai mare portret etc. La iesire, colegii m-au intrebat ceea ce era aproape implicit: dar de ce totul trebuia sa fie cel mai mare? O intrebare foarte nimerita si zilele acestea.

Doua aspecte imi trec prin minte. Unul este cel identitar, dimensiunile acestea imense fiind o incercare de a obtura un Eu fragilizat cu un Sine fals. O incercare de a compensa ceea ce este difuz, confuz, pierdut cu ceva ce se impune prin agresiune vizuala. Aparitia acestor hiperbole urbane (viziunea comunismului de altfel) este o incercare in forta de a ucide o identitate prin substituirea ei cu o pseudocultura urbana si sociala. Scopul lor este in esenta cel de a sterge istoria precursoare, si prin urmare de a anula orice curgere fireasca a unui proces autentic de constructie. Scopul lor este de a oferi iluzia ca putem oricand, oricum sa ne inventam de la zero, sa fim “altii” nou-nouti. In fapt, nu putem fi decat continuare a ceea ce am fost si suntem. Ideea de a propune un model singular de reeducare artistica este in cele din urma o constrangere a spontaneitatii si creativitatii. Arta nu se naste din plastic si nici nu straluceste din beculete. Arta se naste din suflet si straluceste prin mesajul ei. Arta unui oras spune povestea lui. Aceasta suna diferit pentru cel ce o citeste sau o asculta. Nu este dinainte scrisa si redata mecanic. Arta nu se ofera ca un semipreparat de la hipermarket. Ea se creeaza.

Al doilea este cel social, sentimentul ca avem si noi ceva al nostru, traditional si modern in acelasi timp care ne apartine si cu care ne putem arata lumii. Dar intrebarea este “ne apartine”? Cati dintre noi se regasesc in acest “traditional” care ne trimite mai degraba cu gandul la exbitionism decat la intimitate. Este a poporului Casa Poporului? Sau este doar un obiect persecutor menit sa aminteasca clipa de clipa ca oriunde ai fi nu poti scapa de ochii si ferestrele ei? Ca mare inseamna peste tot, in ochii si urechile tale, in viata ta, in mintea ta. Mare inseamna o intruziune, ceva strain ce nu poate fi internalizat sau asumat.

Citeştedespre

Curs de formare în psihoterapie psihanalitică + Curs de formare în consiliere psihologică psihodinamică: înscrieri 2023

Kazuki Oishi 29.09 | Anaïs Touchot 30.09

Cum îi putem ajuta pe refugiaţii din Ucraina

In spatele acestor hiperbole ne ascundem noi insine. Ca sa ne regasim, este nevoie sa avem puterea de a le da la o parte si de a nu le mai folosi drept paravane pentru Eul nostru fragilizat narcisic. Sa ne asumam destinul privat de stralucire la un moment dat, pustiit de frumusete si mult ramas in urma altora mai fericit sau mai bogati. Sa nu ne pacalim ca un ou gigant ascunde praful, mizeria si ruinele din spatele lui. Sau ca un iepure urias dizolva cu zambetul lui fortat o istorie tulbure. Circula zilele acestea pe facebook o imagine cu un iepure intins pe divanul lui Freud. Ganditor, acesta asocia liber, in timp ce profesorul nota serios:

I don’t know where the eggs come from and I have no idea why I feel the compulsion to hide them.

Alice cauta sa afle in calatoria ei cine este ea. Poate ca si unui popor ii revine din cand in cand menirea de a se mai intreba despre el insusi, despre credintele lui, despre temerile lui, despre traditiile lui, despre identitatea lui. Servite pe tava de altii care stiu deja sau stiu mai bine nu reprezinta un ecou al acestei cautari, ci doar o alta bariera perturbatoare. Poate ca ar fi o alternativa viabila sa avem in minte “simt ca as vrea sa fac asa pentru ca este ceea ce mi se potriveste” mai degraba decat “fac asa pentru ca asa se face si asa face toata lumea”. Pana la urma un popor este liber sa isi decoreze casa asa cum simte ca i se potriveste.

Cititi si Santiere subliminale

psiholog psihoterapeut Cristina Calarasanu Cafe Gradiva

Cristina Calarasanu

este psihoterapeut si membru fondator al Asociatiei Romane de Psihanaliza a Legaturilor de Grup si Familie.

Toate articolele acestui autor

Foto: https://ro.pinterest.com/pin/13792342587870858/

Abonaţi-vă la newsletter Cafe Gradiva

Primiţi în email evenimentele, ideile şi interpretările cu sens.

Share20SendShareSend

Şi pentru că tot sunteţi aici…

...va solicităm sprijinul, dragă cititoare, dragă cititorule. Audiența noastră a crescut foarte mult, cu deosebire în ultima vreme. Cafe Gradiva - Cultură, societate, psihoterapie este o publicație online unică, din câte cunoaștem, prin profil editorial, format și continuitate. Din 2007, am publicat mii de articole, eseuri, interviuri, știri, corespondențe și transmisiuni de la evenimente locale, naționale și internaționale, recenzii și cronici, anchete, sinteze și dosare, pictoriale, sondaje, opinii și comentarii - scrise, video, audio și grafice, de psihanaliză și psihoterapie de varii orientări, de psihiatrie, psihologie și dezvoltare personală, dar și sociale, educaţionale şi comunitare, pentru drepturile omului şi nediscriminare, culturale, literare și artistice, istorice și filosofice. Realizarea lor a presupus, cale de mulți ani, o muncă enormă, uneori „la foc continuu” ori „în direct”, consacrând nopți, weekend-uri și vacanțe. Au fost necesare felurite resurse, implicare și bani, toate în regim de voluntariat.

Faptul că ne citiți și că reveniți mereu ne încurajează și ne arată că suntem pe drumul bun. Ca publicație de tip magazin independentă editorial, nefinanţată, apărând într-o piață media vastă și cu mari resurse, avem nevoie de susținerea dv. pentru a face mai departe jurnalism psi de calitate. Fiecare contribuție de la dv., mai mare sau mai mică, este foarte importantă pentru a putea continua.
 Susţineţi Cafe Gradiva cu 1 euro sau mai mult - durează doar un minut. Vă mulţumim! 

Sustine Cafe Gradiva

Cafe Gradiva

Cafe Gradiva

Cafe Gradiva - Cultură, societate, psihoterapie este un magazin online de psihologie, psihoterapie, psihanaliză şi psihiatrie şi cu deschidere spre sfera artistică şi culturală, educaţională, socială şi a proiectelor comunitare.

Citeşte şi

aplicaţii mobile pentru sănătatea mintală
Psi

„Top 25 aplicații mobile pentru sănătatea mintală”: cum exploatează corporaţiile o criză reală pentru a-ți monetiza datele

by Anna-Verena Nosthoff & Felix Maschewski & Nick Couldry
4 decembrie 2023
Sexul pe reţelele de socializare
Societate

Identități schimbătoare: performând sinele sexual pe reţelele de socializare

by Emily van der Nagel & Katrin Tiidenberg
28 mai 2023
Templul taoist Louguantai
Cultură

Scurtă povestire taoistă despre un ghidaj inconştient prin Munţii Zhongnan

by Şerban Toader
7 noiembrie 2022
Load More
Next Post
De ce iubim repetitia in muzica

De ce iubim repetitia in muzica

Lasă un răspuns Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sunt de acord cu Termeni şi condiţii şi Acord de confidenţialitate.

Scrie la Cafe Gradiva! Scrie la Cafe Gradiva! Scrie la Cafe Gradiva!

Ca la carte

Unde începe perversiunea şi cine sunt perverşii?
Cafe Gradiva

Unde începe perversiunea şi cine sunt perverşii?

8 octombrie 2020
trauma propriei agresivitati Ruppert
Psihologie

Trauma propriei agresivităţi sau biografia traumei ca program psihic autodistructiv

9 februarie 2022
Promovaţi-vă evenimentele la Cafe Gradiva! Promovaţi-vă evenimentele la Cafe Gradiva! Promovaţi-vă evenimentele la Cafe Gradiva!

Terapeuţi

Psihoterapeut Alexa Bîtfoi în Bucureşti

Psihoterapeut Alexa Bîtfoi în Bucureşti, sector 4

28 mai 2023
Psihoterapeut Dorin Bîtfoi în Bucureşti

Psihoterapeut Dorin Bîtfoi în Bucureşti, sector 3

30 mai 2023
Psihoterapeut Alina Neagoe în Constanţa

Psihoterapeut Alina Neagoe în Constanţa, Traian 70

28 mai 2023
psihoterapeut Gabriela Tudor Popescu în Braşov

Psihoterapeut Gabriela Tudor Popescu în Braşov, Carpaţilor 13

28 mai 2023
Cafe Gradiva - Psihoterapie, psihanaliza, psihiatrie, psihologie

Cafe Gradiva - Cultură, societate, psihoterapie este o revistă magazin online de psihoterapie, psihanaliză, psihologie şi psihiatrie, cu interese în sfera culturală şi artistică, socială, educaţională şi comunitară.

Urmăreşte-ne

Caută terapeut

Psihologi | Braşov | Bucureşti | Sector 4 | Constanţa | Psihoterapeuţi | Braşov | Bucureşti | Sector 3 | Sector 4 | Constanţa | Psihoterapeuţi psihanalişti | Bucureşti | Sector 4 | Constanţa

Psihologi online | Skype | WhatsApp | Zoom | Psihologi la telefon | Psihoterapeuţi online | Skype | WhatsApp | Zoom | Psihoterapeuţi la telefon | Psihoterapeuţi psihanalişti online | Skype | WhatsApp | Zoom | Psihoterapeuţi psihanalişti la telefon

Primeşte Cafe Gradiva pe email

  • Despre
  • Autori
  • Termeni şi condiţii
  • Acord de confidenţialitate
  • Cookies
  • Contact

© 2020 Cafe Gradiva - Pshanaliza, psihoterapie, psihiatrie, psihologie.

No Result
View All Result
  • Ştiri
  • Evenimente
  • Gradiva Podcast
  • Cauta terapeut
  • Terapeut? Înscrie-te!
  • Scrie la noi
  • Promovează
  • Newsletter
  • Contact

© 2020 Cafe Gradiva - Pshanaliza, psihoterapie, psihiatrie, psihologie.

Utilizăm module cookie pentru a vă asigura că beneficiați de cea mai bună experiență pe site-ul nostru. Mai mult aici.