Curs de formare în psihoterapie psihanalitică & Curs de formare în consiliere psihologică psihodinamică - ÎNSCRIERI 2022

  • Despre
  • Autori
  • Parteneri
  • Scrie la noi
  • Promovează
  • Newsletter
  • Contact
Sustine Gradiva
 
Cafe Gradiva
Cauta terapeut
Promovează-ţi evenimentul
  • Prima pagină
  • Ştiri
  • Evenimente
  • Psi
    • Psihoterapie
    • Psihanaliză
    • Psihiatrie
    • Psihologie
  • Cultură
  • Societate
  • Podcast
No Result
View All Result
Cauta terapeut
Promovează-ţi evenimentul
  Curs de formare în psihoterapie psihanalitică & Curs de formare în consiliere psihologică
– înscrieri 2022 >>>
No Result
View All Result
Cafe Gradiva
No Result
View All Result
Caută terapeut | Promovează-ţi evenimentul
Home Cafe Gradiva

Cand escaladarea fara mila a muntelui devine aparare maniacala

Cafe Gradiva by Cafe Gradiva
in Cafe Gradiva
2
Cand escaladarea fara mila a muntelui devine aparare maniacala
51
SHARES
Share

Citeştedespre

Noi Dostoievski sado-masochism

Noi, Dostoievski (altă introducere în sado-masochism)

22 iunie 2022
Tristeţea şi patologia depresivă

Tristeţea reactivă şi patologia depresivă

9 mai 2022
Oedip Conversatia Coppola psihanaliza

Muzică psihanalitică (pentru tot felul de Oedipi). Conversaţia (1974)

3 ianuarie 2022
Curs de formare in psihoterapie psihanalitica & Curs de formare in consiliere psihologica psihodinamica – inscrieri 2022 Curs de formare in psihoterapie psihanalitica & Curs de formare in consiliere psihologica psihodinamica – inscrieri 2022 Curs de formare in psihoterapie psihanalitica & Curs de formare in consiliere psihologica psihodinamica – inscrieri 2022
escaladare munte depresie aparare maniacala psihanaliza

Sta in firea lucrurilor ca tragediile sa stranga oamenii impreuna. Asa s-a intamplat in cazul multiplelor atacuri teroriste pe care lumea le traieste in ultimii ani. Sau in cazul situatiei celor prinsi in ghearele razboiului din Siria. Sau, mai local, in tragedia din Muntii Retezat in care doi copii si-au piedut viata. Ne sensibilizeaza mai ales evenimentele dramatice in care sunt implicati copii, precum copilul din Alep salvat de sub daramaturi, soarta copiilor familiei Bodnariu, jocul Balena Albastra, sau copilul din judetul Teleorman salvat dintr-un put dupa 11 ore de eforturi aproape supraomenesti. Tragediile in care sunt implicati indeosebi copiii au un puternic impact emotional si afecteaza adesea capacitatea de a gandi obiectiv, rational, conform cu realitatea exterioara. Pe de alta parte, astfel de tragedii incapsuleaza si o samanta pozitiva data de faptul ca mintile umane se aduna impreuna pentru a reflecta asupra a ceea ce s-a intamplat, pentru a da un sens care sa permita instituirea unui doliu sanatos, atat la nivel individual, cat si colectiv.

Stirea despre cei doi copii alpinisti ucisi de o avalansa in Muntii Retezat este una care a starnit diverse reactii, de la confuzie, indignare sau chiar stupoare, pana la mila, durere si resemnare in fata hazardului. Un element cuprins in acest trist eveniment si anume escaladarea fara mila de sine a unor varfuri cu pretul chiar al propriei vieti, m-a dus cu gandul la un film pe care l-am vazut cu ceva timp in urma. Este vorba despre Everest aparut in 2015 si regizat de Baltasar Kormákur, un film subtil si provocator pentru minte in ciuda efectelor vizuale care „te ingheata”, un film a carui fina interpretare a fost facuta de Dorin si pe care o puteti citi aici. Acest film spune povestea unor oameni aventurieri care decid, din diverse motive constiente dar, mai ales, inconstiente, sa porneasca in aventura vietii lor si sa escaladeze maretul Everest. Se va dovedi ca aceasta aventura va fi una pe viata si pe moarte si va reprezenta un traseu la limita dintre autodistrugere si autodepasire. Sigur, aceasta determinare incredibila de a cuceri cele mai inalte varfuri, de a te afla intr-o permanenta competitie cu tine insuti, de a-ti depasi limitele iar si iar face parte din discursul ideologic atat de bine cunoscut al zilelor noastre. Este vorba despre o condamnare la fericire, dar la un soi de fericire surda, mecanica, mortifera. Cultura autodepasirii, a cautarii neincetate a unei beatitudini fara margini se indeparteaza cu mult prea mult de ceea ce numea Freud normalitate si anume acea banala nefericire, urmare a acceptarii si a adaptarii la principiul realitatii.


Mesajele ideologice de astazi imping mai degraba catre o negare a principiului realitatii, realitate care presupune intotdeauna frustrare, catre o manipulare omnipotenta a realitatii in care „Maria Sa copilul” devine „Maria Sa adultul”, un adult care mananca sanatos pentru ca trebuie sa fie sanatos, face sport pentru ca sportul e sanatos, face sex pentru a arde calorii, este competitiv la munca pentru ca acesta este profilul angajatului ideal, cauta solutii rapide pentru probleme pe care le poate zgaria doar la suprafata, este zambitor tot timpul pentru ca asa trebuie. Paradoxal, este omul care si-a insusit toate textele motivationale de dezvoltare personala, acceptare de sine si iubire de ceilalti, dar care escaladeaza fara mila de sine ascensiunile impuse de un celalalt. Un celalalt care nu se mai diferentiaza de vocea sa interioara, un altul care a reusit sa se infiltreze cu maiestrie in mintea si cugetul celui dintai oferindu-i iluzia unui triumf personal si a unei libertati definitive. Sigur, intr-o astfel de lume depresia nu-si mai are locul. Voiciunea, buna-dispozitia si continua activitate reprezinta noile imperative. In calea acestei ascensiuni hipomaniacale stau doar statisticile plictisitoare ale OMS-ului care trambiteaza necontenit, desi cam ragusit, despre depresie ca o problema globala care nu mai poate fi deloc neglijata.

Tabloul descris mai sus reprezinta, de fapt, un tablou care zugraveste nuantele apararii maniacale. Psihanaliza ne ajuta sa intelegem acest mecanism intalnit atat in clinica individuala, cat si in manifestari colective. Apararea maniacala este o aparare impotriva depresiei. Nu este vorba doar despre depresia clinica, ci si despre senzatiile si trairile depresive prezente in viata normala. Aceste trairi sunt negate si astfel, prin apararea maniacala, se suspenda orice proces care face posibil travaliul de doliu. Winnicott, o figura importanta in psihanaliza, spunea ca

faptul central negat in apararea maniacala este moartea din lumea interioara sau o apatie atotcuprinzatoare; iar accentul, in apararea maniacala, este pus asupra vietii, vioiciunii, negarii mortii ca realitate fundamentala a vietii. (D. W. Winnicott, Natura umana, Editura Trei, 2004)

Iata cum fuga necontenita catre exterior, catre ascensiune, catre acumulare de noi si noi performante reprezinta, de fapt, o fuga de ceea ce este in interior, o negare a realitatii interne. Intalnirea cu realitatea interna, cu ceea ce este autentic in noi, nu este deloc una placuta. Drumul catre inlauntrul nostru nu reprezinta un trofeu pe care sa-l putem flutura in fata altora. Este un drum sinuos, intortocheat, uneori dificil de parcurs, alteori mai usor, cateodata imposibil. Si, in cel mai fericit caz, rezultatul acestui proces nu este cucerirea unor inaltimi de neatins, ci sondarea cu succes catre o intunecime care, in final, sa ne devina putin mai luminoasa, putin mai prietenoasa.

Cititi si Dor de viata

psiholog Alexa Pleşcan psihoterapeut Bucuresti copii Cafe Gradiva

Alexa Plescan

este psiholog si lucreaza cu adulti, adolescenti si copii.

Toate articolele acestui autor

Tags: apărare maniacalăArteautor: Alexa Bîtfoidepresierubrică: Atenţie se interpretează!

  Şi pentru că tot sunteţi aici…

...va solicităm sprijinul, dragă cititoare, dragă cititorule. Audiența noastră a crescut foarte mult, cu deosebire în ultima vreme. Cafe Gradiva - Cultură, societate, psihoterapie este o publicație online unică, din câte cunoaștem, prin profil editorial, format și continuitate. Din 2007, am publicat mii de articole, eseuri, interviuri, știri, corespondențe și transmisiuni de la evenimente locale, naționale și internaționale, recenzii și cronici, anchete, sinteze și dosare, pictoriale, sondaje, opinii și comentarii - scrise, video, audio și grafice, de psihanaliză și psihoterapie de varii orientări, de psihiatrie, psihologie și dezvoltare personală, dar și sociale, educaţionale şi comunitare, pentru drepturile omului şi nediscriminare, culturale, literare și artistice, istorice și filosofice. Realizarea lor a presupus, cale de mulți ani, o muncă enormă, uneori „la foc continuu” ori „în direct”, consacrând nopți, weekend-uri și vacanțe. Au fost necesare felurite resurse, implicare și bani, toate în regim de voluntariat.

Faptul că ne citiți și că reveniți mereu ne încurajează și ne arată că suntem pe drumul bun. Ca publicație de tip magazin independentă editorial, nefinanţată, apărând într-o piață media vastă și cu mari resurse, avem nevoie de susținerea dv. pentru a face mai departe jurnalism psi de calitate. Fiecare contribuție de la dv., mai mare sau mai mică, este foarte importantă pentru a putea continua.
 Susţineţi Cafe Gradiva cu 1 euro sau mai mult - durează doar un minut. Vă mulţumim! 

Sustine Cafe Gradiva

Cafe Gradiva

Cafe Gradiva

Cafe Gradiva - Cultură, societate, psihoterapie este un magazin online de psihologie, psihoterapie, psihanaliză şi psihiatrie şi cu deschidere spre sfera artistică şi culturală, educaţională, socială şi a proiectelor comunitare.

Citeşte şi

implant cerebral depresie severă
Psi

Implant cerebral de succes pentru terapia depresiei severe a unei femei de 36 de ani

by Cafe Gradiva
6 octombrie 2021
Proiectionistul Oedip José Maria Cabral
Psihanaliză

Proiecționistul, încă un Oedip literal

by Marin Marian-Bălaşa
7 decembrie 2021
Filmul Sticletele Sigmund Freud
Psi

Filmul Sticletele (sau o amintire din postumitate a lui Sigmund Freud)

by Marin Marian-Bălaşa
15 iunie 2021
Load More
Next Post
Pirati, metisi si pleava societatii impotriva Corporatiei

Pirati, metisi si pleava societatii impotriva Corporatiei

Comments 2

  1. Anonim says:
    5 ani ago

    de ce nu? nu ne "trebuie un vis ca sa suportam realitatea"? nu e o moarte mai frumoasa cea de pe crestele muntilor? de ce ar fi de preferat sa mori pe patul unui spital, prafuit si dezgolit de orice ideal?

    Răspunde
    • Anonim says:
      5 ani ago

      Nu ati inteles nimic: daca reusesti sa escaladezi inaltimile interioare sau sa cobori in abisurile interioare, atunci la moartea pe patul unui spital, nu mai esti nici prafuit nici dezgolit de idealuri. TFL-isti !

      Răspunde

Lasă un răspuns Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sunt de acord cu Termeni şi condiţii şi Acord de confidenţialitate.

Curs de formare în psihoterapie psihanalitică & Curs de formare în consiliere psihologică psihodinamică Curs de formare în psihoterapie psihanalitică & Curs de formare în consiliere psihologică psihodinamică Curs de formare în psihoterapie psihanalitică & Curs de formare în consiliere psihologică psihodinamică

Primeşte Cafe Gradiva pe email

Scrie la Cafe Gradiva! Scrie la Cafe Gradiva! Scrie la Cafe Gradiva!

Ca la carte

Despre iubire, masochism şi filme porno
Cafe Gradiva

Despre iubire, masochism şi filme porno

8 octombrie 2020
Jung, „un azil ambulant în el însuşi, precum şi medicul-şef al acestuia”
Cafe Gradiva

Jung, „un azil ambulant în el însuşi, precum şi medicul-şef al acestuia”

8 octombrie 2020
Promovaţi-vă evenimentele la Cafe Gradiva! Promovaţi-vă evenimentele la Cafe Gradiva! Promovaţi-vă evenimentele la Cafe Gradiva!

Terapeuţi

Psihoterapeut Dorin Bîtfoi în Bucureşti

Psihoterapeut Dorin Bîtfoi în Bucureşti, sector 3

13 aprilie 2022
Psihoterapeut Alexa Bîtfoi în Bucureşti

Psihoterapeut Alexa Bîtfoi în Bucureşti, sector 4

13 aprilie 2022
Psihoterapeut Alina Neagoe în Constanţa

Psihoterapeut Alina Neagoe în Constanţa, Traian 70

13 aprilie 2022
psihoterapeut Gabriela Tudor Popescu în Braşov

Psihoterapeut Gabriela Tudor Popescu în Braşov, Carpaţilor 13

13 aprilie 2022
Cafe Gradiva

Cafe Gradiva - Cultură, societate, psihoterapie este o revistă magazin online de psihoterapie, psihanaliză, psihologie şi psihiatrie, cu interese în sfera culturală şi artistică, socială, educaţională şi comunitară.

Urmăreşte-ne

Caută terapeut

Psihologi | Braşov | Bucureşti | Sector 4 | Constanţa | Psihoterapeuţi | Braşov | Bucureşti | Sector 3 | Sector 4 | Constanţa | Psihoterapeuţi psihanalişti | Bucureşti | Sector 4 | Constanţa

Psihologi online | Skype | WhatsApp | Zoom | Psihologi la telefon | Psihoterapeuţi online | Skype | WhatsApp | Zoom | Psihoterapeuţi la telefon | Psihoterapeuţi psihanalişti online | Skype | WhatsApp | Zoom | Psihoterapeuţi psihanalişti la telefon

Primeşte Cafe Gradiva pe email

  • Despre
  • Autori
  • Termeni şi condiţii
  • Acord de confidenţialitate
  • Cookies
  • Contact

© 2020 Cafe Gradiva - Pshanaliza, psihoterapie, psihiatrie, psihologie.

No Result
View All Result
  • Ştiri
  • Evenimente
  • Gradiva Podcast
  • Cauta terapeut
  • Terapeut? Înscrie-te!
  • Scrie la noi
  • Promovează
  • Newsletter
  • Contact

© 2020 Cafe Gradiva - Pshanaliza, psihoterapie, psihiatrie, psihologie.

Utilizăm module cookie pentru a vă asigura că beneficiați de cea mai bună experiență pe site-ul nostru. Mai mult aici.