• Despre
  • Autori
  • Parteneri
  • Scrie la noi
  • Promovează
  • Newsletter
  • Contact
Sustine Gradiva
Cafe Gradiva
Cauta terapeut
Promovează-ţi evenimentul
  • Prima pagină
  • Ştiri
  • Evenimente
  • Psi
    • Psihoterapie
    • Psihanaliză
    • Psihiatrie
    • Psihologie
  • Cultură
  • Societate
  • Podcast
No Result
View All Result
Cauta terapeut
Promovează-ţi evenimentul
No Result
View All Result
Cafe Gradiva
No Result
View All Result
Caută terapeut

Internetul oceanic

Cafe Gradiva by Cafe Gradiva
in Fără categorie
Internetul oceanic
50
SHARES
Share
internet balena albastra adolescenti sentimentul oceanic freud

Purtam o discutie cu jurnalista Calina Curticapean de la Radio Romania Cultural pe tema Balenei Albastre in particular, dar si a interactiunii copiilor si adolescentilor cu mediul online in general. Dialogul nostru pornea de la faptul ca citisem chiar in ziua respectiva un articol care se numea “Cum ii impingem pe copii sa joace balena albastra” si de la faptul ca jurnalista imi adresase o intrebare cu privire la promovarea excesiva a acestui “joc” in media si faptul ca aceasta promovare ar fi sporit exponential interesul pentru acest subiect. Mergand pe firul natural al discutiei am ajuns la a-i explica interlocutoarei mele metafora internetului ca un ocean. Exista cateva trasaturi particulare ale oceanului. La suprafata totul este linistit si arata la fel, in timp ce pe masura ce ne afundam in adancime el este populat de tot felul de specii, este tot mai agitat si mai intunecat. Apoi, singurul reper real al oceanului este tarmul. Cu cat te indepartezi mai tare de el, cu atat totul devine mai confuz si mai greu de recunoscut. Oceanul este o intindere fara margini, pe cat este de fascinant, pe atat de inspaimantator poate deveni. Asadar, de ce te-ai avanta fara sa stai macar pe ganduri pe internetul-ocean?

Freud, ca urmare a corespondentei sale cu Romain Rolland, vorbeste in Disconfort in cultura despre sentimentul oceanic al carui scop serveste restaurarii unui narcisism originar nelimitat. Interogandu-se despre geneza Eului, acesta afirma:

…la origine, Eul contine totul; mai tarziu se desparte de el o lume exterioara. Sentimentul de Eu pe care il avem azi este deci doar o ramasita atrofiata dintr-un sentiment mult mai cuprinzator, chiar atoatecuprinzator, care marturiseste o unitate intima a Eului cu lumea exterioara. Putem concepe ca acest sentiment primar de Eu este cuprins in viata sufleteasca a multor oameni – in proportie mai mare sau mai mica – dar atunci el s-ar opune ca un fel de contrariu sentimentului de Eu mai ingustat si mai bine delimitat al maturitatii.

Sigmund Freud, Disconfort in cultura

Freud pune astfel in discutie notiunea de Eu primar, nelimitat sau cu o delimitare relativa, orientat spre interior, spre deosebire de Eul solid, stabil, clar delimitat care se constituie in raport cu lumea exterioara. Intrebarea-cheie ar fi atunci de a sti daca Eul primar isi pastreaza existenta si dincolo de trecerea de la principiul placerii la cel al realitatii, daca se pastreaza si in viata adulta, daca cele doua moduri de functionare Eu primar – Eu matur continua sa existe juxtapuse. Sentimentul oceanic ar fi in cazul acesta dovada unei manifestari de reintoarcere la o unitate primara, o senzatie de nostalgie de uniune a Eului cu lumea inconjuratoare, o aspiratie de intoarcere in viata intrauterina. O atractie care poate deveni cu usurinta dezorganizanta sau distructiva spre ceva nelimitat si care se situeaza in afara constiintei timpului si limitelor finite, intr-o temporalitate particulara, nu in afara timpului, ci intr-un timp suspendat sau chiar un timp in continua expansiune.

Cititi despre sentimentul oceanic si Sindromul idealitatii si credinciosul adolescent

Citeştedespre

Curs de formare în psihoterapie psihanalitică + Curs de formare în consiliere psihologică psihodinamică: înscrieri 2023

Vernisajul expoziţiei „Neurodiversitatea în art-terapie: explorarea talentelor ascunse”, Bucureşti, 1 iunie 2023

Vaginismul: afecțiunea frecventă care duce la sexul dureros

Intorcandu-ne de unde am plecat si anume de la metafora internetului-ocean, in lumina celor descrise mai sus devine poate putin mai limpede de unde provine aceasta atractie irezistibila a mediului online. Internetul propune si hraneste o fascinatie a necunoscutului, o tentatie de a prelungi la nesfarsit suspansul unui nou care nu se termina niciodata, o promisiune a amanarii sfarsitului la nesfarsit. Internetul dilueaza spatiul si timpul, creand o bresa in interiorul acestuia si inlaturand orice reper cotidian. In interiorul lui nu exista o temporalitate bine delimitata si nici un spatiu clar trasat. Este o plutire, poti fi peste tot si nicaieri. Internetul permite iluzia omnipotentei absolutului, oferind aparent tot ceea ce cautam: violenta, sex, moarte, gratificare, interactiune etc. Acest amestec infinit te absoarbe pana la imposibilitatea de a mai sti care sunt de fapt nevoile tale si in cautarea a ce ai pornit initial. Internetul propune o dictatura a imediatului, totul se intampla instant. Daca iti doresti ceva il poti obtine imediat, insa aceasta realizare este una halucinatoare, produsul final fiind doar unul fantasmatic.

Poate ca ramane in continuare neclar ce anume cauta copiii, adolescentii, oamenii ore in sir pe internet. Dar daca ne gandim ca exista in fiecare dintre noi o dorinta compulsiva de a ne satisface imediat orice impuls imperios oricat de exagerat ar fi el, tendinta care este puternic domolita de tot ceea ce inseamna social, moral, educatie (supraeu), atunci intelegem de ce cand suntem invitati intr-un paradis fara nici un gardian nu stam nici o clipa pe ganduri daca sa acceptam sau nu aceasta invitatie. Aceasta nostalgie a unei vieti incarcate doar de placere ne da tarcoale toata viata si vom cauta mereu sa-i dam satisfactie. Ceea ce putem face este sa ne construim propriul nostru gardian interior care sa ne ofere repere, indicii despre momentele cand este cazul sa ne oprim sau cand am putea fi in pericol.

Cititi si Balena Albastra, intre manipulare si amenintare paranoida

Asadar, pentru a lupta cu Balena Albastra (si oceanul este plin de multe alte balene, caracatite, rechini etc.) avem nevoie de repere interioare si de o reprezentare foarte clara a felului in care ne putem opune unei atractii imposibil de refuzat.

NEWSLETTER Cafe Gradiva

peste 3 000 de abonaţi

Aflaţi pe email despre evenimentele, articolele, ideile şi interpretările cu sens.

EMAILUL DV.

psiholog psihoterapeut Cristina Calarasanu Cafe Gradiva

Cristina Calarasanu

este psihoterapeut si membru fondator al Asociatiei Romane de Psihanaliza a Legaturilor de Grup si Familie.

Toate articolele acestui autor

Foto: zabra.com

Share50SendShareSend

Şi pentru că tot sunteţi aici…

...va solicităm sprijinul, dragă cititoare, dragă cititorule. Audiența noastră a crescut foarte mult, cu deosebire în ultima vreme. Cafe Gradiva - Cultură, societate, psihoterapie este o publicație online unică, din câte cunoaștem, prin profil editorial, format și continuitate. Din 2007, am publicat mii de articole, eseuri, interviuri, știri, corespondențe și transmisiuni de la evenimente locale, naționale și internaționale, recenzii și cronici, anchete, sinteze și dosare, pictoriale, sondaje, opinii și comentarii - scrise, video, audio și grafice, de psihanaliză și psihoterapie de varii orientări, de psihiatrie, psihologie și dezvoltare personală, dar și sociale, educaţionale şi comunitare, pentru drepturile omului şi nediscriminare, culturale, literare și artistice, istorice și filosofice. Realizarea lor a presupus, cale de mulți ani, o muncă enormă, uneori „la foc continuu” ori „în direct”, consacrând nopți, weekend-uri și vacanțe. Au fost necesare felurite resurse, implicare și bani, toate în regim de voluntariat.

Faptul că ne citiți și că reveniți mereu ne încurajează și ne arată că suntem pe drumul bun. Ca publicație de tip magazin independentă editorial, nefinanţată, apărând într-o piață media vastă și cu mari resurse, avem nevoie de susținerea dv. pentru a face mai departe jurnalism psi de calitate. Fiecare contribuție de la dv., mai mare sau mai mică, este foarte importantă pentru a putea continua.
 Susţineţi Cafe Gradiva cu 1 euro sau mai mult - durează doar un minut. Vă mulţumim! 

Sustine Cafe Gradiva

Cafe Gradiva

Cafe Gradiva

Cafe Gradiva - Cultură, societate, psihoterapie este un magazin online de psihologie, psihoterapie, psihanaliză şi psihiatrie şi cu deschidere spre sfera artistică şi culturală, educaţională, socială şi a proiectelor comunitare.

Citeşte şi

Nebesa Cerurile Heavens Above
Cultură

Cerule: complexă feerie maniheist-bogomilă

by Marin Marian-Bălaşa
18 mai 2023
Maelström, un film despre Oedip şi inconştient
Psihanaliză

Maelström: un alt scenariu psihanalitic

by Marin Marian-Bălaşa
3 aprilie 2023
Sexul pe reţelele de socializare
Societate

Identități schimbătoare: performând sinele sexual pe reţelele de socializare

by Emily van der Nagel & Katrin Tiidenberg
28 mai 2023
Load More
Next Post
Convorbiri particulare intre fiica si mama

Convorbiri particulare intre fiica si mama

Lasă un răspuns Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sunt de acord cu Termeni şi condiţii şi Acord de confidenţialitate.

Scrie la Cafe Gradiva! Scrie la Cafe Gradiva! Scrie la Cafe Gradiva!

Ca la carte

Sensul metaforei si geneza istoriei
Cafe Gradiva

Sensul metaforei si geneza istoriei

8 octombrie 2020
Familia cu nevroza de angoasa
Cafe Gradiva

Familia cu nevroza de angoasa

8 octombrie 2020
Promovaţi-vă evenimentele la Cafe Gradiva! Promovaţi-vă evenimentele la Cafe Gradiva! Promovaţi-vă evenimentele la Cafe Gradiva!

Terapeuţi

Psihoterapeut Alexa Bîtfoi în Bucureşti

Psihoterapeut Alexa Bîtfoi în Bucureşti, sector 4

28 mai 2023
psihoterapeut Gabriela Tudor Popescu în Braşov

Psihoterapeut Gabriela Tudor Popescu în Braşov, Carpaţilor 13

28 mai 2023
Psihoterapeut Dorin Bîtfoi în Bucureşti

Psihoterapeut Dorin Bîtfoi în Bucureşti, sector 3

30 mai 2023
Psihoterapeut Alina Neagoe în Constanţa

Psihoterapeut Alina Neagoe în Constanţa, Traian 70

28 mai 2023
Cafe Gradiva - Psihoterapie, psihanaliza, psihiatrie, psihologie

Cafe Gradiva - Cultură, societate, psihoterapie este o revistă magazin online de psihoterapie, psihanaliză, psihologie şi psihiatrie, cu interese în sfera culturală şi artistică, socială, educaţională şi comunitară.

Urmăreşte-ne

Caută terapeut

Psihologi | Braşov | Bucureşti | Sector 4 | Constanţa | Psihoterapeuţi | Braşov | Bucureşti | Sector 3 | Sector 4 | Constanţa | Psihoterapeuţi psihanalişti | Bucureşti | Sector 4 | Constanţa

Psihologi online | Skype | WhatsApp | Zoom | Psihologi la telefon | Psihoterapeuţi online | Skype | WhatsApp | Zoom | Psihoterapeuţi la telefon | Psihoterapeuţi psihanalişti online | Skype | WhatsApp | Zoom | Psihoterapeuţi psihanalişti la telefon

Primeşte Cafe Gradiva pe email

  • Despre
  • Autori
  • Termeni şi condiţii
  • Acord de confidenţialitate
  • Cookies
  • Contact

© 2020 Cafe Gradiva - Pshanaliza, psihoterapie, psihiatrie, psihologie.

No Result
View All Result
  • Ştiri
  • Evenimente
  • Gradiva Podcast
  • Cauta terapeut
  • Terapeut? Înscrie-te!
  • Scrie la noi
  • Promovează
  • Newsletter
  • Contact

© 2020 Cafe Gradiva - Pshanaliza, psihoterapie, psihiatrie, psihologie.

Utilizăm module cookie pentru a vă asigura că beneficiați de cea mai bună experiență pe site-ul nostru. Mai mult aici.