• Despre
  • Autori
  • Parteneri
  • Scrie la noi
  • Promovează
  • Newsletter
  • Contact
Sustine Gradiva
 
Cafe Gradiva
Cauta terapeut
Esti terapeut? Inscrie-te!
  • Prima pagină
  • Ştiri
  • Evenimente
  • Psi
    • Psihoterapie
    • Psihanaliză
    • Psihiatrie
    • Psihologie
  • Cultură
  • Societate
  • Podcast
No Result
View All Result
Cauta terapeut
Esti terapeut? Inscrie-te!
No Result
View All Result
Cafe Gradiva
No Result
View All Result
Caută terapeut | Terapeut? Înscrie-te!
Prima pagină Cafe Gradiva

Supercolosalul Baby Ego

Cafe Gradiva by Cafe Gradiva
in Cafe Gradiva
2
Supercolosalul Baby Ego
0 Shares
Share
Share
Pin
Tweet
baby boss narcisism omnipotenta

Am vizionat recent filmul de animatie Baby Boss si, dincolo de amuzamentul unei povesti despre viata complicata a unei familii in care apare un bebelus, cateva idei au creat un ecou in mintea mea. Cred ca filmul de animatie, dincolo de a trata intr-o forma contemporana celebra expresie freudiana, His Majesty the Baby, poate la fel de bine sa functioneze si ca o propunere pentru un stadiu foarte actual al dezvoltarii sociale, marcata de narcisism si omnipotenta (exemple elocvente in multe dintre evenimentele recente din America, din Marea Britanie sau din Franta).

In filmul de animatie Baby Boss, Idealul Eului parea a se contura de departe in ceea ce este numit Supercolosalul Mare Bebe Sef. Care este oare legatura dintre a fi bebelus si a fi mare in acelasi timp? Pare ca aceasta imposibilitate (nu si in fantasma, ci doar in realitate) ar produce eterna sedere agreabila in gratiile principiului placerii, beneficiind de toata puterea halucinanta a omnipotentei infantile si de absenta oricarei exigente din realitate. Supercolosalul Bebelus pare a fi un update modern la His Majesty the Baby, in sensul in care pastrand pampersul si biberonul, adauga costumul, cravata si servieta. Cu alte cuvinte nu mai pretinde doar o recunoastere pe o perioada determinata a dorintelor insatiabile si a placerilor nestavilite, ci propune trecerea la un contract pe o perioada nedeterminata. Singurul element de evolutie la care se face rabat si singurul compromisul al Supercolosalului este aparitia unei olite, insa si aceea aurie si personalizata.

Despre Idealul Eului cititi si Fericirea mea s-a dus si ea

Citeştedespre

Privatizarea linistea psihanaliza

Privatizarea normalităţii: linişte pentru bogaţi, zgomote pentru săraci?

9 februarie 2021
Woody Allen Bananas psihanaliză

Woody Allen în psihanaliză. Cel mai faimos analizand al lumii împlineşte azi 85 de ani!

22 decembrie 2020
Hitler necrofil plictisitor Erich Fromm

De ce Hitler era plictisitor

5 decembrie 2020

Povestea propune pana la urma intelegerea functiei de putere si a dorintei de ascensiune ca pe o arie tranzitionala a unei maturizari amanate la infinit (si nu ca pe o arie intermediara a experimentarii), o arie alterata in rolul ei de a asigura o acomodare si transformata int-un paravan contra dezinvestirii unui obiect (puterea si toate formele ei concrete) care va impiedica dezvoltarea in cele din urma. Aceasta arie tranzitionala infinita este foarte vizibila in sfera sociala, acolo unde Bebelusi-Sefi pretind functii de putere care ii revin unui adult, dar isi pastreaza un mod de functionare vadit infantil. Supercolosalul Baby Ego, asa cum am numit eu acest stadiu hibrid, pune in evidenta o patologie narcisica urmare a unei deficit marcat de ingrijire, investire, continere, dar si un esec al destinului fenomenelor tranzitionale, care nu doar ca impiedica accesul la pozitia depresiva, dar creeaza si o denaturare absolut necesara a semnificatiei acestora.

Cine esti?, 

este intrebat bebelusul.

Cine sunt? Hai sa spunem ca sunt…. Seful. Seful?? Dar esti doar un bebelus, porti scutec!! Stii cine mai poarta scutec? Astronautii, pilotii de curse, se numeste eficienta!!! Stii cat timp se petrece intr-un an stand la toaleta? Eu sunt Seful, nu am timpul acela la dispozitie.

Asadar, ne putem astepta de la Seful care aspira la Supercolosalul Baby Ego sa ii vada pe cei din jurul sau doar ca un obiect (tinta al satisfacerii placerilor sau al cruzimii) sau ca un mediu (necesar satisfacerii nevoilor de securitate). In esenta, asa cum scrie Winnicott, este vorba despre o diferenta intre experienta omnipotentei si sentimentul de omnipotenta. Acesta din urma este iremediabil strans legat de lipsa de speranta cu privire la dependenta. Desi mereu inconjurat de altii, Bebelusul-Sef nu se va putea sprijini niciodata pe un celalalt. Principala sa miza va ramane mereu rivalitatea, insa nu aceea in care putandu-si gestiona gelozia va putea construi o relatie fraterna (baza insasi a oricarei relatii sociale), ci aceea dominata de invidie si de dorinta de a-l distruge pe celalalt. Astfel, se va gasi mereu singur.

Nu pot face asta fara tine, ii spune bebelusul fratelui mai mare. Da, facem o echipa buna nu-i asa? ii raspunde acesta. Nu, ma refeream chiar literal, nu pot ajunge la clanta usii fara tine, adauga bebelusul, acceptandu-si astfel pentru prima data limitele si neputinta.

psiholog psihoterapeut Cristina Calarasanu Cafe Gradiva

Cristina Calarasanu

este psihoterapeut si membru fondator al Asociatiei Romane de Psihanaliza a Legaturilor de Grup si Familie.

Toate articolele acestui autor

Tags: Arteautor: Cristina Călărăşanuidealul euluinarcisismomnipotentarubrică: Artvizierrubrică: Atenţie se interpretează!rubrică: Incursiuni în actualitate

  Şi pentru că tot sunteţi aici…

...va solicităm sprijinul, dragă cititoare, dragă cititorule. Audiența noastră a crescut foarte mult, cu deosebire în ultima vreme. Cafe Gradiva - Cultură, societate, psihoterapie este o publicație online unică, din câte cunoaștem, prin profil editorial, format și continuitate. Din 2007, am publicat mii de articole, eseuri, interviuri, știri, corespondențe și transmisiuni de la evenimente locale, naționale și internaționale, recenzii și cronici, anchete, sinteze și dosare, pictoriale, sondaje, opinii și comentarii - scrise, video, audio și grafice, de psihanaliză și psihoterapie de varii orientări, de psihiatrie, psihologie și dezvoltare personală, dar și sociale, educaţionale şi comunitare, pentru drepturile omului şi nediscriminare, culturale, literare și artistice, istorice și filosofice. Realizarea lor a presupus, cale de mulți ani, o muncă enormă, uneori „la foc continuu” ori „în direct”, consacrând nopți, weekend-uri și vacanțe. Au fost necesare felurite resurse, implicare și bani, toate în regim de voluntariat.

Faptul că ne citiți și că reveniți mereu ne încurajează și ne arată că suntem pe drumul bun. Ca publicație de tip magazin independentă editorial, nefinanţată, apărând într-o piață media vastă și cu mari resurse, avem nevoie de susținerea dv. pentru a face mai departe jurnalism psi de calitate. Fiecare contribuție de la dv., mai mare sau mai mică, este foarte importantă pentru a putea continua.
 Susţineţi Cafe Gradiva cu 1 euro sau mai mult - durează doar un minut. Vă mulţumim! 

Sustine Cafe Gradiva

Cafe Gradiva

Cafe Gradiva

Cafe Gradiva - Cultură, societate, psihoterapie este un magazin online de psihologie, psihoterapie, psihanaliză şi psihiatrie şi cu deschidere spre sfera artistică şi culturală, educaţională, socială şi a proiectelor comunitare.

Citeşte şi

coronavirus forte de ordine omnipotenta psihanaliza
Societate

Întoarcerea miliţistului: Carantina ca traumă, pandemia exceselor şi „instituţiile de forţă” ale statului

by Dorin-Liviu Bîtfoi
23 decembrie 2020
Charcot isterie sex
Cultură

De la Charcot la „revistele pentru bărbaţi”: când isteria devine fantezie

by Manon Lecaplain
18 decembrie 2020
Ilany Kogan despre psihanaliza refugiaţilor şi despre doliul neîncheiat al românilor după 1989
Gradiva Podcast

Ilany Kogan despre psihanaliza refugiaţilor şi despre doliul neîncheiat al românilor după 1989

by Cafe Gradiva
15 octombrie 2020
Load More
Next Post
Boala psihica genereaza mai multa nefericire decat saracia

Boala psihica genereaza mai multa nefericire decat saracia

Comments 2

  1. Mihaela Greșiță-Radu says:
    4 ani ago

    Încă nu am vizionat filmul, dar m-a impresionat cheia originală de interpretare propusă de recenzie. M-a prins ideea și, în același timp, mă îngrijorează ca analiză. Există soluții sau abordări pentru această categorie socială, oare?

    Răspunde
  2. Cristina Calarasanu says:
    4 ani ago

    Va multumesc pentru apreciere. Eu cred ca exista solutii, dar cred ca mult mai prolifica decat o abordare individuala ar fi una grupala, institutionala. Pentru ca asa cum spunea Winnicott, un bebelus singur, asa ceva nu exista.

    Răspunde

Lasă un răspuns Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sunt de acord cu Termeni şi condiţii şi Acord de confidenţialitate.

Primeşte Cafe Gradiva pe email

Terapeuţi

Psihoterapeut Alina Neagoe în Constanţa

Psihoterapeut Alina Neagoe în Constanţa, Traian 70

22 noiembrie 2020
Psihoterapeut Dorin Bîtfoi în Bucureşti

Psihoterapeut Dorin Bîtfoi în Bucureşti, sector 3

10 ianuarie 2021
Scrie la Cafe Gradiva! Scrie la Cafe Gradiva! Scrie la Cafe Gradiva!

Ca la carte

“În conștiinţa noastră mișună mulţi intruşi”… Criptomnezie și inconștient genealogic
Cafe Gradiva

“În conștiinţa noastră mișună mulţi intruşi”… Criptomnezie și inconștient genealogic

22 noiembrie 2020
Atașamentul în psihoterapie și fiicele foarte tinere ale psihanalizei
Cafe Gradiva

Atașamentul în psihoterapie și fiicele foarte tinere ale psihanalizei

8 octombrie 2020
Promovaţi-vă evenimentele la Cafe Gradiva! Promovaţi-vă evenimentele la Cafe Gradiva! Promovaţi-vă evenimentele la Cafe Gradiva!

Ultima oră

scrierea creativă expresivă traumei

Scrierea creativă ca act de reparație şi resemnificare a traumei

4 martie 2021
Mihai Rusen No Man's Land

Mihai Rusen: No Man’s Land

28 februarie 2021
tehnologii asistive boala Alzheimer carantină

„Rudele pacienţilor cu Alzheimer ne sunau aproape non-stop”: panică şi pregătiri în carantină

27 februarie 2021
Sindromul de fragilitate la vârstnici

Sindromul de fragilitate la vârstnici. Vă puteţi imagina o lume fără demenţă?

27 februarie 2021
Cafe Gradiva

Cafe Gradiva - Cultură, societate, psihoterapie este o revistă magazin online de psihoterapie, psihanaliză, psihologie şi psihiatrie, cu interese în sfera culturală şi artistică, socială, educaţională şi comunitară.

Urmăreşte-ne

Caută terapeut

Psihologi | Braşov | Bucureşti | Sector 3 | Constanţa | Psihoterapeuţi | Braşov | Bucureşti | Sector 3 | Constanţa | Psihoterapeuţi psihanalitici | Bucureşti | Sector 3 | Constanţa

Primeşte Cafe Gradiva pe email

  • Despre
  • Autori
  • Termeni şi condiţii
  • Acord de confidenţialitate
  • Cookies
  • Contact

© 2020 Cafe Gradiva - Pshanaliza, psihoterapie, psihiatrie, psihologie.

No Result
View All Result
  • Ştiri
  • Evenimente
  • Gradiva Podcast
  • Cauta terapeut
  • Terapeut? Înscrie-te!
  • Scrie la noi
  • Promovează
  • Newsletter
  • Contact

© 2020 Cafe Gradiva - Pshanaliza, psihoterapie, psihiatrie, psihologie.

Utilizăm module cookie pentru a vă asigura că beneficiați de cea mai bună experiență pe site-ul nostru. Mai mult aici.