Intr-o lume in care „in cautarea fericirii” a devenit sloganul preferat al celor ce o conduc, a vorbi despre nefericire si cauzele acesteia pare un proiect cu adevarat indraznet. Cu atat mai indraznet cu cat rezultatele acestui proiect arata ca boala psihica produce mai multa nefericire chiar decat saracia. Sunt rezultatele intreprinse de Reteaua de solutii pentru dezvoltare durabila, organizatie a Natiunilor Unite, si Fundatia Ernesto Illy cu ocazia Zilei Internationale a Fericirii sarbatorita pe 20 martie. Studiul a curpins tari precum Marea Britanie, Australia, America si Indonezia si a cautat factorii care sunt asociati cu grupurile de oameni cel mai putin fericite.
Autorii au descoperit ca in tarile bogate boala psihica constituie principalul factor ce cauzeaza nefericirea. Tulburarea mintala a depasit factori precum lipsa unui loc de munca, saracia, boala fizica, lipsa educatiei sau lipsa unui partener de viata, factori care contribuie si ei, intr-o masura, la rata persoanelor care se simt nefericite.
Pare de la sine inteles ca cei care sufera depresie, de pilda, sunt nefericiti. Pe de alta parte, studiul include in aceasta categorie si persoanele care sufera anxietate sau stres. In Indonezia, de exemplu, sanatatea mintala reprezinta o preocupare importanta, nu atat de importanta insa pe cat o reprezinta ocuparea fortei de munca. Autorii studiului incurajeaza statele sa investeasca in sistemul de sanatate, indeosebi in sanatatea psihica a locuitorilor. Ei au calculat ca, in Marea Britanie, a ajuta o persoana sa scape de saracie si astfel sa devina mai fericita ar costa 180 000 de lire sterline (222 500 dolari), in timp ce tratarea anxietatii sau a depresiei ar necesita doar 10 000 de lire sterline pentru o persoana. Sigur, aceasta masura ar reduce gradul de nefericire in randul populatiei, dar e putin probabil sa inveseleasca si pe politicieni.
Studiul concluzioneaza ca reducerea suferintei psihice este mai importanta decat stimularea placerii, deoarece imbunatatirea vietii unei persoane care deja se declara fericita genereaza probabil un castig mai mic in bunastarea totala a unei populatii decat eliberarea unui om din suferinta.
Sursa: economist.com
Subscrieţi la Cafe Gradiva
Primiţi în flux sau email evenimentele, ideile şi interpretările cu sens.