Psihanaliza freudiana si Sigmund Freud, dar si psihanaliza si psihoterapia, psihanalistii si psihoterapeutii in general au avut, in anul 2016, doua importante aniversari: s-au implinit 160 de ani de la nasterea, in 1856, a marelui intemeietor din Berggasse 19 al psihanalizei si al psihoterapiei (si, pe cale de consecinta, al psihoterapiilor de toata stirpea care au decurs din acest trunchi central); si 120 de ani de cand Sigmund Freud a folosit pentru prima data cuvantul „psihanaliza”, marcand introducerea unei noi discipline a sufletului si, pentru prima data, a unei conceptii si psihoterapii stiintifice (desigur, tot conventional, se considera adesea ca data de nastere a psihanalizei precedentul an, 1895, cand apar Studii despre isterie redactate de Sigmund Freud in colaborare cu prietenul sau Josef Breuer).
Considerata bizara – prin originalitatea caracterul novator, revolutionar, al conceptiilor si al punctelor sale de vedere, pentru prima data: psihanalitice; nerusinata si impardonabila – prin indrazneala ideilor despre sexualitate, in general, si despre sexualitatea infantila, in particular; destabilizatoare – prin consecintele eliberarii energiilor individului intr-un fin-de-siรจcle al triumfului refularii burgheze, in epoca victoriana prin excelenta, la Viena, personalitatea exceptionala a lui Sigmund Freud va exercita, prin noua sa stiinta (arta?), o influenta imensa asupra progresului nu doar a psihanalizei si a psihoterapiei, al tratamentului afectiunilor psihice, dar si, fie ca inspiratie, fie sistematic, ca psihanaliza aplicata, asupra miscarilor culturale si artistice, asupra literaturii, a politicii si a filosofiei politice, asupra stiintelor si, nu in ultimul rand, asupra mentalitatilor curente.
>> Cautฤ psiholog, psihoterapeut, psihanalist sau psihiatru
Aceasta influenta este vizibila nu doar pentru un psihanalist, sa zicem, dar merge, astazi, pana la vocabularul si gandirea omului obisnuit. Fara influenta acestei personalitati gigantice a istoriei recente, fie directa, fie reverberata, vremurile pe care le traim ar fi si de neconceput, si de neinteles.
Psihanalizei, cu deosebire psihanalizei freudiene, freudismului, conceptiilor lui Sigmund Freud li s-a anuntat, in ultimele decenii, criza, o criza de final, s-a spus. Aceasta conceptie, viziune despre lume si viata, teorie clinica, psihoterapie revolutionara care a asezat inconstientul, acest teren atat de versatil, in centrul motivatiilor personalitatii umane – toate acestea urmeaza sa apuna si, in cele din urma, sa dispara. Cu toate acestea, o simpla constatare geografica si statistica arata nu o criza, cat o efervescenta si o crestere la nivel global a practicii psihanalitice, asa cum se poate vedea de pilda din acest interviu cu presedintele Asociatiei Internationale de Psihanaliza / International Psychoanalytic Association, psihanalistul Stefano Bolognini: „Psihanaliza, o stiinta cu statut special”.
Psihanaliza cucereste astazi teritorii intinse din Asia, Europa, Orientul Mijlociu, nordul Africii. In America de Sud si cu deosebire in Argentina, psihoterapia psihanalitica de diferite orientari este la zenit. Teritoriile care se aflau in mod traditional in avangarda psihanalitica, precum Europa – Franta, Marea Britanie, Italia si America de Nord – cu deosebire prin Statele Unite nu se afla, totusi, intr-o situatie ingrata – ceea ce se poate vedea, de asemenea, statistic.
Subscrieลฃi la Cafe Gradiva
Primiลฃi รฎn flux sau email evenimentele, ideile ลi interpretฤrile cu sens.
Urmฤriลฃi-ne pe WhatsApp
Abonaลฃi-vฤ la Newsletter
Psihanaliza si gandirea psihanalitica in psihoterapie
Presupusa concurenta a psihanalizei cu alte orientari, dintre care cea mai „acerba” cu psihoterapia cognitiv-comportamentala (mai eficienta, mai rapida, mai ieftina – s-a spus), care parea in acest moment istoric defavorabila disciplinei fondate de Freud, incepe in ultimii ani sa fie reconsiderata dramatic, ca urmare a unor noi studii (vezi, de pilda, acest articol sintetic din The Guardian „Therapy wars: the revenge of Freud”). De altfel, in ultimii 20-30 de ani, studiile a caror lipsa a fost atat de mult resimtita, care sa demonstreze empiric eficacitatea psihanalizei, au inceput sa apara in numar mare, proband aceasta eficacitate, inclusiv pentru patologiile grave.
Astazi, cand se implinesc 161 de ani de la nasterea lui Sigmund Freud (6 mai 1856), iata o scurta, foarte sintetica biografie a marelui intemeietor; o cronologie sumara a miscarii psihanalitice; cateva portrete fugare ale psihanalistilor pionieri, freudieni, din zorii psihanalizei, aceasta psihologie a adancurilor; o bibliografie psihanalitica minimala; si cateva alte repere pentru o apropiere la prima lectura de acest domeniu fascinant si de continentul intunecat al inconstientului.
Psihanaliza, Sigmund Freud, freudismul si psihanalistii – o cronologie
- 1856, 6 mai Sigmund Freud se naste la Freiberg, azi Pลรญbor, in Moravia, in fostul Imperiu Austro-Ungar (azi in Republica Ceha), intr-o casa de pe Schlossergasse 117, ca Sigismund Schlomo Freud, din parinti evrei originari din Galitia (azi in Ucraina), Jakob Freud si Amalia Nathanson. Este primul din opt copii.
Locul de nastere al lui Sigmund Freud, o camera inchiriata la Freiberg, Imperiul Austro-Ungar - 1856 Se incheie Tratatul de la San Stefano, prin care se pune capat Razboiului Crimeii.
- 1856 Se nasc George Bernard Shaw si Woodroow Wilson.
- 1856 Moare Heinrich Heine.
- 1859 Familia Freud se muta de la Freiberg la Leipzig.
- 1859 La noua ani, Sigmund Freud intra la Leopoldstรคdter Kommunal-Realgymnasium, unde se va dovedi un elev eminent, iubind literatura si abilitati deosebite in invatarea limbilor germana, franceza, italiana, spaniola, engleza, ebraica, latina si greaca veche.
- 1859 E realizata Unirea Principatelor Romane.
- 1859 Charles Darwin publica Originea speciilor, lansand astfel teoria evolutiei.
- 1859 Apare cea de-a treia editie a operei capitale a lui Arthur Schopenhauer, Lumea ca vointa si reprezentare.
- 1859 Incepe construirea Canalului de Suez.
- 1859 Austria intra in razboi cu Piemontul.
- 1860 Familia lui Freud se stabileste la Viena.
- 1861-1865 Se desfasoara Razboiul Civil american.
- 1863 La Geneva se infiinteaza Crucea Rosie Internationala.
- 1865 Sigmund Freud intra la Leopoldstadter Gymnasium.
- 1865 Gregor Johann Mendel descopera legile ereditatii.
- 1865 Abraham Lincoln este asasinat.
- 1866-1872 Sigmund Freud are o stransa relatie de prietenie cu prietenul sau din Braila, Eduard Silberstein.
Sigmund Freud la 16 ani si iubita sa mama Amalia, in 1872 - 1870-1871 Se desfasoara Razboiul franco-prusac.
- 1871-1881 Sigmund Freud corespondeaza cu braileanul Eduard Silberstein.
- 1873 Eseul Despre natura, atribuit lui Goethe, il inspira pe Sigmund Freud sa studieze medicina la Universitatea din Viena. Citeste Oedip rege pentru examenele scolare finale. Isi obtine Matura, diploma de absolvire, si intra la Universitate.
- 1875-1876 Alexander Graham Bell inventeaza telefonul.
- 1876-1880 Sigmund Freud studiaza filosofia cu Franz Brentano, pe care il admira pentru conceptiile sale, zoologia cu profesorul darwinist Carl Claus si fiziologia cu Ernst Wilhelm von Brรผcke, un profesor iubit si temut. Admiratia pentru Franz Brentano, teoriile sale despre perceptie si introspectie il vor influenta profund pe Sigmund Freud, tot asa cum si teoriile lui Theodor Lipps despre inconstient si empatie. Franz Brentano a discutat de asemenea, in Psychologie vom empirischen Standpunkte, posibilitatea existentei unei minti inconstiente, a carei existenta a negat-o, dar influentandu-l cu toate acestea pe Freud. Se adauga influenta unei lucrari precum Philosophie des Unbewussten / Filosofia inconstientului de Eduard von Hartmann si a scrierilor evolutioniste ale lui Charles Darwin, iar in plan filosofic cea a lui Friedrich Nietzsche, din opera caruia a citit ca student, dar despre ale carui scrieri va spune apoi ca sunt texte carora mai degraba li se rezista, decat sunt studiate. Freud e de asemenea un cititor de-o viata al operei literare a lui William Shakespeare.
- 1876 N. A. Otto inventeaza motorul cu combustie interna.
- 1877 Viitorul descoperitor al psihanalizei, Sigmund Freud, debuteaza, la 21 de ani, cu o lucrare despre intersexualitatea la tipari si despre Petromyzon.
- 1877 Thomas Alva Edison inventeaza fonograful.
- 1877-1878 Se desfasoara Razboiul Ruso-Romano-Turc.
- 1877 Romania isi declara independenta.
- 1878 Are loc Afacerea Mayerling, mostenitorul tronului Austro-Ungar se sinucide.
- 1880 Freud incepe sa fumeze la varsta de 24 de ani, mai intai tigarete, apoi trabuc. Freud crede ca fumatul ii sporeste capacitatea de concentrare in munca si ca e un obicei pe care il poate controla.
- 1881 Sigmund Freud absolva Universitatea ca medic.
- 1881 Tarul Alexandru al II-lea este asasinat.
- 1881 Robert Koch descopera bacilul tuberculozei.
- 1882 Sigmund Freud se logodeste cu Martha Bernays.
- 1882-1883 Sigmund Freud e angajat la clinica de psihiatrie a lui Theodor Meynert.
- 1882-1885 Sigmund Freud lucreaza la Wiener Allgemeinen Krankenhaus (Spitalul General din Viena).
- 1883 Thomas Alva Edison si Joseph Swan inventeaza becul cu filament de carbon.
- 1885 Karl Benz si Gottlieb Daimler construiesc primul motor de masina.
- 1884-1887 Sigmund Freud intreprinde cercetari despre foloasele clinice ale cocainei.
- 1886 La New York este inaugurata Statuia Libertatii.
- 1885-1886 Freud studiaza, sub indrumarea neurologului Jean-Martin Charcot, la Hรดpital de la Salpรชtriรจre din Paris. Charcot conduce cercetari despre folosirea hipnozei si propune o noua intelegere a isteriei.
Sigmund Freud in 1885, la 29 de ani - 1886 Freud pleaca de la spital, intra in practica privata si se casatoreste cu Martha Bernays, fiica rabinului Isaac Bernays din Hamburg.
- 1887 Freud trateaza bolile nervoase si incepe sa recurga la sugestia hipnotica. Cititi si Divanul: Filiera turca a psihanalizei >>>
- 1887 Se naste primul copil al lui Sigmund si a Marthei, Mathilde Freud.
- 1889 Este inaugurat Turnul Eiffel la Expozitia Universala de la Paris, dupa proiectul inginerului Gustave Eiffel.
- 1889 Se naste Jean-Martin Freud.
- 1889-1890 Sigmund Freud incepe o prietenie cu Wilhelm Fliess.
- 1891 Freud publica prima sa carte, Despre afazie, unde trateaza despre tulburarile de limbaj si neurologie.
- 1891 Se naste Oliver Freud.
- 1891-1892 Freud se muta la adresa sa vieneza Berggasse 19 (azi Muzeul Freud din Viena), langa cartierul istoric Innere Stadt, unde va locui pana in 1938.
- 1892 Se naste Ernst Freud.
- 1893 Se naste Sophie Freud.
- 1893-1894 Sigmund Freud lucreaza cu Josef Breuer la o lucrare cu istorii de caz (inclusiv cel al lui „Anna O.”), care va deveni mai tarziu Studii despre isterie (1895). In Studii despre isterie avanseaza ideea ca simptomele isteriei sunt reprezentari simbolice ale amintirilor traumatice, adesea de natura sexuala.
Casa lui Freud din Berggasse 19, Viena - 1894 In Franta izbucneste scandalul cunoscut ca Afacerea Dreyfus, intr-o ambianta puternic antisemita.
- 1894 La Viena se infiinteaza prima echipa de fotbal, in districtul Dรถbling.
- 1895 Sigmund Freud schiteaza Proiect pentru o psihologie stiintifica, o incercare de a intemeia psihologia pe baza neurologica.
- 1895 Freud intreprinde pentru prima oara analiza unui vis, al sau.
- 1895, 3 decembrie Se naste Anna Freud.
- 1895 La Paris are loc prima proiectie cinematografica, fiind prezentat un film de Fratii Lumiรจre.
- 1895 Wilhelm Conrad Rรถntgen descopera razele X.
- 1895 Kodak produce primul aparat foto de buzunar.
- 1895 Oscar Wilde e inchis pentru homosexualitate.
- 1896 Sigmund Freud utilizeaza pentru prima data termenul „psihanaliza”.
- 1896 Moare Jakob Freud, tatal lui Sigmund Freud.
- 1897 Karl Lueger, binecunoscut antisemit, devine primarul Vienei.
- 1897 Freud isi incepe autoanaliza, care il conduce la abandonarea teoriei traumatice a nevrozelor, edificata impreuna cu Josef Breuer si la descoperirea a doua realitati-concepte care vor deveni fundamentale, sexualitatea infantila si complexul lui Oedip.
- 1898 Freud publica Mecanismul psihic al uitarii.
- 1898 Se transmite prima telegrama comerciala fara fir.
- 1899, decembrie Freud publica Interpretarea viselor, pe care o dateaza „1900”. Este cartea la care Freud tine cel mai mult, cuprinzand intre coperti nenumarate analize de vise. Asa cum Freud se exprima, cu o sintagma celebra pana azi, visul este „calea regala spre inconstient”.
- 1900 Karl Landsteiner descopera grupele de sange.
- 1900 Piesa Reigen de Arthur Schnitzler (cunoscuta in limba romana ca Hora iubirii sau Cercul iubirii) provoaca scandal la Berlin.
- 1900 Moare Friedrich Nietzsche.
- 1901 Sigmund Freud incepe analiza fetei de optsprezece ani care va fi cunoscuta drept Cazul Dora.
- 1901 Freud publica Psihopatologia vietii cotidiene, unde face cunoscuta ideea de act ratat.
- 1902 Vladimir Ilici Lenin scrie Ce-i de facut?
- 1902 La Viena, la sugestia lui Wilhelm Stekel, e inaugurata Societatea Psihologica de Miercuri, Psychologische Mittwochs-Gesellschaft, prin intalniri care au loc in casa lui Freud, la care participa, pe langa Freud si Stekel, si Alfred Adler, Max Kahane si Rudolf Reitler. Societatea Psihologica de Miercuri va spori la saisprezece membri pana in 1906, printre care si Otto Rank, care va fi desemnat secretarul salariat al Societatii. In martie 1907, Carl Gustav Jung, asistent al lui Eugen Bleuler la Burghรถlzli Mental Hospital din Zรผrich, cu care Freud incepuse sa corespondeze in anul anterior, va calatori impreuna cu psihiatrul elvetian Ludwig Binswanger la Viena, pentru a-l intalni pe Freud, iar cei doi vor participa la discutiile din cadrul Societatii Psihologice de Miercuri. Ulterior, cei doi psihiatri elvetieni vor infiinta un mic grup psihanalitic in Zรผrich. In 1908, Societatea Psihologica de Miercuri, aflata in crestere (14 membri permanenti si diferiti invitati, printre care Carl Gustav Jung, Max Eitingon, Karl Abraham si Ernest Jones – toti acestia vor deveni presedinti ai Asociatiei Internationale de Psihanaliza), va fi redenumita Societatea Psihanalitica din Viena. Iata cum decurgeau la inceputuri intalnirile Societatii Psihologice de Miercuri, in descrierea tatalui Micului Hans, muzicologul vienez Max Graf, care l-a intalnit prima data pe Freud in 1900, alaturandu-se apoi repede Societatii Psihologice de Miercuri:
Intalnirile urmau un ritual riguros. Mai intai, un membru trebuia sa prezinte o lucrare. Apoi se serveau cafea neagra si fursecuri; pe masa se aflau trabucuri si tigari, fiind consumate in cantitati mari. Dupa un sfert de ora de socializare incepea discutia. Ultimul cuvant, decisiv, ii apartinea intotdeauna lui Freud. In acea camera era o atmosfera ca de intemeiere a unei religii. Freud insusi aparea ca profetul acesteia, ce facea ca orice metoda psihologica de investigare care avusese anterior o influenta sa para de acum inainte superficiala.
- 1903 Sigmund Freud si Wilhelm Fliess se intalnesc pentru ultima data la Viena.
- 1903 Fratii Wright intreprind primul zbor cu un aparat mai greu decat aerul la Kitty Hawk.
- 1903 Traian Vuia breveteaza un aparat de zbor mai greu decat aerul.
- 1904 Impreuna cu fratele sau Alexander, Sigmund Freud intreprinde prima sa calatorie la Atena.
- 1904 Fiziologul rus Ivan Petrovici Pavlov primeste Premiul Nobel pentru studiile sale despre digestie.
- 1904-1905 Are loc Razboiul Ruso-Japonez.
- 1905 Albert Einstein lanseaza teoria relativitatii.
- 1905 Sigmund Freud publica Trei eseuri despre teoria sexualitatii, Fragment dintr-un caz de isterie – Cazul Dora si Cuvantul de spirit si relatia sa cu inconstientul.
Faimosul divan al lui Sigmund Freud - 1906 Intre Sigmund Freud Carl Gustav Jung, adeptul sau elvetian intr-ale psihanalizei, se infiripa o corespondenta. Cititi si Carl Gustav Jung este psihanalistul cel mai popular in Romania >>>
- 1907 Sigmund Freud publica Delir si vise in Gradiva de Jensen, in urma unei sugestii de lectura a lui Jung.
- 1907 In Romania are loc Rascoala taranilor.
- 1907 Alfred Binet intreprinde primul test de inteligenta.
- 1907 Exploratorul Roald Amundsen devine primul om care atinge Polul Sud.
- 1907 La Iasi se deschide prima sala de cinematograf din Romania.
- 1908 Pablo Picasso picteaza Domnisoarele din Avignon.
- 1908 La Salzburg are loc, la sugestia neurologului Ernest Jones, care a inceput sa practice psihanaliza, primul Congres International de Psihanaliza (asa cum a fost ulterior considerat; denumit initial, de C. G. Jung, Primul Congres de Psihologie Freudiana). In afara de participantii vienezi si elvetieni (C. G. Jung fiind cooptat de Ernest Jones in calitate de organizator), printre participanti se remarca si berlinezii Karl Abraham si Max Eitingon, Sรกndor Ferenczi din Budapesta si Abraham Arden Brill, psihiatrul austriac stabilit in Statele Unite. Despre istoria congreselor internationale de psihanaliza cititi si IPA – Asociatia Internationala de Psihanaliza implineste 100 de ani
- 1908 Imperiul austro-ungar anexeaza Bosnia-Hertegovina.
- 1908 Pablo Picasso si Georges Braque fondeaza cubismul.
- 1909 Este infiintat jurnalul Jahrbuch fรผr psychoanalytische und psychopathologishe Forschungen, urmare a unei hotarari luate in anul precedent la primul Congres International de Psihanaliza de la Salzburg. Editor al jurnalului e desemnat Carl Gustav Jung.
- 1909 Sigmund Freud, Carl Gustav Jung si Sandor Ferenczi calatoresc in Statele Unite ale Americii, unde Freud va tine o serie de conferinte, la Universitatea Clark. Freud va considera ca America e „o mare greseala”.
Fotografie de grup la 1909, in fata Universitatii Clark - 1910 Aurel Vlaicu zboara cu un avion de constructie proprie.
- 1910 Henri Coanda testeaza primul avion cu motor autoreactiv din lume, construit si pilotat de el insusi.
- 1910 E intemeiata Asociatia Internationala de Psihanaliza – IPA (International Psychoanalytical Association), la Congresul International de Psihanaliza de la Nรผrnberg (presedinte: C. G. Jung; secretar: Otto Rank), pornind de la o idee a psihanalistului maghiar Sรกndor Ferenczi. Primul presedinte al Asociatiei va fi desemnat de Freud in persoana lui Carl Gustav Jung.
- 1910 E intemeiata Societatea Psihanalitica Rusa.
- 1910 E infiintat mensualul Zentralblatt fรผr Psychoanalyse, avandu-i ca editori pe Alfred Adler si Wilhelm Stekel.
- 1911 Alfred Adler paraseste Societatea Psihanalitica din Viena. In Societate sunt admise primele femei, psihiatrele Tatiana Rosenthal si Sabina Spielrein din Rusia, amandoua cu studii medicale la Universitatea din Zรผrich. Sabina Spielrein a fost pacienta lui C. G. Jung la Clinica Burghรถlzli, imprejurarile acestei analize facand obiect al corespondentei dintre Freud si Jung si conducand, foarte probabil, la ruptura dintre cei doi. Tatiana Rosenthal si Sabina Spielrein isi vor aduce contributii esentiale pentru activitatea Societatii Psihanalitice Ruse.
- 1912 C. G. Jung se intoarce in Statele Unite.
- 1912 E fondat jurnalul psihanalitic Imago, editat de Otto Rank, cu scopul aplicarii culturale si literare a psihanalizei.
- 1912-1913 Freud publica Totem si tabu, unde cerceteaza originile culturii si ale societatii in interdictia incestului – idee contrara vederilor exprimate de C. G. Jung in studiile sale. Pe fondul unor diferende de opinii si a unei crize mai largi, se produce ruptura dintre Sigmund Freud si Carl Gustav Jung.
- 1912-1913 Se desfasoara Razboaiele balcanice.
- 1913 Se infiinteaza Internationale Zeitschrift fรผr Psychoanalyse, avandu-l ca editor pe Otto Rank.
- 1913 Primul model de coeziune a nucleului atomic este formulat de Niels Bohr, care astfel pune bazele mecanicii cuantice
- 1913 Charlie Chaplin toarna primul sau film.
- 1913 Marcel Proust publica In cautarea timpului pierdut.
- 1914 Carl Gustav Jung se desparte public de miscarea psihanalitica freudiana.
- 1914 Este introdusa obligativitatea pasapoartelor pentru calatoriile in strainatate.
- 1914-1918 Are loc Primul Razboi Mondial.
- 1915 Freud e vizitat de poetul Rainer Maria Rilke.
- 1915-1916 Romania adera la Antanta si declara razboi Germaniei si Austro-Ungariei.
- 1916 Cartea Curs de lingvistica generala de Ferdinand de Saussure e publicata postum.
- 1916 Apare prima parte a Prelegerilor de introducere in psihanaliza de Sigmund Freud.
- 1917 Georg Groddeck se alatura miscarii psihanalitice.
- 1917 In Romania au loc luptele de la Marasesti, Marasti si Oituz.
- 1917 In Rusia izbucneste Marea Revolutie Socialista din Octombrie.
- 1918 Sigmund Freud isi pierde economiile, care fusesera investite in obligatiuni ale statului austriac.
- 1918, 9 aprilie Sfatul Tarii din Republica Democrata Moldoveneasca voteaza unirea Basarabiei cu Romania.
- 1918, 28 noiembrie Congresul General al Bucovinei voteaza unirea Bucovinei cu Romania.
- 1918, 1 decembrie Are loc Marea Adunare Nationala de la Alba Iulia care voteaza unirea Transilvaniei cu Romania.
- 1919 Sigmund Freud face observatii clinice despre soldatii traumatizati Primului Razboi Mondial.
- 1919 La Viena se fondeaza Internationaler Psychoanalytischer Verlag (International Psychoanalytical Press).
- 1919 O expeditie cu scopul observarii unei eclipse observa curbarea luminii de gravitate, asa cum Albert Einstein previzionase in Teoria generala a relativitatii.
- 1919, 28 iunie Se semneaza Tratatul de la Versailles.
- 1920 Moare Sophie, fiica lui Freud.
- 1920 Sigmund Freud publica Dincolo de principiul placerii, unde dezvolta conceptele de compulsie la repetitie si de pulsiune a mortii si isi revizuieste teoria de la 1900 a viselor ca impliniri ale dorintelor.
- 1920 Al 6-lea Congres International de Psihanaliza (si primul dupa razboi) se desfasoara la Haga.
- 1920 Are loc prima adunare a Ligii Natiunilor.
- 1920 In Germania ia fiinta partidul nazist.
- 1921 Freud publica Psihologia grupurilor si analiza Eului.
Sigmund Freud de Max Halberstadt, 1921 - 1921 Poetul Andrรฉ Breton, unul dintre fondatorii suprarealismului, il viziteaza pe Sigmund Freud la Viena.
- 1921 Ia fiinta BBC.
- 1922 Freud lucreaza la A Seventeenth-Century Demonological Neurosis.
Comitetul, in 1922; de la stanga la dreapta: Otto Rank, Sigmund Freud, Karl Abraham, Max Eitingon, Sรกndor Ferenczi, Ernest Jones si Hanns Sachs - 1922 Mussolini accede la putere.
- 1922 James Joyce publica Ulysses.
- 1923 Freud publica Eul si Se-ul, unde isi reformuleaza ideile despre structura psihismului, respectiv instantele psihice de constient-preconstient-inconstient.
- 1923 Sigmund Freud este diagnosticat cu un cancer al cavitatii bucale si al mandibulei.
- 1923 Moare Heinerle, nepotul lui Freud. Freud noteaza:
Nu cred ca am trait vreodata atata durere… Pur si simplu nimic nu mai are sens pentru mine.
- 1923 Marea Criza loveste in Germania si in Austria.
- 1923 Franta si Belgia ocupa Ruhr.
- 1923 Kemal Atatรผrk devine primul presedinte al Turciei, capitala republicii fiind stabilita la Ankara.
- 1924 In lumea psihanalitica apare un diferend intre Sigmund Freud si Otto Rank cu privire la trauma nasterii, conceptul lansat de Rank. Cititi si Otto Rank, „Mitul nasterii Eroului. O interpretare psihologica a mitologiei” >>>
- 1924 Moare Vladimir Ilici Lenin.
- 1925 In Germania este publicata cartea Mein Kampf de Adolf Hitler.
- 1925 Apar primele volume din Gesammelte Werke (Collected Works) ale lui Sigmund Freud.
- 1926 La a 70-a aniversare Sigmund Freud primeste numeroase onoruri.
- 1926 Sigmund Freud publica Inhibitie, simptom, angoasa, anxietatea devenind cheia de bolta a teoriei sale asupra dezvoltarii.
- 1926 / 1927 Freud este vizitat la Semmering, posibil si acasa, la Viena, in Berggasse 19, de o ruda indepartata din Romania, N. Steinhardt. Cititi si N. Steinhardt despre ruda sa, Sigmund Freud >>>
- 1926 In Marea Britanie se declanseaza greva generala.
- 1927 Freud publica Viitorul unei iluzii, unde reflecteaza asupra originilor si functiei religiei si se declara ateu.
- 1927 Uniunea Sovietica lanseaza primul plan cincinal.
- 1927 Charles Lindberg intreprinde primul sau zbor peste Oceanul Atlantic.
- 1928 Freud primeste o catea chow, pe nume Lun Yug, de la Dorothy Burlingham.
- 1928 In Romania apare cartea Psihanaliza si educatie de G. G. Antonescu, la Editura Casa Scoalelor. Cititi si Cartea Psihanaliza si educatie de G. G. Antonescu poate fi acum accesata online >>>
- 1929 Scriitorul german si activistul antifascist si anti-razboi Arnold Zweig, el insusi analizand, publica un eseu intitulat Freud si umanitatea, in care il vede pe Freud ca pe un eliberator de teroarea religioasa si de teroarea patologica. In scrisoarea sa catre Freud, din martie 1927, in care ii cere permisiunea de a-i dedica urmatoarea sa carte, Arnold Zweig scrie:
Am o datorie personala fata de teoria dv. psihologica, si anume restaurarea intregii mele personalitati, faptul ca am descoperit ca sufar de o nevroza si, in final, vindecarea nevrozei prin metoda dv. de tratament.
- 1929 Se prabuseste Bursa de Valori de pe Wall Street (crahul financiar) si incepe Marea Depresiune.
- 1929 Alexander Fleming descopera penicilina.
- 1930 Sigmund Freud publica Angoasa in civilizatie, o evaluare pesimista asupra imposibilitatii concilierii pulsiunilor individuale si a cerintelor societatii.
Sigmund Freud la biroul sau din Viena, Berggasse 19, cca. 1930 - 1930 In India britanica, Mohandas (Mahatma) Gandhi cheama oficial la nesupunere civila fata de ocupatia britanica a Indiei.
- 1931 Internationaler Psychoanalytischer Verlag se afla intr-o situatie financiara critica. Freud apeleaza la organizatiile psihanalitice pentru a o redresa.
- 1932 Pentru a ajuta la redresarea financiara a Internationaler Psychoanalytischer Verlag, Sigmund Freud scrie New Introductory Lectures on Psycho-Analysis.
- 1932 James Chadwick descopera netronul.
- 1932 Franklin Delano Roosevelt e ales presedintele Statelor Unite ale Americii.
- 1932 Sigmund Freud corespondeaza cu Albert Einstein. Corespondenta lor e intitulata De ce razboi?
- 1932 Academia Romana premiaza cartea Doctrina lui Freud de Ion Popescu-Sibiu, la origine lucrarea sa de doctorat.
- 1933 Adolf Hitler devine cancelarul Germaniei. Este incendiat Reichstag-ul, iar la Berlin se ard carti, printre care si cartile lui Freud si alte carti psihanalitice:
Impotriva glorificarii vietii instinctuale care distruge sufletul, pentru nobletea sufletului uman! Incredintam flacarilor scrierile scolii lui Sigmund Freud.
Sigmund Freud comenteaza:
Si totusi, omenirea a progresat. In Evul Mediu m-ar fi ars pe mine. Acum se multumesc sa imi arda cartile.
- 1934 Al 13-lea Congres International de Psihanaliza are loc la Luzern, in Elvetia. Numerosi psihanalisti germani au fost deja siliti sa emigreze.
- 1934 Engelbert Dollfuss, cancelarul Austriei, e asasinat de nazisti.
- 1934 Mao Zedong incepe in China Marsul cel Lung.
- 1935 Sigmund Freud aniverseaza 80 de ani. Este onorat de Royal Society of Medicine in Britain, care il numeste corresponding fellow.
- 1936 Scriitorul Thomas Mann il omagiaza pe Sigmund Freud in Freud si viitorul.
- 1936 Incepe Razboiul Civil din Spania.
- 1936 In U. R. S. S. Stalin declanseaza Marea Epurare (sau Marea Teroare).
- 1936 Are loc prima transmisie de televiziune a BBC.
- 1936 La Berlin se desfasoara Jocurile Olimpice.
- 1937 Anna Freud deschide, impreuna cu Dorothy Burlingham, Jackson Nursery in Rudolfplatz, o gradinita unde Anna incepe sa studieze sistematic aspectele comportamentului infantil.
- 1938 Cancelarul austriac Kurt Schuschnigg este fortat de Hitler sa demisioneze. La 13 martie Austria este anexata de Reich-ul german. Se declanseaza un val de arestari politice si de persecutii antisemite. Apartamentul lui Sigmund Freud si sediul Societatii Psihanalitice din Viena sunt perchezitionate. Anna Freud este retinuta pentru o zi de Gestapo pentru a fi interogata.
- 1938 Impreuna cu fiica sa Anna, Sigmund Freud se refugiaza din calea nazistilor si paraseste Viena, unde traise si activase de-o viata. Se muta la adresa 20, Maresfield Gardens, London NW3. Continua sa lucreze, sa primeasca pacienti si finalizeaza lucrarile Moise si monoteismul si O schita a psihanalizei.
Ultima casa a lui Freud, acum Freud Museum, 20 Maresfield Gardens Hampstead London NW3 England - 1938 Hitler declanseaza Noaptea de Cristal.
- 1938 Revista Time il declara pe Adolf Hitler „Omul anului”.
- 1938 In Statele Unite apare pentru prima data eroul de benzi desenate Superman.
- 1939 Izbucneste Al Doilea Razboi Mondial.
- 1939 Sunt inventati ciorapii de nailon.
- 1939, septembrie. Pe la mijlocul lunii septembrie 1939, cancerul la mandibula si cavitatea bucala al lui Freud ii cauzase deja dureri tot mai mari si fusese considerat inoperabil. In ultimii 15 ani acest cancer incepuse sa se agraveze inclusiv prin provocarea unor probleme cardiace. Freud ii va solicita prietenului sau care ii era si doctor, Max Schur, sa puna in aplicare ceea ce deja discutasera:
Schur, iti amintesti „contractul” nostru, de a nu ma lasa atunci cand va veni timpul. Acum totul este doar tortura si nu mai are nici un sens.
- 1939, 23 septembrie Sigmund Freud moare la Londra. Freud este incinerat la Golders Green Crematorium, iar cenusa ii va fi depusa mai tarziu la crematoriul Ernest George Columbarium, intr-un vas antic grecesc pictat cu scene dionisiace, primit de Freud in dar de la printesa Marie Bonaparte, pe care el l-a tinut vreme de multi ani in biroul sau din Viena. La inmormantare cuvanta Ernest Jones si scriitorul Stefan Zweig.
Cenusa lui Sigmund Freud, la Golders Green Crematorium - 1940 Prin Diktatul de la Viena, Romania pierde o parte din Transilvania.
- 1941, 22 iunie Romania intra in razboi alaturi de Germania nazista, pentru recuperarea teritoriilor pierdute.
- 1942 Adolphine, sora lui Freud, moare in lagarul nazist de tranzit Theresienstadt. Alte surori ale sale, Mitzi, Rosa si Paula sunt duse in lagarul de exterminare de la Treblinka. Cititi si Surorile lui Freud >>>
- 1941-1945 Nazistii pun in aplicare Holocaustul.
- 1944, 23 august Romania intoarce armele impotriva Germaniei naziste.
- 1945, 6 martie In Romania e instituit primul guvern comunist.
- 1951, 2 noiembrie Se stinge din viata Martha Bernays, sotia lui Sigmund Freud. Cenusa sa va fi asezata in aceeasi urna cu cea a lui Sigmund Freud.
- 1952 Academia Republicii Populare Romane condamna oficial gandirea psihanalitica.
- 1990, 20 februarie Se infiinteaza Societatea Psihanalitica Romana – SPR. Cititi si Psihanaliza in Romania, primii 25 de ani >>>
- 1993-2005 Apare Buletinul de Psihanaliza, editat de Societatea Psihanalitica Romana.
- 1994 Apare revista Psihanaliza, sub directia psihanalistului Vasile Dem. Zamfirescu.
- 1997, iunie Se desfasoara prima Conferinta de Psihanaliza organizata de Societatea Psihanalitica Romana.
- 1999, decembrie Societatea Psihanalitica Romana isi schimba numele in Societatea Romana de Psihanaliza – SRP.
- 2000 Organizatia profesionala a psihanalistilor romani dobandeste denumirea si statutul de Grup de Studiu al IPA.
- 2008 Are loc primul Colocviu International organizat de SRP. Apare primul numar al Revistei Romane de Psihanaliza.
- 2011 SRP – Grup de Studiu devine Societate Provizorie a IPA.
Pacientii celebri ai lui Sigmund Freud
In studiile sale de caz Freud a folosit pseudonime pentru pacientii sai.
Iata pacienti ai psihanalizei freudiene, a inceputurilor, pacienti in analiza personala, cunoscuti prin pseudonimele lor, acum si cu identitatea reala: Cรคcilie M. (Anna von Lieben); Dora (Ida Bauer, 1882-1945); Frau Emmy von N. (Fanny Moser); Frรคulein Elisabeth von R. (Ilona Weiss); Frรคulein Katharina (Aurelia Kronich); Frรคulein Lucy R.; Little Hans (Herbert Graf, 1903-1973); Omul cu sobolani (Ernst Lanzer, 1878โ1914); Enos Fingy (Joshua Wild, 1878-1920); Omul cu lupi (Sergei Pankejeff, 1887-1979).
Printre alti pacienti faimosi ai psihanalizei s-au numarat H.D. (1886-1961); Emma Eckstein (1865-1924); Gustav Mahler (1860-1911), care a avut cu Freud o singura consultatie, extinsa; Printesa Marie Bonaparte; Edith Banfield Jackson (1895โ1977); Albert Hirst (1887โ1974).
Psihanaliza si Sigmund Freud – bibliografie exegetica minimala
- Peter Gay, Freud. O viata pentru timpul nostru, Editura Trei, Bucuresti, 2002
- Jean-Michel Quinodoz, Citindu-l pe Freud, Editura Fundatiei Generatia, Bucuresti, 2005
- Vasile Dem. Zamfirescu, Introducere in psihanaliza freudiana si postfreudiana, editia a IV-a, Editura Trei, Bucuresti, 2015
- Vera Sandor, Itinerar de psihanaliza, Editura Fundatiei Generatia, Bucuresti, 2005
- Thierry Bokanowski, Sรกndor Ferenczi, Editura Fundatiei Generatia, Bucuresti, 2003
- Sigmund Freud, C. G. Jung, Corespondenta Freud-Jung, Editura Trei, Bucuresti, 2015
Surse & foto: Sigmund Freud Museum Vienna, Freud Museum London, Wikipedia, Cronologia istoriei romanilor – Wikipedia
"Psihanaliza, o stiinta cu statut special".
Psihanaliza pare, da, o stiinta cu statut special, apud psihanalistul Stefano Bolognini, fost presedinte al Asociatiei Internationale de Psihanaliza, in acest interviu ๐ Sau psihanalistul jungian Luigi Zoja, si el fost presedinte – dar al Asociatiei Internationale de Psihologie Analitica, care in lucrari ale sale are o pozitie apropiata, desi de pe alte baze, despre psihanaliza. Va multumim pentru trimiterea utila!
Psihanaliza este o inventie epocala a lui Sigmund Freud. Freud a fost un vizionar. Cei care contesta freudismul si descoperirile psihanalitice o fac de regula in necunostinta de cauza, adica [asta-i tirstul adevar!],pe scurt: nu citesc.
Nu detin instrumentarul conceptual al psihanalizei. cel mult aproximeaza. Si, ce e mai aiurea, vorbesc in clisee. De care psihanaliza si psihanalistii nu au fost scutiti, dimpotriva.
–dar isi inchipuie,aceia, ca stiu ce e psihanaliza–.
In opinia mea ca sa stii ce e si cum e si ce nu e o cura psihanalitica e absolut neesar sa faci sa urmezi tu insuti o terapie. Altfel vorbim in aproiximari. Vorbim vorbe.
radu (nu, nu sunt psihanalist ๐
Va multumim pentru opiniile dv. despre Sigmund Freud, psihanaliza freudiana si psihanalisti. Care concorda in genere cu ale noastre.
Psihanaliza si Freud au facut epoca. Psihanaliza aduce pe cerul psihicului si al spiritului constelatii de contributii majore, novatoare fara care vremurile noastre nu ar mai fi asa cum le cunoastem. Freud fu spiritul incredibil de profund, de fecund si de o temeritate greu egalabila care a indraznit sa priveasca in abis, deschizand noi, vaste orizonturi. Cliseele simplificatoare si caricaturile – uneori, adeseori involuntare – facute psihanalizei, intemeietorului si freudismului sunt glume proaste, de o factura indoielnica si dubioasa, ale unor minti care arata astfel cat pot intelege ele; sau ale unor oameni poate remarcabili, dar care se apara ca la Verdun (linia Maginot, atat de fixa, statica, perdanta) tocmai de ceea ce (pre)simt aproape. Glume proaste, dar inevitabile intr-o definitorie masura, data fiind natura nelinistitoare, de a pune consecvent la indoiala, a experientei si hermeneuticii psihanalitice.