• Despre
  • Autori
  • Parteneri
  • Scrie la noi
  • Promovează
  • Newsletter
  • Contact
Sustine Gradiva
 
Cafe Gradiva
Cauta terapeut
Esti terapeut? Inscrie-te!
  • Prima pagină
  • Ştiri
  • Evenimente
  • Psi
    • Psihoterapie
    • Psihanaliză
    • Psihiatrie
    • Psihologie
  • Cultură
  • Societate
  • Podcast
No Result
View All Result
Cauta terapeut
Esti terapeut? Inscrie-te!
No Result
View All Result
Cafe Gradiva
No Result
View All Result
Caută terapeut | Terapeut? Înscrie-te!
Home Cafe Gradiva

Diavolul pe divan

Cafe Gradiva by Cafe Gradiva
in Cafe Gradiva
0
Diavolul pe divan
0 Shares
Share
Share
Pin
Tweet
lucifer tv psihanalist divan

Am vizionat de curand serialul american Lucifer care propune o poveste inedita. Exploreaza in cele mai mici detalii dinamica legaturilor unei familii narcisice si ca atare profund disfunctionala (voi explica aceasta eticheta care poate parea nedreapta), totul invelit intr-o metafora biblica. Lucifer, provenit dintr-o fratrie numeroasa asa cum lasa sa se inteleaga firul filmului, plina de rivalitati si conflicte, fiul al unui tata atotputernic, dar cu desavarsire absent (Dumnezeu) si al unei mame extrem de frumoase si seducatoare (Zeita), dar mult prea prezenta, porneste intr-o revolta aproape adolescentina impotriva propriei sale familii si a propriului sau destin.

Dincolo de firul politienesc al serialului, tipic hollywoodian de altfel, povestea cu adevarat interesanta si dilematica este relatia analitica in care Lucifer intra, caci da, cum se putea altfel, complicata lui poveste se deapana pe un divan, in prezenta unei analiste. Surprinzand mai autentic decat alte seriale dinamica unei relatii analitice si fenomenele ei specifice, Lucifer se adanceste intr-o introspectie care il va confrunta cu niste intrebari destul de serioase despre propria lui familie.

Fiul preferat al tatalui sau, se dovedeste a fi si rivalul oedipian cel mai de temut, ca urmare fiind primul care se revolta si isi pretinde o anume independenta. “Pedeapsa” pentru rebeliunea sa este izgonirea din casa tatalui sau si pierderea pretuirii si iubirii acestuia. O parte din travaliul analitic al lui Lucifer se centreaza pe sentimentul sau de profunda nedreptate si pe ura indreptata impotriva tatalui sau. I se pare absurd ca un tatal sa isi alunge fiul din paradis si sa il oblige sa fie “seful iadului”, o metafora numai buna pentru lumea exterioara plina de provocari si alegeri dificile. Cu alte cuvinte, tatal isi obliga fiul sa devina el insusi un practicant al liberului arbitru si sa se descurce de unul singur, pe propria constiinta, intr-o lume incurcata, haotica, libera, fara un supraeu extern care sa fixeze care este limita. Una din intrebarile frecvente ale lui Lucifer catre analista lui este de ce l-a alungat tatal lui? Raspunsul care se contureaza este ca tatal s-a infuriat pentru ca Lucifer si-a permis sa isi exprime foarte poruncitor dorinta lui de putere si in mod implicit de seductie asupra mamei sale. In aceasta ipoteza, izgonirea pare a constitui in mod paradoxal o protectie impotriva incestului. Un alt raspuns este oferit de data aceasta de catre analista lui: poate ca tatal tau ti-a lasat tie de facut partea ce mai neplacuta din toata munca lui. O relatie ambivalenta este cu usurinta evidentiata, intre o dorinta imensa de a-l recupera pe tatal pierdut, puternic idealizat si o ura intensa de a-l distruge o data pentru totdeauna. Daca el nu ar fi existat, nici suferinta pierderii iubirii lui nu ar fi aparut.

Citeştedespre

Privatizarea linistea psihanaliza

Privatizarea normalităţii: linişte pentru bogaţi, zgomote pentru săraci?

9 februarie 2021
Woody Allen Bananas psihanaliză

Woody Allen în psihanaliză. Cel mai faimos analizand al lumii împlineşte azi 85 de ani!

22 decembrie 2020
Hitler necrofil plictisitor Erich Fromm

De ce Hitler era plictisitor

5 decembrie 2020

Relatia analitica muta insa foarte iscusit accentul de pe ambivalenta fata de tatal sau catre furia pe care i-o poarta mamei sale care l-a tradat, acceptand decizia tatalui sau si prin aceasta tradare l-a abandonat, lasandu-l de unul singur in lupta lui. In cele din urma, aceasta drama pare a fi o rezolvare reusita a Oedipului, care in cazurile lui fericite pastreaza un cuplu conjugal in formula lui originara si produce un adolescent furios. Problema pare a fi aparut aici insa din acest mic detaliu, dar hotarator si anume ca Lucifer este obligat sa traiasca departe de familia si sa isi spuna lui insusi ca nu are nevoie de absolut nimeni, ca el exista de sine statator. Mai mult, sa isi confere o misiune, aceea de a-i forta pe oameni sa isi recunoasca lor insile cele mai ascunse dorinte si de a-i pedepsi pentru transgresarea acestor dorinte. Aflam astfel secretul cel mai teribil al diavolului si anume, acela de a-si fi dorit cu ardoare iubirea si de in absenta ei de a fi construit iluzia ca ea poate fi cu succes inlocuita cu putere.

Cititi si Relatia psihanalitica

O lupta de putere este diferita de o relatie. Puterea presupune un raport de forte sado-masochiste si o eterna oscilatie intre suferinta si placere. Puterea presupune un subiect si un obiect care este pradat de orice caracteristica si nevoie umana. O relatie presupune reciprocitate. O familie narcisica este o “familie dinastie” (asa cum isi numeste Lucifer propria familie), in care nu exista relatii, ci doar raporturi de putere. Puterea si lupta interminabila pentru a o obtine sunt singurele mize ale unei astfel de familii, mize adesea acompaniate de rivalitate atroce, de ura, de distrugere, de umilire, de dispret etc. Drama unei astfel de familii este toti, cu exceptia unuia care este triumfator, vor simti ca sunt “second in the field of one”. In aceste conditii, solutia este “stop caring”, adica o alienare completa a oricarei investiri afective. Carapacea demonica pare a fi fost singura solutia protectoare pentru a inveli o depresie teribila. Dincolo de ea este insa un om.

Metafora biblica propusa de serial lasa loc unor interpretari si reflectii foarte variate. Divanul pare a avea efectul scontat asupra lui Lucifer si anume de a-i puncta foarte clar anumite contradictii pe cat de evidente, pe atat de complicate:

Lucifer: Do you think I’m the Devil because I’m inherently evil, or just because dear ol’ dad decided I was?
Analyst: People don’t have power over us. We give it to them. I think people come here to reinvent themselves, and that’s why I think you’re here. To reinvent yourself.
Lucifer: Why would I mess with perfection?
Analyst: You are his fallen angel, but here’s the thing. When angels fall, they also rise. All you have to do is embrace all that you are.
Lucifer: I can’t.

psiholog psihoterapeut Cristina Calarasanu Cafe Gradiva

Cristina Calarasanu

este psihoterapeut si membru fondator al Asociatiei Romane de Psihanaliza a Legaturilor de Grup si Familie.

Toate articolele acestui autor

Tags: Arteautor: Cristina Călărăşanucomplexul lui Oediprubrică: Artvizierrubrică: Atenţie se interpretează!rubrică: Incursiuni în actualitate

  Şi pentru că tot sunteţi aici…

...va solicităm sprijinul, dragă cititoare, dragă cititorule. Audiența noastră a crescut foarte mult, cu deosebire în ultima vreme. Cafe Gradiva - Cultură, societate, psihoterapie este o publicație online unică, din câte cunoaștem, prin profil editorial, format și continuitate. Din 2007, am publicat mii de articole, eseuri, interviuri, știri, corespondențe și transmisiuni de la evenimente locale, naționale și internaționale, recenzii și cronici, anchete, sinteze și dosare, pictoriale, sondaje, opinii și comentarii - scrise, video, audio și grafice, de psihanaliză și psihoterapie de varii orientări, de psihiatrie, psihologie și dezvoltare personală, dar și sociale, educaţionale şi comunitare, pentru drepturile omului şi nediscriminare, culturale, literare și artistice, istorice și filosofice. Realizarea lor a presupus, cale de mulți ani, o muncă enormă, uneori „la foc continuu” ori „în direct”, consacrând nopți, weekend-uri și vacanțe. Au fost necesare felurite resurse, implicare și bani, toate în regim de voluntariat.

Faptul că ne citiți și că reveniți mereu ne încurajează și ne arată că suntem pe drumul bun. Ca publicație de tip magazin independentă editorial, nefinanţată, apărând într-o piață media vastă și cu mari resurse, avem nevoie de susținerea dv. pentru a face mai departe jurnalism psi de calitate. Fiecare contribuție de la dv., mai mare sau mai mică, este foarte importantă pentru a putea continua.
 Susţineţi Cafe Gradiva cu 1 euro sau mai mult - durează doar un minut. Vă mulţumim! 

Sustine Cafe Gradiva

Cafe Gradiva

Cafe Gradiva

Cafe Gradiva - Cultură, societate, psihoterapie este un magazin online de psihologie, psihoterapie, psihanaliză şi psihiatrie şi cu deschidere spre sfera artistică şi culturală, educaţională, socială şi a proiectelor comunitare.

Citeşte şi

coronavirus forte de ordine omnipotenta psihanaliza
Societate

Întoarcerea miliţistului: Carantina ca traumă, pandemia exceselor şi „instituţiile de forţă” ale statului

by Dorin-Liviu Bîtfoi
23 decembrie 2020
Charcot isterie sex
Cultură

De la Charcot la „revistele pentru bărbaţi”: când isteria devine fantezie

by Manon Lecaplain
18 decembrie 2020
Utilizarea dramei creative şi a artei povestirii în îngrijirea persoanelor cu boala Alzheimer
Psi

Utilizarea dramei creative şi a artei povestirii în îngrijirea persoanelor cu boala Alzheimer

by Teodora Dobrescu
29 noiembrie 2020
Load More
Next Post
Copilul are cosmaruri. Cum il ajuti sa le digere?

Copilul are cosmaruri. Cum il ajuti sa le digere?

Lasă un răspuns Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sunt de acord cu Termeni şi condiţii şi Acord de confidenţialitate.

Primeşte Cafe Gradiva pe email

Terapeuţi

psihoterapeut Gabriela Tudor Popescu în Braşov

Psihoterapeut Gabriela Tudor Popescu în Braşov, Carpaţilor 13

22 noiembrie 2020
Psihoterapeut Alina Neagoe în Constanţa

Psihoterapeut Alina Neagoe în Constanţa, Traian 70

22 noiembrie 2020
Psihoterapeut Alexa Bîtfoi în Bucureşti

Psihoterapeut Alexa Bîtfoi în Bucureşti, sector 3

22 noiembrie 2020
Psihoterapeut Dorin Bîtfoi în Bucureşti

Psihoterapeut Dorin Bîtfoi în Bucureşti, sector 3

10 ianuarie 2021
Scrie la Cafe Gradiva! Scrie la Cafe Gradiva! Scrie la Cafe Gradiva!

Ca la carte

Cafe Gradiva

Visul unui judecator infidel

8 octombrie 2020
Excluderea lui Sigmund Freud din Partidul Comunist Francez
Cafe Gradiva

Excluderea lui Sigmund Freud din Partidul Comunist Francez

8 octombrie 2020
Promovaţi-vă evenimentele la Cafe Gradiva! Promovaţi-vă evenimentele la Cafe Gradiva! Promovaţi-vă evenimentele la Cafe Gradiva!

Ultima oră

Psihiatrul Peter Breggin diagnostic

Psihiatrul Peter Breggin despre neajunsurile diagnosticării psihiatrice

12 aprilie 2021
depresie şi poluare urbană

Depresie şi poluare urbană: ce spune un studiu din 2019

5 aprilie 2021
anatta în budism

Anatta în budism, non-sinele și neuroplasticitatea ca expresie a identității

24 martie 2021
Gemma Habibi de Robert Prosser: Bătaia e ruptă din raiul fricii (spectacol online)

Gemma Habibi de Robert Prosser: Bătaia e ruptă din raiul fricii (spectacol online)

20 martie 2021
Cafe Gradiva

Cafe Gradiva - Cultură, societate, psihoterapie este o revistă magazin online de psihoterapie, psihanaliză, psihologie şi psihiatrie, cu interese în sfera culturală şi artistică, socială, educaţională şi comunitară.

Urmăreşte-ne

Caută terapeut

Psihologi | Braşov | Bucureşti | Sector 3 | Constanţa | Psihoterapeuţi | Braşov | Bucureşti | Sector 3 | Constanţa | Psihoterapeuţi psihanalitici | Bucureşti | Sector 3 | Constanţa

Primeşte Cafe Gradiva pe email

  • Despre
  • Autori
  • Termeni şi condiţii
  • Acord de confidenţialitate
  • Cookies
  • Contact

© 2020 Cafe Gradiva - Pshanaliza, psihoterapie, psihiatrie, psihologie.

No Result
View All Result
  • Ştiri
  • Evenimente
  • Gradiva Podcast
  • Cauta terapeut
  • Terapeut? Înscrie-te!
  • Scrie la noi
  • Promovează
  • Newsletter
  • Contact

© 2020 Cafe Gradiva - Pshanaliza, psihoterapie, psihiatrie, psihologie.

Utilizăm module cookie pentru a vă asigura că beneficiați de cea mai bună experiență pe site-ul nostru. Mai mult aici.