O „definitie” valabila si pentru psihoterapie (sau doar pentru anumite tipuri de psihoterapii):
Scopul artei nu e sa reprezinte infatisarea exterioara a lucrurilor, ci semnificatia lor launtrica.
Dupa Bollas – si nu numai – psihanaliza are o legatura stransa cu intuitia, creativitatea si arta.
sentimentele sunt capacitate evolutiva, iar psihanaliza dezvolta aceasta capacitate de a simti, care, la randul ei, este o trasatura importanta a capacitatii de a intui. Intuitia este inteligenta afectiva.
Consider ca Aristotel putea spune si despre psihoterapie si psihanaliza acelasi lucru:
Scopul artei nu e sa reprezinte infatisarea exterioara a lucrurilor, ci semnificatia lor launtrica
Urmand apoi firul gandurilor lui Bollas, leg psihanaliza de logica afectiva a lui Ribot.
Subscrieţi la Cafe Gradiva
Primiţi în flux sau email evenimentele, ideile şi interpretările cu sens.
Urmăriţi-ne pe WhatsApp
Abonaţi-vă la Newsletter
In genere si in multe tipologii de psihoterapii (de sorginte psihodinamica mai ales) de multe ori 1 + 1 nu egal 2, ci 4, 5, 7, unde 4 (sau 5, sau 7) e un alt fel de 2.
La un moment dat, in propria analiza, am avut nevoie sa schimb ora de terapie cu o ora mai devreme. Analista a fost de acord sa schimbam ora. Urmatoarea saptamana nu ne-am vazut, fiind plecata in concediu. In concediu, intr-una dintre zile, visez ceva.
Se facea ca analista a venit inopinat la mine acasa (nu recunoasteam a fi casa mea din viata reala), la o ora de dimineata si mi-a spus ca aveam ora de terapie. Era mirata de ce uitasem. Eu ii explicam ca nu era ora aceea, ci mai tarziu… Ea nu intelegea in vis si imi arata la intrarea in curte un fel de pancarta pe care erau scrise niste chestiuni pe care nu le-am putut descifra.
Cititi si Ura, invidie si idealizare in analiza
Trezindu-ma din somn, m-am gandit “rational” ca poate ca e o confuzie in mintea mea pentru ca am schimbat ora si cadrul, apoi am lasat visul asa cum este… fara sa ma mai gandesc constient.
In ziua programata cu sedinta, vin la ora pe care o convenisem impreuna (ora schimbata) si sun. Nu raspunde nimeni. Primesc sms cu raspuns in care imi scrie ora veche de intilnire. Apoi eu ii scriu sms readucandu-i aminte ca am schimbat ora cu una mai devreme.
Zambesc… Imi amintesc de vis. Vorbim la telefon si imi spune ca ajunge in cateva minute. Ajunge si ii povestesc visul. Si ea imi spune ca m-a visat inainte cu aproximativ o luna sau doua de a incepe terapia (asa cum se viseaza intr-un vis, nu eu cea din realitate, ci “acea eu” care o va vizita).
Cateodata asa functioneaza intalnirea si rezonanta inconstienta.
Cristiana Alexandra Levitchi
este psihoterapeut, psiholog clinician, facilitator constelatii. „Sunt om si nimic din ce e omenesc nu-mi este strain” – vorba lui Terentiu a devenit motto-ul sau.
Foto: Ellen Weinstein