Citiţi "la cald" corespondenţele de la Conferinţa Naţională Alzheimer 2021

  • Despre
  • Autori
  • Parteneri
  • Scrie la noi
  • Promovează
  • Newsletter
  • Contact
Sustine Gradiva
 
Cafe Gradiva
Cauta terapeut
Esti terapeut? Inscrie-te!
  • Prima pagină
  • Ştiri
  • Evenimente
  • Psi
    • Psihoterapie
    • Psihanaliză
    • Psihiatrie
    • Psihologie
  • Cultură
  • Societate
  • Podcast
No Result
View All Result
Cauta terapeut
Esti terapeut? Inscrie-te!
No Result
View All Result
Cafe Gradiva
No Result
View All Result
Caută terapeut | Terapeut? Înscrie-te!
Prima pagină Cafe Gradiva

Copilul are cosmaruri. Cum il ajuti sa le digere?

Cafe Gradiva by Cafe Gradiva
in Cafe Gradiva
0
Copilul are cosmaruri. Cum il ajuti sa le digere?
0 Shares
Share
Share
Pin
Tweet

Citeştedespre

Desenele copiilor şi terapeutul

Case plutitoare, dormitoare grăitoare. Ce află terapeutul din desenele copiilor

26 ianuarie 2021
Educaţie, învăţare, copilărie

Educaţie, învăţare şi o irepetabilă copilărie

2 decembrie 2020
Părinţi cu tulburare de personalitate narcisică

Copiii adulţi cu părinţi cu tulburare de personalitate narcisică

29 noiembrie 2020

Monika Specht-Tomann E un monstru sub pat Editura Trei

Fricile copiilor de intuneric, de separari sau de greutatile de la gradinita si scoala – toate acestea sunt abordate pe intelesul parintilor, dar si al psihologilor, de psihoterapeutul austriac Monika Specht-Tomann, in cartea E un monstru sub pat! Cum sa intelegi si sa gestionezi fricile copiilor. Iata un fragment din acest volum care a aparut chiar in aceste zile, la Editura Trei.

Printr-o metoda sau alta este posibila ameliorarea situatiei create de visele rele si de noptile agitate. Cum ar putea parintii sa acorde sprijin in mod concret?

1. Masuri preventive: Este indicat sa fie discute si elaborate impreuna cu copilul anumite experiente extrem de stresante sau de tulburatoare pe care acesta le traieste. Copilul trebuie sa aiba posibilitatea sa exprime avalansa de emotii si ganduri care se declanseaza – prin joc, rasete, exprimarea verbala a supararii, prin exteriorizarea furiei, prin adresarea unor intrebari. In acest sens, povestile, jocurile sau formele de exprimare creativa pot fi la fel de utile ca transmiterea de cunostinte adecvate varstei copilului. O alta posibilitate de a evita crearea unui teren fertil pentru cosmaruri este aceea de a practica seara anumite ritualuri, prin intermediul carora sa li se permita copiilor sa se acomodeze cu faptul ca s-a innoptat.

2. A permite copilului sa povesteasca si a-l asculta: Copiii mici, mai ales, se confrunta cu mari dificultati in a distinge intre realitate si experientele din vis. Pentru ei totul este la fel de ”real”, cei mici cred si ca parintii pot, la randul lor, sa ii vada, de exemplu, pe lupii cei rai sau pe uriasul periculos. Pentru a recunoaste lumea visului ca atare si pentru a o putea delimita de experienta reala, este util ca visele sa fie povestite. ”Dar ce ti s-a intamplat rau in vis? Haide, povesteste-mi!” – prin intermediul acestei solicitari, copilul este ajutat sa se distanteze putin de continutul visului si sa denumeasca teama. Cate o aratare sinistra se va dovedi a fi doar o stafie dintr-un vis sau se poate dovedi chiar un companion inofensiv.

3. A permite apropierea: Atunci cand copiii alearga noaptea la parinti si cand povestesc vise urate, acestia cauta mereu sa obtina si oarece protectie, siguranta si alinare. Adesea acestia vor sa se strecoare sub plapuma, pentru a simti intr-un mod intens apropierea si caldura parintilor. In aceasta privinta exista numeroase opinii, dintre cele mai diferite, care se diferentiaza unele de altele foarte mult in functie de spiritul timpului, de convingerile familiale si de ideile cu privire la educatie. Acestea variaza de la ”Copilul trebuie sa fie dus imediat inapoi in patul sau!” pana la ”Copilul meu poate sa vina oricand la noi in pat!”. Indiferent de pozitia pe care parintii o vor adopta in aceasta privinta, este important pentru copii sa li se explice clar care este locul lor pe timp de noapte. Acestia ar trebui sa fie doar oaspeti in patul parintilor si nu vizitatori permanenti.

Copilul are cosmaruri. Cum il ajuti sa le digere?4. Procesarea ulterioara: In vise pot iesi multe continuturi psihice la suprafata, care vor continua sa fie prezente si pe timp de zi, si uneori percepute ca fiind stresante. In aceasta privinta, copiii pot fi sprijiniti sa gaseasca o modalitate de a da o forma imaginilor din vis. Nu este indicat sa se recurga la interpretari sau la explicatii ”excesive”, ci este bine ca desenele, imaginile, figurile sau situatiile de joc sa fie lasate sa vorbeasca de la sine. Atunci cand, in vise, copiii se confrunta cu continuturi infricosatoare, ei gasesc adesea propriile lor solutii.

Exemplu: In timp ce Irene, care are noua ani, tine, de exemplu, un jurnal in care isi noteaza toate visele urate si tot ce ii trece prin minte apropo de acestea, Agnes, care are sase ani, construieste un inel care ”captureaza” visele rele. Ea a auzit de faptul ca indienii intind niste plase peste locurile unde dorm copiii lor, in care se prind visele rele si prin care pot trece cele bune. Cu ajutorul mamei ei, Agnes reuseste ca, dintr-un inel de lemn, sfori, scoici si pene, sa construiasca un frumos si colorat inel care devine paznicul somnului ei, care vegheaza asupra viselor ei.

Tags: rubrică: În mintea copiilor

  Şi pentru că tot sunteţi aici…

...va solicităm sprijinul, dragă cititoare, dragă cititorule. Audiența noastră a crescut foarte mult, cu deosebire în ultima vreme. Cafe Gradiva - Cultură, societate, psihoterapie este o publicație online unică, din câte cunoaștem, prin profil editorial, format și continuitate. Din 2007, am publicat mii de articole, eseuri, interviuri, știri, corespondențe și transmisiuni de la evenimente locale, naționale și internaționale, recenzii și cronici, anchete, sinteze și dosare, pictoriale, sondaje, opinii și comentarii - scrise, video, audio și grafice, de psihanaliză și psihoterapie de varii orientări, de psihiatrie, psihologie și dezvoltare personală, dar și sociale, educaţionale şi comunitare, pentru drepturile omului şi nediscriminare, culturale, literare și artistice, istorice și filosofice. Realizarea lor a presupus, cale de mulți ani, o muncă enormă, uneori „la foc continuu” ori „în direct”, consacrând nopți, weekend-uri și vacanțe. Au fost necesare felurite resurse, implicare și bani, toate în regim de voluntariat.

Faptul că ne citiți și că reveniți mereu ne încurajează și ne arată că suntem pe drumul bun. Ca publicație de tip magazin independentă editorial, nefinanţată, apărând într-o piață media vastă și cu mari resurse, avem nevoie de susținerea dv. pentru a face mai departe jurnalism psi de calitate. Fiecare contribuție de la dv., mai mare sau mai mică, este foarte importantă pentru a putea continua.
 Susţineţi Cafe Gradiva cu 1 euro sau mai mult - durează doar un minut. Vă mulţumim! 

Sustine Cafe Gradiva

Cafe Gradiva

Cafe Gradiva

Cafe Gradiva - Cultură, societate, psihoterapie este un magazin online de psihologie, psihoterapie, psihanaliză şi psihiatrie şi cu deschidere spre sfera artistică şi culturală, educaţională, socială şi a proiectelor comunitare.

Citeşte şi

Copil verbalizare cuvant Francoise Dolto
Psi

Personalitatea copilului moare din cauza lipsei de relaţie

by Alexandra Frîncu
29 noiembrie 2020
copilul corporalitate dorinta parintilor dolto
Psi

Copilul, corporalitate şi limbaj al dorinței părinților

by Cafe Gradiva
29 noiembrie 2020
copil parinte psihoterapeut dolto
Psi

Dar adulţii chiar îi înţeleg pe copii? Ce crede Françoise Dolto

by Alexandra Frîncu
29 noiembrie 2020
Load More
Next Post
Badiou despre comunitatile revendicative si circulatia capitalului

Badiou despre comunitatile revendicative si circulatia capitalului

Lasă un răspuns Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sunt de acord cu Termeni şi condiţii şi Acord de confidenţialitate.

Primeşte Cafe Gradiva pe email

Terapeuţi

Psihoterapeut Alina Neagoe în Constanţa

Psihoterapeut Alina Neagoe în Constanţa, Traian 70

22 noiembrie 2020
Psihoterapeut Alexa Bîtfoi în Bucureşti

Psihoterapeut Alexa Bîtfoi în Bucureşti, sector 3

22 noiembrie 2020
Scrie la Cafe Gradiva! Scrie la Cafe Gradiva! Scrie la Cafe Gradiva!

Ca la carte

“Eu eram antiteza în carne şi oase a doctrinei psihanalitice”
Cafe Gradiva

“Eu eram antiteza în carne şi oase a doctrinei psihanalitice”

8 octombrie 2020
Erich Fromm despre fenomenul narcisismului social
Cafe Gradiva

Erich Fromm despre fenomenul narcisismului social

22 noiembrie 2020
Promovaţi-vă evenimentele la Cafe Gradiva! Promovaţi-vă evenimentele la Cafe Gradiva! Promovaţi-vă evenimentele la Cafe Gradiva!

Ultima oră

Sindromul de fragilitate la vârstnici

Sindromul de fragilitate la vârstnici. Vă puteţi imagina o lume fără demenţă?

26 februarie 2021
îngrijitorii persoanei cu boala Alzheimer

Cine-i îngrijeşte (în vreme de pandemie) pe îngrijitorii persoanei cu boala Alzheimer?

26 februarie 2021
Salman Akhtar psihanalist

Sinuciderea ca distrugere a Selfului total, la Winnicott şi Akhtar

9 februarie 2021
tulburările funcţionale somatice

Tulburările funcționale somatice pot fi bine tratate prin psihoterapia psihodinamică pe termen scurt

3 februarie 2021
Cafe Gradiva

Cafe Gradiva - Cultură, societate, psihoterapie este o revistă magazin online de psihoterapie, psihanaliză, psihologie şi psihiatrie, cu interese în sfera culturală şi artistică, socială, educaţională şi comunitară.

Urmăreşte-ne

Caută terapeut

Psihologi | Braşov | Bucureşti | Sector 3 | Constanţa | Psihoterapeuţi | Braşov | Bucureşti | Sector 3 | Constanţa | Psihoterapeuţi psihanalitici | Bucureşti | Sector 3 | Constanţa

Primeşte Cafe Gradiva pe email

  • Despre
  • Autori
  • Termeni şi condiţii
  • Acord de confidenţialitate
  • Cookies
  • Contact

© 2020 Cafe Gradiva - Pshanaliza, psihoterapie, psihiatrie, psihologie.

No Result
View All Result
  • Ştiri
  • Evenimente
  • Gradiva Podcast
  • Cauta terapeut
  • Terapeut? Înscrie-te!
  • Scrie la noi
  • Promovează
  • Newsletter
  • Contact

© 2020 Cafe Gradiva - Pshanaliza, psihoterapie, psihiatrie, psihologie.

Acest site utilizează module cookie pentru a vă asigura că beneficiați de cea mai bună experiență pe site-ul nostru. Mai mult aici.