Ce altceva sunt Eseurile lui Montaigne daca nu incercarea de a-si fi propriul hot? Ganduri furate, masca rupta: ce revendica Montaigne este autenticitatea totala in relatia cu sine, fara medierea unui Dumnezeu ori a unei Biserici, contrar Sfantului Augustin, inaintasul sau.
Montaigne il anunta pe omul modern cu intreaga lui fluiditate, cu veridicitatea si absurditatea lui innascute. Sainte-Beuve l-a presimţit foarte bine:
Exista un Pascal in orice crestin, la fel cum exista un Montaigne in orice om natural.
Autenticitatea lui Montaigne, dar, de asemenea, aprofundarea unei experiente a sinelui se va incheia trei secole mai tarziu cu Freud, inainte de a se disipa in tele-realitate. Prea putin inselandu-se pe sine, Montaigne a constientizat „vanitatea” de a deveni martorul propriei vieti. Si mai dureros decat a auzi adevarul fara a-l travesti de indata e faptul ca nu putem nicicum, oricat am incerca, sa il exprimam. Intrucat orice am spune, celalalt nu aude adevarul pe care dorim sa i-l comunicam. Ce imi pleaca de pe buze si ce ajunge in sufletul celuilalt nu e niciodata acelasi lucru.
Ne mai ramane doar sa nu tinem seama deloc de pozitia noastra in lume, de tot ceea ce ne inrobeste, de familie, de comunitate sau de stat, de moravuri sau de religie. Aceasta tenace vointa de a ma apara ca pe o cetate impotriva asalturilor lumii exterioare –
cel mai mare lucru pe lume este sa stii sa fii tu insuti
e transpusa, cu furia si luciditatea unui condamnat la moarte constient de propria-i situatie, in meditatiile lui Montaigne asupra finitudinii noastre. Arta de a trai bine nu merge fara arta de a muri bine.
Subscrieţi la Cafe Gradiva
Primiţi în flux sau email evenimentele, ideile şi interpretările cu sens.
Urmăriţi-ne pe WhatsApp
Abonaţi-vă la Newsletter
Moartea cea mai frumoasa este moartea cea mai voluntara,
spunea el.
Atitudine care uneori l-a facut sa para un stoic convertit la lasitatea unei morti dulci, dupa voia si felul lui…
Spinoza si Freud, pentru a-i cita doar pe ei, nu spun altceva. Se stie ca Freud aprecia in mod deosebit urmatoarea reclama a unei firme de pompe funebre:
La ce bun sa traim cand putem fi ingropati pentru cincizeci de dolari?
Cititi si Psihanaliza, Sigmund Freud, freudismul si psihanalistii
Roland Jaccard
este scriitor. Nihilist, a fost un apropiat al lui Cioran şi Louise Brooks. A scris mult despre psihanaliză. Trăieşte la Paris.